BEZ CENZURE – O DIONICAMA

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BEZ CENZURE – O DIONICAMA

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Crobex:

Vaš link

Iz prošlosti se može izvući samo pouka, da ljudi nikad neće izvući pouke iz - prošlosti. wb

potrabbb:
” Nać zaposlenika sa 15-20 godina staža Kupit 18 dionica po npr. 1300kn kredit 23 tisuće kn+ kamate 10%=25000kn Za 8 mjeseci prodat po 2700( u najgorem slučaju). 18+2700=48600 Isplatit kredit i ostane 20 000 kn Ovo je samo moj primjer kak bi se dalo zaradit…

Molim za pomoć.Djelatnik sam ine i kupio bih od dvoje kolega s posla njihove radničke dionice.Dionice će glasit na njih a ja dajem novac.Kako da se osiguram da nakon prolaska lock-up perioda i nakon prodaje dobijem novac s njihovog računa

Bilo je i kod nas padova. Vrlo sličnih. Od jeseni 1997. do kraja 1999. indeks Zagrebačke burze pao je s otprilike 1200 bodova na manje od 400.
Sječate se toga. Ja da.
I vrlo važna napomena, u svijetu su indeksi u istom periodu doživjeli najveći rast koji je kulminirao početkom 2000. a onda je i tamo počela kriza.
Međutim, u tom periodu kod nas je došlo do snažnog rasta.
Sječate se toga. Ja da.

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

i ja se sjecam perioda padova,nelikvidnosti i stagnacije na hrv.trzistu kapitala prije 2002/2003 godine kad je poceo nagli porast likvidnosti a time i strelovit rast indeksa. nazalost,priznajem, tada nisam imao cuke uloziti u dionice. e da jesam, danas bi iz portfelja pri kalkulaciji izbijao zadnje tri nule radi lakseg racunjanja.
nisam ravnodusan na krize,potrese i korekcije,daleko od toga ali tko god ulazi u dionice ulazi u spekulativni rizik i toga bi trebao biti svjestan. u svakom slucaju dobro je da se i o tome pise a ne da se samo stvara sindrom zlatne groznice.

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

Ko more zaboravit Soroša…

Neiskusni nasjeli na ‘navlakušu’ s internetskih foruma

Burzovni analitičar Mario Gatara upozorava na to da opasnost leži upravo u internetskim forumima gdje se ljude doslovce nagovara na kupnju nelikvidnih dionica

ZAGREB – Stanje opće pomame u društvu za kupnjom dionica i želja dijela ulagača da se preko noći obogate stvorili su vrlo plodno tlo za manipuliranje građanima i ‘navlačenjem’ da kupe nelikvidne dionice. Tako su neki ove srijede kupili dionice Croatia Airlinesa koje su u samo nekoliko dana s 400 kuna poskupjele na 5000 kuna.
Burzovni analitičar Mario Gatara upozorava na to da opasnost leži upravo u internetskim forumima gdje se ljude doslovce nagovara na kupnju nelikvidnih dionica.
»Čuo sam već dosta informacija o tome da se ljude putem foruma nagovara na kupnju dionica koje dugo nisu bile likvidne a ovaj slučaj potvrđuje da je to moguće«, rekao je Gatara.
Glasnogovornik Zagrebačke burze Željko Kardum nije htio komentirati tu priču, nego je samo potvrdio da je Hanfa u petak poslala pismeni zahtjev Zagrebačkoj burzi o poništenju transakcija od srijede vezanih uz dionice Croatia Airlinesa i Mediteranske plovidbe.
»Ne bismo htjeli dolijevati ulje na vatru vezano uz ove slučajeve, niti komentirati najave da će biti još takvih zahtjeva o poništenju transakcija drugih dionica«, kaže Kardum.
Gatara je rekao da ovakvih slučajeva ima mnogo više nego što se to zna i da Hanfa teško može stati tome kraj i uopće dokazati manipulaciju vezanu uz kupnju dionica. »Forumi su plodno tlo za ‘navlačenje’ naivnih ljudi koji investiraju u nelikvidne dionice i tek tada nastaju muke, jer se teško izvući iz tih dionica. Odnosno, jednom kada se dionice plate tri puta više nego što je njihova stvarna vrijednost, teško da će ih se moći prodati po višoj cijeni i pritom zaraditi«, istaknu je Gatara. Napominje da bi svaki investitor trebao pomno proučiti dnevno kretanje dionice. Poskupljenja viša od 10 ili čak 15 posto, znak su da se nešto s dionicama događa i trgovina bi se automatski trebala blokirati.

http://www.vjesnik.hr/html/2007/10/20/Clanak.asp?r=gos&c=2

No respect

Nisu pazili[smiley1][smiley1][smiley1]

Ja nisam nigdje na forumu pročitao da neko navlači na kupnju Croatia Airlinesa i Mediteranske plovidbe.
A vi?

Ali da postoje gadni igrači koji to rade u dogovoru s nekim brokerima ili i bez njih, to je jasno jer se takve stvari inaće ne bi događale.

I mnogi novinari svojim piskaranjima dovode do sličnih situacija. Ne vjerujem da nisu za to primili materijalnu korist.

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

glupost. na vrhu foruma stoji da se na temelju svih obajvljenih poruka ne preporucuje donosenje odluka o ulaganju.nepromisljene investitore nitko ne moze sacuvati od njih samih. uostalom da nije foruma iste takve informacije mogli bi zaprimiti svugdje, u birtiji,na faklultetu, na placu..
iako cijenim clanke o trzistu kapitala M.Gatare, slazem se sa gornjim napisom da i novinari najcesce plasiraju neprovjerene i neutemeljene informacije o ulaganjima u dionice pa i fondove, stoga bi g.Gatara trebao poceti najprije s kritikama vlastite struke u pogledu istog.

niti ne treba nitko navlačiti na CRAL i MDPL jer sami njihov rast dovoljna je navlakuša za sve neiskusne novopečene investitore. Oni vide da je raslo 350% u dva dana pa zaključuju da bi moglo još barem toliko, samo da oni uđu i prodaju. To su zamke burze. Svak voli vjerovati da će baš njegova dionica rasti toliko, a samo će neki biti u pravu

Premješteno iz teme: [color=blue]KOEI (Končar elektroindustrija d.d.)[/color]

SDP stranka za dioničare Končara i Đure Đakovića

Tomislav Petrov
tomislav.petrovatcharbusiness.hr 21.10.2007 17:18
Pročitaj komentare(3)

SDP-ova buduća Vlada će u prve dvije godine mandata uložiti 15 milijardi kuna za razvoj strojarskog i energetskog sektora što bi nakon uklanjanja svih organizacijskih prepreka trebalo rezultirati povećanjem sadašnje hrvatske proizvodnje za najmanje 20 posto.
Na novoj decentraliziranoj industrijskoj osovini u sektoru strojarsko-metalske industrije, od Đure Đakovića do Končara, SDP po modelu regionalnog razvoja 4×4 računa na još najmanje 200 poduzetnika.

Hrvatskoj su hitno potrebne nove mjere ekonomske politike koja počiva na brzom industrijskom razvoju i brzom uvođenju novih tehnologija. Samo novostvorenim vrijednostima možemo vratiti oko 32 milijarde eura inozemnog duga. SDP svoj program temelji upravo na stva

Premješteno iz teme: [color=blue]KOEI (Končar elektroindustrija d.d.)[/color]

SDP stranka za dioničare Končara i Đure Đakovića
jako dobar naslov, lega. hvala vam sto ste mi posvijestili gdje spadam.
samo mi recite, vezano za taj naslov, u koje stranke spadaju ostali dionicari?[smiley2]

New Report

Close