LosSanto ! Tebi danas najviše pozdrava od mene…jer si se javio bez kompleksa- u 5.11 minuta!!!
Smiri se, neće grom u koprive!
Par komentara na par tema:
1. Pad indexa u svijetu ….. ništa novo. Dok smo mi stenjali od krize i plakali zbog teškog i
bolnog oporavka kojem još ne vidimo kraj, svjetska tržišta su
se rasplamsala praveći se da ništa nije bilo od krize i da kapital
može učiniti čuda ako ga ima dovoljno..
3. AUREUS ……………….. je prodao sve dionice tu-srušio nas na tlo i pobjegao u Ameriku
a sad je pitanje kako će tamo završiti panika…
Inverter, odmah se vraćaj doma, da nisi slučajno tamo otišao!
2. HZZO…………………od najavljenih rokova plaćanja na 60 dana- ništa. Umjesto da rokove
plaćanja spuste sa 120 dana odgode na 60 …Oni su napravili suprotno.
Stigli su novi ugovori na 180 ! dana odgođenog plaćanja za lijekove a
90 dana za ortopedska pomagala! dana odgođenog plaćanja….. Što je- tu je
bit će bolje….
3. IVANA GAŽIĆ………… o Zagrebačkoj burzi . Osim što je dotična gospođa posvijetlila kosu
i žarko crveno nalakirala nokte, nisam primjetila neke značajne
promjene, a konstatacija da su dovoljno spremni za oporavak burze
sami na svijetu…bacila me u očaj. Nemam drugih komentara.
Koliko drugih fondova će se nakon drugog sloma burza u svijetu vratiti po uzoru…Lesi se vraća kući..
vidjet ćemo u slijedećim mjesecima…do tada, bilo bi dobro da razmisle o ujedinjavanju u neku
krovnu organizacijeu koja će nas sve zaštititi i —o dokapitalizaciji ZG burze ! H I T N O !
Ova ljepa nasa vlada ce nas zakopat do kraja .
Valja bijezat sa hrvatske burze sto prije .
miami@ crobex se zaobilazi u sirokom krugu ,valda postoji razlog za to….
LosSanto@ nemoras bjezat ,samo s kapitalom van…
Molim lijepo da mi netko objasni,gledam po tko zna koji put ovu sliku na TV-u ,novinama ,interenetu,sa WAAL STREETA gdje oni ljudi (valjda brokeri) mašu nekim papirićima,galame,gestikuliraju i nije mi jasno što to rade,zašto to rade..
Pa zar ne trguju dionicama preko kompa kao mi .
Znam da će se mnogi znalci smijati ovom mom pitanju,nema veze,samo da već jednom ja neuk saznam o čemu s e tu radi.
Vjerujem da i mnogo drugih zanima to.
Narvno da trguju preko kompa… [proud]
Ali evo link gde pise malo o Trading floor
Molim lijepo da mi netko objasni,gledam po tko zna koji put ovu sliku na TV-u ,novinama ,interenetu,sa WAAL STREETA gdje oni ljudi (valjda brokeri) mašu nekim papirićima,galame,gestikuliraju i nije mi jasno što to rade,zašto to rade..
Znam da će se mnogi znalci smijati ovom mom pitanju,nema veze,samo da već jednom ja neuk saznam o čemu s e tu radi.
-NYSE- možda jedina burza na svijetu s, još uvijek, "floor trading"-om-
I love this game!
Kolega dobro ste ih opisali,malo promjenili i naziv pa ću i ja FRAUD STREET [bye]
Many ocito si gledala onaj stari film Wall Street pa mislis da je tako jos uvijek .
Evo ti video kako je danas http://www.youtube.com/watch?v=rCt33qwH2bQ&feature=related
kolega Los Santo,
-prvo nisam žensko pa molim da mi se ne obraćate u ženskom rodu(ne znam iz čega ste zaključili suprotno,imate moj profil)
-drugo nadao sam se nekom jednostavnom i svima razumljivom odgovoru(nisam ekonomski stručnjak ,nego samouk trgovac dionicama već nekih 4g),jednostavno zanimalo me to što nisam stigao proučiti ,a pojavljuje se konstantno u medijima(ta slika koju sam opisao)
-treće zanimljivo mi je i neugodno dobijati jedinice za pitanje koje sam postavio iz čega mogu zaključiti da većina zna odgovor ali ne želi napisati .
Njima svima dajem javno jednu veliku stotku za kolegijalno i ljudsko ponašanje.
Psihologija pohlepe ili "slom" burzi
Nije riječ o Grčkoj koja leteći na krilima eura i eurozone 10 godina neumjereno i možda prekomjerno “zarađuje” i troši, nego je riječ o pohlepi koja je ugrađena i u poslovanje i u moderne medije u doba globalizacije.
U dvadesetak minuta, iz Bogu znanih razloga, ili pak zbog neke zavjere ili “slučajne” pogreške, Dow Jones indeks srušio se u trenu za 998,5 bodova, pao je ispod psihološke granice od 10 000 bodova, pa je vrijednosti nekih ujutro bogatih i prosperitetnih tvrtki uvečer po našem vremenu oborena na jedan dolarski cent.
Najveći pad indeksa koji uvezuje najvažnije američke poslovne vrijednosti, nalikovao je na smak poslovnog svijeta, propast poslovanja, veliki crni četvrtak, slom burzi. Nalikovao je petnaestak minuta na globalni blackout, a pitanja u tim minutama “Što je pravi uzrok?”, nisu pronalazila logičnog odgovora. U paničnim prodajama isparavala je u zrak tisuća milijardi dolara vrijednosti dionica. Ali, nije važan toliko za ovu priču pravi razlog pada Dow Jonesa za više od 9 posto, nego je važan odgovor na pitanje što je uzrok, a još je važniji zapravo slijed događaja.
Na scenu stupa medijska pohlepa ili pohlepa medija. Uz natpise “izvanredne vijesti” medijski akteri povezuju u roku od nekoliko minuta slike mase u Grčkoj (pazite, samo 3000 ljudi bilo je na ulicama Atene!!!) koja u svjetlu večernjih uličnih svjetiljki razbija izloge, pali vatru, udara policajce. Neke su si njemačke mreže toga trenutka dopustile uz te snimke dva natpisa, jedan “Izvanredno stanje u Grčkoj” i drugi “Atenska kriza – pucanje svjetskih tržišta”.
Svi ti potezi bili su pogrešni, ali slijed događaja zbog medijske pohlepe uvezuje naprečac prvo što dođe pod ruku. Težnjom medijskih aktera da budu prvi, da prvi daju odgovor, da Neprovjereno potvrde što hitnije kao Točno, neprovjerene i tako povezane snimke i vijesti vežu i pokazuju kao istinu. Perpetuiraju oko pola sata taj zli posao i propast vrijednosti na tržištima, tope se milijarde dolara novca, a dio se zapravo topi i zbog slijeda televizijskih prikaza koji su umnožili i dali “pogrešci” ili zavjeri da na ekranima planeta živi kao istina.
Užasan je osjećaj da dvoje ljudi, od kojih jedno okida tipku, a drugo to pokazuje na televizijskoj mreži, da samo dvoje pogrešno uvezanih i postavljenih ljudi mogu naštetiti globaliziranome svijetu više nego nekad bolesti, katastrofe ili ratovi. Vjerojatno je užasan osjećaj sinoć bio kod mnogih, kad su im vrijednosti ni zbog čega bitnoga nestale u nepovrat.
Nervoza tržišta je legitimno stanje osjećaja ljudi, koji se okruženi matematičkim formulama i zadanim novčanim veličinima odupiru na razne načine svekolikim vibracijama koje dolaze iz života. Ali, kako objasniti tu sinoćnju nervozu moćnih televizijskih mreža? Narodne su mase i sebe i imovinu “realne” ekonomije, čini se, već izručile na potpunu milost i nemilost kontrolora informacija.
Jozo Ćurić
-NYSE- možda jedina burza na svijetu s, još uvijek, "floor trading"-om-
I love this game!
[/quote]
Nije, postoji i na CBOT a i na još nekima….na ZSE je isti ukinut 1994., barem po nečemu smo inovativni. [lol]
Ovo bi trebalo uvesti i kod nas pod obvezni materijal za brokerski ispit kad su već uveli tehničku analizu… [lol]
Dobro jutro,kak smo kaj……Đakovština ide u diobu kak smo i rekli neki su se bojali kako čemo propast
samo napred….. [cool]
[cry] [bye] [bye] Danas u 10:00 počinje veliko iskrcavanje iz dionica građevinara prvenstveno Tehnike, Hidroelektre, Viadukta i Dalekovoda.
Građevincima prihodi prepolovljeni: Ingra najveći gubitnik
recesija uzima svoj danak
9. svibnja 2010 10:10
Business.hr/ Hina
Rezultati poslovanja domaćih građevinskih kompanija za prvo tromjesečje pokazuju da je većini njih recesija prepolovila prihode, a kod onih koje su uspjele pozitivno poslovati, dobit je znatno nagrižena u odnosu na isto razdoblje 2009. godine.
Sve iz: Vijesti
* članak
Direktor Ingre Igor Oppenheim sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem u obilasku dvorane Arena Zagreb (Foto: Cropix)
Direktor Ingre Igor Oppenheim sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem u obilasku dvorane
Zbog recesije i nedostatka posla, pad ukupnih prihoda građevinara u prvom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje 2009. kretao se u rasponu od 33 (IGH) do 82 posto (Ingra).
Najveće ukupne prihode u prvom ovogodišnjem tromjesečju u građevinskom sektoru ostvario je Dalekovod, oko 288 milijuna kuna, što je 54 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.
Slijedi Tehnika s otprilike 168 milijuna kuna ukupnih prihoda ili 52 posto manje, pa IGH, sa 141 milijun kuna, odnosno 33 posto manje.
Hidroelektra niskogradnja zabilježila je 116 milijuna kuna prihoda ili 55 posto manje, Viadukt 72 milijuna, što je 65 posto manje, Lavčević 34 milijuna, ili 43 posto manje, a Ingra oko 26 milijuna kuna ili 82 posto manje.
Oštar pad njihovih prihoda bio je popraćen i smanjivanjem rashoda, iako po nešto nižoj stopi. Budući da je IGH imao najmanji pad prihoda, najmanje je smanjivao i rashode, i to za 29 posto. Ingra je, pak, najviše srezale i ukupne rashode, za 69 posto.
Ni otpuštanja nisu pomogla
Sve kompanije smanjivale su pritom i trošak osoblja, i to kroz smanjivanje plaća i/ili otpuštanjem zaposlenika. Najmanje je, za 7 posto, taj trošak smanjio Viadukt, a najviše, za 44 posto, Ingra.
Analiza konačnog poslovnog rezultata pokazuje da su Ingra, Tehnika, Hidroelektra niskogradnja i Viadukt poslovali s gubitkom.
Pritom je Viadukt produbio gubitak u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 3 posto, na gotovo 54 milijuna kuna, dok su ostale tri spomenute kompanije u prva tri mjeseca prošle godine poslovale pozitivno.
Najveći gubitak u prvom ovogodišnjem tromjesečju bilježi Ingra, 18,6 milijuna kuna, dok je Tehnika bila u gubitku 5,1 milijun kuna, a Hidroelektra niskogradnja pola milijuna kuna.
Dalekovod, IGH i Lavčević ostvarili su dobit u proteklom tromjesečju, no znatno nižu nego godinu dana prije.
Dobit Dalekovoda smanjena je 29 posto, IGH 62 posto, a Lavčevića čak 95 posto. Među građevinskim kompanijama najveću dobit ostvario je IGH – 9,6 milijuna kuna.
Gubici ostavili traga i na dionicama
Poslovni rezultati građevinara za prvo tromjesečje ostavili su traga na cijenama njihovih dionica.
Najveći gubitak zabilježila je dionica Ingre, potonuvši od početka godine za više od 11 posto, na 35,9 kuna.
Slijedi dionica Hidroelektre niskogradnje, s padom cijene za 7,5 posto, na 210 kuna, te Tehnike, za 3,5 posto, na 1.400 kuna.
Dionica IGH u minusu je od početka godine za više od 1 posto i stoji 2.561 kunu, dok je dionica Viadukta poskupjela za više od 1 posto, na 301 kunu.
Dionica Lavčevića, kojom se doduše znatno manje trguje nego ostalima u tome sektoru, od početka godine na dobitku je 20 posto i zadnja joj je cijena bila 265 kuna.
[cry] [bye] [bye] [bye] [bye]