flyer:
”
mreich: ”
90% “u pravu” je prosjek uspješnog investitora. S manjim prosjekom
teško je biti uspješan. Pozdrav
”
Ne bi se složio s ovom tvrdnjom. Npr. izabereš 6 dionica za koje
očekuješ rast. 3 počnu rast, a 3 padat. Te tri odmah likvidiraš i
postaješ uspješan s 50%-tnom prognozom.
”
Ali ja radim obrnuto.
One koje kupim a počnu padati dokupljujem sve više što više padaju. Kad tad će se vratiti i onda imam ekstra zaradu.
One koje rastu prodajem na targetu ili odmah da bi imao lovu za kupit one koje padnu.
Pozdrav
Da,ti radis kao tipican medo,takav ti je i avatar,ja sam bik i samo kupujem,ali gubitke(krivu procjenu)rezem na samom pocetku(-3%),a dobitke pustam koliko je max. moguce.
Dosta mi je trebalo da ovaj sistem zapocnem,ali sada mi radi i zadovoljan sam.
Kad medvjed izade iz sume,ja cu se spakirati i cekati dno.
Ipak su prinosi svih fondova manji od rasta indexa burze. Ionako samo
3% fondova u svijetu ostvaruju prinos veći od indexa kojeg prate.
Pozdrav
Dakle, East Capital fondovi spadaju u 3%. Nisam to znao da ih je samo 3%.
mreich:
”
Ipak su prinosi svih fondova manji od rasta indexa burze. Ionako samo
3% fondova u svijetu ostvaruju prinos veći od indexa kojeg prate.
Pozdrav
”
Dakle, East Capital fondovi spadaju u 3%. Nisam to znao da ih je samo 3%.
Da, posebno Turski i Balticki fond.
G. Edo
Pročitao sam vaš post na temi petrokemija.
Sviđa mi se ono 20-etak dionica u portfelju i 50 do 60 investicija u toku jer i ja imam upravo toliko.
Vi ste dugogodišnji investitor, od samih početaka, kao i ja.
Je li slučajno da slično radimo?
Mislim da bi se ostali koji su kraće u dionicama morali zamisliti. I doći sami do spoznaje kako je najbolje raditi.
Knjige su tu ali najvažnije je iskustvo.
Pozdrav
Gospodo, sve to stoji ali vi onda sigurno baratate sa malo većim ciframa, zar ne? A da bi mi novi skratili vrijeme dolaska do većih cifara i iskoristili vrijeme velikih rasta dionica u Hrvatskoj a kasnije i dalje na istok odlučujemo se za malo drugačiju taktiku koja je upravo i izvediva sa manjim ciframa… Dao nam svima Veliki Manitu da što prije uhvatimo vašu taktiku [smiley2]
Pogrešno, moja cifra nije velika ali koristim tuđu lovu a to je već umjetnost.
Isto tako od kuda mišljenje, ne samo vaše g. Elvar, da se sa većim ciframa ne može zaraditi kao i sa manjim.
I to ne u apsolutnom iznosu nego u postotku na angažirani kapital.
Tvrdim vam da što je veća lova to je i zarada veća (u postotku) jer imate više mogućnosti na raspolaganju.
Da ne govorim o sigurnosti.
A kad si siguran onda bolje radiš i nemaš straha. A tko ima straha ne može raditi s dionicama.
Pozdrav
Rekao bih da ima istine i u jednom, i u drugom.
Kad covjek ima jako malo novaca, i moze kupiti svega npr. 2 razlicitih dionica (jer ima 10 kkn, pa ce kupiti 2x za 5 tisuca), onda ga pogresan izbor moze zakociti u napretku, jer je odabrao 2 krive.
S vecim iznosima moze imati bolji izbor veceg broja, od kojih ce uvijek 1 ili 2 vuci naprijed, moze imati pricuvu u keshu za pokupit neku priliku itd.
No, kad iznosi postaju veci, i udio u jednoj dionici prelazi malo veci iznos, teze je iskrcati se kod nelikvidnijih dionica kad stvari krenu po zlu.
Pogrešno, moja cifra nije velika ali koristim tuđu lovu a to je već umjetnost. Isto tako od kuda mišljenje, ne samo vaše g. Elvar, da se sa većim ciframa ne može zaraditi kao i sa manjim. I to ne u apsolutnom iznosu nego u postotku na angažirani kapital. Tvrdim vam da što je veća lova to je i zarada veća (u postotku) jer imate više mogućnosti na raspolaganju. Da ne govorim o sigurnosti. A kad si siguran onda bolje radiš i nemaš straha. A tko ima straha ne može raditi s dionicama. Pozdrav
upravo ovo sam i mislio [smiley11]
što se tiče postotka na količinu mislim da recimo sa PUNT, SLMK, KMBJ nisam baš mogao zaraditi preko 50% na 50000kn ili na 500000kn… mislim ne bi bio isto voljan žrtvovati moju sigurnost za zaradu – nemre biti isto
Rekao bih da ima istine i u jednom, i u drugom.
Mislim da terminologija nije uskladjena. Npr. kad se spomene inv. fond ST-Invest vecina se prvo sjeti “poprilicno male imovine u portfelju” od 21 mil. kn, u usporedbi s npr. Aureusom koji je poceo raditi prije manje od godinu dana a vec ima 123 mil. kn, ili RBA 1.5 milijardi ili ZB s vise od milijardu kn u fondu. A samo fondova je 30tak, s prosjecnom imovinom od min. 50tak milijuna kn. A pouzdano znam da se zna potrefiti i individualnih investitora s tolikom kolicinom imovine. U tom slucaju je tolika imovina minus, jer nije lako aktivno trgovati s 50 mil. kn samo u Hr. Npr. PTKM je mjesecima trgovala na prometima od 200k kn, postupak ulaganja 5 mil. kn bi trebao trajati tjednima, pa i mjesecima razbijen u 150 malih naloga ne bi li se podigla cijena.
S druge strane, onom tko ulaze 10k kn su ruke potpuno vezane, mislim da je nedavno u jednom dnevnom listu provedeno istrazivanje kolika kolicina kapitala je najpovoljnija za ulaganje, a po sjecanju mislim da se radi o 200k kn.
Evo imam jedan prijedlog i ako moderatori nemaju nista protiv krenuo bi u njegovo ostvarivanje. Otvorio bih temu ‘Stup srama’ na kojoj bi svako mogao svakog popljuvati zbog njegova misljenja, neovisno sto mu je isto statutom ove drzave (ukljucujuci slobodu govora) zajamceno.
Onda cemo fino sve one koji nisu nasi istomisljenici potrpati u virtualni konc logor i zajednickim ih snagama omalovazavati do besvijesti – prozivati cemo ih neukim investitorima dok cemo sebe prikazivati kao dugogodisnje investitore koji su popili pamet svog svijeta (nema veze sto trgujemo 6 mjeseci i nemamo pojma koja je razlika izmedju povlastene i redovne dionice) i koji si mogu dati za pravo da isamaraju neinformirane i, budimo iskreni, glupave gustere…
tako cemo ih sorati sve dok im ne unistimo kredibilitet ili ubijemo volju za pisanjem (sto god dodje prvo, i jedno i drugo je dobro)…
naravno za sve ovo je potrebno odobrenje moderatora, ali kako bismo ostvarili nas cilj mozemo srociti peticiju… ko je uz mene?[smiley2][smiley2]
p.s. za one koji nisu shvatili sve gore navedeno je ruglo na trenutno stanje foruma, nista od gore navedenog ne mislim ozbiljno, dapace – protiv toga sam
S druge strane, onom tko ulaze 10k kn su ruke potpuno vezane, mislim da je nedavno u jednom dnevnom listu provedeno istrazivanje kolika kolicina kapitala je najpovoljnija za ulaganje, a po sjecanju mislim da se radi o 200k kn.
S tom analizom se ne bih slozio, jer je tu faktor provizije brokera.
Analizu su radili bankarski brokeri, koji deru 100-150 kn po transakciji, a koji ciljaju na velike igrace, jer provizija pada i do 0.4% za takve, dok male odbijaju sa velikim minimalnim provizijama.
Uz takve provizije se ne isplati kupovati manje od 10000 kn pr transakciji, jer uz 150 kn covjek mora biti 3% u plusu samo da je na nuli.
Hipotetski: kada bi provizija bila 0.6% ili min. 1 kn, mogao bi se napraviti portfelj i sa 10 kkn, uzeti npr 10 dionica za oko 1000 kn svake (naravno, ne bi mogli kupiti JMNC, pa niti BCIN), i bio bi isti kao onaj od 1 mil. kn sa 10 dionica po 100 kkn, samo u malom.