Rekla bi moja baba: Ode mast u propast!!!
Skoro sam se sokirao kad sam ugledao stanje portfelja – 5,5%
Valjda nemamo istu babu. [smiley11]
Jel ti baba iz Slavonije?
Pišem 1. post, da se predstavim zovem se Ivan.
Čitam ovaj forum neko vrijeme i mogu kazati da ima dosta iskusnih ulagača.
Zanima me slijedeće: Želio bi pitati, da li je moguće da moj maloljetni sin, dobije dionice prijepisom,i da li je ikako moguće da on trguje na burzi pod mojim skrbništvom.
Ako ima koji iskusniji forumaš,da mi objasni postupak.
Hvala
Zašto bi tako nešto radio uopće? Želiš navući dijete na dionice, pa da postane ovisnik? [smiley1]
Pišem 1. post, da se predstavim zovem se Ivan. Čitam ovaj forum neko vrijeme i mogu kazati da ima dosta iskusnih ulagača. Zanima me slijedeće: Želio bi pitati, da li je moguće da moj maloljetni sin, dobije dionice prijepisom,i da li je ikako moguće da on trguje na burzi pod mojim skrbništvom. Ako ima koji iskusniji forumaš,da mi objasni postupak. Hvala
Što kompliciranije to bolje. Majstore jel ima kakvo lakše pitanje.[smiley1][smiley1]
Pišem 1. post, da se predstavim zovem se Ivan. Čitam ovaj forum neko vrijeme i mogu kazati da ima dosta iskusnih ulagača. Zanima me slijedeće: Želio bi pitati, da li je moguće da moj maloljetni sin, dobije dionice prijepisom,i da li je ikako moguće da on trguje na burzi pod mojim skrbništvom. Ako ima koji iskusniji forumaš,da mi objasni postupak. Hvala
Kolega kakve su Vam to zamisli??
Ivane, probaj si ovdje pogledati, možda si nađeš nešto o tome:
http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=%202703
Sretno [smiley2]
Pitanje za znalce:
1. Banka je vlasnik 75% drugog velikog dioničarkog društva.
2. Dioničko društvo u vlasništvu banke odlazi u stečaj, no nastavlja s radom pod stečajnim upraviteljom
3. Prema društvu u stečaju postoje velika potraživanja
4. Najveći potražitelj je zainteresiran za kupovinu društva u stečaju, ponajprije prebijanjem duga
Kako banka, koja je vlasnik društva u stečaju prolazi u tom slučaju?
Gubi li svoje dionice ili dobiva nekakvu naknadu?
Pretpostavljam da nema nikakva prava. Gdje se u FI Banke točno vode te dionice (vjerojatno AOP 10 – Ulaganja u ostale vlasničke i dužničke vrijednosne papire)?
Kako Banka, u slučaju gubitka tih dionica društva u stečaju, rashoduje taj iznos?
Slučaj je stvaran i aktualan.
Ako je banka razlučni vjerovnik tada ima prvenstvo tražbine pred ostalim vjerovnicima (izuzev izlučnih).
Zapravo namiruju se prije stvaranja stečajne mase (ako je likvidacija u pitanju) i ima pravo prvenstva prodaje imovine dok se ne namiri (razlučni vjerovnici i jesu obično banke).
Ovisi da li je tvrtka u stečaju sa likvidacijom ili preustrojem…nije mi direktna struka, al ponešto znam…[smiley2]
Pitanje za znalce: 1. Banka je vlasnik 75% drugog velikog dioničarkog društva. 2. Dioničko društvo u vlasništvu banke odlazi u stečaj, no nastavlja s radom pod stečajnim upraviteljom 3. Prema društvu u stečaju postoje velika potraživanja 4. Najveći potražitelj je zainteresiran za kupovinu društva u stečaju, ponajprije prebijanjem duga Kako banka, koja je vlasnik društva u stečaju prolazi u tom slučaju? Gubi li svoje dionice ili dobiva nekakvu naknadu? Pretpostavljam da nema nikakva prava. Gdje se u FI Banke točno vode te dionice (vjerojatno AOP 10 – Ulaganja u ostale vlasničke i dužničke vrijednosne papire)? Kako Banka, u slučaju gubitka tih dionica društva u stečaju, rashoduje taj iznos? Slučaj je stvaran i aktualan.
Banka bi trebala prikazivati konsolidirano izvjesce i tu firmu, ali… postoji mogusnost da je ta kompanija nevazna za ukupno poslovanje banke, mislim da je nesto tipa manje od 1% aktive pa ne mora konslidirati. U tom slucaju banka bi dionicko ulaganje trebala voditi po vrijednosti kapitala kompanije (alikvotni dio) ako jos nesto uopce postoji. Za sva potrazivanja, ako nisu vec i otpisana, bi trebala bit napravljena rezervacija, tako da se to niti ne bi trebalo vidjeti u aktivi banke, odnosno netirano je s rezervacijom.
Pitanje za znalce: 1. Banka je vlasnik 75% drugog velikog dioničarkog društva. 2. Dioničko društvo u vlasništvu banke odlazi u stečaj, no nastavlja s radom pod stečajnim upraviteljom 3. Prema društvu u stečaju postoje velika potraživanja 4. Najveći potražitelj je zainteresiran za kupovinu društva u stečaju, ponajprije prebijanjem duga Kako banka, koja je vlasnik društva u stečaju prolazi u tom slučaju? Gubi li svoje dionice ili dobiva nekakvu naknadu? Pretpostavljam da nema nikakva prava. Gdje se u FI Banke točno vode te dionice (vjerojatno AOP 10 – ulaganja u ostale vlasničke i dužničke vrijednosne papire)? Kako Banka, u slučaju gubitka tih dionica društva u stečaju, rashoduje taj iznos? Slučaj je stvaran i aktualan.
koji je to slučaj ako nije tajna. Takav slučaj s obzirom da je banka vlasnik 75% može biti opasan i za banku i banka mora braniti takvu firmu pumpanjem love jer ako ima toliko vlasništa mogla je i morala utjecati na sve odluke društva. Dakle banka sama “mora” isplatit sve vjerovnike takve firme da ne bi ugrozila i redovno poslovanje
u ostale vlasničke i dužničke vrijednosne papire)? Kako Banka, u slučaju gubitka tih dionica društva u stečaju, rashoduje taj iznos? Slučaj je stvaran i aktualan. ” koji je to slučaj ako nije tajna. Takav slučaj s obzirom da je banka vlasnik 75% može biti opasan i za banku i banka mora braniti takvu firmu pumpanjem love jer ako ima toliko vlasništa mogla je i morala utjecati na sve odluke društva. Dakle banka sama “mora” isplatit sve vjerovnike takve firme da ne bi ugrozila i redovno poslovanje
Banka se ovdje pojavljuje 2 X s tim da potrazivanja koja ima su “starija” tj prioritetnija u stecajnom redu dok su vlasnicka zadnja tj ak sto ostane. Banka ne mora nikome nista isplacivati. Zato i sluze dd i doo, sjetite se rijecke banke i landes banke. Ovo sto je Mika napisao ne stoji
Ako je banka razlučni vjerovnik tada ima prvenstvo tražbine pred ostalim vjerovnicima (izuzev izlučnih).
Zapravo namiruju se prije stvaranja stečajne mase (ako je likvidacija u pitanju) i ima pravo prvenstva prodaje imovine dok se ne namiri (razlučni vjerovnici i jesu obično banke).
Ovisi da li je tvrtka u stečaju sa likvidacijom ili preustrojem…nije mi direktna struka, al ponešto znam…[smiley2]
Do likvidacije neće doći, jer društvo nakon stečaja posluje pozitivno, ima posla, radnici dobivaju primjerene plaće na vrijeme. Problem je bio u svrgnutom rukovodstvu.
Banka je 75% dioničar, a njoj tvrtka u stečaju nije dužna.
Najveći vjerovnik koji je i sam d.d. (a koji je pazi otkupio ta potraživanja od druge banke prema društvu u stečaju!) najavljuje preuzimanje.
Banka bi trebala prikazivati konsolidirano izvjesce i tu firmu, ali… postoji mogusnost da je ta kompanija nevazna za ukupno poslovanje banke, mislim da je nesto tipa manje od 1% aktive pa ne mora konslidirati. U tom slucaju banka bi dionicko ulaganje trebala voditi po vrijednosti kapitala kompanije (alikvotni dio) ako jos nesto uopce postoji. Za sva potrazivanja, ako nisu vec i otpisana, bi trebala bit napravljena rezervacija, tako da se to niti ne bi trebalo vidjeti u aktivi banke, odnosno netirano je s rezervacijom.
Pretpostavljam da društvo u stečaju ne može ugroziti poslovanje Banke, ali to sigurno nije manje od 1% aktive.
Da li je napravljena rezervacija, ne znam, ali bi se vjerojatno iz FI dalo iščitati, ne?