ZABA digla kamatne stope na kredite. “Novac | Vijesti Datum objave 28.09.2007 17:53 Zadnja izmjena 28.09.2007 17:53 Za stan rata veća od 58 do 150 kuna” http://www.jutarnji.hr/novac/vijesti/clanak/art-2007,9,28,kamate_stan,92143.jl
obzirom da sam optimista prema ZABI to ću shvatiti kao da će imati još bolje FI[smiley1]
…
obzirom da sam optimista prema ZABI to ću shvatiti kao da će imati još bolje FI[smiley1]
Valjda, mene ce doc rata mjesecno veca za cca. 1 ZDNK-R-A [smiley1]
baš me zanima da li je ovaj prijelaz na drugu valutu bez naknade oganičenog vremenskog trajanja. jer mi se i po ovom novom i dalje švicarci bolje ispate. tečaj pada cijelu godinu.
baš me zanima da li je ovaj prijelaz na drugu valutu bez naknade oganičenog vremenskog trajanja. jer mi se i po ovom novom i dalje švicarci bolje ispate. tečaj pada cijelu godinu.
Ma sve ti to dodje na isto. Nebi ti bankari dali da promjenis da nije [smiley1]
Jedva čekam da kroz par godina uvedemo euro. Pa da vidim s kojim će k*rcom onda kalkulirat.
Bit će zanimljivo onima koji imaju valutnu klauzulu franak, i kreda neka na stan 20 godina, a mi uvedemo euro.
za sad se taktika “uzmi što je trenutno povoljnije” pokazala dobrom. ideja je bila da ukoliko švicarci postanu lošija varijanta reprogramiram kredit u nešto drugo (Kn ili eur). pa čak i uz cijenu naknade. a ak bude bez naknade … još bolje.
nije kredit zacementirana stvar da se s njom ne dade trejdati [smiley2]
Jedva čekam da kroz par godina uvedemo euro. Pa da vidim s kojim će k*rcom onda kalkulirat. Bit će zanimljivo onima koji imaju valutnu klauzulu franak, i kreda neka na stan 20 godina, a mi uvedemo euro.
Kako misliš da bi se to moglo odraziti? Manje ili veće rate?
Je. Od početka je bilo jasno kako akcija ima reakciju, ali su uspjeli primiriti stvari.
Činjenica je da su uspjeli skrenuti “vodu” sa slabije na jaču branu, onu sa dubljim džepom.
Evo još malo.
Očekivanja smanjenja kamatnih stopa podupiru rast cijena dionica
NEW YORK, LONDON, 30. rujna 2007. (Hina/Reuters) – Rastući optimizam ulagača poduprt očekivanjima skorog novog smanjenja ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama te skok cijena energetskih i oporavak financijskih dionica protekloga su tjedna na svjetskim tržištima dionica rezultirali porastom vrijednosti najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa.
…
Američki burzovni indeksi dobitke su ostvarili i na mjesečnoj razini. Tako je u rujnu Dow poskočio četiri posto, Nasdaq 4,1 posto, a S&P 3,6 posto – što je njegova najbolja mjesečna izvedba od rujna 1998.
…
Slabiji pokazatelji iz najvećeg svjetskog gospodarstva, ponajprije onaj o neočekivanom padu potrošačkog povjerenja u rujnu na najnižu razinu u gotovo dvije godine te o padu prodaje postojećih i novih kuća u kolovozu, podupiru očekivanja o novom smanjenju kamatnih stopa na sljedećem sastanku američke središnje banke Fed u listopadu. Niži troškovi kreditiranja podrazumijevaju veću dobit korporacija i veću osobnu potrošnju.
…
A dionica investicijske banke Bear Stearnsa porasla je 7,7 posto uslijed napisa u The New York Timesu da je u pregovorima o prodaji 20 posto svog udjela Warrenu Buffetu i ostalim ulagačima. Ta vijest signalizirala je na tržištu da ulagači pronalaze vrijednosti u kompanijama koje su bile pogođene svojom izloženošću problemima pritisnutom tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova.
“Kada je sofisticirani ulagač i drugi najbogatiji čovjek na svijetu zainteresiran za Bear Stearns, tada to može signalizirati da je kompanija pred zaokretom u poslovanju. Financijske dionice po cijenama zaostaju za ostatkom tržišta i sada Buffet pokazuje interes, što podiže vrijednost svih kompanija vezanih uz financijski sektor”, rekao je Tom Sowanick, glavni ulagač pri Clearbrook Financial LLC-u. [smiley2]
Interesantno stivo: http://money.cnn.com/2007/09/28/news/economy/sloan_bernanke.fortune/index.htm
kolega i slijepac vidi da su navedene mjere samo vatrogasne i kako takve su dugoročno neodržive…a kad se nešto nasilno ugurava u sustav u konačnici će izazvati negativni efekt…
problem je u tome da je zdravom logikom, FED morao održati kamatnu stopu ili ju čak i podignuti za 25 bpa… to je logična mjera kada želite srediti kreditne portfelje, ovakva mjera samo potiće daljnji rast kreditnog bubble, a to je jako opasno…
ovakve mjere je FED i CBE su donijeli samo da stabiliziraju burze i bankarstvo, ali nije to cijela ekonomija…i kao što vidimo drugi će trpiti zbog toga…
po meni je ovo samo “drži vodu dok majstori ne odu”