a gledajte vi ovo kako može skočiti neka dionica i na zapadu u jednom danu… 76 %
Pa gdje si ti, otkad si se vratio iz Irske, nema te nikako k nama?
Jurčić se želi izvući vezano uz izjavu o porezu na kapitalnu dobit ali to smo već ćuli a i nije mu nešto – zaletio se prije reda i želi se izvuči ali mislim da mu slabo ide…
evo link koga zanima malo više – poznato već ali…
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=096a9c7a-4344-4bb4-bf98-2b7fb248054a
Pa gdje si ti, otkad si se vratio iz Irske, nema te nikako k nama?
evo SLK da vidiš da jesam s vama i to s mudrim savjetima (pomoći će ti) zadnji post
http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=716&pg=599
a da me nema baš je zato što:
1. skupljam i posudjujem lovu za kredite [smiley4]
2. gledam kako mi uredno tonu dionice i polako razmišljam o kresanju margina i vađenja love
3. gledam kako prodati zemlju u Oroslavlju
4. skupljam lovu za platiti majstore za brodski pod [smiley2]
5. skupljam lovu za Amstrerdam
i na kraju, nema baš pretjerano velike akcije na našem tržištu pa pomalo pratim ostala (onako info)
SLK:
”
Pa gdje si ti, otkad si se vratio iz Irske, nema te nikako k nama? ”
evo SLK da vidiš da jesam s vama i to s mudrim savjetima (pomoći će ti) zadnji post
http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=716&pg=599
a da me nema baš je zato što:
1. skupljam i posudjujem lovu za kredite [smiley4]
2. gledam kako mi uredno tonu dionice i polako razmišljam o kresanju margina i vađenja love
3. gledam kako prodati zemlju u Oroslavlju
4. skupljam lovu za platiti majstore za brodski pod [smiley2]
5. skupljam lovu za Amstrerdam
i na kraju, nema baš pretjerano velike akcije na našem tržištu pa pomalo pratim ostala (onako info)
Elvare ,pa kud u Amsterdam u tvojim godinama ? Marihuana , crvena četvrt …
Elvare ,pa kud u Amsterdam u tvojim godinama ? Marihuana , crvena četvrt …
to je samo krinka da lakše udjem u zemlju… to mi je usputna stanica i nitko me neće gnjaviti ako idem prvo tamo [smiley2]
zapravo idem u Den Haag na 2 tjedna (prestar sam ja za te zae…ncije u Amsterdamu – imam ja poseban zadatak)
Sad mi je lakše, samo pazi da te ne uhite . Tvoje ime se spominje u svezi atentata na kralja Aleksandra u Marseju.
[color=blue]BURZOVNE ZLOUPORABE[/color]—Part 1
Opasnim prečicama do milijuna
Glavna svrha modernih burzi je da na najbolji način povežu ponudu i potražnju te da svim sudionicima trgovanja osiguraju jednak pristup informacijama i poštenu tržišnu utakmicu. Međutim, čak i u vrhunski reguliranim uvjetima postoje igrači koji nastoje iskoristiti rupe u pravilima i zaraditi u mutnom. I dok kreatori pravila igre vječno pokušavaju pokrpati te rupe, metode kojima se služe manipulanti sve su rafiniranije…
Burzovne manipulacije raširenije su na slabije razvijenim tržištima kapitala, na kojima ne postoji primjerena regulacija i nadzor. Tako je i hrvatsko dioničko tržište plodno tlo različitih mahera – od moćnih insajdera koji trguju povlaštenim informacijama do igrača koji namještaju cijene.
Tek u posljednje vrijeme regulatorna agencija (HANFA) odlučnije se uhvatila ukoštac s burzovnim nepravilnostima. Nova pravila igre koja su rezultirala brojnim rješenjima o oduzimanju licenci brokerskim kućama unijela su priličnu pomutnju među brokere koji su godinama navikli raditi na svoj način.
Najčešći oblici zlouporabe na burzama su korištenje povlaštenih informacija, manipulacija cijenama i širenje neistinitih informacija.
Korištenje povlaštenih informacija
Ovo je najrašireniji način stjecanja brze i lake zarade na burzi, a najčešće ga koriste posrednici povezani s izvršnim organima (uprave, nadzorni odbori) kompanija. Pod povlaštenim informacijama podrazumijevaju se sve informacije o poslovanju kompanije koje mogu utjecati na kretanje cijene dionice (npr. primljena ponuda o preuzimanju, namjera spajanja s drugom kompanijom, financijski rezultat, namjera isplate dividende, procjena analitičara i sl.), a koje nisu još predočene javnosti.
Korištenjem takvih informacija povlaštenici mogu ostvariti zaradu na burzi i na taj način oštetiti ostale sudionike kojima informacije nisu bile dostupne. Kako se korištenje povlaštenih informacija u pravilu teško dokazuje direktnim putem, najčešće tek neobični događaji na tržištu (nagle promjene opsega trgovanja i nagle promjene cijena) predstavljaju indiciju o mogućem korištenju povlaštenih informacija. Nadzorno tijelo tada pokreće istragu i pokušava utvrditi sve činjenice, a osobito moguću povezanost sudionika trgovanja i imatelja povlaštenih informacija.
Zakon o tržištu vrijednosnih papira za slučajeve neovlaštenog korištenja i odavanja povlaštenih informacija predvidio je, ovisno o težini djela, sankcije u rasponu od novčane kazne (minimalno 100 dnevnih dohodaka) do kazne zatvora od dvije godine.
Zakon o tržištu vrijednosnih papira za neovlaštenog korištenja i odavanja povlaštenih informacija te manipulacije cijenama i širenja neistinitih informacija predvidio je od novčane kazne do kazne zatvora od dvije godine
Preuzimanje Plive jedan od rijetkih domaćih primjera u kojem je korištenje povlaštenih informacija došlo pod udar zakona. Kada je prošle godine Actavis predao pismo namjere za preuzimanje Plive, uprava tvrtke je smatrala da o tome ne treba odmah obavijestiti javnost. Međutim, ubrzo nakon primitka pisma uslijedilo je intenzivno trgovanje dionicom Plive i znatan rast cijene, što je bio povod naknadnoj istrazi i podizanju kaznene prijave protiv Željka Čovića.
Učestao oblik zlouporabe povlaštenih informacija je preprodaja dionica po višoj cijeni (front running). Ovo je omiljena djelatnost brokera, a svodi se na kupovanje dionica za svoj račun (najčešće putem tzv. ‘manekena’) koje se kasnije prodaju klijentima po višoj cijeni. Tu je obično povezano više brokera koji međusobno razmjenjuju informacije o namjerama jakih investitora. Radi sprečavanja takvih operacija HANFA je donijela pravilnik o sprečavanju sukoba interesa.
[color=blue]Manipulacija cijenama i širenje neistinitih informacija [/color]—Part 2
U namjeri da prevare neiskusne igrače burzovni maheri često pribjegavaju umjetnom napumpavanju ili rušenju cijena dionica. Tako kada žele prodati svoje dionice umjetno potiču kupnju i obrnuto, kada žele kupiti dionice potiču prodaju.
Slične ciljeve pokušavaju postići i širenjem neistinitih informacija. Najčešće se to radi putem internetskih foruma, a ponekad se lažne informacije plasiraju i putem javnih glasila. Pumpanju cijena ponekad pribjegavaju i pojedini fond menadžeri i upravitelji portfelja kada pokušavaju ušminkati rezultate na kraju kvartala ili godine.
U posljednje vrijeme na burzi je bilo mnogo primjera sumnjivih transakcija koje su dovodile do naglog dizanja i rušenja cijena pojedinih dionica (Luka Rijeka, Belje, Transadria sl.). Međutim, kao i kod korištenja povlaštenih informacija, manipuliranje cijenama teško je dokazati.
Zato je u cilju onemogućavanja takvih zlouporaba HANFA u posljednjih godinu dana uvela niz mjera. Jedna od često korištenih mjera je obustava trgovanja pojedinim dionicama kada dođe do neuobičajeno velikih oscilacija cijene na burzi. Nedavno su stupili na snagu i pravilnici o dodatnim mjerama za sprečavanje manipulacija tržištem te o posebnim uvjetima za izvršenje blok transakcija dionicama.
Vječna borba između HANFA-e i spretnih manipulatora još će se više zaoštravati s približavanjem Hrvatske Europskoj uniji. U 2008. očekuje se novi Zakon o vrijednosnim papirima koji će biti izrađen u skladu sa smjernicama Europske unije. Najveći dio promjena odnosi se na poboljšanja vezana uz zaštitu ulagača i transparentnost, uključujući i oštrije sankcije za zlouporabe na burzi.
Tko sve nije dostavio 1H2007 od likvidnih dionica? Evo ja znam za ove:
LPLH, DDJH, MIV, SUNH, i Todin poker asova: JMNC, KNZM, LEDO, ZVZD
Tko sve nije dostavio 1H2007 od likvidnih ?
Evo ja znam za ove: LPLH, DDJH, MIV, SUNH, i Todin poker asova: JMNC, KNZM, LEDO, ZVZD
Kolega evo da Vama ali i ostalim kolegama forumašima skratim muke:
http://www.zse.hr/finreports.php?sessionId=8479bdacc9bcf338db9f6b508d418674
SLK: ” Tko sve nije dostavio 1H2007 od likvidnih ? Evo ja znam za ove: LPLH, DDJH, MIV, SUNH, i Todin poker asova: JMNC, KNZM, LEDO, ZVZD ” Kolega evo da Vama ali i ostalim kolegama forumašima skratim muke: http://www.zse.hr/finreports.php?sessionId=8479bdacc9bcf338db9f6b508d418674
[smiley11]