BEZ CENZURE – OPĆENITO

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BEZ CENZURE – OPĆENITO

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

hanger

i mirovinci naravno, ali tko im šta može…kod nas neki mogu raditi šta hoće i koliko god hoće…….gledajući sve ovo u zadnje vrijeme sve mi se više čini kako ćemo biti brutalno opljačkani osim u slučaju nastavka rasta vani,onda budu rođaci i dalje zarađivali….nedo Bog veće korekcije vani jer ima da nas nema…..bez obzira na sve još uvjek sam optimist, strpljiv i čekam svojih 5 minuta…..

TRŽIŠTE NEKRETNINA
Nekretnine: Sve je viša ovrha, koliko god šutjeli o tome

Sve je veće preslagivanje portfelja rasprodaja građevinskih dionica i kupovanje todexa LEDA , ZVIJEZDE, Tiska, BELJA
Autor/izvor: SEEbiz / City24.hr
ZAGREB – Tržište nekretnina izaziva veliki interes, obzirom na trenutnu krizu, nekretnine su postale neizostavni dio razgovora u svim segmentima društva.
Kako izgleda cjelokupna situacija u Hrvatskoj, koliko je zapravo tržište pogođeno krizom i kakva su predviđanja, iz prve ruke City24.hr saznaje od aktera na tom tržištu u razgovoru s predstavnicima agencija za posredovanje nekretninama koje posluju na različitim geografskim područjima u Hrvatskoj. Cijena nekretnine u trenucima krize najčešća je tema, njen pad ili stagnacija, područje na kojem se nalazi i svakako kupovna moć kupaca govore da se situacija iz dana u dan mijenja.
Igor Černe iz agencije Delta Centar kaže:
‘Realizirane kupoprodajne cijene su pale oko 20% u odnosu na 2008. godinu, zavisno od lokacije i stanja nekretnine. Veći je pad tražene cijene, kupci pokušavaju naći nekretnine po vrlo niskim cijenama, a s druge strane dobar dio vlasnika nevoljko prihvaća drugačije cijene od onih od prije godine-dvije’.
Alen Krnić, vlasnik agencije Rudimentum iznosi svoje procjene:
‘Tražena cijena je realno pala i do 15%, a prodajna 10 – 15 %. Na pad cijene utječe površina nekretnine, a samim time kumulativna cijena je veća, pa onaj koji misli podići kredit, teško može ispuniti zahtjeve banke koja danas preko HROK-a ima uvid u zaduženja klijenata po kreditnim karticama, po dopuštenim minusima itd. što utječe na kreditnu spodobnost građana.’
Razlike u mišljenjima su vrlo male i činjenice idu u prilog tome. Cijene su pale, ali ne na svim područjima. Iz ureda agencije Basics Snježana Bašić govori o cijenama:
‘Cijene nekretnina su pale, što je dobro radi formiranja tržišta. Određeni kvartovi su ipak zadržali cijene (centar, sjever) jer su to lokacije za koje su ljudi uvijek spremni platiti više. Još uvijek je veći pad tražene cijene u odnosu na prodajnu’.
Uzrok padu cijena je manja prodaja, kolika je razlika u odnosu na razdoblje prije krize, kako izgleda trenutna situacija i kakva su očekivanja teško je potkrijepiti konkretnim brojkama, ono što je sigurno je da postoji velika razlika.
Alen Krnić, vlasnik agencije Rudimentum govori o trenutnoj situaciji:
‘Situacija je vrlo složena, jer je veći broj ljudi s kreditima u situaciji da ne može plaćati anuitete za kredite. Sukladno tome je i znatan broj nekretnina u prodaji zbog podmirenja duga. Sve je veći broj ovrha na nekretninama, što se baš i ne objavljuje, a zaslužuje prostor u medijima’.
Đurđica Skočić, vlasnica Agencije Kairos iz Karlovca govori o detaljima koji su uzrok pada prodaje nekretnina:
‘Prodaja nekretnina je stvarno pala min. za 50%, iz više razloga. Velika većina kupaca, njih 90%, nekretninu kupuju putem stambenih kredita banaka, a za koje je potrebno ostvariti određene uvjete (zaposlenje na neodređeno vrijeme najmanje 3 mjeseca, određena visina dohotka, likvidnost firme itd.), a ako rijetki klijenti zadovolje te uvjete, traže obično jamca ili solidarnog dužnika, što je na stambenim kreditima koji su uglavnom na period od 20 i više godina, vrlo teško ili nemoguće pronaći jer ti jači ili solidarni dužnici isto moraju zadovoljiti tražene uvjete.’
Banke koje zbog krize odobravaju puno manje stambenih kredita, jedan su od glavnih razloga smanjene prodaje nekretnina. Alen Krnić smatra da su krediti praktički presušili.
‘Omjer je 90:10, dakle samo manji broj građana kupuje za gotovinu. Kreditiranje je smanjeno 60%, i dok banke ne shvate da umjerenom, a kontinuiranom zaradom uz normalne kamate, trebaju podržavati svoje klijente, situacija se neće popraviti.’
S ovim se slaže i Igor Černe.
‘Oko 80-90% klijenata nastoji obaviti kupnju uz pomoć bankovnih kredita, pogotovo kod nekretnina srednje i manje veličine. Od početka 2009. godine imali smo više slučaja kada je dogovorena kupnja

http://hgd.mvpei.hr/novosti.aspx?id=55&newsId=4405

http://hgd.mvpei.hr/novosti.aspx?id=55&newsId=4402

Evo cisto malo korelacije naseg indexa sa drugima u last year:
http://business.hr/hr/Naslovnica/Burza/Da-je-Crobex-zadnjih-godinu-dana-pratio-Dax-danas-bi-bio-na-3150-bodova

Svatko danas trguje na burzi ali rijetki ostaju psihicki zdravi!

Ajde, sad bar znamo koliki je postotak mentalno hendikepiranih u HR [lol]

Ajde, sad bar znamo koliki je postotak mentalno hendikepiranih u HR [lol]

[lol] [lol] [lol] [lol]
[lol] [lol] [lol] [lol]
[lol] [lol] [lol] [lol]
[lol] [lol] [lol] [lol]

Premješteno iz teme: Best buy – komentari i analize

Hajduk živi vječno! :))

Bez uvrede svim ostalima. :)))

Govorim samo u sportskom tonu. I uvijek sam za pozitivno i POŠTENO rivalstvo u svim dijelovima i na svim razinama našega društva.

I da se zna večeras navijam za Dinamo! :)))

Vjerovali ili ne ima nas i takvih u Splitu! he he :)))

Doći će i naše vrijeme kad tad, žilavi smo mi, preživjet ćemo. Istina nismo se baš proslavili od kad je Hrvatske, da ne spominjem imena sada, neki su već otišli, a neki koji nas sramote neće još dugo. :))

A što se zabave tiče, ne prihvaćam Ivanine prijedloge, ima punooo boljih načina kako se zabaviti. To jasno zna i štovana kolegica.
Prihvaćam njenu šalu.
Žalosno je, ali ipak ne preporučam ZG pločice tih dana u Splitu, atmosfera je otužno frustrirajuća, na rubu beznađa, u Splitu jedina firma koja nešto radi je aferama bogati Konstruktor, vrli stručnjaci su sve ostalo uništili, no to je jedna druga šira priča.

Ovo je sve offf topic, isprika.

Danas nisam ništa kupio. I ovi ameri se kolebaju.
Čak sam razmišljao i da prodajem.
No nije lako ni prodati iole ozbiljniju količinu.
Tako da su sve "brutalne" zarade na našem PLITKOM tržištu golub na grani i rijetki su dani kada se mogu zavrtiti ozbiljnije svote.
Mi mali možemo samo pokušati ušićariti nešto prateći velike igrače.

Niste se baš pretrgli u davanju savjeta, stoga molim štovanu kolegicu Ivanu da preloži jedan BEST BUY pick, koji bi trebao ostvariti nekakav rast u periodu do npr. Božića.

Kiša još uvijek pada.

Sretno svima.

:))

U Zagrebu u mom kvartu ne pada ništa. Al u kvartu u kojemu sam trebao za sat i pol igrat nogomet je malo prije počela padat. Pa nek neko kaže da je Zagreb mali. I zašto sad kiša a cijeli dan je bio polu sunčan? ili mi se to samo čini zbog KODT, Janafa i Belja? [undecid]

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

U Zagrebu u mom kvartu ne pada ništa. Al u kvartu u kojemu sam trebao za sat i pol igrat nogomet je malo prije počela padat. Pa nek neko kaže da je Zagreb mali. I zašto sad kiša a cijeli dan je bio polu sunčan? ili mi se to samo čini zbog KODT, Janafa i Belja? [undecid]

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Kad portfelj raste onda i monsuni izgledaju kao lijepo vrijeme [wink]
Trebate naučiti dogovarati nogomet poluspontano, tako se uvijek uhvati sunčan dan, naročito vikendom. I love that game [lol]

When speculation has done its worst, two and two still make four.

I da se zna večeras navijam za Dinamo! :)))

– i ja isto večeras navijam za Dinamo.
– zbog toga sam se i kladila na pobijedu Ajaxa.
– ali stvarno ne kužim što vidite u tom nogometu.

– I love this game.
Pozdrav !

A što reći, Hajduk živi vječno, al ne smeta mi da Dinamo dobije u Amsterdamu.
Samo to je nešto stvarno kao da kažem da će ATPL do 1.7.2010. biti na 4000kn.
A tko zna? Možda živim u snovima

New Report

Close