U krivu sam grupu stavio, sorry[smiley11]
http://www.vecernji.hr/home/manager/2925670/index.do
NEW YORK – Vrijednost njujorškog Dow Jones indeksa jučer je dosegnula rekordnu vrijednost, pa su ulagači bili skloni povjerovati da je kreditna kriza okončana nakon što su tri globalne banke izvijestile o svojim gubitcima zbog te krize.
Dow je tako prvog dana u četvrtom tromjesečju dosegnuo 14.088 bodova, ojačavši 1,4 posto. To je njegova 33. rekordna vrijednost u 2007. i 55. od kada je počeo uzlet na tržištima dionica prije godinu dana. Tijekom trgovanja dotaknuo je i 14.115,51 bod, najvišu ikad zabilježenu razinu.
S&P indeks ojačao je 1,3 posto, na 1.547 bodova. Istodobno, tehnološki Nasdaq dobio je 1,5 posto na vrijednosti, zaključivši trgovanje na 2.741 bodu, najvišoj razini od veljače 2001. zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških lidera poput Applea i Intela.
Američki Citigroup izvijestio je o 60 posto nižoj tromjesečnoj dobiti, no ulagače je utješio izvršni direktor te najveće globalne banke Charles Prince, kazavši da se u četvrtom tromjesečju očekuje povratak poslovanja u normalno okruženje. Dionica te banke ojačala je 2,3 posto.
Analitičari ističu da poslovno izvješće Citigroupa, koje se poklopilo sa sličnim izvješćima o poslovanju u trećem tromjesečju švicarskih bankarskih divova UBS-a i Credit Suissea, sugerira kako gubici tih banaka zbog krize na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova i ostalih rizičnih kredita neće imati trajni utjecaj na financijski sektor.
“Ono što me uvjerilo da će kompanije dobro postupiti suočene s kreditnom krizom jest Citigroupov vrlo agresivan stav pri ponovnom utvrđivanju stvarne vrijednosti njegova portfelja. Mislim da će na taj način i ostale financijske institucije postupiti”, ustvrdio je Ernie Ankrim, investicijski strateg pri Russell Investment Gorupu.
I na europskim burzama ostvaren je uzlet cijena dionica, pri čemu je londonski Ftse indeks ojačao 0,6 posto, na 6.506 bodova – najvišu razinu od 23. srpnja. Frankfurtski DAX dobio je 0,8 posto na vrijednosti, zaključivši poslovanje na 7.922 boda.
(Hina)
Evo i jutarnji ima vrlo slican clanak.
http://www.jutarnji.hr/novac/trziste_kapitala/clanak/art-2007,10,2,dow_0110,92530.jl
Mislim da nas ocekuje vrlo burni tjedan, a mozda i mjesec na ZSEu. Sretno![smiley9]
Gospodo,
kako se moze u Petak pratiti trgovanje dionicama HT-a preko sustava BTS?
Moze li se negdje vidjeti on-line stanje s minimalnim refreshom svakih 5 minuta?
Ima tko kakave ideje?
Evo malo povjetarca u ledja tekstilcima i kozarima.
Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva objavilo je danas Javni poziv za Projekt uvođenja i usavršavanja CAD/CAM sustava (dizajniranje, modeliranje i konstrukcija) u tekstilnoj, odjevnoj i kožarskoj industriji.
Zagreb – Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva objavilo je danas, 2. listopada 2007. godine Javni poziv za Projekt uvođenja i usavršavanja CAD/CAM sustava u tekstilnoj, odjevnoj i kožarskoj industriji Republike Hrvatske (dizajniranje, modeliranje i konstrukcija) u 2007. godini.
Za bespovratne potpore u sklopu ovog projekta u 2007. godini osigurano je pet milijuna kuna za gospodarstvenike u tekstilnoj, odjevnoj i kožarskoj industriji. Do sada je kroz Projekt poticanja razvoja hrvatske tekstilne i kožarske industrije 2005. i 2006. godine dodijeljeno ukupno 40 milijuna kuna, a ove će godine kroz taj projekt biti dodijeljeno još 20 milijuna kuna poticaja za ovu važnu gospodarsku granu Republike Hrvatske.
Predmet Javnog poziva je dodjela bespovratnih financijskih sredstava Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva kojima se sufinancira uvođenja i usavršavanje CAD/CAM sustava (dizajniranje, modeliranje i konstrukcija) u tekstilnoj, odjevnoj i kožarskoj industriji Republike Hrvatske u 2007. godini, a u cilju jačanja konkurentske sposobnosti i kvalitetnijeg i dugoročnije obrade tržišta.
Tekstina, odjevna te obućarska industrija izrazito su izvozno orjentirane industrijske grane koje 90% kapaciteta zapošljavaju na izvoznim poslovima, pretežito poslovima dorade. Kako je posljednjih godina njihova proizvodnja izložena snažnoj konkurenciji zemalja dalekog istoka, s kojom se, zbog niskih cijena, i na domaćem i na inozemnom tržištu sve teže nose, stoga Ministarstvo predloženim Projektom ima cilj povećanje konkurentnosti, te prijelaz s doradnih poslova na proizvodnju vlastitih proizvoda, što iziskuje značajno povećanje ulaganja u razvoj novih proizvoda, ulaganje u modernizaciju i primjenu suvremenih tehnologija te obrazovanje i usavršavanje.
Na Javni poziv mogu se prijaviti trgovačka društva registrirana u Republici Hrvatskoj, koja imaju vlastitu proizvodnju u Hrvatskoj, a čija je pretežita djelatnost definirana djelatnostima proizvodnje u glavama 17.,18. i 19 Nacionalne klasifikacije djelatnosti. Na Javni poziv se ne mogu prijaviti trgovačka društva koja posluju sa teškoćama, koji su u stečaju, postupku likvidacije i koja imaju nepodmirene obveze prema državi i zaposlenicima.
Rok za podnošenje prijava za Javni poziv je 10 dana od dana objave na web stranici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva http://www.mingorp.hr (klikom na izbornik Naslovna pa na Javni pozivi i natječaji). (izravan link)
Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva zadržava pravo kontrole namjenskog trošenja sredstava.
[smiley9]
Gospodo,
kako se moze u Petak pratiti trgovanje dionicama HT-a preko sustava BTS?
Moze li se negdje vidjeti on-line stanje s minimalnim refreshom svakih 5 minuta?
Ima tko kakave ideje?
Moras kupiti Mostich i ATM. Sam softver je zabadava ali pristup informacijama nije. Na http://www.zse.hr vidi cijene. Kad to instaliras onda ces imati informacije u realnom vremenu. Inace, na samom Poslovnom dnevniku imas prikaz stanja trgovanja sa 15 min. (teoretski) delayom.
Idem spavati; dosta je za danas; proslo je ponoca. Sutra je novi dan.[smiley9]
master33%: ” Evo indexi nekih burzi: ” jesi li dobio neki dan PM od mene ?
Evo maloprije sam procitao.
Hvala na upozorenju.
LP [smiley2]
Evo indexii,
Ps.
da li je sada u redu postavljen doc. kolega fazan?
Premješteno iz teme: [color=blue]PODR (Podravka d.d.)[/color]
upozorenje kolegama:
iz prilicno pouzdanih izvora cujem da se priprema jos jedan ‘podmornicki’ napad na ovu dionicu.
naime, kazu mi moja ‘duboka grla’ da ce trokvartalno izvjesce biti gore nego polugodisnje!
ovo je dobronamjerno, ne mislim rusit cijenu niti ulazit opet u podravku.
mozda i ova vijest to potvrdjuje:
Poštovani,
Sukladno odredbama članka 175. Pravila Zagrebačke burze, obavještavamo vas da je član Uprave PODRAVKE d.d., gosp. Zdravko Šestak, otpustio 1.217 dionica PODRAVKE d.d.
Dana 02. listopada 2007. godine u Središnjoj depozitarnoj agenciji izvršen je prijenos 1.217 dionica sa računa gosp. Zdravka Šestaka, na kojemu nakon prijenosa nema dionica PODRAVKE d.d.
Evo indexii, Ps. da li je sada u redu postavljen doc. kolega fazan?
Dobro je bezimeni …
master33%:
”
Evo indexii, Ps. da li je sada u redu postavljen doc. kolega fazan?”
Dobro je bezimeni …
Nije.