Sve u svemu, prvi šok u financijskom sektoru za sada smo izbjegli zahvaljujući prvenstveno HNB-u tj. g. Rohatinskom, kojem treba čestitati što nije podlegao jakom bankarskom lobiju u posljednjih nekoliko godina kad je donosio nepopularne mjere obvezne pričuve. Kreditna kriza za sada je izbjegnuta.
Ali, izvjesno je da te mjere dugoročno neće biti dovoljne jer postoji rizik da se bankama (budući da su stranom vlasništvu) u jednom trenutku zbog trenutne situacije s kojima su suočeni europski I am.fin. sector,OBUSTAVI neko vrijeme DOTOK DEVIZA ili ZNATNO SMANJI DOTOK DEVIZA. To bi rezultitralo katastrofalnim posljedicama (obustava plasiranja kredita, dizanje kamata na postojeće kredite kako ne bi pala profitabilnost koji vlasnici traže, veće kreditne obveze opteretile bi građana i poduzeća i otežale povrat kredita, smanjenje gosp.aktivnosti, otpuštanja i povećanje nezaposlenih, slabljenje kune, bijeg investitora zbog velikog j. duga, smanjenje prihoda od turizma, inflacija….i kreditna kriza dođe kod nas. Da bi se to izbjeglo, dva faktora imaju glavnu ulogu:
1. krajnje je vrijeme da Vlada preuzme odgovornost i odustane od kapitalnih investicija koje nisu prioritet i ostavi ih za neka bolja vremena (inače nam se piše najgori scenarij), a od strateške je važnosti svim sredstvima potaknuti sektore koji nas mogu spasiti od sloma
2. da HNB iznađe način i donese opet nepopularne mjere kojima bi se spriječila eventualne obustava ili drastično smanjenje dotoka deviza bankama u RH – nepridržavanje penalizirati, jer vlasnici banaka imaju manjak izvora i kolača neće biti za svih u dosadašnjem obujmu (netko će ostati bez cash-a)
Institucije su svjesne toga, pitanje je samo ima li političke volje za donošenje ovih nepopularnih mjera….
Koja je cijena u pitanju u slučaju (ne)donošenja, HNB-u je već poznata….., a zasigurno je neupitno da je ona prevelika za ovako malu zemlju i tržište poput tržišta RH.
Pogledajte samo kao primjer Mađarsku…..
Sada glavonje FI otvoreno šuškaju o tome da bi mogli imati scenarij poput onog u Mađarskoj…
To znači da se ne odustaje od kapitalnih investicija (NPR. Pelješki most nema ekonomsku opravdanost, preskupa je,a u krizi se odustaje i od zanemarivih investicijskih ulaganja)….
Zanimaju me slijedeći potezi HNB-a….
Dali još tko ima problema sa otvaranjem ove stranice. Meni treba 5 do 6 puta da se otvori. Prije par mjeseci išlo je super a sada svaki dan sve teze i sporije. Napominjem, da imam sporu vezu. Dali je to uzrok? Pomozite. Nebih želio napustiti ovu stranicu, jer je super.
Dali još tko ima problema sa otvaranjem ove stranice. Meni treba 5 do 6 puta da se otvori. Prije par mjeseci išlo je super a sada svaki dan sve teze i sporije. Napominjem, da imam sporu vezu. Dali je to uzrok? Pomozite. Nebih želio napustiti ovu stranicu, jer je super.
Ja nemam , kod mene super radi….
ali adsl veza….
Evo da si zaradim još po koju jedinicu [lol] makar ostao bez novih skija [angry] Ne čini vam se tehničari da ste uobrazili kako ste skužili tržište??I to baš vi i baš ovdje!Peti val mora doči [lol] Zašto mora?Jel to neko pravilo?Pa od kad to burza funkcjonira po pravilima.Super ak je tak,vi ćemo se obogatiti!Konačno.
Ok.Znam ponešto o tehničkoj.Neka mi netko kaže glasno i jasno u kojem smo valu.Ne ili ..ili..TOČNO! Jer to bi bila neka polazna točka za dalnje filozofiranje.Međutim pojma nemate u kojem podvalu kojeg vala se nalazimo.Sigurno da je crtkaranje grafova zanimljivo no na što se svodi?Do danas ga nemoram crtati jer ga je stado već odradilo a dalje hmm…hmmm…e sad…ako smo…ako nismo…u najboljem slučaju…gore inače dolje…stim da ako gore onda nakon nekog vremena sigurno dole [rolleyes](koje otkriće)..itd.
Prije pljuvanja (jer to je ipak naj jači argument u nas hrvata) Točan podval točnog vala molim!Inače se svodi na-ako će sutra biti skroz oblačno moglo bi gadno kišiti-naravno ne 100%,ako će biti skroz bez oblaka bit će ljep dan s puno sunca,naravno moglo bi se iznenada naoblačiti….Ma bezveze..neda mi se više tehničariti [lol]
adsl sve ok nema problema mene jedino kad je gledalica upaljena od abacu-a veliko zauzeće procesora pa je sve malo usporeno ali ne svaki put
Evo da si zaradim još po koju jedinicu [lol] makar ostao bez novih skija [angry] Ne čini vam se tehničari da ste uobrazili kako ste skužili tržište??I to baš vi i baš ovdje!Peti val mora doči [lol] Zašto mora?Jel to neko pravilo?Pa od kad to burza funkcjonira po pravilima.Super ak je tak,vi ćemo se obogatiti!Konačno.
Ok.Znam ponešto o tehničkoj.Neka mi netko kaže glasno i jasno u kojem smo valu.Ne ili ..ili..TOČNO! Jer to bi bila neka polazna točka za dalnje filozofiranje.Međutim pojma nemate u kojem podvalu kojeg vala se nalazimo.Sigurno da je crtkaranje grafova zanimljivo no na što se svodi?Do danas ga nemoram crtati jer ga je stado već odradilo a dalje hmm…hmmm…e sad…ako smo…ako nismo…u najboljem slučaju…gore inače dolje…stim da ako gore onda nakon nekog vremena sigurno dole [rolleyes](koje otkriće)..itd.
Prije pljuvanja (jer to je ipak naj jači argument u nas hrvata) Točan podval točnog vala molim!Inače se svodi na-ako će sutra biti skroz oblačno moglo bi gadno kišiti-naravno ne 100%,ako će biti skroz bez oblaka bit će ljep dan s puno sunca,naravno moglo bi se iznenada naoblačiti….Ma bezveze..neda mi se više tehničariti [lol]
Rekoh ja to odavno, samo malo drugčejšee…
A sada smo na valu radio HANFE i gospode drugova… neznam im imena, ali tu su. Šala mala…
Pa ti crtkaj valove- mogli bi biti ko oni od EKG ili EEG ili… _______________________________
AMERIČKI dnevnik Washington Times piše kako je Hrvatska nakon ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak na korak od odgode pregovora s Europskom unijom. Ubojstvo Ive Pukanića je iskristaliziralo svu zgađenost javnosti političkim establišmentom u Zagrebu, navodi Washington Times te ističe da čelnici EU upozoravaju da porast organiziranog kriminala u Hrvatskoj prijeti odgodom pregovora.
Novinar Jeffery T. Kuhner u svom komentaru piše kako premijer Ivo Sanader nije istinski zainteresiran za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije jer u posljednjih pet godina vrh HDZ-a pljačka javna dobra i kompanije u državnom vlasništvu. Ističe da većina ministara sjedi u nadzornim odborima državnih tvrtki umočenih u sumnjive privatizacije ili skupe projektantske projekte u koje se trpaju javna sredstva.
Washington Times podsjeća na pisanje hrvatskih medija po kojima je Sanader posljednjih godina povećao svoju imovinu za nekoliko milijuna dolara te kako je povećao svoju skupu kolekciju satova.
"Sanader i njegovi poslušnici su uključeni u pljačku velikih razmjera trošeći limitirane državne financijske resurse", piše Kuhner navodeći podatke Adria instituta po kojima državna korupcija porezne obveznike košta više od milijardu dolara godišnje što je ogroman iznos za državu čiji godišnji proizvod iznosi 23 milijarde dolara.
"Sanader besramno koristi državne medije"
I dalje u tekstu se nižu crni rezultati Sanaderove vlasti poput zastoja pravosudne reforme, najviših poreznih nameta u regiji, ogromnog nacionalnog duga od 80 posto BDP-a, posve anemična ekonomija te politički utjecaj na pravosuđe.
Kuhner navodi i kako Sanader besramno koristi državne medije kako bi pomeo svoje kritičare za što je kao primjer naveo upravo svoj slučaj. Prošle godine je Kuhner također napisao komentar o crnim stranama Sanaderove vlasti nakon čega je u vijestima citirana premijerova izjava kako je taj novinar prijatelj Ivića Pašalića, te je i Hina objavila članak u kojem ga se optužuje za veze s Pašalićem i davanje potpore Franju Tuđmanu. Kuhner piše da bi to bilo smiješno da se Hrvatske ne nalazi u ovako teškoj situaciji, te navodi da je više puta pisao protiv Pašalića zbog njegovog ksenofobičnog nacionalizma i ogromne korupcije te da je 90-ih konstantno pisao protiv Tuđmanovog režima.
… EVO KAKO STVARTI STOJE, OVO JE PRAVA ISTINA
Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
Molio bih koji je najbolji mobitel ili blackbary za praćenje investora ili monitora zse.Kakva su vaša iskustva?
Molio bih koji je najbolji mobitel ili blackbary za praćenje investora ili monitora zse.Kakva su vaša iskustva?
Mislim da ste kolega fulali temu.
Nisam fulao nego me prebacilo.Zar baš svima su na poslu dostupni komp ili lap?
[/quote]
[/quote]
[/quote]
@Mister No:
Poprilično sam isprobavao stvari glede interneta općenito ali i vlastite app. na WinMobile i WinCE uređajima.
Komentar?! Meni osobno je to sve skupa preminijaturno. Ako imaš potrebu za većom količinom podataka – totalno neupotrebljivo. E sad, konkretno burzu nisam pratio jer nemam app za IPAQ ali pretpostavljam da je ista priča.
No, ovo je samo moje skromno razmišljanje što ne znači da je i ispravno.
NEUSPJELO OTVARANJE
Roses outlet: Možda, za koju godinu…..ako završi na vrijeme
Autor/izvor: Teuta Franjković
KOMENTAR – „Ovo jugo ne valja. Ljude dovodi u depresiju, financijska je kriza, ljudi se ubijaju“ kaže mi prijatelj. Zna on o čemu priča. Dalmatinac! Zna što je jugo. Probala sam se praviti pametna pa depresiju objasniti klimom i osekom odnosno gravitacijom – nije mi uspjelo. Jugo je jugo, kažu, depresija nacrtana na zidu kapitalističke kulture.
Mislila sam da je depresivan čovjek onaj koji ne zna tko je, onaj koji ne zna definirati svoje potrebe i želje, htio bi nešto al mu ne ide – pa je zato, eto, depresivan. Ali nije tako. Kao provjerena shopingholičarka, moja prijateljica D.V. doslovce je živjela za otvaranje fashion outleta Roses. Moram priznati nije mi bilo baš jasno – iz razloga što sam se u hrvatskim outletima redovito razočaravala ali i zbog činjenice da se uvijek više isplatilo otići ‘vani’ po markiranu garderobu pa kad ti vrate ‘ mehrwersteuer’ još ispadneš u plusu.
Roses Outlet – toliko pompozno najavljivan, i ne samo to. Poslali su mi tako lijepu pozivnicu na finom skupom papiru, da dođem na otvaranje tzv. ‘outlet grada’. Hej…Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Domenico i Dolce – i do 70 posto jeftinije??? Pf! Nemam veliku plaću, al ozbiljno sam naoštrila Amex s namjerom da konačno kupim te D&G gležnjače (brušena koža, mali remenčić, ‘ko bonbončić). Sve si nekako kalkuliram u toj svojoj plavoj glavi – isplati se, to su ionako svevremenske čizme!
Već sam si napisala na papirić: zimski kaputić, dva para čizama, jedna torba, traperice (bar troje), tri pulovera da ih nosim u mjesto jakne – kaže fashion guru da je to sad in. Možda ću sad biti malo revoltirana. Jer, imala sam u svojoj glavi viziju svog novog zimskog ‘looka’. I nisam je ostvarila! Zašto?
Eh, da. Možda zato što je jedino što samo mogla kupiti bila knjiga u izdanju Algoritma i to po cijeni po kojoj se ona u Algoritmu prodaje. Dakle istina je ova: Još uvijek nema grada-outleta iz jednostavnog razloga. Činjenica je da su mnogi računi ostali nepodmireni. Iskreno, malo mi je već i muka od utjerivanja dugova. Ali osoba zadužena za odnose s javnošću trebala je profesionalno priznati da, po starom hrvatskom običaju, ‘nešto ne štima’. Možda pretjerujem, ali nekome je trebalo biti muka od pogleda na djevojčice koje užurbano slažu prošlosezonsku robu na police, ne mogu na wc jer istoga još niti nema, a ne mogu niti pojesti ručak, zagarantiran zakonom, jer ‘Šime kasni s dostavom’.
Poanta je: možda će u Hrvatskoj, jednog dana zaista i zaživjeti pojam outleta kakav je u svijetu. Možda ćemo nekad uspjeti napraviti posao na vrijeme. Ali to će se dogoditi tek kada prestanemo misliti na kratkoročnu dobit. A znajući kakvi smo hedonisti – teško da će to biti tako skoro. Outlet Roses – možda za par mjeseci, a i onda ostaje upitno, hoće li biti riječ zaista o outletu ili o još jednom shopping centru koje Hrvati tako tradicionalno vole hodočastiti.