[thumbsup] Što drugo nego stalni dokup dionica Ledo i Zvijezda.
IVICA TODORIĆ OSVAJA I AMERIKU
PLANOVI
Ivan Todorić: Agrokor će s još nekim brendovima u SAD
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji.hr
INTERVJU – Predstavnici Agrokora i Konzuma sudjelovali su u New Yorku na svjetskom godišnjem skupu najvećih trgovaca okupljenih u National Retail Federation (NRF). Iako je trgovina u Hrvatskoj u padu iz mjeseca u mjesec, Ivan Todorić, predsjednik Nadzornog odbora Agrokora, koji je predvodio delegaciju na ovom skupu, tvrdi da se trgovina u svijetu oporavlja, a isto bi se trebalo dogoditi i kod nas, no ne tako brzo.
Kakvi su trendovi u svjetskoj maloprodaji, koja se tržišta brže oporavljaju i koji su glavni razlozi oporavka maloprodaje?
– Cijeli je svijet suočen s ekonomskom krizom. Trgovina je munjevito, energično i brzo djelovala i prilagođavala se novonastalim okolnostima uvodeći posebne mjere na području marketinga, promotivnih cijena i privatnih marki, kao i davanju boljih usluga i dr. Nakon prvotnog pada i stagnacije u zadnje se vrijeme bilježi rast, kod nekih i značajniji. Brže su se oporavljala tržišta SAD-a i zapadne Europe, gdje je, uz aktivnosti samih kompanija na tim tržištima, značajan doprinos dala i državna ekonomska politika.
Kada bi se pozitivni trendovi mogli osjetiti u hrvatskoj trgovini? Hoće li to biti do ljeta?
– Nažalost, hrvatska trgovina ima negativne trendove, a njihova promjena ovisi o ekonomskom okruženju u regiji, Europi i cijelom svijetu. Ovisi također o državi kao najvećem poduzetniku i kreatoru ekonomske politike. Treće, ovisi o dioničkim društvima koji moraju upotrebljavati tehnike protiv krize, a postoji i niz drugih čimbenika. Dobro upravljanje s čimbenicima unutar naše države moglo bi promijeniti postojeće trendove. No, ne vjerujem da se bez snažne aktivnosti mogu do ljeta ovi trendovi promijeniti.
Što bi trebala poduzeti Vlada i je li nužno ukidanje kriznog poreza?
– Da, ukidanje posebnog poreza i smanjenje nekih opterećenja poduzećima bile bi značajne promjene u ekonomskoj politici, što bi donijelo i više optimizma. Uz aktivnu podršku trgovinskih dioničkih društava to bi moglo početi mijenjati trendove.
Svi smanjuju troškove
Imate li na razini koncerna scenarije za ovu godinu? Predviđate li da će biti bolja ili gora od lanjske?
– Premda je prošla godina bila krizna, Agrokor je ostvario jednak promet kao u 2008. Što je najvažnije, završene su sve započete kapitalne investicije, koje će u 2010. donijeti novu snagu i rast.
Očekujete li preslagivanja na domaćem tržištu trgovine? Mercator je krenuo u ofenzivu preuzimanjem Getroa, Kerum najavljuje prodaju svojih trgovina ili povezivanje s NTL-om, a Metro je najavio otpuštanje 70 zaposlenih. Može li se ove godine u Hrvatskoj pojaviti neki svjetski trgovački lanac?
– Procjenjujemo da svjetski trgovački lanci neće još dolaziti. Kao što vidite, u Hrvatskoj se trgovački lanci koncentriraju, a to će se i nastaviti. Otpuštanja nije najavio samo Metro, svi gledamo kako smanjiti troškove i povećati efikasnost.
Jeste li nakon pokušaja u Turskoj i Rusiji odustali od širenja izvan regije?
– Agrokor nije odustao od izlaska na tržišta izvan regije i vjerujemo da ćemo se naći na nekom.
Što bi se u gospodarstvu, posebice trgovini, moglo događati ove godine? Vide li se naznake izlaska iz krize?
– Na ovogodišnjem NRF-u prvi put nakon početka krize 2007. godine pokazani su pozitivni trendovi u potrošnji, novim kapitalnim investicijama i broju zaposlenih. To nam daje optimizma da će se neke stvari početi mijenjati i kod nas, ali, kao što sam već rekao, ne same od sebe.
Kako ocjenjujete stanje u domaćoj trgovini danas i kako se pad prometa odražava na Agrokor?
– Prošla je godina bila izazov kako za trgovce, tako i za njihove dobavljače. U krizi dolazi do intenzivnijih ekonomskih kretanja. Tvrtke su pod pritiskom dobrih pos
Premješteno iz teme: HDEL (Hidroelektra niskogradnja d.d.)
Ovo je stvarno prevršilo svaku mjeru da se dozvoljava ovakvo laganje na temi. što je slijedeće?
Liži liži Ledo i slično?
Premješteno iz teme: HDEL (Hidroelektra niskogradnja d.d.)
Kolega, što je točno laganje? Podaci su javno dostupni na stranicama zagrebačke burze. Dakle da ponovim. Poduzeće HDEL ima aktivu blizu milijarde kuna, a ostvaruje prosječnu godišnju netto dobit od cca 5 milijuna kuna. Fundamentalno, velika tragedija za sve koji su ovu dionicu kupovali preko 340 kuna. Dionica može jako narasti, možete vi na njoj i zaraditi,dapače,može što hoće, ali fundamentalno gledano, ovo je tragedija od kompanije. Za dioničara nije stvorila nikakvu novu vrijednost unazad 5 godina, niti kroz povećanje kapitala, niti kroz isplatu dividende, a trenutna cijena ne nudi nikakvu premiju. To su tragične činjenice, svidjelo se to Vama ili ne.
već duže vrijeme želim pohvaliti kolegu Šefa u njegovom konzistentnom pisanju pa to sada i činim … kolega samo tako i dalje [thumbsup]
I ja se pridružujem pohvali kolege šefa sigurno najoptimističniji forumaš , padala burza ili rasla on uvijek pokušava pronaći najbolje.
Premješteno iz teme: LKPC (Luka Ploče d.d.)
Žitarice iz Srbije preko Luke Bar umjesto preko Rijeke i Kopra
PODGORICA – Ministar pomorstva i saobraćaja Andrija Lompar ocijenio je da postoje šanse da se žitarice iz Srbije koje su se dosada uglavnom izvozile preko luka Constanza, Rijeka i Kopar, preusmjeri preko Luke Bar po nižim cijenama, pišu Večernje Novosti.
Na žalost ovo su loše vijesti za sve vas koji ste očekivali da Luka Ploče neće ovisiti samo o BiH nego da će uzeti terete iz Srbije i Crne Gore.
Ništa od toga. Bojim se da ste osuđeni da ovisite o "bosanskom tigru".
Evo srpski ministar je izjavio da će preusmjeriti terete iz Luke Kopar i Luka Rijeka u Luku Bar.A siguran sam da će i kontejneri ići preko Luke Bar. Pa nema razloga da ne idu.
Kako bi to moglo pomoći Luci Ploče?
Bojim se nikako.
S obzirom na perspektivu koja je sve crnja,i s obzirom da ne postoje nikakve šanse za dokapitalizaciju jer koja bi normalna država dala udjele u lukama nekom drugom, LKPC je dosta precijenjena dionica u ovom trenutku i ima puno prostora za dolazak na neku fer vrijednost od 1BV.
Molio bih kolege da provjere koliki je book, jer mi se čini da je to neka fer cijena s obzirom na okolnosti.
već duže vrijeme želim pohvaliti kolegu Šefa u njegovom konzistentnom pisanju pa to sada i činim … kolega samo tako i dalje [thumbsup]
kakvo konzistentno pisanje?! pa lik u svakom postu druka za dionice koje ima u portfelju i to na jako degutantan način-podvali svoje drukanje u orginalni tekst koji citira . ma prejadno [bye]
Premješteno iz teme: Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize
Negdje je netko napisao, da nigdje nema toliko budala po kvadratnom metru, kao što ih ima na burzi. Manjina koja to nije, naravno, mora se praviti budalastom da bi preživjela. Stoga mi ništa drugo ne preostaje nego da se i ja pravim budalastim.
Ako se Antišin scenarij ne ostvari Crobex bi mogao lako formirati H&S s prvim targetom, kako je označeno na slici.
Fundamentalisti bi došli na svoje, jer bi se kretanje indeksa uskladilo s GDP-om.
Hajde Antiša, možeš ti to. Narod to od tebe očekuje. Meni se neda zaje.avat s time, ali naći ćeš ti već saveznike.
Da nema toliko budala na burzi nebi se moglo ni ovako zarađivati.
Kretanje indexa nikad ne prati realni sektor, bar bi to trebao znati. Da je tako bilo bi jednostavnije ulagati, burza anticipira budućnost i uvijek je ispred realnog sektora bar šest mjeseci.
Ja površno poznajem TA, ali dovoljno da mogu izvući neke zaključke isto tako je s fundamentalnom analizom. Najveći adut mi je zdrava logika koja u kombinaciji s površnim poznavanjem TA i fundamentalne analize kaže da se neće ostvariti H&S već da će index u sljedećih godinu dvije lagano rasti. Problem će biti tek kad krene naglo rast i kad se na burzu uključi još više budala.
Ne znam hoće li građevinari i brodari na ATH ali Crobex može i bez njih iznad 5000 bodova.
Siguran sam jedino da građevinari ne mogu više značajno pasti u odnosu na sadašnje vrijednosti, dok ću za brodare tek za dva tjedna moći nešto konkretnije zaključiti.
Tako je Antiša! Očekujem brodare na novim ATH kad sve ovo prođe.
A i graditelji bi mogli barem do pola ATH, pogotovo VDKT-R-A.
Pogotovo VDKT….ako zaboravimo dokap sa 149 813 – gotovo 50% novih dionica na tržištu.
Ili je to nebitno prema TA?
[/quote]
Da, da, da,…. zato je SPREAD kupnja prodaja od 5-6%. Kad ne vrijedi zašto se ne prodaje po BID-u?
Antiša
Sve što mi se sviđa u tvom postu i slažem se: "Da nema toliko budala na burzi nebi se moglo ni ovako zarađivati".
To ti je burza. 95% ljudi puši ostali 5% zarađuju. Kako kaže Ivana: I lowe this game.
Za ostalo- misli kontra onom što si napisao i možda ćeš zaraditi…[rolleyes]
Antiša
Sve što mi se sviđa u tvom postu i slažem se: "Da nema toliko budala na burzi nebi se moglo ni ovako zarađivati".
To ti je burza. 95% ljudi puši ostali 5% zarađuju. Kako kaže Ivana: I lowe this game.
Zarađujem ja sasvim solidno svojim taktikom, a imam i jedno iznenađenje za sljedeći tjedan. Moja površna TA mi kaže da bi jedna dionica trebala "eksplodirati" sljedeći tjedan.
Antiša
Zarađujem ja sasvim solidno svojim taktikom, a imam i jedno iznenađenje za sljedeći tjedan. Moja površna TA mi kaže da bi jedna dionica trebala "eksplodirati" sljedeći tjedan.
[/quote]
Siguran sam da ćeš nam javiti koja je nakon što eksplodira [thumbsup]