About 36,000 Croatians will get Ina’s shares for free Izvor: http://croatiancapitalmarket.blogspot.com/
znači eto nam INE na razinama 2200-2300 do Nove Godine. prava prilika za kupnju.[thumbsup]
ZSE STATISTIKA
U vjetar otišlo tri milijarde eura
Autor/izvor: Mario Gatara
Kraj mjeseca već je uobičajeno prigoda za svođenje računa i izradu statistikom obilnije analize, koja ovoga puta otkriva u ovoj godini još neviđenu dominaciju – pesimista.
Činjenici da se među najlikvidnijim izdanjima u studenome, na koje otpada više od 60% ukupnog ostvarenog prometa dionica, našao tek jedan (skromni) dobitnik, doista i ne treba nikakav dodatan komentar
A svima onima koji su još tijekom rujna, nemoćno gledajući izvlačenje kapitala povodom inicijalne javne ponude dionica HT-a (HT-R-A), strpljivo iščekivali kraj korekcije što se nastavila i u listopadu, želje su (uglavnom) ostale neuslišene.
Jer kada se podvuče crta, a ostvareni rezultati statistički «prožvaču», konačan rezultat samo potvrđuje svu opravdanost sveprisutnoga straha (koji je povremeno poprimao elemente prave panike), pokazujući kako je studeni, čak i u odnosu na mizeran rujan i listopad, bio prava noćna mora za optimiste na domaćem tržištu kapitala, iznjedrivši rasprostranjenu likvidaciju i neupitnu dominaciju negativnog predznaka.
O tome zorno svjedoči već i pogled na ljestvicu deset najlikvidnijih izdanja u studenome, u kojoj se našlo mjesta samo za jednog dobitnika, koji jedva da opravdava tu etiketu. Jer mizernih 0,4% rasta cijene dionica za Dalekovod (DLKV-R-A) možda djeluje utješno kada se stavi u kontekst agresivne rasprodaje, no zapravo je riječ tek o «pozitivnoj nuli», svojevrsnoj iznimci koja tek potvrđuje pravilo, i statistici daje dodatnu težinu.
Tržišna kapitalizacija na kraju studenoga u odnosu na kraj listopada smanjena je za nešto manje od 22 milijarde kuna. a pritom iz jednadžbe valja izbaciti i dvije milijarde kuna dionica Atlantic grupe
Jer činjenici da se među najlikvidnijim izdanjima u studenome, na koje otpada više od 60% ukupnog ostvarenog prometa dionica, našao tek jedan (skromni) dobitnik, doista i ne treba nikakav dodatan komentar. Da stvar bude još gora, čak četiri izdanja s dotične liste zabilježila su u promatranom razdoblju dvoznamenkasti pad cijene, svjedočeći o intenzitetu korekcije koja je otkinula dobar dio ranije ostvarenih prinosa.
Kao prikladan alat za usporedbu može poslužiti izvedba CROBEX-a, koji je studeni zaključio s minusom od 9,6%, smanjujući prednost od početka godine na još uvijek impresivnih 45,1%. U odnosu na all-time-high rezultat iz sredine listopada, klizanje indeksa već je zašlo u okvire dvoznamenkaste korekcije (-13,6%), a taj bi rezultat mogli upotpuniti i brojkama iz kategorije tržišne kapitalizacije, koja je na kraju studenoga, a u odnosu na kraj listopada, smanjena za nešto manje od 22 milijarde kuna. A pritom iz jednadžbe valja izbaciti i otprilike dvije milijarde kuna tržišne kapitalizacije dionica Atlantic grupe (ATGR-R-A), koje su uvrštenjem zapravo podebljale ukupnu brojku za studeni, čime dolazimo do cifre iz naslova.
Za utjehu, koliko god se činio alarmantnim, gubitak u relativnim okvirima ne odudara previše od izvedbe CROBEX-a, makar sve to iz perspektive velikog broja domaćih ulagača vjerojatno zvuči otprilike ovako: and now, something completely different . . .
Zagrebačka burza najavljuje da će uskoro biti potpisani prvi ugovori sa brokerskim kućama zainteresiranim da budu „market makeri“ za pojedine dionice, piše Večernji list.
Najzaineresiranije bi za market making mogle biti brokerske kuće u vlasništvu banaka, koje imaju dovoljno novca, koje može angažirati za kupnju i prodaju dionice za koju bi bili zaduženi.
Market maker imaju obavezu da svakodnevno u određenom rasponu daju naloge za kupnju i prodaju izabrane dionice s ciljem da zarade na razlici u cijeni. Na taj način se dodatno potiče likvidnost dionica, a dodatno se i olakšava kontrola nad eventualnim manipulacijama cijenom dionice.
Prvi ugovori trebali bi biti potpisani za dva tjedna s brokerskim kućama, koje su dovoljno financijski snažne i koje mogu podnijeti rizik koji taj posao za sobom nosi.
Komentar: Ne znam sta bi rekao. Sta vi cijenjene kolege mislite o ovome???
Na taj način se dodatno potiče likvidnost dionica, a dodatno se i olakšava kontrola nad eventualnim manipulacijama cijenom dionice. Sta vi cijenjene kolege mislite o ovome???
Ukoliko sam dobro razumio, ozakoniti će se manipulacija cijenom od strane market makera.
A mi drugi – u kavez između kupovne i prodajne cijene koje ozakonjeni “manipulator” odredi …
Hm.
znači eto nam INE na razinama 2200-2300 do Nove Godine. prava prilika za kupnju.[thumbsup]
Vidjeti ćemo koliko će ih ić prodat odmah, uostalom na ini fondovi žestoko brane cijenu. [proud]
febo:
”
”
Vidjeti ćemo koliko će ih ić prodat odmah, uostalom na ini fondovi žestoko brane cijenu.
da brane ju.samo je pitanje na kojoj razini. Bio sam uvjeren da ce je braniti na 2700.
[huh]
na dnevniku sanader najavljuje preko 80 zastupnika,
milanović mi izgleda utučen i nema odgovor,
sve izgleda kao da oni idu dalje a i mi bi mogli nastaviti… up
Ukoliko sam dobro razumio, ozakoniti će se manipulacija cijenom od strane market makera.
A mi drugi – u kavez između kupovne i prodajne cijene koje ozakonjeni “manipulator” odredi …
Hm.
Živjela republika i zakon jačega.[thumbsup]
Ponuda za preuzimanje Željezare Split
http://www.nn.hr/Pokaz.asp?dok=%2Foglasi%2F2007%2Fobavijest%2F17125obavijest0001318%2Ehtml
N.N.125/07
jel vidi netko kakve promjene u top 10 na sda? imaju današnji datum, ali ne vidim nikakvih promjena.
jel vidi netko kakve promjene u top 10 na sda? imaju današnji datum, ali ne vidim nikakvih promjena.
meni na SDA pise 06.12.