Ovo nisu odigrali mirovnjaci, ovo je odigrao strani fond, sve mi mirise
na JI Ilirka, nasi su se sami zakopali jer nemaju casha, i netko je spomenuo da
onih – 4,5 mild. kuna u vezi nasih fondova da je omjer 50 -50%, ali nije,
ljudi iliti investitori izvukli su iz fondova, zbog panike i straha, ne znam zbog cega,
i nije mi jasno, ali ok, njihova lova cca. 1.5 mild. kuna, sto je dovelo do rasprodaje
udjela u fondovima, te je nastao jos debljeg minusa u njihovim portfeljima.
Dobro, tu je i Hypo koji je izlazio iz podosta dionica, promjenio se vlasnik, i naravno
time se promijenila politika poslovanja.
Fondovi (nasi), sami su si iskopali jamu, ili si skocili u usta, zasto?
Jer u trenutku izlaska HT-a na burzu, bili su u Cash-r-a manje od 90% jer su mislili kao
i uvijek da ce to biti triger kao sto je bilo s Plivom, Inom…..itd. itd.-…
Previse se decki opustili i nisu mislili na disperziju rizika, sto im jako zamjeram.
A u isto vrijeme se poklopilo vise negativnih faktora, od Rohatimskog koji izjevljuje
inflaciju od cca 5 %, da bi na kraju ipak bila u drugoj godini oko 2,7 ili 2,8, sto je vec uobicajena
inflacija, pa nepotreban govor Mesica oko gospodarstava, o (IGH-u), mozda ga svri sto on
nije dobrano zaradio, vec pojedini insideri.
Pa izbori, neka neizvjesnost, ok, vjerujem da politika ima nekoliko čimbenika u svezi naseg
trzista kapitala, jer je kod nas, gdje kod se okrece kapital politika usko vezana, ali, zapamtite ovo:
“NITKO, A MA BAS NITKO NITI IJEDNA VLADA ILI BILO TKO NE MOZE ZAUSTAVITI RAST ZDRAVE
FIRME S JAKIM FUNDAMENTIMA ILI ČVRSTIM PLANOM U BUDUĆNOST, A TO NAS PUNO KUPUJE
I TOME SE NADA, ODNOSNO VJERUJE”.
Moja velika zamjerka fondovima, sto tako veliki timovi tj. fond manageri ne razmisljaju o disperziji rizika ni
malo, casha uvijek treba biti min, 30%, sto zna svaki ozbiljniji investior, samim time
nista nisu mogli napraviti kada je tržište počelo kliziti, a raja, ko raja, od straha, uzimala paru i bjezala…panika…
A oni jadni ne da su sebe pokopali, vec ujedno i sve nas, pogotovo, one nove investitore
kojih mi je iskreno zao, mislim na one koje su usli na burzu nakon HT-a.
Jadno, i krajnje neozbiljno (neprofesionalno) od nasih fondova.
Mislim da im je ova skola, koja ih je puno kostala, a i nas, jer je svatko osjetio, koliko se moze
potonuti, a da ne pomisljam koliko je jos moglo, nakon svega ovoga, i rjesavanja naravno politicke scene
gdje ne vidim tako veliku direktnu vezu s dionicama, naravno osim nekih, u koje su ipolitizirane
na sve moguce nacine, i za te dionice se zna koje jesu,osobno u njima nisam, niti namjeravam biti.
Danas se opet pokazalo u zadnjih pola sata ADRS-P-A gdje je uvertira tek pocela, INA, i DLKV,
a da ne zaboravim spomenuti JDOS, mnogi su danas bili iznenada po niskim cijenama kupljneni,
ali to je burza i nikada ne mozes znati, mnogima je sada zao sto je dosta toga otislo jeftino i s gubitkom,
nekom s vecim, neko s manjim, ali, uvijek se spominje na ovom forumu, ali i zivotno pravilo u životu,
STRPLJIV – SPASEN.
Dokaz smo toga.
Padanje, staganacije, pa opet padanje…igra fondova u trenucima trajanja IPO-a HT-a, opet
klizanje, i onda big bang, u samo pola sata, ispravite me ako grijesim Crobex se okrenuo za
cca 2%, jer nisam cijelo vrijeme pratio trziste.
I sta na kraju reci, vjerujem, jos uvijek vjerujem u nase trziste, kakovo god bilo, da se moze solidno zaraditi, netko vise, netko manje, ovisno o snalazljivosti i masu drugih faktora.
Mislim da nakon svega ovoga dolazi sunce na burzu, bez obzira sto jos malo pocinje zima.
[thumbsup][thumbsup]
I jos nesto da zaokruzim cijelinu, puno forumsa iz ne znam kojih njima znanih razloga
pisu da su fondovi zavrsili za ovu godinu svoje, zaokruzili dobit, smijesno.
Apsolutno se ne slazem s tim, jer fondovi nikada nisu zadovoljni s dobiti, sada su se opekli
nadam se da vise nece jer smo svi to osjetili, oni zive od dobiti, provizija, sto svatko malo
upuceniji zna, i nema veze, da li je ljeto, zima, proljece jesen.
Saludos!
mislim da ce nasi fondovi sljedece godine biti ili pukovnici ili pokojnici.. .. trebaju odrzati prinos da bi povratili povjerenje, a kesha nema previse.. no 90% da ce nasi ljudi, pametni kakvi jesu, kupovati udjele sto su prodali po 190 ponovno na 210..
I jos nesto da zaokruzim cijelinu, puno forumsa iz ne znam kojih njima znanih razloga
Apsolutno se ne slazem s tim, jer fondovi nikada nisu zadovoljni s dobiti, sada su se opekli
nadam se da vise nece jer smo svi to osjetili, oni zive od dobiti, provizija, sto svatko malo
Saludos!
Potpuno si u krivu spade. Fondovi su završili i neće dizati cijene. Štoviše, do kraja godine ići ćemo gore-dolje jer nema smisla više dizati cijene.
Ono što danas kupujete, bit će barem 10% jeftinije za tjedan-dva, a bogme i prvih tjedana 2008. godine. Tako je uvijek bilo, tako će biti i sada. Zato čuvajte lovu za dokup i kupnju, 10% nije malo….
Cayman prica o ovome:
Je tako je bilo prosle godine, no prosle godine nije bila ova mini-korekcija koja je sve uzdrmala i pitanje je kako ce se to odraziti na raspolozenje. Hoce li se pritisak na prodaju mozda smanjiti jer je puno ljudi zapravo jos u minusu i nisu raspolozeni za prodaju? Ili je Cayman u pravu?
Mislim da ce crobex zavrsiti godinu tu oko 4950-5050.
Nakon toga mislim da ce ici gore ali opet nece biti kao 2007, mislim da su naucili nesto iz ove godine..
na kraju prvog tromjesecja ne ocekujem preko 5800..
Spade:
”
Saludos!
Ok, mozda u nekim okvirima imas pravo, ali su ostali jadni bez
najbitinijeg CASHA-R-A, stoga su prodavali, bili prisiljeni prodavati
uz gubitke, rulja je pocela izvlaciti lovu, dalje znate sami, sta se desava
na nasem slabasnom trzistu.
”
Potpuno si u krivu spade. Fondovi su završili i neće dizati cijene. Štoviše, do kraja godine ići ćemo gore-dolje jer nema smisla više dizati cijene.
Ono što danas kupujete, bit će barem 10% jeftinije za tjedan-dva, a bogme i prvih tjedana 2008. godine. Tako je uvijek bilo, tako će biti i sada. Zato čuvajte lovu za dokup i kupnju, 10% nije malo….
I madjarski fondovi u 11. mjesecu gubili na veliko…..
“Hungary’s investment funds incurred a never-before-seen loss of HUF 31 billion in November.”
cayman, mislim da se varas i da u svoja predvidanja nisi unio cinjenicu da prije nove godine imamo koreciju, koja traje vec tri mjeseca, i koja mjenja stanje u odnosu na prijasnje god… [rolleyes][undecid]
a 10% je puno, i ako si tako siguran, lijepo ces zaradit…
zivi bili pa vidili[cool]
I jos nesto da zaokruzim cijelinu, puno forumsa iz ne znam kojih njima znanih razloga pisu da su fondovi zavrsili za ovu godinu svoje, zaokruzili dobit, smijesno. Apsolutno se ne slazem s tim, jer fondovi nikada nisu zadovoljni s dobiti, sada su se opekli nadam se da vise nece jer smo svi to osjetili, oni zive od dobiti, provizija, sto svatko malo upuceniji zna, i nema veze, da li je ljeto, zima, proljece jesen. Saludos!
Fondovi žive od management fee-a ne od dobiti. I zato više zaradi Raiff Balanced nego npr Ilirika JIE iako Raiff ima manji prinos.
Nece fondovi biti nikakvi pokojnici, na zapadu najnormalnije posluju iako je bilo i godina koje su završavale u minus prinosima. Niste u casinu. Vi bi sigurno bili najsretniji da se sada dignu sve cijene duplo? A šta nakon toga? Šta s takvim napuhanim tržištem?
pa još duplo, valjda. rast ispod duplo nas više ne može zadovoljiti.
Dionički fondovi su pretrpili gubitak najviše zbog pada dionica na burzi, a ne zbog toga što su ljudi maksimalno izlazili iz fondova. Naravno da su dio keša potrošili na isplate, ali nisam primjetio da su pretjerano rasprodavali dionice.
Dionice su prodavali manji i veći investitori, a fondovi nisu imali želju previše kupovati na tim cijenama i to je to.
Ja sam isto za manji, ali sigurniji rast nego šokove koji mogu uspaničiti ulagače u fondove jer su se naši ljudi opekli sa starom štednjom i financijskim inženjeringom tako da ovi padovi vrijednosti fondova 10-15% ih sigurno ne ostavljaju ravnodušnim..