Obveznice: Rast cijena valutne klauzule
ZAGREB – Valutna klauzula pak prema kraju godine nalazi dodatnu podršku u recesivnim kretanjima na ‘core marketu’.
IZGRADNJA
PIP počeo s gradnjom novog pogona vrijednog 35 milijuna kuna
Autor/izvor: SEEbiz / Hina
ZAGREB – Pčelarska tvrtka PIP započela je s gradnjom novog pogona u poduzetničkoj zoni Pisarovina, vrijednog 35 milijuna kuna, objavili su iz tvrtke.
Novi pogon površine 4.000 četvornih metara bit će dovršen sredinom 2010. godine, a bit će to tehnološki i funkcionalno najmoderniji pogon u ovom dijelu Europe, kapaciteta više od 2.000 tona pčelinjih proizvoda, kažu iz PIP-a.
Površina novog pogona biti će veća od dosadašnjeg u Zagrebu od 1.500 četvornih metara.
Osim toga, u tvrtki planiraju povećanje broja zaposlenih, s dosadašnjih 46 na 70, a planiraju i oko 200 radnih mjesta kod kooperanata diljem Hrvatske.
Glavni cilj PIP-a je pozicioniranje tvrtke kao regionalnog lidera na pčelarskom tržištu do 2010.
Planirane aktivnosti koje će prethoditi tome su otvorenje novog pogona Pisarovina i preuzimanje Dalmeda tijekom sljedeće godine.
Osim širenja na domaćem tržištu tijekom sljedeće godine planirano je tehnološko unapređenje pogona na bosanko-hercegovačkom tržištu.
Ovih dana PIP će također postati većinski vlasnik tvrtke PIP-APILAND u Vojvodini, a prema riječima direktora tvrtke Domagoja Bračića planira se i povećanje izvoza te daljnji plasman proizvoda na europsko tržište.
Osvrnuvši se na potencijale hrvatskog pčelarstva Bračić je kazao kako ukupna godišnja vrijednost hrvatskog tržišta pčelinjih proizvoda i repromaterijala za pčelarstvo iznosi oko 240 milijuna kuna.
REZULTATI
Vipnet s 3,1 posto manjom dobiti
ZAGREB – Prihodi Vipneta u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 402,5 milijuna eura, što je porast za 2,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je operativna dobit tvrtke (EBITDA) manja je za 3,1 posto i iznosi 164,9 milijuna eura, a dobit prije kamata i poreza (EBIT) smanjena je za 3,4 posto na 111,1 milijuna eura.
Razlog tome su manji prihodi nakon isticanja ugovora o nacionalnom roamingu i manji prihodi stranih gostiju u Vip mreži, pojašnjava se u objavi poslovnih rezultata Vipneta.
Vipnetove poslovne rezultate za prvih devet mjeseci 2008. godine objavila je danas Telekom Austria Grupa u Beču, zajedno s rezultatima za mobilni (mobilkom austria grupa) i fiksni segment Telekom Austria Grupe.
Istodobno je Vipnet povećao broj korisnika za 14,2 posto na 2,4 milijuna s krajem studenog 2008. godine pri čemu je 25,2 posto porastao udio postpaid korisnika.
Vipnetov tržišni udio je 42,3 posto, što je samo 0,9 posto manje u odnosu na kraj studenog 2007. godine.
Mjesečni prihod po korisniku (ARPU) je 15 eura, što je za 3,2 posto manje u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.
"Zadovoljan sam rastom u domaćem osnovnom poslovanju (core business), a veliki broj korisnika bežičnog broadbanda od čak 70 tisuća pokazuje ispravnost dosadašnjih investicija u tu tehnologiju. Efekt smanjenja cijena u roamingu postao je jasan i u rezultatima, kako smo i najavljivali", rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.
U trećem kvartalu ove godine Vipnet je, kako se navodi, ostvario dobre rezultate u domaćoj osnovnoj djelatnosti zahvaljujući porastu broja korisnika za 14,2 posto. Podatkovni prihodi povećani su za 33 posto.
Mjesečni prihod po korisniku u trećem tromjesečju smanjen je za četiri posto na 15,6 eura, jer je utjecaj smanjena cijena kompenziran većom potrošnjom i većim udjelom postpaid korisnika (22,1 posto u trećem kvartalu 2008. u odnosu na 20,2 posto u trećem kvartalu 2007.).
U trećem je ovogodišnjem tromjesečju Vipnet ostvario 157,8 milijuna eura prihoda, što je 4,8 posto manje u odnosu na treće tromjesečje lani zbog, kako se objašnjava, manjih prihoda nakon isticanja ugovora o nacionalnom roamingu i manjih prihoda stranih gostiju u njihovoj mreži.
Također su, napominje se, na Vipnet utjecale niže cijene roaminga jer su snižene veleprodajne cijene iako Hrvatska nije članica Europske unije.
Operativna dobit (EBITDA) manja je za 13,5 posto i iznosi 73,1 milijuna eura u trećem kvartalu ove godine većinom zbog manjih prihoda. Dobit prije kamata i poreza (EBIT) manja je za 16,3 posto i iznosi 55,8 milijuna eura.
Svjetska tržišta
Nastavak pada indeksa na Wall Streetu
WASHINGTON – Dionice na Wall Streetu u utorak su zabilježile oštar pad, s nastavkom trenda prodaje započetim u ponedjeljak. Indeks Dow Jones pao je za 176.58 bodova ili 1.99 posto, na 8.693,96 bodova.
Širi indeks Standard & Poor’s 500 pao je za 20.26 bodova ili 2.2 posto, na 898.95 bodova. Tehnološki indeks Nasdaq pao je za 35.84 bodova, ili 2.22 posto, na 1.580,90 bodova.
Hotelijeri i iznajmljivači pali su u utorak kao skupina za 3.18 posto, agencije za nekretnine za 14.92 posto, a mobilne telekomunikacije za 12.18 posto.
Burza obveznica bila je zatvorena u utorak zbog Dana veterana, a 10-godišnja obveznica Ministarstva financija u ponedjeljak je imala prinos od 3.76 posto.
Dolar je rastao u odnosu na euroa na 1.2518, dok je u odnosu na jen pao na 97.66.
Na burzi u Tokiju indeks Nikkei izgubio je 272.13 bodova ili 3 posto, zaustavivši se na 8.809,30 bodova. U Londonu je indeks FTSE 100 index pao za 3.57 posto, izgubivši 157.23 bodova, da bi stao na 4.246,69 bodova.
Meštrovićev reljef prodan u Sotheby’su za 250.000 eura
ZAGREB – U aukcijskoj kući Sotheby’s u Londonu u utorak je za više od 250 000 eura prodan drveni reljef Ivana Meštrovića
Zahtjev britanskih touroperatora
Britanci traže niže cijene u hrvatskim hotelima
Britanci traže niže cijene u hrvatskim hotelima
Britanski touroperatori zabrinuti su za poslovanje na hrvatskom tržištu zbog ekonomske krize i pada potrošnje svojih klijenata, pa su od hrvatskih hotelijera zatražili snižavanje cijena za iduću godinu kako bi mogli ponoviti rezultate slične ovogodišnjim ili otići korak dalje.
Slovenija onemogućuje "seobu" štednih uloga
Slovenija onemogućuje "seobu" štednih uloga Promjenama dvaju zakona slovenski parlament je u utorak donio prve mjere koje bi trebale pomoći kreditiranju poduzeća u vrijeme financijske krize i onemogućiti "seobu" štednih uloga u druge države.
Sanader: Nećemo tražiti pomoć MMF-a
ZAGREB – Predstavnik poslodavaca Damir Kuštrak odgovorio kako ni poslodavcima ne odgovara da ljudi ostaju bez posla jer se tako smanjuje javna potrošnja.
Sanader shvatio, hoće li i Bandić?
KOMENTAR – Bilo bi dobro kad bi činjenicu krize shvatili i "neki" koji se nastavljaju ponašati kao pijani milijunaši.
SAD pokušava zaustaviti plimu ovrha na četiri milijuna kuća
SAD pokušava zaustaviti plimu ovrha na četiri milijuna kuća Američka vlada i industrija hipotekarnih stambenih kredita pokrenuli su novi široki program pomoći kućevlasnicima kojima prijeti ovrha jer kasne s otplatom hipotekarnim agencijama Fannie Mae i Freddie Mac.
[cry] Sada idemo malo pad nekretnina po m2 [cry]
Banjalučka berza: Boksit u plusu i osmi dan zaredom
BANJA LUKA – Najbolje je prošao BIRS koji je kraj dana dočekao sa plusom od 0,04%
[thumbsup] Tako se to radi na brdovitom balkanu briga njih za ameriku i europu , a mi kulturniji i napredniji idemo opet zaron. [thumbsup]
Premješteno iz teme: Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize
Upravo tako, u ATPL sam usao spekulativno jer sam znao da je izuzetno volatilna i racunao sam na brzi ulaz izlaz strategiju i naucio lekciju da nikada ne ulazim u dionicu za koju smatram da je losa a to je bila ATPL (iako je sama kompanija dobra ali kratkorocno ne) u tom trenutku jer sam isto tako govorio da je brodarski ciklus zavrsio i da brodari i njihove zarade nisu relevantne za Crobex (kojemu zbog toga umjetno snizavaju njegov PE). Jos sam rekao da ce ljudi ostati zakucani godinama, mozda desetljecima na visokim cijenama (kombinirani balon brodarskog ciklusa plus normalno dionickog balona).
sto se tice turizma..kad sta i kako, tu stvarno ne bih zelio davati savjete jer apsolutno pojma nemam jel treba ici na masovni-jeftini turiazm, ili na skupi-exluzivni.pa o tome necu.
sto se tice hotela, znam da ih je gro prezivilo rat, prognanike i izbjeglice, a da rak raka jebe, ova kriza nikako ne moze biti gora od te!
Ne mora bas biti da ce bankrotirati ili sl, ali problem su ulaganja, i odrzavanje tijekom zime za koje treba vidjeti od kud ce namaknuti novce. Ionako su povrati na kapital u turizmu izuzetno maleni a izgleda da ce biti i manji.
sto se tice dugova..lijepo si zbrojio sve te svjetske dugove i postavio pitanje njihove naplate.
samo, netko treba i dobiti tu lovu, zar ne?
Upravo tako, to je i kljuc problema, mislim (premalo znam da budem siguran ali koliko sam proucavao tu problematiku) da ta lova ne postoji i nikad nije niti postojala. Ta lova se tek treba zaraditi da bi se isplatila. Npr. kao kad uzmes kredit 150 000 EUR na 30 godina. Zena i ti radite i mozete otplacivati kredit ali tesko. Ali je problem sto zelis i novi auto, pa skijanje i malo pomalo ne mozes nista kupiti bez kredita jer nemas kesa. I onda ti banka vise ne zeli dati novce jer si u crvenom do grla. I onda si naj..o.
Zapravo mi se cini da pocinje svjetska kontrakcija novca i opasnost od implozije. Slicno kao u Velikoj depresiji.
[/quote]
ajde da samo kratko odgovorim pa da ne trujemo temu, raspravu cemo nastaviti kad se vidimo:
1.dakle brodari "umjetno" smanjuju PE na crobiju, a INA, luke, KNZM, etc (koji imaju visok, a znamo da ce se smanjit) ga ne povecavaju umjetno?
hocu reci, INA je otisla za te pare po tom PE, a LKPC, KNZM imaju od 50 do 100% vecu dobit po kvartalima.
nego..lako za PE, ali nam je book ispod 1 vec.
2.bankrot upravo je problem namicanja novaca.tocno je da je njihov i ROE i ROA neznatan, ali im je i asset value izuzetno visok.vidjet cemo..
3.[lol] [lol] [lol] sta znaci da lova ne postoji?
naravno ako uzimas kredit da ti nemas te novce i da posudjujes, ali to znaci da ih netko ima!
korea, kina, centralna banka, komercijalna banka..netko potrazuje taj dug!
a sto se tice velike depresije..hehehe.
lako se nabacivati takvim pojmovima.ali trebalo bi znati da su 1929. republikanci sa predjsednikom H.Hooverom na celu, ne da nisu pomogli trzistu, nego su ga gurnuli u depresiju.
danas pumpaju lovu u sustav, onda su je povlacili, znas li koja je razlika u potezima centralnih banaka?tko je Keynes?sta je radio F.D Roosevelt, sta najavljuje Obama?zasto je SSSR jedina zemlja na planetu koja 1929. nije bila pogodjena depresijom?zasto Obamu zovu komunistom?kolika je nezaposlenost bila 29′ kolika je sada?etc,etc..
uvijek kad je kriza..spominje se 29′.tako je bilo 70’ih, tako je bilo 87′, tako je bilo 90-91′ tako je 2000., tako je sada.
ali naravno, sve je moguce, osim drvenog šporeta [smiley]
PS-meni nije jasno zasto svi koji su uvjereni u imploziju, depresiju i ostalo se uopce za’ebavaju sa HR. burzom.ja da sam siguran u tako nesto, bio bih milijarder [proud]