Šta je dečki? Prpa uhvatila? [lol] [lol] [lol]
Treba se polako početi privikavati da se može zarađivati kada cijena pada. A onda ne pali više: UP, UP!
Ulažite u znanje.
Ma, svaka čast tebi kolega Fazan i tvojem znanju, pa bih te lijepo molio da meni i ostaloj hrpi neukih ulagaća argumentirano po fundamentima i TA i čim god hoćeš objasniš trenutno stanje npr. dionice HT-a,KOEI,JDPL….
ili CROBEX-a pa da se više ne uzrujavamo.
Ja ću ti onak najbanalnije reći da smatram da se unazad 2 mjeseca na Zagrebačkoj burzi desila smislena OGROMNA manipulacija tržištem kapitala potkrepljena negativnim trendovima u svijetu. Smatram da je tržište bilo u balonu koji se trebao u određenoj mjeri ispuhati. Ali ne u ovoj mjeri. Za ovakvu manipulaciju stvari su se perfektno poklopile, ali me najviše smetaju katastrofično-drukerski tonovi koji su dolazili sa svih strana ne bi li se potaknula totalna rasprodaja neiskusnih ulagaća iz IPO-a i sličnih. Ja svoje dionice nisam i neću prodavati, te se nadam da se ovoj korekciji-manipulaciji bliži kraj. Iznosim samo svoje mišljenje i jedini mi je cilj da cijena mojih dionica raste, ali nikada, baš nikada nisam niti neću, pozivati na kupnju niti prodaju što mnogi ovdje čine
direktno ili indirektno.
Nakon svih godina privatizacija i ostalih lopovluka u ovoj našoj državi, htio bih da burza bude transparentno mjesto na kojem će svatko ili, bar netko, moći uložiti i pokušati oploditi svoj kapital. Čar burze i jest u tome da je ona dostupna i kumici s placa i Warrenu Buffetu.
Sve u svemu mislim da u situaciji kad na nekom tržištu par milja kuna može odrediti potpuni smjer cijene neke dionice, sve teorijske analize padaju u vodu. Bar za sada.
Što ne znači da ne treba ulagati u znanje. Dapače, sve više i više. I ja se veselim danu kada će znanje biti jedna od jačih poluga na tržištu. Danas je to u premaloj mjeri.
blow, na više tema sam pisao o dionicama i svojem viđenju istih, te o Crobexu, uloži malo u znanje, prolistaj forum …
mene je osobno iznenadilo što kolege razmišljaju o napuštanju burze na prvo zakašljavanje … malo mi je to kukavički, ali OK … njihov je novac u pitanju i razumijem takva razmišljanja …
inače, ja i Sakai smo si jako dobri, tako da si možemo priuštiti ovakve rasprave ….
a zgubi, zgubi je ionako legenda, tako da mu je sve oprošteno …[lol] [thumbsup]
[cool] Eto rješenja tko stalno ruši Hrvatsku burzu ili točnije vrijednost dionica na burzi.[lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol]
24. 02. 2008. | 16:46
BURZA Ante Samodol mirovinske fondove optužio za rasplamsavanje krize
Mirovincima prijeti oduzimanje licencija
Autor SNJEŽANA MLINAREVIĆ
Neodgovorno ponašanje mirovinskih fondova dodatno je rušilo burzu
Neodgovorno ponašanje mirovinskih fondova dodatno je rušilo burzu
U Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga prošli je četvrtak održan buran sastanak oko uloge mirovinskih fondova u nedavnim događajima na Zagrebačkoj burzi. Navodno je Ante Samodol, direktor Hanfe, zaprijetio mirovincima da će im oduzeti licencije za vođenje fondova ako se nastave neodgovorno ponašati prema ukupnom tržištu.
Nisu stabilizirali
Drama koja je potresala burzu i nekontrolirani pad cijena, koji je bio veći nego što su to mogli prouzročiti utjecaji krize sa svjetskih burzi, po svemu sudeći imala je i domaće igrače. A oni su iskoristili paniku i dodatno utjecali na pad burze.
Nakon medija koji su prvi upozoravali da mirovinski fondovi u najmanju ruku nisu bili očekivani stabilizatori razljutila se i Hanfa, pozivajući šefove četiriju mirovinskih fondova i prijeteći im da neće tolerirati njihovo špekuliranje na burzi.
Mirovinski fondovi do sredine prosinca prošle godine nisu mogli direktno ulagati u dionice JDD kotacije, dakle sve osim desetak dionica iz prve kotacije. Stoga su oni posredno ulagali u JDD kotaciju preko ostalih investicijskih fondova, u koje su uložili oko 1,6 milijardi kuna. Kada su dobili pravo samostalnog ulaganja, mirovinci su krenuli po novac u fondove, što se poklopilo s prvim znacima krize na burzi.
U kratkom su vremenu iz investicijskih fondova izvukli oko milijardu kuna. Toliki odljev novca počeo je destabilizirati investicijske fondove koji su morali prodavati najlikvidnije dionice i dodatno rušiti cijene.
Upućeni kažu da su mirovinci usporedno s povlačenjem novca čekali na kupnju nakon prisilne prodaje drugih fondova i svih ostalih koji su panično rasprodavali dionice ne pitajući za cijenu. S jedne strane i to je logično ponašanje, no spirala se pokrenula, mali ulagači počeli su izvlačiti novac iz fondova, fondovi su morali rušiti HT, Inu, Adris, Atlantsku plovodbu i sve likvidnije dionice kako bi se domogli gotovine jer nisu mogli znati gdje će se zaustaviti panika. Najgore što bi moglo zadesiti jedan fond jest da postane nelikvidan i ne može isplatiti udjele ulagačima.
Novac osiguran
Mirovinski fondovi pak nemaju tih briga, novac za buduće daleke mirovine uredno stiže, a nitko ih ne tjera na isplatu, niti će itko izgubiti povjerenje u njih uskraćivanjem daljnjih uplata. Stoga se od njih i očekuje da lako pregrme trenutne krize. Na svim tržištima oni djeluju stabilizacijski, a ne špekulantski.
Iako mirovinski fondovi moraju ostvariti prinose i nadmetati se jedan s drugim, dugoročno nikome ne odgovara nestabilna burza i gubitak povjerenja ulagača.
[lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol]
Kada sam ovak nešto postao prije jedno dva tjedna izvjesni likovi su me maltene ismijali kao neznalicu koja se bavi urotama.
Neki veliki znalac baš i nisam,za razliku od nekih drukera sa cashom, ali sam samo probao zbrojati dva i dva i ukazati na stanje koje je sve samo ne transparentno. Moji postovi idu u smjeru neiskusnih ulagaća, koji moraju shvatiti da stvari nisu crno-bijele i da je forum tipa ovoga, nažalost, prepun zlonamjernih individua.
ako je to istina, onda nabijem ja Samodola…. sad prijeti kad je sve gotovo… koji majmun! Sto je dosad radio???
Sad bi mirovinci za uzvrat šta su napravili sr…e trebali spasit situaciju kad braniteljski bude prodavao
blow, na više tema sam pisao o dionicama i svojem viđenju istih, te o Crobexu, uloži malo u znanje, prolistaj forum …
mene je osobno iznenadilo što kolege razmišljaju o napuštanju burze na prvo zakašljavanje … malo mi je to kukavički, ali OK … njihov je novac u pitanju i razumijem takva razmišljanja …
inače, ja i Sakai smo si jako dobri, tako da si možemo priuštiti ovakve rasprave ….
a zgubi, zgubi je ionako legenda, tako da mu je sve oprošteno …[lol] [thumbsup]
Što se tiče znanja napisao sam: *Što ne znači da ne treba ulagati u znanje. Dapače, sve više i više. I ja se veselim danu kada će znanje biti jedna od jačih poluga na tržištu. Danas je to u premaloj mjeri.*
Što se tiče tvojih analiza: U principu smatram da mi ni ti niti itko drugi ne može opravdati ovakvu situciju na tržištu prema nekim fundamentima i analizama i cijela stvar nema baš puno veze sa teorijom. Ali tu ne tvrdim da sam u pravu, pa ako baš hoćeš razuvjeri me.
Što se tiče zakašljavanja: mislim da je ovo prije teški bronhitis, nego zakašljavanje
Molim te da pročitaš moj post ponovno koji mogu i nadovezati slijedećim linkom
http://www.vecernji.hr/home/manager/3020226/index.do
u kakvoj mi ovo banani živimo[cry]
najžalosnije da nikome neće past ni dlaka s glave a kamoli kuna iz džepa, di je odgovornost, di su sankcije, di je narušavanje javnog reda i mira….
Ma dajte se malo primirite.. pa Fazan nije nista lose mislio, a ne vidim ni zle namjere kod Blowa…
a ja, ja moram malo prcnuti Kulena[lol]
Neki veliki znalac baš i nisam,za razliku od nekih drukera sa cashom, ali sam samo probao zbrojati dva i dva i ukazati na stanje koje je sve samo ne transparentno. Moji postovi idu u smjeru neiskusnih ulagaća, koji moraju shvatiti da stvari nisu crno-bijele i da je forum tipa ovoga, nažalost, prepun zlonamjernih individua.
Potpisujem …
[cool][thumbsup]Napokon dobar tjedan na svjetskim tržištima
Dobri poslovni rezultati kompanija i špekulacije o daljnjem snižavanju kamatnih stopa u SAD-u pomogli su protekloga tjedna ublažiti zabrinutosti ulagača oko zdravlja banaka, što je rezultiralo blagim rastom većine najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa.[thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup]