Može li me netko reći što je to bluechip i koje dionice se smatraju takvima? Hvala
Tako se nazivaju dionice velikih uspješnih kompanija, kod nas bi to bile INA, ADRIS, HT,….
Tj. limun.hr – leksikon;
Blue chip (njem. erstklassige (sichere) Wertpapieranlage, die beste Aktie, Spitzenwert) je redovna dionica najviše kvalitete u smislu da ima manji rizik kapitalizacije (smanjenja vrijednosti dionice), isplate dividendi i bankrota.
Ne postoji službena lista poduzeća koja izdaju ove dionice, ali se podrazumijeva da su to velika i stabilna poduzeća.
Premješteno iz teme: [color=blue]INGR (Ingra d.d.)[/color]
Mislim da je nama vjernim dioničarima INGRE postalo dosadno na ovoj temi…Više se nemamo s kime prepirati i objašnjavati da ovo vrijedi i vrijedit će još više.Nestali su raznorazni indijanci, bikeri, kar….apoksi….itd.
Ali ne moramo se zbog toga međusobno prepirati…Lijepo uživajmo, a nek uvaženi kolege Marix i Plavi rade svoj posao i lijepo nas informiraju…Eto…toliko od mene….Uživajte dečki…[smiley11]
Pitalo me dvoje ljudi nezavisno koji prvi put gledaju dionice, da zasto je PUNT tako jeftin, da li da kupe …
ajme …
sad će ivek …
Očekuje li tko kakvu krizu pred izbore? ..
…Ne zazivaj vraga..Tek smo malo krenuli nakon mjeseci stagnacije…[smiley7]
Slične ciljeve pokušavaju postići i širenjem neistinitih informacija. Najčešće se to radi putem internetskih foruma, a ponekad se lažne informacije plasiraju i putem javnih glasila. Pumpanju cijena ponekad pribjegavaju i pojedini fond menadžeri i upravitelji portfelja kada pokušavaju ušminkati rezultate na kraju kvartala ili godine.