Premješteno iz teme: ULPL (Uljanik plovidba d.d.)
Kolega Plavi zasto ih ucite neka se vidi da nemaju znaje i da su obicni drukeri?
Ajmo malo o tome tko je druker.
Mogli biste se recimo javiti i na temi Dalekovod gdje ste savjetovali kupnju na 390, tamo vas jedva čekaju da im objasnite malo o tome kako je to strong buy ili možda ovdje da nam objasnite od kuda će oni to isplatiti dividendu koju ste koristili kao jednu od glavnih točaka argumenta.
Otkud će oni isplatiti dividendu? Prodat će brod?
Pa ovim tempom neće imati za račune platiti.
Stopa pada casha im je 26.5% što je katastrofalno.
Čime će oni servisirati dug? Pa ovaj BDI skok je čisti dead cat bounce.
Nakon ovoga opet na kruh i vodu
Ajmo malo o tome tko je druker.
Mogli biste se recimo javiti i na temi Dalekovod gdje ste savjetovali kupnju na 390, tamo vas jedva čekaju da im objasnite malo o tome kako je to strong buy ili možda ovdje da nam objasnite od kuda će oni to isplatiti dividendu koju ste koristili kao jednu od glavnih točaka argumenta.
Otkud će oni isplatiti dividendu? Prodat će brod?
Pa ovim tempom neće imati za račune platiti.
Stopa pada casha im je 26.5% što je katastrofalno.
Čime će oni servisirati dug? Pa ovaj BDI skok je čisti dead cat bounce.
Nakon ovoga opet na kruh i vodu
[/quote]
Kolega ni nakon objasnjenja kolege Plavog ni nakon mog objasnjenja vi i dalje ne vidite odgovore,jednostavno vam ne mogu pomoci a sto se tice dividende bolje razmislite kako ce tvrtke od kojih drzite dionice isplatiti dividendu sto se ULPL tice i njihove dividende za to se ne morate bojat.
Fedya sto se tice Dlkv ovo nije tema no ipak cu vam odgovoriti.Kao prvo laz je da sam ja dao preporuku na 390,a istina je da sam dao preporuku za INVESTIRANJE ako ovu rijec razumijete za sve ispod 380kn.Ni Buffet nije kupovao GS na dnu vec mu je iscurio prvo dobrano ispod kupovne cijene ali zato danas je debelo iznad.
Fedya sto se tice Dlkv ovo nije tema no ipak cu vam odgovoriti.Kao prvo laz je da sam ja dao preporuku na 390,a istina je da sam dao preporuku za INVESTIRANJE ako ovu rijec razumijete za sve ispod 380kn.Ni Buffet nije kupovao GS na dnu vec mu je iscurio prvo dobrano ispod kupovne cijene ali zato danas je debelo iznad.
Slažem se totalno, svi bi htjeli pogoditi dno u 1 lipu, rijetki uspiju, al tako ne ide, pa biti i 10% od dna, kupiti od te vrijednosti je za mene kvalitetna točka ulaska.
Primjerice kupio sam danas THNK-R-A na 1649kn, ne kažem da ne može pasti i do 1500-1550, al ako mi je mala "maca" šapnula da će u rally-u otići do 2500-2600kn onda je meni to lijep ulazak
Glede ULPL molim tu ne dozvoljavam "pljucanja" po ovoj dionici! A shvatit ćete za par mjeseci koliko je bilo bezrazložno pljucati ovog uspješnog brodara.
Slažem se totalno, svi bi htjeli pogoditi dno u 1 lipu, rijetki uspiju, al tako ne ide, pa biti i 10% od dna, kupiti od te vrijednosti je za mene kvalitetna točka ulaska.
Primjerice kupio sam danas THNK-R-A na 1649kn, ne kažem da ne može pasti i do 1500-1550, al ako mi je mala "maca" šapnula da će u rally-u otići do 2500-2600kn onda je meni to lijep ulazak
[/quote]
Jedan od rijetkih ovdje.
THNK 1.608.01 u lipu .
Bilježim se sa štovanjem,kolega.
Jedan od rijetkih ovdje.
THNK 1.608.01 u lipu .
Bilježim se sa štovanjem,kolega.
Svaka čast FEDYA [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup],
Mislim da i nije problem pogoditi ni u lipu ako se sjedi za monitorom cijeli dan.
Ja za to nemam vremena pa biram približno!
Iako bi ja još malo Tehnike i po 1450kn ako je ikako moguće, iako ne vjerujem da će se ostvariti.
@fedya
pročitajte si prognoze kolege splita009 za druge dionice, npr. VDKT da je prava cijena za ulaz oko 390 kn, pa je pisao da što čekamo i ne kupimo na 380 kad neće niže, pa da je dno dna 360 a danas je VDKT već bio na 344 kn. Isto je bilo i za HDEL na 290 kn di je pisao da ga on brani i da neće niže po TA, a danas već zveknio na 242 kn, tako da za te njegove prognoze mogu samo reči [bye]
ZSE EQUITY PREVIEW
Zagrebačka burza: Globalna tržišta sugeriraju pozitivan preokret
Autor/izvor: Siniša Malus – sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB – Otužna atmosfera na Zagrebačkoj burzi nastavljena je i peti tjedan uzastopno.
Intenzitet rasprodaje nije tako snažan kao prije godinu dana kad je u samo nekoliko dana zaslugom nekolicine velikih igrača burza praktički srušena, ali je pet tjedana pada CROBEX-a situacija koja neodoljivo podsjeća na veljaču i ožujak ove godine kad se svjetlo u tunelu još nije vidjelo. Ne vidi se ni sada iako je CROBEX, gledajući od početka godine još uvijek u solidnom plusu od 22 posto. Zaostatak za najvažnijim svjetskim indeksima (da ne govoromo o indeksima s tržišta u razvoju) posljednja se dva mjeseca dodatno produbio. Domaćih impulsa za ozbiljniji rast do kraja godine neće biti. Donošenje proračuna prošlo je relativno bezbolno, ali samo zato što je to još jedan u nizu proračuna koji pokazuje kako strukturnih promjena u dogledno vrijeme neće biti. Osim toga, javnim financijama i dalje je omča oko vrata brodogradnja. Ne prodaju li se škverovi u drugom krugu, slijedi bolan stečajni proces, ali i nove milijarde obveza na temelju jamstava. Ne vidi se scenarij u kojem će se izbjeći nova zaduženja, kao što se ne vidi ni početka kraja recesije. Tek negdje u trećem kvartalu iduće godine mogli bismo vidjeti prvi rast, ali i taj će biti premršav da bi pružio ikakvu potporu optimistima na domaćem tržištu kapitala. U takvom okruženju, valja se uzdati u pozitivne signale s globalne razine, a prošloga su tjedna i oni izostali.
Tako primjerice jedan od najvećih rujanskih dobitnika Viro (ZSE:VIRO-R-A) već tjednima muku muči i s inicijativom prodavatelja, ali i s razinom prometa. Prošloga su tjedna dionice oslabile 2,5 posto, i pale na granicu od 400 kuna, najslabije u tri mjeseca. Od početka studenoga nestalo je 13,8 posto tržišne kapitalizacije, a razina prometa tek je jednom bila iznad milijun kuna.
Nekad jedno od najtrgovanijih izdanja tržišta Adris grupa (ZSE:ADRS-P-A) muku muči s likvidnošću već nekoliko tjedana. Protekli tjedan donio je najslabiji obujam prometa na tjednoj razini u ovoj godini. Ostvareno je, naime, ukupno samo 1,2 milijuna kuna prometa što je nekad bio dnevni prosjek (bivao je on i veći). Smanjena prodaja cigareta, lošija maloprodaja u kioscima te neizvjesnost u pogledu iduće turističke sezone tek su neki od razloga za ovakav rasplet. Cijena se od početka mjeseca kreće u vrlo uskom rasponu između 260 i 266 kuna, a na mjesečnoj razini čak bilježi i minimalan rast.
Globalna tržišta jutros najavljuju pozitivan dan. Nakopn rasta u Aziji, europski futuresi na Dow Jones Stoxx 600 Index porasli su 1,1 posto, dok su futuresi na S&P500 porasli 0,8 posto. Na meti kupavca na europskim burzama moge bi se naći rudarske dionice nakon jutrošnjeg novog uzleta metala na robnim burzama. Zanimljiv će biti i Deutsche Telekom nakon što je prvi čovjek DT-a Rene Obermann u intervjuu Handelsblattu najavio nove otkaze u kompaniji. Ovoga će tjedna u fokusu biti podatak o osobnoj potrošnji Amerikanaca koji će biti objavljen 25. studenoga a koji bi, prema procjenama Bloomberga, trebao pokazati rast od 0,5 posto. Danas će se pak pratiti podatak o broju prordanih postojećih kuća koji bi, procjenjuje se, trebao skočiti na najvišu razinu od srpnja 2007.Da je crobex pratio svijet bili bi na 3.000 bodova ovako još čekamo. No svejedno treba ulagati u najkvalitetnije dionice LEDO i ZVIJEZDA koje obećavaju najveću zaradu , već ovaj tjedan preko 8.000 kuna a uskoro na 15.000 kuna , svakako dokupiti.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oporavak tržišta nekretnina prekinuo negativnu seriju
Autor/izvor: SEEbiz
NEW YORK – Američki su indeksi prekinuli trodnevnu negativnu seriju nakon ohrabrujućihm podataka s tržišta nekretnina i daljnjeg slabljenja dolara.
Prodaja postojećih kuća u listopadu je porasla na najvišu razinu od srpnja 2007. Dolar je pak nastavio slabiti nakon što je James Bullard iz Feda poručio kako bi pakete poticaja trebalo produljiti i nakon predviđenog roka. Dow Jones porastao je 1,1 posto, na 10,435,53 a tijekom dana išao je i do granice od 10,500 poena, najviše u trinaest mjeseci. Standard&Poor’s 500 ojačao je 1,2 posto, na 1,104,26 dok je Nasdaq porastao također 1,2 posto, na 2,171,61 bodova.
Naravno, građrevinari su bili među najvećim dobitnicima. Tako je D.R. Horton porastao 2,3 posto, na 10,61 dolar dok je MDC Holdings ojačao 0,8 posto, na 30,84 dolara. Dobici na robnim burzama prelili su se i na dioničko tržište. Tako je Chevron skočio 2,7 posto, na 78,82 dolara, dok je Weyerheauser dobio na vrijednosti 3,3 posto. Newmont Mining Corp ojačao je 2,2 posto dok je indeks metala i rudara podigao vrijednost 0,6 posto.
I tehnološka izdanja bila su na meti kupaca. Dell je podigao cijenu 2,9 posto dok je Hewlett-Packard ususret objavi rezultata koja će uslijediti nakon zatvaranja tržišta ojačao 79 centi, na 50,83 dolara. Gotovo sigurno usvajanje paketa zdravstvenih zakona podiglo je The Morgan Stanley Healthcare Payor index 3,5 posto, dok je AMEX Pharmaceutical index ojačao 1 posto.
Na strani gubitnika, najteže je stradala Ciena Corp koja je potonula 8,4 posto nakon što je dogovorila preuzimanje bankrotiranog Nortel Networksa.Europske burze se vraćaju u plus , nadam se da ći i kod nas mali dioničari prekinuti poklanjanje dionica i radije otići na kavu nego gledati otvorenu pljačku. Drugo i više sam nego siguran da će se danas desiti preokret i da će i naša burza krenuti u rast. Svakako dokup podcijenjenih dionica Leda i Zvijezde.
ZAGREBAČKA BURZA
Ivan Bašić: Racionalni investitori spuštaju dionice građevinara
Autor/izvor: SEEbiz / Hina
ZAGREB – I prošloga je tjedna, već petoga zaredom, na Zagrebačkoj burzi nastavljen pad Crobex indeksa, ponajviše zbog pritiska na brodarski i građevinski sektor, a s obzirom na slabost domaćeg gospodarstva i vrlo nisku likvidnost, teško je zasad očekivati pozitivne pomake.
"S obzirom na tešku gospodarsku situaciju u zemlji i izrazito nisku likvidnost, nije za očekivati pozitivne pomake na domaćem tržištu, pa je tako i prošloga tjedna zabilježen pad domaćih burzovnih indeksa", ističe Ivana Hatvalić, direktorica Službe investicijskog bankarstva Štedbanke.
Dodaje i kako se kod niskih prometa na burzi proširuju spreadovi između kupovnih i prodajnih cijena, što utječe na pad cijena ako su investitori u većem broju na strani prodaje.
I na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer su ulagači vrlo oprezni nakon niza podataka koji su aktualizirali pitanje nisu li cijene dionica previše porasle, s obzirom na anemičan oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.
Na Wall Streetu je, doduše, prošloga tjedna Dow Jones indeks porastao 0,5 posto, no S&P 500 oslabio je 0,2 posto, dok je Nasdaq indeks izgubio 1 posto.
Na burzama u Frankfurtu, Londonu i Parizu cijene su dionica pale između 0,4 i 2 posto, dok je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo čak 2,8 posto, zaronivši na najnižu razinu u četiri mjeseca.
"Od domaćih političko-gospodarskih vijesti imali smo proteklih dana raznolika događanja, od imenovanja novog ministra gospodarstva Đure Popijača i potpredsjednika Vlade Ivana Šukera i Darka Milinovića, te odluke Ustavnog suda da neće ukinuti krizni porez. Vjerojatno u iščekivanju tih zbivanja ulagači su tijekom tjedna radije bili suzdržani pri investicijskim odlukama, jer im nedostaje smjernica", tumači Hatvalić.
Daljnji snažan rast indeksa vozarina na brodarskom tržištu BDI, koji je samo prošloga tjedna skočio 9,6 posto, na 4.507 bodova, potaknuo je jačanje cijena dionica stranih brodarskih kompanija. No, taj se trend nije preslikao i na domaće brodare. Trenutno je, naime, velik pritisak na prodaju dionica Atlantske plovidbe (ZSE:ATPL-R-A), nakon što je nedavno ta kompanija isplatila dividende za prošlu godinu u dionicama, pa to negativno utječe na cijeli brodarski sektor.
Prošloga je tjedna nastavljen i pritisak na građevinski sektor.
"Najlikvidnija izdanja iz građevinskog sektora, kao tvrtke koje značajni dio prihoda ostvaruju iz državnog proračuna, obilježio je prošloga tjedna negativniji sentiment. To potvrđuje povećano sudjelovanje racionalnih investitora na tržištu", kaže Ivan Bašić, investicijski savjetnik u brokerskoj tvrtki Trcin vrijednosnice.
"U idućem tjednu očekujem identičan pristup ulagača, pri čemu će smjer kretanja cijena i njegov intenzitet odrediti ponajviše makroekonomski pokazatelji i trgovanje na svjetskim burzama", zaključuje Bašić.
A krajem prošloga tjedna Državni zavod za statistiku objavio je da je u listopadu industrijska proizvodnja pala 8,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je manje od očekivanja i ukazuje na usporavanje pada. Šest ekonomista, koje je anketirala Hina, procjenjivalo je, naime, u prosjeku da je u 10. mjesecu industrijska proizvodnja pala za 9,3 posto.
Stopa nezaposlenosti skočila je, pak, u listopadu na 15,5 posto, što je njezina najviša razina od travnja 2007. godine i više nego što se očekivalo. U anketi Hine analitičari su procjenjivali da će stopa nezaposlenosti porasti s rujanskih 14,7 na 15,2 posto.
"Još ne vidimo naznake pozitivnih pomaka u gospodarstvu. Mislim da nas stoga i idućih dana očekuju volatilne cijene, te izmjenjivanje pozitivnih i negativnih vijesti, koje doprinose manjoj aktivnosti ulagača jer ne mogu procijeniti u kojem bi se smjeru tržište trebalo kretati", zaključuje Hatvalić.
Bilo je za očekivati jaku korekciju na dionicama građevin
ZSE EQUITY PREVIEW
Zagrebačka burza: Je li vrijeme za preokret
25.11.2009 9:35:38
ZAGREB – Nakon rasta u Aziji, i europska su tržišta jutros otvorila u plusu. Stoxx 50 futuresi porasli su 0,8 posto.
Europske burze se vraćaju u plus , nadam se da ći i kod nas mali dioničari prekinuti poklanjanje dionica i radije otići na kavu nego gledati otvorenu pljačku. Drugo i više sam nego siguran da će se danas desiti preokret i da će i naša burza krenuti u rast. Svakako dokup podcijenjenih dionica Leda i Zvijezde.
Azija: Australski optimizam nadjačao japanske sumnje
TOKYO – Zamjenik guvernera središnje banke Ric Battellino izjavio kako je ekonomija ušla u razdoblje novog uzleta.