BEZ CENZURE – O DIONICAMA

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BEZ CENZURE – O DIONICAMA

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Zanima me gdje mogu nabaviti Fundmentalne podatke za vrijednosnice izlistane na ZSE.
Po mogučnosti u Microsoft Excel formatu, odnosno u obliku kojeg mogu importirati u Excel,
još ako imaju već izračunate PEG i EPS. Ako ih imate negdje na Desktopu bio bi zahvalan….

Indeksi svjetskih burzi u porastu drugi tjedan zaredom

U fokusu ulagača poslovni rezultati kompanija

Na najvećim svjetskim burzama indeksi su porasli drugi tjedan zaredom nakon što su ulagače ohrabrila dobra kvartalna izvjeća pojedinih kompanija, iako su ih neke velike tvrtke i razočarale.

Polovicom tjedna ulagače su oduševili rezultati Intela jer su mu i dobit i prihodi pali manje nego što se očekivalo. Ohrabrujuće je bilo i to što je najveći svjetski proizvođač čipova poručio da se situacija na svjetskom tržištu kompjutora poboljšava, pa je povećao svoje procjene prihoda u četvrtom kvartalu. Odlični poslovni rezultati JPMorgana, jedne od najvećih američkih banaka, dodatno su potaknuli optimizam na tržištu, pa se u srijedu, po prvi puta nakon godinu dana, Dow Jones indeks probio iznad psihološki važne razine od 10.000 bodova.

Analitičari se slažu da je proboj Dowa iznad 10.000 bodova psihološki izuzetno značajan, no pitanje je da li je održiv, s obzirom na gospodarsku situaciju. Povjerenje ulagača u tržište još nije sasvim vratilo, na što ukazuje i dnevni promet, koji je prošloga tjedna bio ispod prosjeka.

"Tržište će tijekom ove sezone objave poslovnih rezultata biti nestabilno jer će ulagači različito reagirati na svako pojedino izvješće. Premda vjeruju u uzlazni trend cijena dionica, većina fond menadžera shvaća da je pred nama još dosta dugoročnih problema, pa mislim da će biti vrlo brzi na okidaču kada i ako entuzijazam splasne", kaže Jim Awad, direktor u tvrtki Zephyr Management.

I doista, u petak su poslovni rezultati General Electrica i Bank of America razočarali, pa je Dow Jones indeks ponovno skliznuo ispod razine od 10.000 bodova. Pad prihoda General Electrica od 20 posto u trećem tromjesečju pokolebao je ulagače jer se poslovanje najvećeg američkog konglomerata proteže od područja financija, preko medija, do industrije, pa se rezultati GE-a smatraju dobrim pokazateljem situacije u cjelokupnom gospodarstvu.

Rezultati banaka pokazuju, pak, da je i u financijskom sektoru još puno problema. JPMorgan i Goldman Sachs ostvarili su odlične rezultate, no Citigroup i Bank of America i dalje plivaju u gubicima. BofA, najveća američka banka, morala je u trećem tromjesečju otpisati 10 milijardi dolara loših kredita, milijardu više nego u prethodnom kvartalu, što pokazuje da mnogi Amerikanci i dalje nisu u stanju otplaćivati svoje kreditne obveze.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks porastao 1,3 posto na 9.995 bodova. S&P 500 indeks skočio je, pak, 1,5 posto, na 1.087 bodova, dok je Nasdaq indeks ojačao 0,8 posto na 2.156 bodova.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna umjereno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,56 posto na 5.190 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 0,56 posto na 5.743 boda. Pariški CAC porastao je, pak, 0,73 posto, na 3.827 bodova.

TREND
Wall Street: 79% kompanija dosad objavilo rezultate bolje od očekivanih
Autor/izvor: SEEbiz / Hina

NEW YORK – Sezona kvartalnih poslovnih izvješća donijela je dosad više pozitivnih nego negativnih iznenađenja, pa su očekivanja ulagača sve veća, no ako ovoga tjedna kompanije ne ispune povećana očekivanja, cijene bi dionica na Wall Streetu mogle pasti.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks porastao 1,3 posto, na 9.995 bodova. S&P 500 indeks skočio je, pak, 1,5 posto, na 1.087 bodova, dok je Nasdaq indeks ojačao 0,8 posto, na 2.156 bodova. Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima Intela, JPMorgana i Goldman Sachsa u prošlom tromjesečju, u srijedu se, po prvi puta nakon godinu dana, Dow Jones indeks probio iznad psihološki važne granice od 10.000 bodova.

No, u petak je ponovno potonuo ispod te razine jer su ulagače razočarali kvartalni rezultati General Electrica i Bank of America. Analitičari kažu da će i ovoga tjedna tržište biti nestabilno, te da će smjer vodećih indeksa ovisiti o poslovnom izvješću gotovo svake pojedine kompanije čije su dionice uvrštene u Dow Jones indeks. A ovoga će tjedna izvješća objaviti njih čak 11 od ukupno 30, među kojima su Microsoft, 3M, Caterpillar, Coca-Cola, Pfizer, American Express, DuPont i McDonalds.

Prema podacima Thomson Reutersa, dosad je poslovna izvješća objavila 61 kompanija čije su dionice uvrštene u S&P 500 indeks. Njih 79 posto izvijestilo je o boljim rezultatima nego što se očekivalo, stoga su analitičari povećali procjene.

Još prošloga tjedna očekivali su da je u proteklom kvartalu 500 kompanija iz S&P indeksa ostvarilo oko 25 posto manju dobit nego godinu dana prije, a sada procjenjuju da je dobit manja za 22,6 posto.

"Kako sve dublje ulazimo u sezonu objave poslovnih izvješća, očekivanja ulagača su sve veća i sve se više špekulira o podacima. Pa ako kompanije ne ispune ta povećana očekivanja, cijene njihovih dionica će pasti", kaže Bruce Zaro, strateg u tvrtki Delta Global Advisors.

U tehnološkom sektoru najviše će pažnje privući rezultati Microsofta, Applea, Yahooa, Amazona.coma i Texas Instrumentsa. Njihova izvješća, a još više procjene budućih rezultata mogla bi pokazati jača li potrošnja Amerikanaca. U bankarskom se sektoru s najviše nestrpljenja očekuju rezultati Wells Farga i U.S. Bancorpa.

"Ovoga ćemo tjedna puno slušati o tržištu nekretnina jer mnoge će regionalne banke izvijestiti o poslovanju. Tijekom cijelog ovog sedmomjesečnog rasta cijena dionica ulagače su najviše zabrinjavala dva područja: potrošnja i tržište komercijalnih nekretnina. U oba ta područja još ima puno problema", kaže Eric Kuby, direktor u tvrtki NorthStar Investment Management.

Od makroekonomskih podataka, ovoga će tjedna, među ostalim, biti objavljena izvješća o započetim gradnjama kuća u SAD-u i prodaji postojećih u rujnu.

Američka središnja banka objavit će tzv. ‘Bež knjigu’ u kojoj oslikava gospodarsku situaciju u pojedinim regijama SAD-a.

Uz to, predsjednik Feda Ben Bernanke održat će u ponedjeljak govor u Kaliforniji o globalnoj financijskoj krizi, pa se ulagači nadaju i pozitivnim komentarima o situaciji u američkom gospodarstvu.

Rast američkih futuresa :Vaš link

Rast europskih burzi :Vaš link

Svjetska tržišta i dalje rastu a što očekivati na našem koje debelo zaostaje za oporavkom ?
Odlična prilika za kupnju i dokup za sve one koji su još u kešu jer će mo kroz tjedan imati značajniji rast dionica i rast crobexa iznad 2.400 bodova.

Stoga još nije kasno za dokup podcjenjenih a kvalitetnih dionica : Leda, Zvijezde, Ingre , Slatinske banke, Atlasa,…………Hrvatskih duhana , proficia itd.

Premješteno iz teme: Što smo danas tržili ?

dugoročno – mislim da nije počeo novi super bull već nas očekuje long term sideways market slično sedamdesetima a kretanje će biti najviše određeno ponašanjem FED-a i njihovom navigacijom između hiperinflacije i W recesije

Warren Buffet ne vjeruje u W recesiju. Mislim da neće biti stvar u Fed-u kolko u američkom privatnom sektoru koji bi na svoja pleća trebao preuzeti ulogu pokretača rasta nakon državnih stimulansa tj nakon što u potunosti prokola ova upucana lova. Ako se taj "switch" dogodi bezbolno ide se dalje u bull, ako tu zašteka ide se u korekciju, dok se ne zaprimi kako spada. U svakom slučaju mislim da onakve panike i kaosa više neće biti.

I'LL BE BACK

Moram priznat da mi je čudno da ljudi vjeruju da će opet bit padova….Sitnih korekcija da, ali padova više neće biti….Broj novo nezaposlenih se iz tjedna u tjedan u Americi smanjuje….GDP također sve bolji….
Ako ćemo pratit Amere i dalje u bullu smo…
Uostalom pa Dow još ima 30% do svojih vrijednosti prije početka krize…

Što je najsmješnije napisao sam na ovom istom forumu oizmeđu 6-10.3. ove godine, da su svi pokazatelji toliko loši da više nema negativnih iznenađenja..jednostavno mogu samo slijediti pozitivna….
….e da sam tad i sebi vjerovao više zarada bi bila još veća…

Zvrc, 19.10.2009. u 13:06
Uostalom pa Dow još ima 30% do svojih vrijednosti prije početka krize…

Regija, a i Hrvatska imaju i više za odraditi… Istina, oni su i u većem dreku nego Ameri, ali onaj tko ne riskira…

Ja ne prihvaćam prvi prijedlog Ramljakove nagodbe!

dugoročno – mislim da nije počeo novi super bull već nas očekuje long term sideways market slično sedamdesetima a kretanje će biti najviše određeno ponašanjem FED-a i njihovom navigacijom između hiperinflacije i W recesije

Warren Buffet ne vjeruje u W recesiju. Mislim da neće biti stvar u Fed-u kolko u američkom privatnom sektoru koji bi na svoja pleća trebao preuzeti ulogu pokretača rasta nakon državnih stimulansa tj nakon što u potunosti prokola ova upucana lova. Ako se taj "switch" dogodi bezbolno ide se dalje u bull, ako tu zašteka ide se u korekciju, dok se ne zaprimi kako spada. U svakom slučaju mislim da onakve panike i kaosa više neće biti.
[/quote]

Ako i bude W recesija neće biti onakve panike i kaosa to se slažemo. I ta druga rupa će teško biti iste dubine kao prva.

Fed je kreirao ovu recesiju (dali neznanjem ili namjerno ne znam) i fed će kreirati novu ako želi. Privatni sektor su čamci, brodovi, nosači aviona ali nitko od njih ne plovi ako nema vode a FED drži pipu. Nitko ne funkcionira bez duga, ako je dug skup moraš taj trošak prebacit na krajnjeg korisnika. Ako je dug prejeftin svi uzimaju novac i investiraju tamo gdje inače nebi.

I kod nas je hrpa firmi radila ok, management se fokusirao na svoje poslovanje pa ih je ipak pomeo ovaj val recesije, koji je uzrokovan najviše američkom monetarnom politikom zadnjih 20 godina.

Sve te mostove, škole, ceste, vodovode koje je država upucala u gospodarstvo netko mora platiti. Šta to znači za buduće tax rates i kako to utječe na poslovanje?

Bit će zanimljivo pročitat ove rasprave za 10ak godina kada svi budemo generali poslije bitke 🙂

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Moram priznat da mi je čudno da ljudi vjeruju da će opet bit padova….Sitnih korekcija da, ali padova više neće biti….

dajem ruku u vatru da će padovi BITI. samo je pitanje s koje razine. ako govorimo crobexu vjerujem da 1300 vise necemo vidjeti ali debelih padova i bear marketa ce itekako biti. mozda sa 3000, mozda sa 5000, mozda tek sa 10,000…

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Moram priznat da mi je čudno da ljudi vjeruju da će opet bit padova….Sitnih korekcija da, ali padova više neće biti….Broj novo nezaposlenih se iz tjedna u tjedan u Americi smanjuje….GDP također sve bolji….

Da bi se kvalificirao za jobless benifits u većini država moraš raditi barem 9 mjeseci u komadu. Dakle smanjuje se broj onih koji mogu aplicirati za jobless benifits. Neki koji su radili u programu Cash for Clunkers su proveli na poslu samo dva mjeseca i opet izgubili posao. Oni ne idu na jobles benifits niti u ovu statistiku nego na welfare (socijalno). Tako da ovo ne znači kako se broj novo nezaposlenih smanjuje.

Inače nezaposlenost će pasti početkom godine jer počinje cenzus (popis stanovništva). Državi za taj posao treba oko 500 000 novih ljudi. To bi moglo pomoći potrošnji.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Fed je kreirao ovu recesiju (dali neznanjem ili namjerno ne znam) i fed će kreirati novu ako želi. Privatni sektor su čamci, brodovi, nosači aviona ali nitko od njih ne plovi ako nema vode a FED drži pipu. Nitko ne funkcionira bez duga, ako je dug skup moraš taj trošak prebacit na krajnjeg korisnika. Ako je dug prejeftin svi uzimaju novac i investiraju tamo gdje inače nebi.

Bit će zanimljivo pročitat ove rasprave za 10ak godina kada svi budemo generali poslije bitke 🙂

Kratkoročna i srednjeročna prognoza su vrlo dobre, dodao bi da očekujem već početkom sljedeće godine puno više cik cak kretanja. Što budemo više rasli…

Dugoročno, fed mora u jednom trenutku početi povećavati kamate. S obzirom na dubinu krize, takvo što bi moglo ponovo okrenuti psihologiju i eto opet nas u w recesiji. Zasad sam još uvijek čvrsti hold, samo ću malo presložiti portfelj uskoro. Na višim razinama tek postoje pravi razlozi za brigu.

Neki su već sad generali, neki će i za deset godina još uvijek biti obični vojnici… [lol]

When speculation has done its worst, two and two still make four.

Da bi se kvalificirao za jobless benifits u većini država moraš raditi barem 9 mjeseci u komadu. Dakle smanjuje se broj onih koji mogu aplicirati za jobless benifits. Neki koji su radili u programu Cash for Clunkers su proveli na poslu samo dva mjeseca i opet izgubili posao. Oni ne idu na jobles benifits niti u ovu statistiku nego na welfare (socijalno). Tako da ovo ne znači kako se broj novo nezaposlenih smanjuje.

Inače nezaposlenost će pasti početkom godine jer počinje cenzus (popis stanovništva). Državi za taj posao treba oko 500 000 novih ljudi. To bi moglo pomoći potrošnji.

[/quote]

To je i upravo ključ svega jer to je velika većina zaposlenih…….
Naime, većina zaposlenih radi bar 9 mjeseci…..

Dugoročno, fed mora u jednom trenutku početi povećavati kamate. S obzirom na dubinu krize, takvo što bi moglo ponovo okrenuti psihologiju i eto opet nas u w recesiji.

Ne slažem se, mislim da kad se povećaju kamate da je to signal da je USA gospodarstvo na pravom putu. Imati će vjerojatno negativan, ali kratkoročan impact na burzu, ali na srednji rok to je bullish.

Sjetimo se dakle početka bear marketa kada su se kamate pomalo snižavale a burza padala. Svaki put kada bi fed snizio kamate, burza bi odradila dva dana zelenila i opet down. Jer snižavanje kamata znači: loše nam je, probat ćemo s voltarenima. Sada kada su kamate na minimumu, mogu samo ići gore, a kad krenu gore to znači: dobro je.

I'LL BE BACK

New Report

Close