BEZ CENZURE – OPĆENITO

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BEZ CENZURE – OPĆENITO

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Dobar jutar crvenokošče, dugo spavate za jednog indijanca!!
A iz kojeg ste vi plemena?
A probudio se i lemur, dobar jutar svima!!!

Mnogo ,bre’ kume!!!!!

Hakela, Petrokemija će ionako dotaknuti neke brojke koje su spomenute ovdje, zašto se previše opterećujete s time?
Kada bi sve dionice u samo nekoliko mjeseci dotakle svoje fer vrijednosti, što bismo mi mali investitori radili ovdje na forumu, ništa, zato je bolje da postoje lagani koraci.

ovaj post ne poziva na kupnju/prodaju dionica

Zato i jesam u PTKM što nemam živaca na lagane korake čekati !!
A te cifre koje ja spominjem su realne i neće se na njih dugo čekati vjeruj mi ,jer da hoće tražio bih ja nešto dinamičnije!
POZDRAV !!!

Hanfa će brokerima teško dokazati namjerno nabijanje cijene

Regulator bi se trebao pozabaviti činjenicom da se na burzi trguje dionicama kompanija bez dostupnih financijskih izvješća

Umjesto idile koja obično vlada na sličnim događanjima, godišnja konferencija Varaždinske burze održana u travnju ponudila je pomalo naelektriziranu atmosferu, pomiješanu s osjećajima čuđenja, ljutnje, pa čak i strepnje od strane brojnih brokera koji su se našli na mjestu događaja. Zasluge za podizanje temperature nedvojbeno su posljedica bitno drugačije retorike regulatora, čiji su predstavnici tada prezentirali znatno rigidnije stavove, iskazujući očitu namjeru da se aktivnijom ulogom uključe u zbivanja na domaćem tržištu kapitala. S druge pak strane, činjenica da su pojedini brokeri “dobili po prstima”, bivajući javno prozvani od Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) uglavnom je izazvala solidarne reakcije profesionalaca, koji se nisu libili izraziti nezadovoljstvo recentnim potezima regulatora. Brokeri su tada, valja podsjetiti, bili i pod dojmom suspenzije trgovine dionicama TLM-a, koja je generirala nepodijeljeno nezadovoljstvo i većine investitora, poprilično zagrijanih za dionice gubitaša u čijem su se slučaju, zahvaljujući aktivnijoj ulozi države (najavljenoj privatizaciji), nazirale svjetlije perspektive.
Nova era
U svakom slučaju, promjena zakonskog okvira i veće ovlasti nove Agencije, u kombinaciji s osvježenom kadrovskom garniturom, nisu učinili brokere presretnima, što je, pokazalo se kasnije, bio tek uvod u neku novu eru koja je kulminirala najnovijom odlukom o obustavi prijenosa vlasništva dionica Montmontaže (MMTZ-R-A) temeljem transakcija izvršenih protekloga tjedna, ukupne vrijednosti nešto veće od četiri milijuna kuna uz rast cijene od 99 posto. U obrazloženju odluke navodi se sumnja u nedozvoljene operacije kojima je, jednostavnim rječnikom rečeno, cilj bio navodno – nabijanje cijene. Zanimljivo je kako daljnja trgovina tim dionicama nije suspendirana, no to zapravo i nije bilo potrebno, jer su se ulagači držali podalje od Montmontaže, odlučni da Hanfi ne daju nikakvog povoda za proširenje istrage. Istodobno, Hanfa je naložila Središnjoj depozitarnoj agenciji da obustavi sve radnje prijenosa vlasništva s računa prenositelja na račun stjecatelja, a na temelju svih transakcija dionicama Zlatnog otoka (ZLTO-R-A) sklopljenih na Varaždinskoj burzi dana 5. listopada 2006. godine u trajanju od 60 dana. Dionicama te tvrtke u jednom je danu cijena porasla za 99,98 posto u odnosu na posljednju zaključnu cijenu (od 27. rujna – 250,03 kn). Kako zapravo dokazati da je zaista bila riječ o svjesnom nabijanju cijene? Regulatori bi u ovom slučaju morali dokazati namjeru, a to mogu jedino pronalaženjem nekakve poveznice između kupaca i prodavatelja, što bi pak upućivalo na svojevrsno “prelijevanje iz šupljeg u prazno”, s ciljem zavaravanja ostalih investitora i stvaranja lažne slike, a u konačnici i ostvarivanja ekstra profita. Time se Agencija na neki način našla na tankom ledu jer je utvrđivanje realne vrijednosti određenog vrijednosnog papira izvan domene njihova djelovanja.
Drugim riječima, u procesu potrage za stvarnom vrijednošću jedino je, kao teoretski savršeni mehanizam, mjerodavno – tržište. A to pak znači da se situacija često može zagrijati do neslućenih razmjera, a ulagači kupovati pojedinu dionicu po naizgled smiješnim (pretjeranim) cijenama, odvodeći cijenu do ekstrema koji možda nemaju previše veze s realnošću, a da ipak sve bude posve legalno.

Vaš link

Tržištu treba mehanizam limitiranja promjene cijene
A možda do svega ovoga ne bi ni došlo da na domaćim burzama, kao u razvijenim zemljama, postoji ‘trading curbs’ (limit promjene cijene) mehanizam. Njime se cjenovnim pomacima automatski suspendira trgovina nekom dionicom na određeno vrijeme, baš kako bi se stalo na kraj umjetnom podizanju cijene. To je način na koji se barem može ublažiti praksi nabijanja cijena, na koju domaće tržište kapitala doista nije imuno, što najviše dolazi do izražaja krajem godine, kada je u igri (čak i na razvijenim tržištima) posve uobičajeni window dressing institucionalnih investitora, odnosno, šminkanje godišnjih rezultata s ciljem poboljšanja izvedbe i privlačenja novih, odnosno, zadržavanja starih klijenata. No činjenica je kako je tu praksu vrlo teško suzbiti, te bi stvaranje transparentnijeg okruženja trebao biti primarni cilj, a ujedno i najmoćniji alat regulatora

Zašto se Saponija reklamira u mafijaškim serijama, poput The Sopranosa sinoć? [smiley11]

No respect

Zašto se Saponija reklamira u mafijaškim serijama, poput The Sopranosa sinoć? [smiley11]

Jesi ti lajbek, bljedoliki, pa zato što najbolje pere, hi,hi,hi[smiley2]

Benjamin Graham: "Odlično društvo nije i odlična investicija, ako ste dionicu previše platili." MPT: "Prodali su naše snove Judini sinovi........."

Bas sam htio reci…da je za pranje novca najbolji FAKS[smiley2]

"Naucio sam…da dobre prilike nikada nisu izgubljene: netko ce se uvijek posluziti onima koje ti propustis."

SLK: ” Zašto se Saponija reklamira u mafijaškim serijama, poput The Sopranosa sinoć? [smiley11] ” Jesi ti lajbek, bljedoliki, pa zato što najbolje pere, hi,hi,hi[smiley2]

Čuj , indijanci i prašak za veš ???[smiley2]

Dok se mi tu previjamo na burzi drugi mlate pare od pranja auta… ko ne vjeruje nek pogleda… edukativno, nema sta

http://video.google.com/videoplay?docid=-892782202661869342&sourceid=docidfeed&hl=en

Nisam druzeljubiv tip pa nema potrebe stavljati me medju prijatelje

Mogu reći da sam i ja o ovome razmišljao nakon razvojačenja!!!!

10.000 USD po autu, 10.000 Ejjj!!! pa ja za te pare pobijem tucet indijanaca, i zapalim barem dvostruko vise Hondi[smiley2]

Nisam druzeljubiv tip pa nema potrebe stavljati me medju prijatelje

New Report

Close