[cry] [cry] [bye] [bye] [bye]Burzovni pokazatelji najavljuju novi crni ponedjeljak u SAD-u
Velika je vjerojatnost da se u sljedećim godinama ponovi 1987. godina
19. svibnja 2010 16:28
Business.hr/ Hina
Pad vrijednosti dionica za trećinu u samo dva tjedna pogodio je američke burze u listopadu 1987. godine, a urednik Fortunea Shawn Tully upozorava kako bi se to sljedećih godina moglo ponoviti.
Po njegovmo mišljenju, dionice su trenutno jako ranjive jer je tržište precjenjenije nego je bilo 1987. godine.
Tully se doduše i ograđuje i kaže kako to ne znači nužno da je velika korekcija neizbježna, ali ističe kako je nakon prodaje dionica krajem 2008.. i početkom 2009. godine došlo do ponovnog napuhivanja vrijednosti.
U najgorem slučaju – investitori će tijekom sljedećih godina ostvarivati premale prinose.
Koristeći price-to-earnings kratnike (koje je razvio ekonomist s Yalea Robert Shiller), vidi se da je 1987. godine Shillerov PE bio udvostručen na 18,3 u samo četiri i po godine, što je znatno iznad povijesnog prosjeka koji iznosi manje od 14. Prinos na dividende tada je bio malih 2,6 posto, što je znatno ispod norme koja iznosi oko 4,5 posto. Taj podatak je važan, jer su dugoročno gledano dividende najveći izvor povrata kod ulaganja u vrijednosne papire.
Nakon pada tržišta 1987. godine, PE je pao na 13,3 – koliki je i 60 godišnji prosjek, dok se prinos od dividendi popeo na četiri posto, ili drugim riječima – situacija nakon pada nije predstavljala neku posebnu priliku za ulagače.
Tijekom 2008. i početka 2009. godine, priča se ponovila – PE je pao na 13,3, dok su dividende porasle na četiri posto. Razumno ponašanje nije trajalo predugo, pa je početkom ovog mjeseca PE iznosio gotovo 22, a pinos od dividendi samo 1,8 posto. Manji pad zadnjih dana nije bio dovoljan za povratak vrijednosti dionica na neke fer vrijednosti.
Po mišljenju Tullyja, dionice će se u nekom trenutku vratiti na povijesne prosjeke, a jedino pitanje je koliko će proći vremena dok se to dogodi i kojom brzinom će se to događati. 1987. godine trebalo je par dana, u devedesetima i početkom ovog tisućljeća nekoliko godina.
Glavni problem je u malim prinosima, pa tako ukupna korist od investiranja po današnjim cijenama iznosi 3,3 posto uvećano za 2,5 posto zbog inflacije, što nije dovoljno.
Koliki bi mogao biti pad se naravno ne zna, ali je indikativno da bi povratak na PE od 14 predstavljao pad S&P indeksa od 33 posto.
Po mišljenju urednika Fortunea, šansa je 1:3 da će do velikog pada sličnog onom iz 1987. godine doći u sljedećih godinu ili dvije, jer premali prinos od dividendi i PE veći od 20 ukazuju kako ulagači neće profitirati pr sadašnjim cijenama. Očito se nastavlja daljnji pad svijetskih i naše burze , danas sutra a najveći pad očekuje nas u ponedjeljak ,što će najviše osjetiti dionice građevinara Tehnika i IGH a uz njih i dionica Ledo. [bye] [bye] [bye] [bye] [cry]
baš me zanima koliko je tom Shilleru trebalo da "razvije" price to earnings omjer.. to mora da je bila viša matematika
[cry] [bye] [bye] Datum objave: 20.5.2010 | 10:22
Zadnja izmjena: 20.5.2010 | 10:25
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Oštar pad stanogradnje i vrijednosti građevinskih radova u Zagrebu
Autor/izvor: SEEbiz / H
ZAGREB – U Zagrebu se u prva tri mjeseca ove godine bilježi oštar pad planirane stanogradnje i vrijednosti građevinskih radova, pokazuju podaci Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.
Prema dozvolama za građenje izdanim u Zagrebu u prva tri mjeseca ove godine, predviđena je gradnja 285 stanova, a to je u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine manje za 399 stanova ili za 58,3 posto.
Ukupna vrijednost radova predviđena odobrenjima za građenje izdanim u prva tri mjeseca ove godine u Zagrebu iznosila je 434,6 milijuna kuna, što je za 274 milijuna kuna ili 38,6 posto manje od vrijednosti iz istog prošlogodišnjeg razdoblja. Većina tog iznosa odnosno 411,8 milijuna kuna odnosi se na radove na zgradama, dok su radovi na ostalim građevinama vrijedni 22,8 milijuna kuna.
Tijekom prva tri mjeseca ove godine u Zagrebu je izdano 191 odobrenje za građenje, što je 35 odobrenja manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Za zgrade je izdano 178 odobrenja za građenje, a za ostale građevine 13.
Prema vrsti gradnje, najviše odobrenja za građenje izdano je za novogradnju, njih 158. Na novogradnju se odnosi i 90 posto vrijednosti radova, odnosno 390,8 milijuna kuna. [cry] Za zlobnike što sad očekivati nego oštar pad građevinara a naročito Tehnike i IGH . [bye]
[cry]REZULTATI
Jyske Bank: Agrokorova dobit lani manja za pet milijuna kuna
Autor/izvor: SEEbiz / Poslovni dnevnik
ZAGREB – Ukupna prodaja Agrokora u prošloj godini iznosila je 26,5 milijardi kuna i u odnosu na godinu prije bila je niža za 4,3 posto, objavio je Jyske Bank, inače treća po veličini danska banka. Neto dobit bila je 236,5 milijuna kuna – pet milijuna kuna niža nego godinu prije. EBITDA je iznosila 2,2 mlrd kn, a neto dug kroz EBITDA je 3,72 puta više od operativnoga prihoda.Što očekivati nego pad precijenjenoga i prenapuhanoga Leda. [cry] [bye] [bye]
Nisam pratio ovdje autoprijepisku Šefa zadnji tjedan i skoro sam pao u šok? Pa kad nam je downgrade lupio na LEDO. Bilo je buy i sad odjednom sell? Pa zar samo u par dana, a gdje su intermezzo stavke accumulate, neutral, reduce, nema toga u Hrvatskoj kažeš?! [lol] hahahahha [thumbsup]
[cry] [bye] [cry]Potop na Wall Streetu: Indeksi srušeni gotovo 4 posto
Crni četvrtak
21. svibnja 2010 07:44
Business.hr/ Hina
Američke dionice u četvrtak su zabilježile oštar pad, zbog zabrinutosti da hlađenje europskog rasta i uzlet dolara mogu zaustaviti globalni oporavak i sniziti cijene sirovina, što je srušilo dionice s velikom međunarodnom izloženošću.
Dionički indeks Dow Jones pao je za 376,36 bodova, ili 3,6 posto, na 10,068 bodova, a svih 30 korporacija koje ga čine zabilježilo je pad, izvijestio je poslovni portal MarketWatch.
Pad je gori od troznamenkastog gubitka koji je Dow pretrpio 6. svibnja.
Širi indeks Standard & Poor’s 500 izgubio je 43,46 bodova, ili 3,9 posto, došavši na 1,071.59 bodova, predvođen padom bankarskog i energetskog sektora.
Tehnološki indeks Nasdaq Composite pao je za 94,36 bodova, ili za 4,1 posto, na 2,204.01 bodova. Sva tri indeksa završila su s više od 10 posto niže od svojih najviših vrijednosti u posljednja 52 tjedna. Svijetski stručnjaci najveći pad očekuju u ponedjeljak , na našoj burzi će normalno najveći pad odraditi dionice građevinara a prvenstveno Tehnika, IGH, Dalekovod, Viadukt i Hidroelektra zbog toga što ove firme nemaju neke ozbiljnije poslove a niti izglede da ih dobiju.Isto tako dosta će padati neke precijenjene ili dionice s aferama kao što su Ledo, Podravka , Adris i Kraš . Sve u svemu pred nama su dani rasprodaje. [cry] [bye] [bye] [bye] [bye]
Premješteno iz teme: LEDO (Ledo d.d.)
[cry] [bye] [bye] Datum objave: 21.5.2010 | 9:15
Zadnja izmjena: 21.5.2010 | 9:17
OŠTRO
Branko Borković: Todorić je na rubu ratnog zločina, treba mu oduzeti imovinu
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Saborski odbor za ratne veterane složio se s desetpostotnim smanjivanjem mirovina braniteljima i članovima obitelji stradalnika Domovinskog rata, njima ukupno 55 tisuća.
Protiv je glasao jedino neovisni zastupnik Ivica Pančić koji je naglasio da podržava »prošlotjedni prijedlog predsjednika HVIDRA-e Josipa Đakića da se to smanjivanje prolongira do studenog«. No, Đakić, potpredsjednik Odbora, poštovao je stranačku stegu.
– Ogorčen sam ovim prijedlogom, ali pozivam vas da glasate za njega. Neka to bude zadnji zakon kojim se na ovakav način, na račun branitelja, puni državni proračun da ne bismo doživjeli sudbinu Grčke. Stisnut ćemo zube i prijeći i preko toga, rekao je Đakić. On je izrazio i nezadovoljstvo što se često govori da branitelji primaju povlaštene mirovine.
– Te su mirovine stečene na temelju ratnog puta i stradalništva i pozivam sve da taj termin povkaštene mirovine isključe iz upotrebe kako bi se izbjeglo neželjene posljedice, zaprijetio je Đakić.
Vanjski član Odbora Branko Borković, Mladi Jastreb, ustremio se na ratne profitere i zatražio da se proračunske rupe pune tako da se njima oduzme imovina do koje su došli nezakonito. Najviše je apostrofirao vlasnika Agrokora Ivicu Todorića.
– Prestanimo govoriti o Todoriću kao o mesiji. Za mene je Todorić na rubu ratnog zločina. Za vrijeme Domovinskog rata u mirnodopskoj Hrvatskoj se pljačkalo, za mene je pljčka ratni zločin, a oni koji su pljačkali našu imovinu nisu još iza rešetaka. Todorić je uništio nekoliko poduzeća u mojem Ivaniću i ljude ostavio bez posla, vrlo oštar je bio Borković.
HDZ-ovi zastupnici Petar Mlinarić i Božica Šolić branili su Tudorića ističući kako je u krajevima iz kojih oni dolaze Agrokor napravio dobre stvari. Mlinarić je rekao da je Agrokor preporodio vukovarski Vupik, »kamo sreće da je više Todorića«, a Šolić ga je pohvalila jer je podignuo razrušene pogone u Jamničkoj Kiselici. Njezini apeli za štednjom potaknuli su Pančića da joj predbaci korištenje službenog automobila mimo propisa.
– Božica govori o štednji, a svaki dan doma je vozi službeni auto, primjetio je Pančić.
– To ćemo riješiti nakon sjednice, uzvratila mu je HDZ-ova zastupnica.
Glasine o tome kako bi dionica Ledo mogla i na 4.000 kuna uz ovakove napise postaje lako moguće. [cry] [bye] [bye] [bye] [bye]
Hdz-ovci ga hvale jer imaju osobne koristi od njega. Treba ga premijerka postaviti za ministra financija, pa da vidimo kako će nas Toda iz toga izvući. A da zaboravih, Todo se snalazi jedino u ratnim situacijama
Šef je malo zašorto Ledo u strahu od kataklizme. [lol]
izgleda da mu je target 4000 kuna [lol]
Vidim da se pogoduje drukanju na dole na ovom forumu, konkretno na HDEL, ovom drukeru deluxu poruke odmah na tapeti, a mi ostali moramo čekat da nas moderator odobri. Pa koji je to kurac, i prosli put mi je poruka prebačena u " bez cenzure" nešti,kao da sam nekoga vrijeđao. Šta ,nesmiju se koristit riječi kao "kurac, jebote" itd, mi smo hrvati kao kulturan narod ??? Daj nemojte me jebat, ovaj udav mjesecima druka, laže da je pun ko brod,obmanjuje, proziran je, originalni nick mu je ekonomist1, pušioničar sa ledom. NAJVAŽNIJA STVAR,ŽELI KUPITI DIONICU HDEL I TEHNIKE ! I VI MU POGODUJETE !!! HALO
izgleda da mu je target 4000 kuna [lol]
Misliš Ledo na 4.000,00 kuna , koliko ima izgleda da se to desi .
Vidim da se pogoduje drukanju na dole na ovom forumu, konkretno na HDEL, ovom drukeru deluxu poruke odmah na tapeti, a mi ostali moramo čekat da nas moderator odobri. Pa koji je to kurac, i prosli put mi je poruka prebačena u " bez cenzure" nešti,kao da sam nekoga vrijeđao. Šta ,nesmiju se koristit riječi kao "kurac, jebote" itd, mi smo hrvati kao kulturan narod ??? Daj nemojte me jebat, ovaj udav mjesecima druka, laže da je pun ko brod,obmanjuje, proziran je, originalni nick mu je ekonomist1, pušioničar sa ledom. NAJVAŽNIJA STVAR,ŽELI KUPITI DIONICU HDEL I TEHNIKE ! I VI MU POGODUJETE !!! HALO
Legendo.. [thumbsup]
I mene se cenzurira non stop.. Većina postova se obriše.
Ok je jedino ako pišem kao stroj, mišljenja ili reakcije na druge postove se uglavnom brišu.
Meni barem..
[cry] [bye] [bye] [bye]Roubini: Dionice padaju još 20 posto, jedina sigurna pozicija je gotovina
Isplati se kladiti se na pad burze
21. svibnja 2010 12:06
Redakcija Business.hr
Dionice će nastaviti agresivno ponirati i izgubit će još 20 posto svoje vrijednosti zbog slabosti svjetskog gospodarstva, tvrdi ugledni ekonomist Nouriel Roubini za CNBC.
Postoje dijelovi globalne ekonije koji su u opasnosti od recesije s dvostrukim dnom, tvrdi Roubini koji dodaje da situaciju na tržištima od sada vidi sve lošijom.
S obzirom da će cijene dionica, ali i roba doživjeti novi udar jedina sigurna pozicija je novac, a ulagačima također savjetuju da hedgeiraju svoja ulaganja kladeći se na pad tržišta za koji je siguran da dolazi zbog slabljenja gospodarstva u SAD-u, Japanu, Kini i u većem dijelu Europe.
Negativan utjecaj na gospodarstva diljem svijeta i ulaganja imat će problem u eurozoni, zatim pokazatelji o usporavanju kineskog gospodarstva, a Japan je u problemima ok rast u SAD-u također usporava. Također opasnost se krije u regulatornoj reformi za koju je nejasno kako će odvijati.
Kao sigurno ulaganje Roubini ističe dug zemalja sa solidnim gospodarstvom poput Njemačke i Kanade i slične države koje su sa fiskalnog gledišta zdravije.
Pomoć Grčkoj i drugim prezaduženim državama je „nemoguća misija“, a jedini je izlaz u višegodišnjem povećanju poreza i smanjivanju potrošnje inače „idemo prema fiskalnoj željezničkoj nesreći“, zaključuje Roubini.
Uglavnom znači idući tjedan nas očekuje veliki pad još – 20 % uglavnom na dionicama iz koji će se moći iskrcati kao što su prvenstveno Tehnika, IGH, Ledo, Adris, Kraš, Podravka itd. [cry] [bye] [bye] [bye] [bye] [bye]