ma razlika je u tome što ti deratizaciju društva vidiš kao prvi korak ka boljem,
a ja je vidim kao zadnji, tj. cilj svih malih promjena.
ne vjerujem u velik vođe, pokrete, organizacije, spektakle…ja sam za live and let die.
http://www.vecer.com/claneksve2009082205462240
Gamad je gamad bez obzira čija je……… [angry]
@ James Knox
Slažem se 100% uz jedan but. Mislim da vrijeme za male promjene prošlo.
Kad govorim o "mi" mislim na hrvatsko društvo, na sarmu, na prosjek. Ja ću se snaći u svakom mogućem scenariju, ali nikad nisam gledao samo svoju gu..cu, jer ako živim u mentalno bolesnom društvu ni meni ne može biti dobro. I stvarno nisam zadovoljan kvalitetom života, osim obiteljskog.
ARANŽMAN
MMF preuzeo potpunu kontrolu nad finansijama BiH
Autor/izvor: SEEbiz / Avaz
SARAJEVO – Sklapanjem aranžmana sa MMF- om Bosna i Hercegovina obavezala da za svaku finansijsku odluku konsultuje Fond i traži saglasnost.
BiH će se sa Fondom konsultovati i tražiti "zeleno svjetlo" oko svih podataka o finansijskom poslovanju, investicijama, transferima i zaduženjima, piše Dnevni avaz. Prema usaglašenom tehničkom Memorandumu o razumijevanju između BiH i MMF, vlasti u BiH se ubuduće uopšte neće moći zaduživati u inostranstvu, niti unutar BiH, bez dozvole finansijske institucije iz Washingtona.
Svaki kredit, bilo da je reč o zaduženju za gradnju autoputa ili nekoj drugoj javnoj investiciji, moraće da bude podvrgnut "skeniranju" u MMF koji može da ga odobri ili odbije, čime se odmah dovodi u pitanje nastavak aranžmana i transfer tranši iz kredita. Istovremeno, nijedan nivo vlasti BiH, državni, entitetski ili kantonalni, neće moći da usvoji nikakvu izmjenu budžeta bez saglasnosti MMF.
Ulaskom u trogodišnji kreditni aranžman "težak" 1,2 milijarde eura, BiH je pristala da MMF u cjelini preuzme kontrolu njenog finansijskog poslovanja i vlasti su sada obavezne da na dnevnoj bazi Fondu šalju relevantne informacije.
Svake sedmice i mjeseca BiH će morati da obaveštava MMF o rastu ili padu prihoda, makroekonomskoj situaciji, eventualnim merama, svakoj regulatornoj odluci koja se tiče bankarskog sektora, da šalje podatke o aktivnostima banaka, visini kamata i sl. Uz to, BiH se obavezala da će Fondu dati svaku informaciju koju kreditor zatraži.
Kvartalno će BiH u Washington slati potpuni pregled stanja, svih prihoda i rashoda na državnom i entitetskom nivou, a radi kontrole ispunjavanja obaveza dogovorenih sa Fondom.
Kako list navodi, za MMF je najvažnije da javna potrošnja u BIH ostane u okvirima prikupljenih prihoda, a svaku rasipnost ili stvaranje obaveza za koje nema novca, Fond neće tolerisati.
http://www.seebiz.eu/bih/makroekonomija/bosna-i-hercegovina/mmf-preuzeo-potpunu-kontrolu-nad-finansijama-bih,54113.html
Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=f4bd105d-479c-4583-b6fb-d32cacf47b6e&open=sec
plašenje nastupilo sa prvim rastom
A što je tu krvo navedeno. Sve je to već uključeno u cijene i poznato do prije. Pad osobne potrošnje, te pogotova pad prometa nektreninama i u kupovine novih automobila pokazuje da su ljudi dobro svjesni što nas tek čeka, bez obzira na neveliki dosadašnji rast nezaposlenosti.
Ništa od strašenja, tek žvakanje poznatih činjenica.
[/quote]
sve nepoznanice su ukljucene u cijenu ili samo neke?
eventualni pad Vlade isto ili nije bas?
sigurni ste da ce Vlada opstati?
blago vama ako ste opce u nesta sigurni…
@ LookaBorna
E samo da hoće vlada pasti, ali ko pijavice su. Teško ih se otarasiti.
Gore od ove vlade ne može, u to sam siguran. Zato HDZ [bye], ZSE [thumbsup].
@ HugoChavez
pogledajte nam samo oporbu, nema ni tu alternative ili rekao bih ozbiljne inicijative da se vlada skine, barem ne jos.
mozda poslije precjednickih izbora kad zaglibimo do grla imati ce legitimitet da pozovu MMF i opravdaju se otpustanjima jer su oni prije njih zasr…
mislim da nas ozbiljna namjera rusenje vlade ocekuje u 11 i 12 mjesecu, ovi prosvjedi u rujnu ce biti samo predstava i polarizacija sindikalnih celnika koje je Vlada kupila i ostatka…
koja je alternativa ako udemo u 2010 bez izglesanog proracuna?
dobivamo tehnicku Vladu za prelazno razdoblje nove izbore ili?
Pesimizam, imanentna kategorija koju je najlakše isprovocirati u svim sferama društvenih zbivanja, svakodnevni je light-motiv kako javnih glasila tako i pisanih medija. Otmičari ljudskog dostojanstva, iluzionisti vrijednosti i državnih prioriteta, devastatori etničkog bogatstva, neki ih nazivaju „političarima“, a neki im pridodaju sindikalne lidere samo su prolazni tajfuni i nepogoda ovog naroda ,te paradigmu “svatko ima vlast koju zaslužuje“ apsolutno ne prihvaćam.
Dio naše povijesti, prikazivan na našoj dalekovidnici pod nazivom „Brodovi hranitelji“, kao neopravdano zapostavljeni segment kulture rada i samoodržanja na ovim prostorima, optočen pozitivnom konotacijim kao sublimat prirodnih ljepota, teške borbe za opstanak, nesalomljivost duha i vječnog optimizma, kao osnovu aspiracijskih snaga u bolju budućnost svesrdno podržavam.
Ovaj forum, pun kontradikcija, gdje se mladi predstavljaju kao stari, neiskusni kao iskusni, muškarci kao žene, neuspješni kao uspješni, aspiratori ka boljem kao oportunisti, samo je određeni preslik društva u kojem živimo.
Unatoč svemu, život u svoj domovini, mijenjao nebi ni za dvije „obećane zemlje“ kako neki nazivaju SAD, gdje teže oboljenje neizostavno provocira bankrot 90 % pučanstva. Hvala lijepo.
Kada je dobro ljudi su skloni uspjeh pripisivati sebi, svojim djelima i svojoj sposobnosti.
Kada je loše rijetki će sebe okriviti.. uvijek je kriva vlada, žena, hdz, sdp, hercegovci, zagrepčani….
Kada su nekretnine prije par godina bile zlatni rudnik svi su bili uspješni poduzetnici. Danas su svi i dalje uspješni poduzetnici i sve su super napravili samo ih je recesija zahebala 🙂
Kada su nekretnine prije par godina bile zlatni rudnik svi su bili uspješni poduzetnici. Danas su svi i dalje uspješni poduzetnici i sve su super napravili samo ih je recesija zahebala 🙂
ma dobre sam ja loto brojeve zaokružio, al su oni krive izvukli. [lol]