BEZ CENZURE – OPĆENITO

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BEZ CENZURE – OPĆENITO

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ima i boljih načina da napravite karijeru

Premješteno iz teme: PTKM (Petrokemija d.d.)

Kolega Cartmann,

(inace potvrdujem da Vam nisam dao ‘1’ nego sam takvo stanje zatekao), ako mogu prevesti na strucni jezik, Vi u stvari zelite rijeci:
– ‘cijena dionice PTKM je u potpunosti odredjena betom u odnosu na SAD trziste’ (dobro, ovdje ste u iskazu vjerojatno da bi Vas manje informirani razumjeli uzeli revijalni DJIA, umjesto nekog profesionalnog indeksa)
– ‘trzista su potpuno neefikasna’ (jer fundamenti ne utjecu).

Vjerujem da razumijete da su ove dvije izjave u kontradikciji.

Takoder, tvrdite da je kretanje PTKM u potpunosti odredeno kretanjem ‘dow’-a, pa da je onaj tko je prevaren padom cijene to i zasluzio. Inace se cini (manje-vise) globalni koncenzus je da je market timing (predvidanje kretanja DJIA) prakticki nemoguc, ali u svakom slucaju u tome nisu uspjesni ljudi kao sto su Waren Buffet, koji i sam govori, a tako je i radio, daje ulagao i prije nego je padalo – vjerujem da se sjecate njegovih izjava od prije pola godine).

Ako mislite da mozete takve prevare (globalno padanje indeksa) uvidjeti, i jako dobro raditi market timing, onda je zaista moja najiskrenija preporuka da pokrenete vlastiti hedge fund (globalni).

Analiziraujuci Vase postove, a moja je motivacija upravo shvatiti Vase motive zbog kojih plasite ljude i pokusavate utjecati na cijenu, vidim da ste prije upravo vjerovali da fundamentalni pokazatelji za PTKM imaju kljucnu ulogu (http://www.cartmann.com, ali i mnogi Vasi postovi). Zao mi je sto sada mislite drugacije.

Ipak, mislim da ste prije bili vise u pravu. Fundamenti imaju presudnu ulogu. Kad-tad oni moraju odigrati svoju ulogu, ali je poanta u tome da cesto ne znamo kad ce se dogoditi okidac.

Prema dostupnim javnim podacima (a gledam samo one ocitije, tipa financijska izvjesca i vijesti), PTKM je smijesno jeftina. Mozemo se pitati: zasto je bas ona smijesno jeftina i koji su okidaci? Eto vidite, odgovor je ovdje jednostavan:
– dionice u kojima je bilo forsiranog izlaska vecih ulagaca u uvjetima nelikvidnosti pogotovo ako su fond vodili ne bas dobri manageri (koji su polupavali cijenu do bilo koje razina na kojoj su mogli prodati), takvu su situaciju imale. Ovdje smo cini mi se imali slucaj famoznog KD-a. Ujedno je to odgovor na ‘okidac’: on se izgleda dogodio jer su gospoda prodali sto su imali
– takoder je smijesno jeftina jer su jaka financijska izvjesca i news flow bili upravo u doba velikog pada.

Stoga cu je nastaviti kupovati, bazirano na fundamentima koje svatko moze ocito vidjeti.

Razumijem Vase dobre namjere (sprijeciti prevare), ali zasto bas mislite da je PTKM, i samo PTKM, zavrijedila Vasu ogromnu energiju? Ja sam inace relativno novi u toj dionici, i to bi me stvarno zanimalo, da razumijem povijesne odnose.

quote=cartmann]
Istina da neki još ne odustaju od namjere da prevarom zarade preko foruma, ali onaj koga danas (nakon svega) uspiju prevariti je to zaista i zasluzio. Nekad sam trošio vrijeme upozoravajuci na takve, danas zaista vise nemam ni volje ni vremena. Eto odgovorit cu i na onih par provokacija i insinuacija iako to nisu zasluzile. Druge nickove nemam sto se lako moze vidjeti po jedinicama koje dobivam makar napisao samo "dobro jutro svima", a i po stoticama koje dobivaju oni kojima je jedini cilj boravka na ovoj temi napadat mene ili neke druge svoje neistomisljenike kakvih nema puno jer se ne zele svađati. kako se kaze "ne svađaj se s budalom jer ce te spustiti na svoj nivo i pobjediti iskustvom".

Ali ne pisem i zato sto vise ne trgujem. Na prvi pogled je jasno da podaci s trzista ne utjecu izravno na cijenu, ako dow padne s 7800 na 5000 i PTKM ce pasti s 82kn na 50kn, makar prikazala 100mil. kn dobiti za 2008. S obzirom na to nema ni najmanje potrebe trosit vrijeme na proucavanje pojedine dionice, odnosa p/e, p/s ili potencijalne dobiti, ako o cijeni ovisi nesto sasvim drugo. A trgovati napamet mi nije napeto, radije cu onda ulagati lov

Sorry, ali nauci da duge komentare nitko ne cita. Procitao sam prvi dio, mozda djelove drugog na preskoke.

Nebitno jel dow, ukratko, ako bude padalo trziste u US, padat ce i u HR, a u skladu s tim i PTKM. Ili smatras da smo s 358kn na 82kn dosli zbog poslovanja PTKM??

I ne trudi se pisat "zamrseno", neces ispast pametan, samo ce ljudi izbjegavat tvoje komentare. 🙂

Evo, ja ću ti skratiti što je mačor napisao: Zašto pišeš samo na PTKM?

I'LL BE BACK

Kolega Cartmann,

zao mi je ako Vam je to prekomplicirano. To su fundamenti.

Ali, vjerujem da smo dosli do sukusa stvari, a to je da nam jos niste odgovorili
– zasto ste tako fokusirani na PTKM (objavljujete opsesivno na njoj i samo na njoj)
– koja je po Vama fer valuacija, jer koja god da je cijena, Vas stav je da ‘ne vrijedi toliko’?

Te takodjer ako biste bili tako dobri da nam kazete kako ste dosli do te cijene (metodologija).

Nadam se da kad trziste nastavi ici gore, da cete se osokoliti, te naci hrabrosti i sredstava pridruziti nam se u ulaganja u dionice. Kao sto vidim na Vasem sajtu, nemate trenutno nikakvih dionica.

Evo zaista Vas molim da nam pojasnite zasto ste tako fokusirani na PTKM i zasto bas na ovoj temi morate spasavati investitore od ‘prevare’ kao sto kazete.

Sorry, ali nauci da duge komentare nitko ne cita. Procitao sam prvi dio, mozda djelove drugog na preskoke.

Nebitno jel dow, ukratko, ako bude padalo trziste u US, padat ce i u HR, a u skladu s tim i PTKM. Ili smatras da smo s 358kn na 82kn dosli zbog poslovanja PTKM??

I ne trudi se pisat "zamrseno", neces ispast pametan, samo ce ljudi izbjegavat tvoje komentare. 🙂

Posljednje vrijeme ne pišem ni na PTKM, inace pisem ovisno o volji i slobodnom vremenu. Takodjer sam vise puta spomenuo slučaj s navlakačima kad sam prvi put došao na temu, mlad i naivan, te pročitao "kupujte ljudi danas, sutra će Moralić objavit da kupuje, cijena će u nebooooo!!!!!!". Iako je i na prvi pogled sumnjivo zasto bi netko s takvom informacijom istu podjelio s svima na forumu, umjesto da kupuje u miru, ja naivan povjerovao u to i gnjavio neke ljude koji su dobri s Moralićem da provjere tu informaciju. Naravno, informacija je bila potpuno lažna tj. izmišljena, Moraliću je trebalo 15min da skuži što je to PTKM. Tad sam ljut zbog toga dosao na temu i žestoko izkritizirao takvo ponašanje (namjerno plasiranje lažnih informacija s ciljem podizanja cijene) te zbog toga na sebe navukao bijes navlakača koji nije posustao ni do danas.

Zao mi je, kolega Cartmann, sto ste tako ogorceni zbog neceg sto Vam se nije dogodilo (jer kazete da ste provjerili kod Moralica).

Takoder mi je zao da ste izgubili vjeru u analiticku prosudbu. Prije ste ulagali veliku energiju u fundamentalnu analizu (doduse samo kvalitativno, koliko vidim nikad niste racunali), pisali mnoge clanke o tome, a sad vidimo da kazete da to sve nema veze.

Ipak predlazem da odete korak nazad, uzmete olovku u ruke i zbrojite neke stvari. Tada cete uvidjeti koliko je danas PTKM potcijenjena.

Ja sam inace relativno novi u PTKM, a i na ovoj temi. Dosao sam daleko nakon sto ste se Vi poceli baviti, sudeci prema Vasem blogu i postovima na forumima.

Ali na Vase postove reagiram upravo jer ste se pretvorili u ono sto kazete da Vas smeta kod drugih: navlakaca (na dolje). Postene ljude pokusavate nagovoriti da prodaju ono sto vrijedi. Tko zna zasto?

A kako su Vasi postovi neargumentirani, mozete racunati da cu odgovarati na njih. Ponekad cu si dati i slobodu da argumentiram strucnije nego sto Vi to mozete razumjeti (kao sto ste rekli u prethodnom emailu), ali cu se truditi sto jednostavnije. Nazalost, time cu uvijek pokazati koliko su Vasi argumenti suplji i gubit cete ugled. Ali sto cemo. Kao sto kazete, moramo se boriti protiv navlakaca.

Vidim da niste jako iskusni u ulagackim stvarima, i stoga Vam je moj savjet: cuvajte ugled, trebat ce Vam opet, jer cete opet postati aktivan investitor (ako Vise nemate novca – kad skupite novca, ili ako nemate hrabrosti – kad skupite hrabrost).

Dakle, pitanja su i dalje:
– kazete da je dionica PTKM potcijenjena; koja je po Vasem sudu fer valuacija i kako ste do nje dosli?
– zasto postate, i to neargumentirano, samo ne temi PTKM?

Kao sto vidimo na cartmann.com imali ste i druge dionice koje ste uz gubitke prodali. Tko Vas je i kako na njih navukao i zasto ne pisete o njima? Jer neke od njih su i daleko vise pale od PTKM.A za PTKM znamo da su se fundamenti toliko promijenili na bolje, da je to skoro nevjerojatno.

Izvadak iz Vaseg clanka na http://www.cartmann.com o Top 10 dionica za 2008. Cartmann: "Moj izbor je – HT, INA, DLKV, ATPL, IGH, PTKM, VIRO, JDPL, DDJH, KODT-P, a u drugom dijelu članka ću objasniti zašto sam odabrao upravo te dionice."

A 2006. ste takoder drukali protiv PTKM: http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=870&page=221.

Znaci li to da je Vas odnos prema PTKM visestruk? Jednom su (ili nisu) Vas zeznuli, pa ste malo imali, malo nemali, malo opet preporucavali … a sada samo neargumentirani blacenje.

Evo ovi linkovi postoje, a ja cu ih kao i neke druge, redovito postati u diskusiji s Vama. A puno ste toga napisali.

Posljednje vrijeme ne pišem ni na PTKM, inace pisem ovisno o volji i slobodnom vremenu. Takodjer sam vise puta spomenuo slučaj s navlakačima kad sam prvi put došao na temu, mlad i naivan, te pročitao "kupujte ljudi danas, sutra će Moralić objavit da kupuje, cijena će u nebooooo!!!!!!". Iako je i na prvi pogled sumnjivo zasto bi netko s takvom informacijom istu podjelio s svima na forumu, umjesto da kupuje u miru, ja naivan povjerovao u to i gnjavio neke ljude koji su dobri s Moralićem da provjere tu informaciju. Naravno, informacija je bila potpuno lažna tj. izmišljena, Moraliću je trebalo 15min da skuži što je to PTKM. Tad sam ljut zbog toga dosao na temu i žestoko izkritizirao takvo ponašanje (namjerno plasiranje lažnih informacija s ciljem podizanja cijene) te zbog toga na sebe navukao bijes navlakača koji nije posustao ni do danas.
[/quote]

Jel ova tema nosi naziv "komentirajmo Cartmanna" ili Petrokemija?

Grdo si zabrijao, ali kazem, nije me briga jer je ionako vise ne pratim ni temu ni forum. Zato odmah kreni traziti nekog drugog s kim ces se svađati, ovdje se neces usreciti. Opet si namjerno napisao nekoliko laži i provokacija, ali neću odgovarati jer me nije brige.

Odlicno kolega Cartmann!

Jer se ja ne bavim Vama, nego Vasim postovima koji lice na navlakuse. Znaci sada se slazemo da Vise necete uletati s neartikuliranim i sadrzajno ispraznim postovima kao sto je ovaj http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=608&pg=1065&#post775452 gdje kazete ‘moglo bi gore, ali moglo bi i dolje tko zna, ali mislim da ce dolje’.

A prije toga su nekoliko godina bile Vase preporuke za kupiti iil prodati PTKM, kako kad. A onda kazete da je Vasa mrznja prema PTKM jer Vas je netko pokusao prevariti, pa ovdje spasavate druge.

Eto postedite nas takvih drukerskih postova, pa se nitko nece baviti ‘Vama’.

Tako da mozemo pratiti sto pisu ljudi koji se razumiju u ovu dionicu kao sto su Miha, Goran i ostali, koje pozivam i moilm da daju neke nove korisne info!

Sve sto sam napisao, sam dakako namjerno a ne slucajno,ali nisu lazi ni provakacije, nego argumentirane tvrdnje.

Ali ja bih Vas ohrabrio da i dalje pratite forum jer cete kad-tad opet postati ulagac u dionice! Ali nemojte postati ako nemate sto za reci nego samo navlacite, jer onda moramo uci u rasprave o razlozima tog navlacenja, tj. o Vama.

p.s. Kolega Cartmann: beznade je veliko na hrv. trzistu kapitala. Mnogi rezoniraju samo na nacin ‘to mora gore, to mora dolje’. Ali kolega, nikad nije bilo da fundamenti ne odigraju svoje na koncu konca. Zato vjeruejte u fundamente i ne mozete izgubiti. Ulozite one novce koje si mozete priustiti i bacite se na prouvacanje tih donica. Osobno mislim da je PTKM velika prilika.

Jel ova tema nosi naziv "komentirajmo Cartmanna" ili Petrokemija?

Grdo si zabrijao, ali kazem, nije me briga jer je ionako vise ne pratim ni temu ni forum. Zato odmah kreni traziti nekog drugog s kim ces se svađati, ovdje se neces usreciti. Opet si namjerno napisao nekoliko laži i provokacija, ali neću odgovarati jer me nije brige.

Malimačak, ti si ovdje novi isto kao što Sanader nije zno da su kupili novi BMW.

Radiš iste stvari koje ustvari radiš već godinama, trudiš se diskreditirati ljude za koje smatraš da ti mogu pomrsiti planove s navlačenjem. Ali i taj novi nick je pomak naprijed, konacno si shvatio da nakon godina urlanja "rusi ce sutra dat ponudu, kupite danas, sutra ce bit preko 1000!!!" ljudi vise ne vjeruju u takve priče za koje je i vrijeme pokazalo da su bile namjerno plasirane laži s jasnim ciljem.

Nekad mi je bilo žao tih par nesretnika koji bi povjerovali u te laži i zbog toga izgubili novac, ali više nije, zaslužili su. Vrijeme je da nauce kako pohlepa moze biti opasna i da na svijetu ima ljudi koji im ne žele dobro. Posebno ako su to anonimci na internetskom forumu koji cesto mijenjaju nickove.

Za kraj cu ponoviti jos jednom:

Ulažite novac koji možete izgubiti, ne vjerujte naprovjerenim informacijama dobivenih od strane anonimaca s interneta, mnogi od njih vam nisu prijatelji kakvim se predstavljaju niti vam zele dobro, dapace, zele s vama manipulirati i iskoristiti vasu naivnost. Prije svakog ulaganja dobro razmislite.

Pravi navlakači su oduvijek govorili ide nešto na yyyyy kn ili pada to isto na yykn. Nekako mi nije bilo jasno zašto navlakačima na dolje smeta navlačenje na gore kad sami navlače na dolje i točno stavljaju svoje targete.

evo bit ću precizan i iznijeti neke primjere:
06.01.08. | 20:33 PD Belje
BUFFET | profil
Ma ljudi,

BELJE samo po bilanci u 2010 vrijedi 950 kn jer je drasticno podcijenjena vrijednost zemljista tj. 25,000 ha najplodnjih hrvatskih oranica…Pa BELJE ih ima u Bilanci po 4,000EUR po ha…a u EU cijena zemljista je od 35,000EUR to 70,000EUR u Nizozemskoj….

Belje ide barem na 800kn do ljeta…sto se tice LUKE Rijeka ona je odavno izvan granica zdravog razuma tako da se samo bojim da se nece desiti ono sto se desilo sa VUPIK-om…da su mali pokupovali i ostali bez svega
10.07.07. | 11:20 podforum PD Đuro Đaković Holding
tenkista | profil
Ja ne prodajem ispod 1000 kn ali tamo za par godina. Jednostavno hoću da "novaci" imaju čim više informacija a vi dobro znate na koji članak mislim ali ga prešućujete. Koji je tome razlog ako nije taj da namjeravate prodati pa opet kupiti??? E pa vidite ja ne mislim trejdati i stalo mi je do istine. Iako mislim da Rocky ne trejda, pa ako vjeruje u dionicu što ga briga ako ide jedan dan gore drugi dolje. Ja sam se nekada nervirao na to ali više ne .

19.12.07. | 16:27 PD podforum LLRB (Lola Ribar d.d.)

_ayman | profil

Znamo i sami što su todorićeve dionice, a sada fino to sve upakirajte u Rial i K-plus (inače rial robna marka velpro veletrgovina, a to je je najjača veletrgovina u RH) i vidjet ćete da će uskoro svaka domaćica imati loline jastučiće i uloške kod kuće, jer todorić zna znanje. A još ako preuzme migros – tada i lola ide za tursku, a turska je moćna država sa puno ljudi….A još ako odluči kupiti lolu (znamo da on voli sve kupiti)…Polako, bit će Lola i po 1000 kuna, ali neće još.

07.06.07. | 18:37

davids | profil
moderatori
IGH nema konkurencije bar je to jasno,pamet nema politički predznak.
Sam naziv tvrtke kaže INSTITUT GRAĐEVINARTSVA HRVATSKE.
Sa targetom od 30k se slažem upravo i ja to mislim za 1g, smo na toj razini.
2008. 1mlrd. prometa ,140-160 mil. kuna dobiti.

Ovakvih je primjera bezbroj na forumima

Ali idemo malo kod profesionalaca::
HAAB: IGH dobio preporuku "kupiti", ciljana cijena 13.924 kune
Datum objave: 14.7.2008
ZAGREB – Analitičari Hypo Banke dodijelili su dionicama Instituta građevinarstva Hrvatske preporuku "kupiti" postavivši fer cijenu na 13.924 kune. Oznaku "kupiti" ovi analitičari dodjeljuju dionicama kod kojih očekivani godišnji rast (uključujući dividendu) iznosi 15 posto ili više.
http://www.seebiz.eu/bih/analize/haab-igh-dobio-preporuku-kupiti,-ciljana-cijena-13.924-kune,20326.html

HAAB: Ciljana cijena dionica Ericsson NT-a 2866 kuna

29.7.2008 21:49:00 | Powered by http://www.seebiz.eu
Vijest je prenesena s portala SEEbiz.eu koji vijesti objavljuje na izvornom jeziku
Polugodišnji rezultati Ericssona Nikole Tesle u potpunosti su zadovoljili analitičare HAAB-a pa je ciljana cijena dionica postavljena na 2866 kuna, 38,9 posto više od aktualne 2063 kune. Dionice su dobile oznaku "kupiti".
Cijena od 2866 kuna istovjetna je onoj koju su analitičari HAAB-a procjenjivali još potkraj travnja nakon što je donesena odluka o izdašnoj dividendi od 270 kuna.

http://www.limun.hr/main.aspx?id=315649

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Analiza Hypo banke: Ciljana cijena T-HT-a 412 kuna, dionicu zadržati
Business.hr 07.11.2007 13:14

Analitičari Hypo banke predvođeni Hrvojem Stojićem u analizi poslovanja T-HT grupe temeljem svoje ocjene daju preporuku dioničarima HT-a da zadrže svoje dionice s obzirom na to da je očekivana cijena koju će dionice dostići u sljedećih 12 mjeseci 412 kuna.

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=a965a5c8-f3de-4f7b-a3d1-9dd759ff45df

Piše: Marko Biočina, 14.07.2008. | br. 661
JACKPOT ZA DIONIČARE INE
Početna cijena dionica Ine 4000 kuna
Čelnici fonda branitelja odlučili su da će 7 posto dionica Ine prodati najboljem ponuđaču, bez obzira na odluku Vlade
http://www.nacional.hr/articles/view/47299/

19.rujna 2008 Tik pred početak katastrofalnog pada Atlanske plovidbe izlazi ovakav tekst
Ciljana cijena dionice Atlantske plovidbe 2.786 kuna
Temeljem metode diskontiranih novčanih tokova, usporedbe sa sličnim kompanijama u industriji i izračuna neto vrijednosti imovine, analitičari Erste banke odredili su ciljanju cijenu dionice Atlantske plovidbe od 2.786 kuna te dali preporuku za njezinu kupnju.
http://www.liderpress.hr/default.aspx?sid=54851

Erste: Kupiti dionice Atlantske plovidbe
——– na kraju —-Inače, dionice Atlantske plovidbe nalaze se u portfelju društva Erste vrijednosni papiri i/ili u sastavu portfelja ko¬jima upravlja to društvo.
http://www.poslovni.hr/93232.aspx

za nevjerojatno čudo 2 mjeseca poslije
26.11.2008 09
Domaći brodari još uvijek precijenjeni
Iako su domaći brodari zbog pokrivenosti flota dugoročnim ugovorima o prijevozu bez velikih potresa na prihodima i dobiti pretrpjeli prvi udar globalne krize i pad cijena vozarina, manji domaći brodari već su u trećem kvatralu zabilježili slabije rezultate poslovanja.

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=08e36ecd-d31f-460f-ada0-89dda8151618

Ljudi moji ovakih primjera je bezbroj, i zato dobro pazite što činite i na temelju čega ulažete.

Rizik i dobit snosimo sami.

New Report

Close