STRUKTURA STANOVNISTVA
U Sloveniji zivi oko 1 500 000 ljudi (usporedbe radi, toliko ih stane na zagrebacki hipodrom), od cega ih je 16% skrtih i sebicnih, 14% uobrazenih i umisljenih, 13% alternativnih, 6% debelih, 51% je zena i 0.002% nevinih. Iako sluzbeni slovenski izvori tvrde da van maticne zemlje zivi oko 150 tisuca Slovenaca koji su otisli u emigraciju, pravi je razlog taj sto u ovu zapadnobalkansku drzavicu nisu svi mogli stati.
DRZAVNO UREDJENJE
Slovenska drzava uredjena je dosta ukusno i funkcionalno, obzirom na prilicno skucen prostor. Lijevo od ulaza nalazi se prostrano Cerknisko polje i neobicno smjestena Postojnska jama. Kroz sredinu drzave vodi rijeka Sava, uz koju se prolazi pored najveceg slovenskog naselja Ljubljane i dolazi do pomalo nametljivih Julijskih Alpa s nekoliko simpaticnih jezercica u podnozju. Desno od ulaza, pak, nalaze se nepretenciozni vinorodni brezuljci i decentno uredjene poljoprivredne povrsine. Drzava ima i nekoliko sporednih ulaza, a na jugozapadu i prozor s kojega, kad je lijepo vrijeme, puca ceznutljiv pogled na more.
PORIJEKLO
Slovenci su, u stvari, alpski Hrvati, a o njihovom hrvatskom porijeklu govori i nedavno istrazivanje provedeno medju stedisama "Ljubljanske banke". Prema nekim uglednim antropolozima, Slovenci su nastali tako sto je Edvard Kardelj Hrvatima jeb’o mater, nakon cega je jedan dio Hrvata krenuo pravcem razvoja socijalistickog samoupravljanja prema zapadu. Uvjereni da su otkrili novu socijalisticku republiku, naselli su se i postepeno potpuno potisnuli autohtono stanovnistvo koje je, kako kaze predaja, bilo toliko skrto da su Hrvati tu zemlju nazvali "Slovenija".
SPORT
Od sportova u Sloveniji najpopularnije je plivanje pa skijanje. Od ostalih sportova u usponu je alpinizam, dok je atletika u krizi jer trkaci na srednjim i dugim prugama ne mogu dobiti austrijsku vizu. U Sloveniji se ne smije pušiti jer dim ulazi u Italiju. U Sloveniji nema diskoteka jer buka smeta Austrijancima….
Sto se tice SLovenaca i njihovih vinjeta. Evo za sve putnike namjernike (u Graz) kako izbjeci placanje nameta:
Tko je đapio, đapio je.
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3208047/index.do
26. 12. 2008. | 09:14
Japan bilježi najveći pad industrijske proizvodnje u povijesti
Foto: Reuters
Industrijska proizvodnja Japana je u studenom je pala za 8,1 posto u odnosu na prethodni mjesec što je najveći ikad zabilježeni pad, javljaju agencije.
Vlada je pad industrijske proizvodnje objasnila smanjenjem izvoza zbog svjetske gospodarske krize. Istovremeno, u Japanu je za 0,2 posto porasla nezaposlenost koja sada iznosi 3,9 posto. Drugim riječima, bez posla je u studenom bilo 2,56 milijuna Japanaca.
Objavljeno
26.12.2008 12:00:18
Banke obećavaju kreditiranje izvoznika
Većina velikih banaka u svoje poslovanje za 2009. uključila je pojačano kreditiranje malih i srednjih poduzeća s naglaskom na izvoznicima
Bankamagazin
Recesija u svijetu i Europi praćena rastom nezaposlenosti i padom uvoza realno je okruženje hrvatskih izvoznika, kojima ni u boljim vremenima nisu cvjetale ruže. Realni rast hrvatskog izvoza roba i usluga usporio je s 5,7 % u 2007. na 3,8 % u 2008. godini. Rast deficita u razmjeni s inozemstvom ubrzan je sa 6,1 % u 2007. na 12,2 % u 2008. godini. No, bit će i gore, kažu izvoznici i traže pomoć države.
Središnja im banka može pomoći jedino da održavaju opću likvidnost domaćeg sustava i stabilnost cijena, a ne nekim selektivnim mjerama, jasno je poručio guverner Udruzi Hrvatski izvoznici. Dakle, neće biti ni selektivnih kredita za izvoz ni selektivnog smanjenja kamatnih stopa na te kredite.
"Povećanjem temeljnog kapitala Hrvatske banke za obnovu i razvoj, kreditnih linija koje će se financirati iz proračuna, davanjem jamstava ili izdavanjem obveznica država bi puno pomogla. To je najučinkovitija mjera koju je moguće napraviti u kratkom roku, a riječ je o nekoliko stotina milijuna kuna", kaže Ante Babić, potpredsjednik udruge Hrvatski izvoznici u novoj Banci.
Većina velikih banaka u svoje poslovanje za 2009. uključila je pojačano kreditiranje malih i srednjih poduzeća s naglaskom na izvoznicima. U Banco Popolare Croatia kažu da će kod kreditiranja prednost imati strana ulaganja namijenjena proizvodnji za izvoz. I Hypo Alpe-Adria-Bank naglašava da će aktivnost usmjeriti uglavnom na kreditiranje izvoznika i proizvodnje. U Erste banci najavljuju nastavak praćenja turizma, a uz suradnju s HBOR-om RBA planira nastaviti s potporom pripremi izvoza, razvoju malog i srednjeg poduzetništva, gospodarstva te turističke djelatnosti.
No, zbog porasta svijesti bankara o rizičnosti plasmana simulacije otplate temelje se na nešto pesimističnijim scenarijima, pa poduzeća već danas moraju zadovoljiti djelomično oštrije kriterije pri ocjeni njihove kreditne sposobnosti i osiguranja naplate.
Premješteno iz teme: Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize
2.12.2008
Dvije stvari koje sada mogu na vidjelo, jer se neće moći reći da su jutros usmjerile tržište. To je razlog zašto to nisam jučer stavio na forum. Nakon jutrošnje potvrde trenda, daljnje zadržavanje informacije je besmisleno.
Prva. Jučer je došlo do propadanja Crobexa u niži cjenovni razred.
Druga. Jučer je probijen i kratkoročni i dugoročno kanal podrške kupaca. Prevedeno, od jučer je Crobex ostao bez podrške kupaca.
Evo druže, kazes da nema kupnje na 1400, da idemo u provaliju, a onda okret…sorry al ne ide uvijek kako bi htio [bye]
Nitko od nas ne zna 100% kuda market ide, tako si i ti na 1800 bodova rekao kako ces glavu skinuti onima koji budu drukali na dolje.
Ali smo ipak pali jos nekih 300 bodova dolje.
Budi nekad i samokritican.
NHF
@kjelić
Kao prvo to je bilo na 1760, a ja sam nakon toga napisao kad sam izišao na 1820..čujem da se raspituješ o meni na onom vašem sranju od foruma, pa slobodno pitaj mene što te zanima..
A vec sam ti jednom rekao ako si spreman idemo napravit ugovor po kojem imas prilike duplo više zaradit nego izgubit, ako si vec siguran u znanje..
Kao prvo to je bilo na 1760, a ja sam nakon toga napisao kad sam izišao na 1820..čujem da se raspituješ o meni na onom vašem sranju od foruma, pa slobodno pitaj mene što te zanima..
Krivo cujes. Netko je rekao da te poznaje i da si pogodio dno. Naglasak je bio na POGODIO dno jer pogadjas vec duze vremena dno.
A vec sam ti jednom rekao ako si spreman idemo napravit ugovor po kojem imas prilike duplo više zaradit nego izgubit, ako si vec siguran u znanje..
Da smo se culi ljetos kad sam izasao iz dionica, ja bi shortao Crobex! nema tu price!
Eno na temi TNPL imas moje ‘svadje’ sa Lopinom na 3300kn prema kojem je ta dionica FA podcjenjena i kako ju treba drzati s cim se naravno nisam slozio.
Decki, pustimo bezvezne svadje i cisti gubitak vremena.
CEMU RADOVANJE na rastu Crobija od 300 bodova ako je pao cca 3600 bodova ?
I jos nesto: moj pajdo je kupovao ZVZD na 3500kn taman kad je bilo ‘dno’ , a vidim kako se nije usrecio tim ulaskom. Kao i dosta dionica koje nisu povukle ni problizno kao neke koje su i naglo pale.