Ovdje upišite svoj komentar… [thumbsup] [smiley] [wink]ZSE EQUITY PREVIEW
INA diktira tempo na Zagrebačkoj burzi
Autor/izvor: Mario Gatara
ZAGREB – Makar je prošlo jedva mjesec dana od kada je premijer Sanader izrijekom naveo share-swap kao jedan od mogućih scenarija u kontekstu nove faze privatizacije najveće domaće naftne kompanije, stvari su se drastično izmijenile.
Za početak, INA (ZSE:INA-R-A) trenutno, prema tržišnoj cijeni, vrijedi nešto više od trideset milijardi kuna, a tržišna je kapitalizacija u međuvremenu uvećana za otprilike 15%.
S druge pak strane, za toliko je (ugrubo) smanjena tržišna kapitalizacija MOL-a, čijim je dionicama cijena, padom ispod 20.000 forinti, spuštena na najnižu razinu od početka listopada 2006. godine, pruživši Upravi mađarske kompanije priliku da po relativno povoljnoj cijeni nastavi s otkupom vlastitih dionica. Međutim, pitanje je svrsishodnosti takve taktike, obzirom na nepovoljno mišljenje Europske komisije, koja na moguće preuzimanje MOL-a od strane OMV-a uopće ne gleda blagonaklono.
Što bi značilo da se MOL sada može u potpunosti posvetiti svom idućem cilju, a to je preuzimanje INA-e. Međutim, i u tom su poduhvatu ponovo naletjeli na – OMV, čiji su čelnici, po svemu sudeći, doista zapeli za INA-u. Ili možda samo žele minirati, odnosno, iscrpiti svoje mađarske rivale, kao bi ih kasnije lakše progutali.
Priča je doista postala vrlo komplicirana, i pogađati konačan epilog najnovijeg zapleta prilično je nezahvalno. Osobito u situaciji kada sve varijable u jednadžbi još uvijek nisu poznate. A to bi moglo navesti ulagače da predahnu i pričekaju objavu konkretnih detalja ponude OMV-a, što bi cijelu priču učinilo puno jasnijom. A u međuvremenu i akumulacija profita, osobito kada je u pitanju INA, postaje vjerojatan scenarij.
Doduše, raspored istaknutih naloga za kupnju i prodaju uoči početka današnje trgovine svejedno upućuje na nastavak pozitivnog trenda, a idući je cilj cijena od 3.100 kuna, što je vrlo bitno za tržište u cjelini. Jer izvedba dotičnih dionica nedvojbeno diktira raspoloženje domaćih investitora, što je vrlo pozitivan znak, osobito u kontekstu otvaranja na europskim burzama, odnosno, rasprostranjenog rasta vrijednosti kontinentalnih burzovnih indeksa. [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [wink]
I Europa se zeleni kreće jači val rasta zato kupujte ne čuvajte keš ima još dosta podcijenjenih a vrlo kvalitetnih dionica kao Ledo koji je i u sastavu crobexa Zvijezda,Adris,Atlas,Kraš,Žitnjak,Eig….bilo koju da kupite zarada je , i više nego sigurna. [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup]
[thumbsup] ZSE uživo: Crobex probio 3700 bodova
Dopunjeno 11.07 11:40!
Nakon sat i pol trgovanja Crobex je bio u plusu 0,65 posto, na 3710 bodova. Početni uzlet indeksa Zagrebačke burze u posljednjih pola sata bitno se stanjio, a trgovanje je uglavnom fokusirano na Inu i Ericsson Nikolu Teslu. [thumbsup] [smiley] [wink] Pokušava se još uvijek nagovoriti male dioničare na jeftinu rasprodaju ne nasjedajte nego i Vi kupujte. [thumbsup]
mali update [huh] opet ljosnuo ispod 3700 makar mu je promet od 65mil dovoljan da ode u plus barem 0,5 do 1%. izgleda da se fondovi opet malo igraju [undecid]
Moja zapažanja kao malog investitora s podužim stažom na HR burzi izgledaju ovako:
Nafta kada prjeđe razinu od 141 USD već je velike investitore stavlja u stanje pripravnosti za prodaju koja se i realizira kada nafta preskoči razinu od 142 -143USD na što reagiraju i strani investitori na vlastitim burzama jer i moja slobodna procjena kao laika mi govori da cjena nafte preko 140 USD tjera gospodarstvo u kolaps i nema te dionice koja bi mogla izdržat taj teret jer sve je povezano.(iznimka je kod nas INA zbog preuzimanja) Sljedom tih strahova tonu svetske burze pa i mi skupa s njima a to jako dobro osjećaju špekulanti koji preljevaju novac s robnih na dionička tržišta i trenutno koriste taj mehanizam za rast i pad dionica, s vjerojatnoj namjerom da dioničke indekse prepolove jer po mojoj slobodnoj procjeni tek sada EU je oko točke gdje pucaju njihovi margin krediti što naravno tamo produbljuje krizu i novčani vir guta sam sebe. Nigdje na globusu nema oaze gdje bi se mogli značajnije popraviti gubici, a cjene nafte ne dozvoljavaju da se udahne svježeg kapitala i taj zatvoreni krug ma što netko od ozbiljnih analitičatra pričao ne vidi mu se brzi kraj, jer svjet počiva na kreditima. Naftni lobiji i sva moguća svita uvezana oko ovog problema podržava ovakvu sitvaciju jer nikad nisu zarađiali masnije,ali su isto svjesni da ovakvo stanje nemogu poduže držati jer bi prepilili granu na kojoj sjede odnosno ako ozbilnije naštete gospodarstvu mogao bi im se bumerang prebrzo vratiti u glavu ali sam mišljenja da 1-1,5 godine naredne mogla bi mnoge kompanije financijski uzdrmati pa bi se naftni obruč mogao oslabiti djelom zbog utjecaja političke elite koji više neće moći braniti naftne lobije zbog inflacije i pritiska birača, djelom zbog novih tehnologija koje bi se mogle pojaviti u ozbiljnoj primjeni a tu počinje početak kraja nafti i priči oko nje jer ova iračko ,iranska kriza već postaje smješna s strahovima od opskrbe kao i smanjenja zaliha u SAD-a koji najviše nafte trenutno uvozi iz Kanade meni kao laiku izgledaju banalne, jer zamislite ove godine nije bilo poskupljenja nafte zbog odlaska Amerikanaca za dan nezavisnosti na izlete kako stoji u prošlogodišnjim pod navodnike opravdanjima za poskupljenje. Zadnjih tjedan dana od sastanka G-8 nije se ništa promjenilo ali vidim da se pojedini čelnici zemalja više ne razbacuju izjavama o visokim cjenama crnog zlata što po mojoj slobodnoj procjeni vjerojatno je zaokruženo za smanjenje tenzija po ovom pitanju jer u ovakvim okolnostima nema te zemlje i ekonomije koja bi mogla pratiti ovaj fenomen.
Svake minute u svijetu se otvori nova franšiza
Samostalnim poduzetničkim poduhvatom teoretski se može zaraditi mnogo više nego ulaskom u franšizu. Ipak, statistike kazuju da su manje frašize manje rizične – propada manje od deset posto franšizera.
Prednosti franšiza
• lakše se financiraju
• dobiva se potpora franšizera koji već zna kako voditi posao
• mala je mogućnost da će franšiza propasti
• kupnjom franšize se dobiva i brend
• daleko manje problema u početku poslovanja
• dobiva se pristup nabavnom lancu franšizera
Mane franšiza
• određana lokacija već može biti zasićena istom franšizom
• nabava robe preko franšizera može biti skuplja
• potrebno je ispunjavati izvješća za franšizera
• moguća neprilagodljivost zbog zahtjeva franšizera
• franšizer može odlučiti prestati davati dopuštenj za franšizu što dovodi do nesigurnosti
• troškovi franšize smanjuju dobit
Opasnosti franšize
Ipak, postoje i opasnosti jer većina davatelja franšize ne razmišlja o lokacijama svojih franšiza. Zbog toga se može dogoditi da u istom susjedstvu niknu dvije iste franšize i jedna drugoj rade konkurenciju. Jednu od smetnji u radu s franšizama nekima bi mogla predstavljati kruta pravila o izgledu, odorama zaposlenika i tečajevima koje je potrebno platiti za njih. Za korištenje franšize je potrebno frašizeru svake godine platiti određen iznos, te još dati udio od prometa. Kod samostalnog posla takvih nameta nema i sav profit ostaje u rukama poduzetnika.
U.S. Stocks Bear Market Deepens With Sixth Straight Weekly Drop
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aYLScMYqAEfo&refer=home
U.S. Stocks Bear Market Deepens With Sixth Straight Weekly Drop
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aYLScMYqAEfo&refer=home
Jobless claims sharply down, consumer sentiment up, international trade better than estimated despite steep oil prices jump. It is not that bad.
Fondovi će ovaj tjedan uzimati građevinare, pretpostavka samo, ali temeljena na zanimljivim tračevima (večera sa nekim trgovcima, malo vina i hop! [thumbsup] )
osim toga moj vječiti favorit za kupnju i prodaju u mjesec dana je luka rijeka, malo ću tržiti ovaj tjedan. [pray]
domaće tržište vrijednosnih papira
Očekuje se oprezno trgovanje na ZSE-u
Nakon prošlotjedne euforije na Zagrebačkoj burzi, analitičari danas očekuju oprezniju trgovinu, ponajprije zbog loših vijesti koje pristižu sa stranih burzi u vezi intenziviranje krize u američkom financijskom sektoru. Neznam zašto me to ne čudi ali navikli smo na padove ponedjeljkom. [angry]
[thumbsup]ZSE EQUITY PREVIEW
U potrazi za izdanjima koja mogu zamijeniti INA-u
14.7.2008 9:25:12
ZAGREB – Ako je vjerovati najnovijim špekulacijama, dvije milijarde kuna traži ili bi uskoro moglo tražiti prikladnu destinaciju, i to na domaćem tržištu kapitala. [thumbsup] Bar je to jasno dobre a podcijenjene dionice trebaju biti meta ulaganja kao što su Ledo,Zvijezda,Adris,Atlas,Žitnjak,Eig, ili dionice za duži rok Hrvatski duhani,Vis,Kamensko….. [thumbsup] [smiley] [wink]