BEZ CENZURE – OPĆENITO

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BEZ CENZURE – OPĆENITO

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ja još gledam i čekam, a ništa.

Nesto kao TNPL, zar ne?

Nisam druzeljubiv tip pa nema potrebe stavljati me medju prijatelje

Kolega stvarno ste pretjerali. Nemojte da šira javnost misli pod “veći” da mjerite zbroj dužina gornje i donje strane.[smiley2]

Ja još gledam i čekam, a ništa.

Pa dobro ,ko je tu bosanac ,Ja ili TIi ??

Onda dečki.
Se vidimo u Rovinju drugi vikend?
Pozdrav

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

Onda dečki. Se vidimo u Rovinju drugi vikend? Pozdrav

vidimo se… prepoznat češ me po tome što čitam Poslovni dnevnik, imati ću plavo odijelo, smeđu kožnu aktovku, crne cipele, dvije ruke i dvije noge do poda… ponešto sijede kose na glavi… P.S. ne smije nas nitko prokužiti, moramo izvuči što više informacija! strogo povjerljivo [smiley1]

[b]kupuj od pesimista i prodaj optimistu, al budi realist[/b][color=black][/color]

Laž i istina na forumu

Prije svega treba reći da na forumu svi lažu. Dakle doslovno, svaki stalni član bilo kojeg foruma u svom pisanju na forumu laže. Ne mislim da članovi izmišljaju nešto što ne postoji, niti da svjesno pišu laži, mada naravno postoje i takvi izdvojeni primjeri. Forumaši imaju potrebu da uljepšavaju istinu i da time uljepšavaju sliku o sebi. To je donekle i normalno, ali je vrlo bitno znati to pri čitanju nečijih postova. Na forumu ništa nije kao što izgleda.
Ali to i nije toliko suštinski bitno za člana foruma. Bitno je za promatrača ili za člana koji tumači tudje postove. To je bitan fenomen za prepoznavanje dodatnog (i možda osnovnog) razloga za stvaranje zavisnosti od foruma. Na primjer, član koji je u stvarnom svijetu hendikepiran zbog nečega, s razlogom ili bez njega, u virtualnom svijetu napravi savršenog sebe, onakvog kakav bi on želio da izgleda. Pri tom ne mislim na fizički izgled, naravno, nego na brisanje svih onih razloga zbog kojih nije zadovoljan sobom u realnosti. Onog trenutka kad osjeti prihvaćenost tog savršenijeg sebe od strane okoline, postaje ovisan od te prihvaćenosti. I pri tom uglavnom nije ni svjestan da se taj virtualni Ja razlikuje od realnog. Ponekad može biti svjestan da je u nečemu pretjerao, da se možda malo previše hvalio ili ljepše pisao o sebi, ali to je sve. Niko neće reći i priznati sebi da je lagao, nego će to nazvati malom dramatizacijom, bezazleniim uljepšavanjem stvari. A nije bezazleno nego je suštinski bitno.
Svima nam je poznato da i u svakodnevnom životu svako od nas ponekad nešto slaže, s razlogom ili bez. Mali broj ljudi patološki laže u svemu što ispriča, ali svakog od nas riječi ponekad ‘ponesu’. Ako lažemo u svijetu u kojem laž teško opstaje, a lako bude otkrivena, zašto ne prihvaćamo da je laž uobičajena u svijetu u kojem se teško otkriva? Svaki korisnik je ispred svog monitora sam sa sobom i može da napiše što god poželi, bez straha da bude otkriven i bez osjećaja grižne savjesti. Čak i osobe visokih moralnih nazora koji su svjesni ovoga mogu da dodu u situaciju da u nečemu pretjeraju.
Najvažnije laži koje neko može da izgovori na forumu vezane su za njegove osobne osobine. I to najeksplicitnije moguće, čak i ukoliko to sa strane ponekad djeluje smješno i suvislo. Dakle doslovno, neprekidno ponavljanje ‘ja sam dobar čovjek’, ‘ja sam pošten’, ‘ja sam iskren’… Ma koliko ljudi sa osmijehom reagirali na takve postove, najbitnije je da ih oni pamte i vremenom uzimaju za činjenicu koja se ne provjerava. Izgleda da je to zato što je tako najlakše. Ukoliko, na primjer, neko neprekidno ponavlja tvrdnju ‘ja sam iskren’ nakon nekog vremena bit će lakše prihvatiti to nego dokazati suprotno. Ukoliko nekoga kasnije pitate za mišljenje o nekom forumašu, u najvećem broju slučajeva će samo ponoviti ono što je taj forumaš sam za sebe rekao. Da bi se pomislilo i tvrdilo suprotno, trebalo bi pamtiti nečije pisanje na forumu a zatim ga analizirati. A to je teže nego samo ponoviti ono što je neko sam o sebi tvrdio.
Takva vrsta laganja o sebi se pokazuje vrlo korisnom u trenucima kad započnu forumske svadje.
Trolovi su osobe koje se pojavljuju na internet forumima sa jednim ciljem – da izazovu pažnju. Sam pojam je uzet iz skandinavske mitologije a zanimljivo je da je na sudjenju koje je ‘eBay’ (najveća internet licitatorska kuća) imao pred Vrhovnim sudom SAD, ime povezano sa Orkama, da bi se mladjim generacijama približilo štaosu to zaista trolovi

ovaj post ne poziva na kupnju/prodaju dionica

Na stranu sa doista fascinantnim obujmom teksta koji ste gore nadrobili, kolega D.,(gotovo dvije (!) kartice teksta, pobogu) nazalost morat cu vas razocarati… vidite ja sam u stvarnosti bas ovakav kakav sam i na forumu, dakle jednako prokleto cinican, cangrizav, pain in the ass, mos me volit ili mrzit, sitnicav, dozlaboga dosadan, sjeban u bulju jebac majke, i ne sramim se to priznati… ne libim se svakome reci sto ga ide i mislim da sam to u nekoliko navrata pokazao. Mene zapravo vasa gornja basna (pisana psihoterapeutskim stihom) podsjeca na zrcalni pristup psihologiji… primjerice kada procjenjujete ono sto bi drugi ucinili prema onom sto biste vi ucinili – tipa, nema sanse da ce neko prodati PTKM ispod 200 kuna, pa ko je toliko lud?!? ja to nikada nikada nikada ne bih ucinio… i zapravo ne vidim razlog vasem gornjem monologu jer on samo pokazuje vasu slabost, mogucnost da vas se isprovocira i prikaze u pravom, realnom, ogoljenom svijetu kakav zivite… strahu da ce neki tamo trol uspjeti nauditi vasoj dionici-miljenici… ja stvarno ne znam sto bi me drugo, doli istinske frustracije i strah, natjeralo na pisanje dvije fcukin kartice teksta u pola 1! (ja sam evo napisao gotovo karticu cisto zato jer sam bolestan (prokleta prehlada) i dosadno mi je)… zato kolega lijepomanite se corava posla i cuvajte zivce za doba deprecijacije, burzovnih krahova i ulicnih nemira…. trebat ce vam

p.s. laži koje neko može da izgovori – ovo vam je srbizam
p.p.s laži koje netko moze izgovoriti – kroatizam[smiley2]

Davorine,
nešto umukoše trolovi nakon ovog tvog posta.
Zanimljivo razmišljanje.
Moguće je da svatko može naći neki dio sebe u tome.

"Ne brojite novac dok još sjedite za stolom."-profesionalni kockar

Davorine,
nešto umukoše trolovi nakon ovog tvog posta.
Zanimljivo razmišljanje.
Moguće je da svatko može naći neki dio sebe u tome.

Sad jos samo fali potvrda nightridera pa da zaokruzimo cjelinu[smiley2]

Moze li Kucilorider?[smiley2]

Benjamin Graham: "Odlično društvo nije i odlična investicija, ako ste dionicu previše platili." MPT: "Prodali su naše snove Judini sinovi........."

Moze li Kucilorider?[smiley2]

A sta ne bi moglo?[smiley2]

Mislim, jasem od svoje pete godine, hi,hi,hi[smiley2]

Benjamin Graham: "Odlično društvo nije i odlična investicija, ako ste dionicu previše platili." MPT: "Prodali su naše snove Judini sinovi........."

New Report

Close