BEZ CENZURE – O DIONICAMA

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BEZ CENZURE – O DIONICAMA

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

kolega hrca01, priznajem kolicine jos nisu velike, ali su vrlo znakovite jer ako su fondovi sramezljivo poceli kupovati dionice gradjevinara to znaci da su i polako poceli percipirati njihovu povoljnu cijenu te u srednjerocnom periodu ocekuju rast. Do prije par mjeseci bilo je stalno istresanje, a sad je pocela kupnja iako mala, ali ipak kupnja. Ako hocete mozete povuci paralelu s inom. Prije tjedan dana je bila 1700, no poslije objave mola za preuzimanje nasi fond menaderi su se sjetili kako ina vrijedi puno vise od 2800.

Bez ljutnje, ali paralelu između ine i ingre ne mogu povući nikako.

[thumbsup] [thumbsup] [thumbsup]
Datum objave: 14.12.2010 | 9:16
Zadnja izmjena: 14.12.2010 | 9:15
ZSE EQUITY PREVIEW
Zagrebačka burza: Kreće stampedo na dionice Ine
DANAS UZ INU KREĆE VELIKI RAST DIONICA INE GRAĐEVINSKIH DIVOVA IGH TEHNIKE VIADUKTA I INGRE
I NAJBOLJE MALE BANKE SLATINSKE BANKE
Autor/izvor: Siniša Malus – sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB – Danas ćemo napokon nakon sedmodnevnog prekida vidjeti trgovinu dionicama Ine.

Hanfa je jučer kasno poslijepodne pustila priopćenje u kojem izvješćuje kako se trgovina može nastaviti, ali i iznijela sve rezerve u vezi MOL-ove ponude. Sve su te rezerve zapravo bile više-amenj poznate pa će ostati prava enigma što je toliko dugo trebalo Hanfi a da tržištu vrati dionice koje se s tolikim nestrpljenjem očekuju. Osim toga, sad će Mađari moći s punim pravom reći da je Hanfa tim odugovlačenjem kupila vrijeme Vladi, Adrisu i mirovincima da se koordiniraju i dogovore strategiju otkupa dionica na tržištu. Tome su pomalo i sami krivi jer ni sami nisu učinili dovoljno kako i razjasnili svoju ponudu i rekli zašto čine to baš sada.
U svakom slučaju, danas ćemo vidjeti eksploziju prometa pa ne bi bilo nikakvo čudo da Ina (ZSE:INA-R-A) sama ostvari promet veći od ukupnog jučerašnjeg redovnog prometa (11,5 milijuna kuna). Najveći ovogodišnji promet Ina je ostvarila 25. kolovoza i to 3,2 milijuna kuna, a to je letvica koja bi danas relativno lako trebala biti preskočena. CROBEX-ova razina od 1.900 bodova također bi, usuđujem se reći, trebala lako pasti.
Spomenuti Adris (ZSE:ADRS-P-A) jučer se ponovno spominjao (iz usta istarskog župana Jakovčića) u kontekstu investicije u TE Plomin 3. Istarska županija želi Adris i njegove profite zadržati u Istri, što je i logično, a SEEbiz je u nedjelju već otkrio kako Adrisove ambicije na završavakju na Ini i Plominu, već da žele ubuduće dio kolača u HEP-u, a možda i drugim energetskim projektima.
Zanimljivo će biti vidjeti i hoće li Ingra (ZSE:INGR-R-A) uspjeti prekinuti negativnu mini-seriju, pogotobo u svjetlu informacije o neraščišćenim računima s Holdingom u vezi Arene Zagreb. Priča je to koja se vuče već mjesecima, Holding je nelikvidan i jednostavno ne može plaćati račune. Za Ingru koja je u sličnim problemima to je jako loša vijest. Dug se popeo navodno na milijun eura. Tko zna, možda i Ingra, poučena vlastitim modelom, preuzme neki udjel u Holdingu jednog dana na ime potraživanja.
Atmosfera na europskim tržištima jutros je u znaku oprezna nakon šestodnevne pozitivne serije. Europska su tržišta jutros otvorila gotovo bez preomjena u odnosu na jučerašnje zaključne vrijednosti. Oprez ne iznenađuje zna li se da je FTSEurofirst u dva tjedna ojačao 6,5 posto i stigao do najviše razine od riujna 2008. Još važnije, indeks je vrlo blizu ulaska na teritorij "preskupog". Naime, RSI index dosegao je jučer razinu od 64 boda, dok se razina od 70′ iu više obično smatra kako su dionice "preskupe". [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [smiley] [wink]

DELUX,Brankica,Croman.Rekvijem,Lyux,vatreni,valentine,vodavoda,fajrunt,kanabis,lanicaCroman,=ista osoba

I IGH bi mogao potegnuti kao i INA preko 60 %
Datum objave: 15.12.2010 | 14:47
Zadnja izmjena: 15.12.2010 | 14:50
NATJEČAJ
Koridor Vc: IGH i Dalekovod natječu se za izgradnju dionice Tarčin-Konjic

Autor/izvor: SEEbiz
MOSTAR – Federalna direkcija za autoceste jučer je u Mostaru odražala javno otvaranje ponuda za izradu glavnog projekta autoceste na trasi Koridora Vc za dionicu Tarčin – Konjic.

Iz Federalne direkcije su priopćili da je tenderskom dokumentacijom predviđeno potpisivanje dva ugovora za Lot 1 i Lot 2. Za prvi ugovor pristiglo je 6 ponuda, a između ostalih natječu se španjolska Inocsa koja je ponudila 4,47 milijuna KM, konzorcij kojeg čine IPZ Zagreb, Dalekovod projekt, Eko plan Mostar i Topoing (5,67 milijuna KM) te konzorcij Ipsa Institut Sarajevo-Institut IGH-TZI Inženjering Sarajevo (7,55 milijuna KM).

Za igradnju poddionice Lot 2 pristiglo je sedam ponuda. Najnižu je objavila španjolska Inocsa (5,37 milijuna KM), dok su hrvatske kompanije uključene u konzorcije Ipsa Institut Sarajevo-Institut IGH Zagreb-TZI Inženjering (6,83 milijuna KM) te IPZ Zagreb-Dalekovod projekt-Eko plan Mostar-Topoing (6,86 milijuna KM). [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [smiley] [wink]

DELUX,Brankica,Croman.Rekvijem,Lyux,vatreni,valentine,vodavoda,fajrunt,kanabis,lanicaCroman,=ista osoba

Danas poslije nepromišljenog iskrcavanja iz dionica očekujemo ponovno veći rast dionica građevinara koji će svoj vrh doseći krajem idućeg tjedna .
Naročito IGH , Tehnika , Viadukt i Ingra
Datum objave: 16.12.2010 | 22:49
Zadnja izmjena: 16.12.2010 | 22:55
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi u plusu, katastrofa Vise i MasterCarda
Autor/izvor: Siniša Malus / CNBC

NEW YORK – Američki su indeksi ponovno zaključili na dvogodišnjem maksimumu bez obzira na katastrofalan pad dionica kartičarskih kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,36 posto, na 11.499,25 bodova, S&P 500 je porastao 0,62 posto, na 1.242,87 bodova dok je Nasdaq bio najveći dobitnik rastom od 0,77 posto, na 2.637,31 bod.

Alcoa skokom od 3,6 posto i Bank of America rastom od 1,9 posto bili su najveći dobitnici u sastavu Dow Jonesa. American Express bio je najveći gubitnik u DJIA korekcijom od 3,4 posto.

Kartičari su dožvijeli pravu katastrofu nakon informacija kako Fed planira promjene u naknadama na transakcijama debitnih kartica koje bi mogle utjecati i na kartičare. Prijedlog uključuje opcija za 12-centni cap na naknadama za debvitne kartice. Dionice MasterCarda potonule su 10,3 posto dok je Visa doživjela pravu katastrofu i strmoglavila se 12,7 posto. Uz to, promet je bio 240 posto veći od njihovog 10-dnevnog prosječnog volumena.

Bankarski se sektor ipak na kraju uspio izvući s minimalnim gubicima iako je na početku trgovine pad bio oštar nakon odluke Keefe Bruyette & Woodsa da spusti preporuke za banke visoke kapitalizacije. Od velikih banaka, Keefe je bio nešto afirmativniji samo prema JPMorganu i State Streetu zbog njihovih poslova na tržištu kapitala.

Među dobitnicima dana bio je FedEx koji je skočio 2 posto bez obzira na pesimistične prognoze dobiti. Investitori su se fokusirali na dugoročne prognoze kompanije koje su pozitivne.

Od danas objavljenih rezultata najviše je profitirao Winnebago koji je uzletio 14,3 posto nakon bolje od očekivanog zarade već peto uzastopno tromjesečje.

Među dobitnicima dana bio je i Starbucks koji je ojačao 2,3 posto nakon što su mu analitičari Goldman Sachsa dodijelili oznaku "sigurno kupiti".

Inače, tržište je na početku trgovine palo bez obzira na to što je industrijska proizvodnja porasla u regiji Srednjeg Atlantika iznad očekivanja. Philadelphia Federal Reserve Bank’s business activity index porastao je na 24,3 u prosincu, nakon što je u studenome ojačao na 22,5. [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [smiley] [wink]
[thumbsup] Zelenilo na Europskim burzama :Vaš link [thumbsup]

Datum objave: 20.12.2010 | 9:04
Zadnja izmjena: 20.12.2010 | 9:07
OPTIMISTIČNO
DANAS UZ VELIKI RAST INE ; IDE I VELIKI RAST NA IGH ; TEHNIKA; VIADUKT I INGRA
I NAJBOLJA HRVATSKA MALA BANKA SLATINSKA BANKA
Analitičari: Dionice Ine vrijedit će između 3.600 i 4.200 kuna
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji.hr

ZAGREB – Bitka za Inine dionice od danas se nastavlja na Zagrebačkoj burzi. Glavni igrači su i dalje hrvatski mirovinski fondovi, unatoč kritikama koje su dobili proteklih dana da se tom kupnjom Ine igraju našim mirovinama i da su mogli Ininu dionicu kupovati i po 1700 kuna, a nisu.

Financijski analitičari na to samo odmahuju rukom i kažu:

– Da je barem više takvih ‘igara’ kao što je ova s Inom! Fondovi u toj igri, u najgorem mogućem scenariju, mogu izgubiti najviše 1 posto, jer MOL će uvijek biti spreman dati za dionicu 2800 kuna, a oni je sada kupuju po 2830.

Ali, mogu i zaraditi, što je puno izvjesnije, od 30 do 50 posto! Pa pokažite nam još neku dionicu s takvim izgledima, kažu analitičari.

Zarada od 30 do 50 posto na Ininoj (ZSE:INA-R-A) dionici značila bi da mnogi računaju kako će ta dionica vrijediti od 3600 do 4200 kuna, više nego ikada do sada. Temelj za tu računicu je drastično smanjenje gubitaka na plinskom biznisu, koje će preuzeti država, kupci ili jedni i drugi. Već od 1. siječnja plin za kućanstva poskupljuje 12 posto.

Nadalje, analitičari kažu da je Ina danas puno bolja kompanija nego što je bila 2008. godine, kad je MOL također nudio 2800 kuna za njenu dionicu. Već je tada bilo signala da bi MOL pristao dati i znatno više, do 3400 kuna. A samo na plinskom biznisu, kad se riješi gubitaka, računa se da će dobit Ine biti petstotinjak milijuna kuna veća nego sada.

Sljedeći razlog za rast dionice su polja u Siriji koja će donijeti stotinjak milijuna eura dobiti. I najvažnije, modernizacija rafinerije Rijeka pretvara Inu u velikog izvoznika, prije svega u Italiju, Sloveniju i Austriju. Talijani imaju rafineriju u Montovi, u vlasništvu MOL-a, koja ne može opskrbljivati cijelu sjevernu Italiju. Slovenija je isključivi uvoznik goriva, a godišnje troši više od tri milijuna tona derivata. Austrija također ima premale rafinerijske kapacitete za svoje potrebe, a Mađari tu ne mogu uskočiti s vlastitom proizvodnjom jer je njihova rafinerija već sada prenapregnuta i za njihovo, domaće tržište. [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [smiley] [wink]

Nisam znao gdje bi postavio svoje pitanje, pa sam se odlučio na ovu temu. Zanima me vaše mišljenje i što bi napravili na mom mjestu. Naime, prodao sam dionice ine i sad razmišljam što bi bilo najbolje kupiti? Ja planiram kupiti HT. To mi se čini najsigurnije, a i vjerujem da će narasti barem 10% do proljeća. Da li bi možda bilo bolje da uložim 50% u HT, a 50% u nešto drugo (IGH, ATPL, BLJE, PTKM)? Nadam se da ima netko volje i želje pomoći mi. Unaprijed hvala.

..........................................................................................

DANAS IDE IVELIKI RAST NA IGH ; TEHNIKA; VIADUKT I INGRA
I NAJBOLJA HRVATSKA MALA BANKA SLATINSKA BANKA
Analitičari: Dionice Ine vrijedit će između 3.600 i 4.200 kuna
Datum objave: 21.12.2010 | 8:18
Zadnja izmjena: 21.12.2010 | 9:20
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Energetski sektor predvodio dobitnike

Autor/izvor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu je jučer S&P 500 blago porastao, dosegnuvši najviše razine u dvije godine, no trgovalo se oprezno jer nije bilo novih vijesti koje bi mogle znatnije pokrenuti tržište.

Tako je Dow Jones oslabio 13 bodova, ili 0,12 posto, na 11.478 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,25 posto, na 1247 bodova. I Nasdaq je porastao 0,25 posto, na 2649 bodova.

U nedostatku novih poticajnih vijesti, ulagači su se usmjerili na sektore koji su bili glavni pokretači uspona od početka prosinca, kao što su financijski, energetski i rudarski. Zahvaljujući rastu cijene nafte za otprilike jedan posto, energetski je sektor bio među najvećim dobitnicima. Cijena dionice Chevrona porasla je 0,4 posto.

Financijski sektor ojačao je za 0,4 posto jer ulagači očekuju da će u idućoj godini biti jedan od najvećih dobitnika, nakon snažnog uspona u prosincu.

No, dionica American Expressa pojeftinila je 3,4 posto, nakon što su analitičari Stifel Nicolausa snizili preporuku za tu dionicu s kupiti na držati. Od prošloga četvrtka, kada je američka središnja banka Fed predložila ograničenja na transakcijske provizije kartičarskih kuća, cijena dionice AmExa pala je 7,8 posto.

"Optimizam u vezi financijskog sektora ponešto je splasnuo prošlog tjedna. Činilo se da u financijskom sektoru ima dobrih prilika, no entuzijazam ulagača splasnuo je nakon prijedloga ograničenja provizija", kaže analitičar u tvrtki MF Global Nick Kalivas.

Među gubitnicima se našla i dionica Boeinga, s padom cijene za 2,7 posto, nakon teksta u Seattle Timesu da bi taj proizvođač zrakoplova mogao odgoditi isporuku 787 Dreamlinera.

S druge strane, među najvećim je dobitnicama bila dionica Amazona, s rastom cijene za 3,2 posto, jer se očekuje da bi ta online trgovačka kuća mogla ostvariti dobre rezultate tijekom blagdanske šoping sezone.

Prema podacima tvrtke comScore, u SAD-u je u dosadašnjem dijelu blagdanske sezone online prodaja porasla 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 27,5 milijardi dolara. [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [smiley] [wink]

[thumbsup] Zelenilo Europskih burzi link : Vaš link

Nisam znao gdje bi postavio svoje pitanje, pa sam se odlučio na ovu temu. Zanima me vaše mišljenje i što bi napravili na mom mjestu. Naime, prodao sam dionice ine i sad razmišljam što bi bilo najbolje kupiti? Ja planiram kupiti HT. To mi se čini najsigurnije, a i vjerujem da će narasti barem 10% do proljeća. Da li bi možda bilo bolje da uložim 50% u HT, a 50% u nešto drugo (IGH, ATPL, BLJE, PTKM)? Nadam se da ima netko volje i želje pomoći mi. Unaprijed hvala.
Keš id INE najbolje je uložiti u dionice –
1 ) IGH
2 ) TEHNIKA
3 ) VIADUKT
4 ) INGRA
5 ) SLATINSKA BANKA

Na navedenima dionicama zarada će biti neusporedivo veća od samo 10 % na HT-u .
[thumbsup] [thumbsup] [wink]

njušim korekciju danas.

Keš id INE najbolje je uložiti u dionice –
1 ) IGH
2 ) TEHNIKA
3 ) VIADUKT
4 ) INGRA
5 ) SLATINSKA BANKA

Na navedenima dionicama zarada će biti neusporedivo veća od samo 10 % na HT-u .
[thumbsup] [thumbsup] [wink]
[/quote]

njušim korekciju danas.

[thumbsup] To ti normalno namjerno loše njušiš jer kasniš s kupnjom ali moguć je jedino rast burze EU link : Vaš link
I umjesto bezobraznog drukanja bolje kreni u pred Božićnu Kupnju SLATINSKA BANKA
Jedana od najboljih kupnji na našoj burzi svakako je kupnja dionica Slatinske banke koja je još uvijek u većinskom vlasništvu malih dioničara. Bilo tko da ju želi preuzeti mora izaći s javnom ponudom. Ako se sjećate VABA je kupovala po 550 kuna i baš se nešto nije proslavila niti skupila značajniju količinu. Sad je kriza i veliki love u mutnom besramno po samo 100 kuna , no netreba sad prodavati i šopati debelu gusku. Svaki dioničar bi trebao u granicama svojih mogućnosti dokupiti dionice Slatinske banke i tako povećati udio u ovoj banci. Kad se burza oporavi bit će vam kasno i žao što niste skupljali ovaj nebrušeni dijamant .
[thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [smiley] [wink]

1 ) ht
2 ) dlkv
3 ) jdpl
4 ) koei
5 ) blje
6 ) atgr

izbjegavati

1 ) IGH
2 ) TEHNIKA
3 ) VIADUKT
4 ) INGRA
5 ) SLATINSKA BANKA

Bolje protrgovati burek dnevno nego NE! Bolje burek dnevno nego burek tjedno!

New Report

Close