Mislim da je naše gospodarstvo još uvijek malo jače od njihovog i da naše firme kupuju njihove,a ne oni naše. Da će njihovo tržište rasti hoće,ali da ćemo mi stati jer će sad svi tamo investirati, mislim da su to priče za malu djecu.
Mislim da je naše gospodarstvo još uvijek malo jače od njihovog i da naše firme kupuju njihove,a ne oni naše. Da će njihovo tržište rasti hoće,ali da ćemo mi stati jer će sad svi tamo investirati, mislim da su to priče za malu djecu.
Cuj nesto love ce se preliti preko grane, a to ce se osijetiti na ZSE.
možda nećemo mi svi tamo investirati (premda oni hrabriji hoće) no hoće europski pa i neki svjetski investitori.
kolko znam tamo su odavno Slovenci, Fima, RBA a nedavno saznah da i KBC kreće te je u tu svrhu otvorio svoju brokersku kuću u Beogradu.
Inače samo slovenski investitori bili su itekako važan faktor na našem tržištu (primjer Bahovca, KD-a,Ilirije i mnogih drugih individualnih i institucionalnih)
Hm…ne bi rekao da je njihovo trziste kao nase prije 3 godine.
Doduse, ne poznajem jako dobro firme u Srbiji, pa ako netko ima argumente tipa pokazatelja najjacih dionica po prometu, koje cine Belex i dionica Crobexa i stope rasta firmi….mozda onda!
Mislim…hm…
dobro, poštovani Dejavu, da obrazložim…
ne govorim napamet, namjeravao sam u Srbiju uložit još prošlog proljeća pa sam odustao jer nisam imao čuku (polit.razlozi) i naravno prevario se.
Analizirao sam neke od likvidnijih dionica na Belexu kao i neke druge manje likvidne. Po onom što sam vidio
imaju vrlo zanimljive multiple: P/E omjeri su kod nekih zaista visoki dok se sve trže oko booka te su im pokazatelji rentabilnosti prilično niski (ROA,ROE,ROS) što mi ukazuje na to da mnoge od tih firmi imaju veliki potencijal ali očito ne rade punom parom. dosta firmi je u državnom vlasništvu i očekuje ih skora privatizacija.
problem vidim u netransparentnosti (večeg obima puno nego na ZSE) i relativno slabijoj likvidnosti.
Priliku za strane investitore vidim u direktnim i portfeljnim stranim investicijama u rebubliku Srbiju što će se pozitivno odraziti na pojedine dionice. BTW, imaju zaista jak prehrambeni sektor.
Zagreb u sjeni Beograda
Autor/izvor: Mario Gatara
Indeks Zagrebačke burze nekako je i dogurao do pristojnih 0,6% rasta, neuspješno pokušavajući pratiti tempo što ga je, tragom priželjkivanog ishoda na predsjedničkim izborima, diktirao Beograd.
No promet svejedno nije izašao iz okvira poprilično neuvjerljivog rezultata, jer brojka od oko 50 milijuna kuna redovnog prometa predstavlja najlošiji rezultat u nepuna dva mjeseca. Navodeći na zaključak kako je dio institucionalnih investitora odlutao na istok regije, aktivno se uključivši u licitaciju cijena u Srbiji. A tamo su, tragom poraza Radikala na predsjedničkim izborima, kontrolu preuzeli optimisti, osiguravši dnevni skok BELEX 15 indeksa od čak 6,3%, čime se potonji prometnuo u jednog od malobrojnih dobitnika na istoku Starog kontinenta, izbrisavši u potpunosti zaostatak u odnosu na početak.
S druge pak strane, za taj ćemo doseg u Zagrebu ipak morati pričekati još neko vrijeme. Štoviše, niska razina likvidnosti, sasvim u suprotnosti s najvećim dijelom protekloga mjeseca, ni u kom slučaju ne može poslužiti kao katalizator promjene raspoloženja. U takvim okolnostima niti naoko «sigurni dobitnici» ne uspijevaju kapitalizirati svoj status. Kao što je to danas bio slučaju s dionicama Atlantske plovidbe (ZSE:ATPL-R-A), koje su trgovinu otvorile koketirajući s razinom od 2.900 kuna, da bi kraj trgovine, usprkos ohrabrujućem nizu od tri dana uzastopnog rasta BDI indeksa, koji u značajnoj mjeri utječe na psihologiju ulagača, dočekale na dnu fluktuacijskog raspona. Odnosno, na negativnom teritoriju, s minornih 0,3% minusa i solidnih 6,8 milijuna kuna prometa.
Više je skupio samo HT (ZSE:HT-R-A), u čijem je slučaju zaključna cijena također bila jednaka donjoj granici dnevnog raspona oscilacija (315 kuna), nudeći već posve uobičajenu sliku u kojoj dominira veliki naloga za prodaju. S druge pak strane, INA (ZSE:INA-R-A) je uspješno obranila razinu podrške od 2.400 kuna, upriličivši zanimljiv comeback s konačnih 3,2% rasta (lišenih izraženijeg obujma trgovine).
Navodni interes mirovinskih fondova na najbolji je pak način iskoristilo Belišće (ZSE:BLSC-R-A), dosegnuvši novi all-time-high rezultat od 1.100 kuna, dok je u konačnici rast cijene iznosio jednako impresivnih 6,2% (na 1.062 kune). Za što su po svemu sudeći zaslužna kuloarska nagađanja prema kojima tvrtka figurira kao predmet interesa inozemnih predatora, odnosno, potencijalna akvizicija. Pritom je zanimljivo kako su slične špekulacije sredinom prošle godine tek održavale razinu podrške od 800 kuna, dok smo danas, i to na malom obujmu trgovine (što upućuje na aktivnost malih ulagača) imali prilike vidjeti znatno zanimljiviji razvoj događaja. I kako to obično biva, bez službene potvrde. [thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup]
Hm…ne bi rekao da je njihovo trziste kao nase prije 3 godine
točno, mi kad smo bili podcijenjeni bili smo to 2003. po svim multiplama dok dionice Belexa većinom imaju
čudne i nerauvnotežene multiple, kod mnogih kompanija visoki P/E omjeri, nizak P/Bv, ROE isto nizak,
objasnio sam kako to doživljavam u prethodnom postu
Osobno sam bio prosle godine u Srbiji…pricao malo sa ljudima…trziste je u povojima, ali dionice vise nisu…tu je razlika od naseg trzista prije 3 ili 4 godine…
Da su kod nas bile i dionice i trziste u povojima, a kod njih su dionice na krilima stranaca i znalaca vec porasle, a masovnosti i likvidnosti ima najvise u slucajevima preuzimanja ili dokapitalizacija (banke recimo).
Razmisljao sam o investiranju 10% portfelja u SRB, no netransparetnost me muci poprilicno…pa jos razmisljam…a i te buduce privtizacije, moguci otpisi dugova, smanjenla kapitala me cine neodlucnim.
Nazalost, za razliku od Hr trzista, gdje imam cijelu sistematizaciju analiza, u SRB nemam.
Hm…ne bi rekao da je njihovo trziste kao nase prije 3 godine točno, mi kad smo bili podcijenjeni bili smo to 2003. po svim multiplama dok dionice Belexa većinom imaju čudne i nerauvnotežene multiple, kod mnogih kompanija visoki P/E omjeri, nizak P/Bv, ROE isto nizak, objasnio sam kako to doživljavam u prethodnom postu
ti nesrazmjeri me muce…
Kolega, koji forum kod njih pratite?
Zagreb u sjeni Beograda Autor/izvor: Mario Gatara Indeks Zagrebačke burze nekako je i dogurao do pristojnih 0,6% rasta, neuspješno pokušavajući pratiti tempo što ga je, tragom priželjkivanog ishoda na predsjedničkim izborima, diktirao Beograd.
Bolje da čitam postove na forumu nego da gledam članke na business.hr. Ovaj članak je preslika postova na forumu. Petrove i Gatara, napišite nešto novo već jednom.
Dejavue,
ne pratim njihove forume već sam kao i ti nekoliko puta otišao tamo, zadnji put na konf. BSE pa se malo propitao. Uz to poskidao neke FI sa Belexovih stranica i još nekih web stranica koje su mi dali .
Šef: ” Zagreb u sjeni Beograda Autor/izvor: Mario Gatara Indeks Zagrebačke burze nekako je i dogurao do pristojnih 0,6% rasta, neuspješno pokušavajući pratiti tempo što ga je, tragom priželjkivanog ishoda na predsjedničkim izborima, diktirao Beograd. ” Bolje da čitam postove na forumu nego da gledam članke na business.hr. Ovaj članak je preslika postova na forumu. Petrove i Gatara, napišite nešto novo već jednom.
pa ko ti kaže da i njih dvojica ne pišu na forumu. BTW, Gatara piše dobre članke