plavi: ” Možda je ovo ipak za ovu temu pa evo copy molio bih komentare: Kao što vidimo bliži se lova od Plive tržište ide uzlazno.Malo sam si dao truda i napravio analizu fondova koji će kroz koji dan dobiti silne novce od Plive , te pogledao koje udjele ti isti fondovi imaju i u kojim dionicama. REzultati su slijedeći: Uk. Broj dionica Plive 18.592.648 Actavis sa partnerima 3.761.816 20,8 % Država 3.346.676 16,8 % Trezor 5 ,1% AZ fond 2,6 % EBRD 5,4 % RBA mirovinski fond 1,2% RBA invest.fondovi 1,07% Čović i ostali 13.000 Templeton 16 % HFP 0,5% = 70 % ostalo 23 %? – FONDOVI I MALI DIONIČARI Fondovi koji su imali plivu/veći dioničari , procijena dobivene love: AZ ( PODR,ISTT,VIRO ) – ca. 20 miliona kuna RBA mirovinski ( PODR, ISTT,VIRO ) – ca. 9 miliona kuna EBRD ( PBZ) – ca.823 miliona RBA Balanced ( ERNT,PODR,PBZ) – ca.111,6 miliona kuna Ilirika JIE Balanced ( ATPL,KNZM, VIRO,ISTT,PBZ,AD PLASTIK) – 1,1 miliona KD BALANCED ( ARNT,LRH,ADRS,VIRO,PODR,PLAG)- 0,6 miliona ICF BALANCED ( INGR,MEDK,PBZ,VIRO) – ca. 5,6 miliona kuna PBZ EQUITY ( CKML PODR KOEI,ADRS,ERNT,ZABA,ATPL ) – ca. 12 miliona kuna PBZ GLOBAL ( KOEI,PODR, CKML;ERNT,ADRS, ATPL ) – ca. 34 miliona kuna SELECT EUROPE( DLKV, THNK,KOEI,PLAG,ISTT,CKML,ERNT,ADRS,IGH)-ca. 5,6 miliona kuna KD VICTORIA (KOEI,PODR,ADRS,BD62,ERNT,VIRO ) – ca. 16,3 miliona kuna RBA CENTRAL EUROPE ( PODR,ZABA,DLKV,IGH,PBZ,PLAG,) – ca. 31,8 miliona kuna AUREUS ( JMNC,HUPZ,KODT,LRH ) – 6,6 miliona kuna ZB AKTIV ( KNZM,IGH,JMNC,VIRO ) – 5,9 miliona kuna I na kraju rang lista dionica za koje je očekivati da će imati najveće poraste , obzirom da su to dionice od upravo tih fondova ( napomena EBRD sam odvojio od PBZ-a jer je pitanje što će oni sa tom lovom…) Da bi dionice ušle na listu ” favorita ” ( ima i iznenađenja kao što vidimo… ) uvjet je bio da su barem 2 fonda involvirana.Procijena je mirovinaca za prvu kotaciju + stavio sam pretpostavku ( samo ) 6 % novaca da će biti uloženo , vjerovatno premalo , no dobro …dakle – u produžetku su sredstva koja su na raspolaganju tim istim fondovima za konkretne dionice: PODR ( 8 fondova ) – 235,3 miliona kuna VIRO ( 7 fondova ) – 58,5 miliona kuna ERNT ( 5 fondova ) – 179,5 miliona kuna PBZ ( 5 fondova ) – 150,1 milion kuna + EBRD ( 823 miliona ) ???? ADRS ( 5 fonda ) – 68,5 miliona kuna KOEI ( 4 fonda ) – 67,9 miliona kuna CKML ( 3 fonda ) – 51,6 miliona kuna ATPL ( 3 fonda ) – 47,1 milion kuna IGH ( 3 fonda ) – 43,3 miliona kuna PLAG ( 3 fonda ) – 38 miliona kuna ISTT ( 3 fonda ) – 30,1 milion kuna ZABA ( 2 fonda ) – 43,8 miliona kuna DLKV ( 2 fonda ) – 37,4 miliona kuna JMNC ( 2 fonda ) – 12,5 miliona kuna LRH ( 2 fonda ) – 7,2 miliona kuna KNZM ( 2 fonda ) – 7 miliona kuna Napomena: Izvor o udjeloma fondova u Plivi i drugim dionicama: Investitor , vlastita saznanja Mislim da ovo može dati prilično realnu sliku svega, a ako pogledamo stanje 1. na listi – Podravke , možda da povućemo paralelu sa onim izjavama Marinca……. U svakom slučaju moj portfelj trenutno je slijedeći ( od više na niže ): PBZ PODR i KOEI ” Dok sam čitao kako se ( naizgled ) mala djeca prepucavaju oko gluposti došao sam i do ovoga posta. Slažem se sa onima koji su uputili riječi pohvale za trud ali – plavi vi vjerovatno i sami znate da EBRD nije dnevni ulagać na sekundarnom tržištu kao fondovi ili mali investitori i sigurno neće ovaj iznos uložiti u Privrednu banku Zagreb. Teoretski je moguće ali čisto sumnjam posebno ako se uzme u obzir da su na ime dokapitalizacije iste banke već uplatili pozamašnu svotu para u Privrednu banku Zagreb. [smiley2]
Kolega Doma-goj , koliko ja vidim , a vidim dobro , kod PBZ-a i EBRD-a sam stavio 3 ? ( upitnika ).
Da li ste vi to vidjeli ili niste?
[smiley2]
Pa dobro ljudi zar vi ne znate citirati samo odredjeni dio? Na sta ovo lici?
Bljedoliki odlična ti je fora, al te molim da je skines, ispašće mi i ovo malo očiju što mi je još ostalo, hi,hi,hi
Analiza poštovanog klege Plavog, sve u svemu nije ni tako loša, jer može poslužiti kao dobra osnova za daljnju analizu i kretanje kapitala u sljedećih mjesec dana po isplati Plivinih dinica.
23% dionica Plive čini negdje cca 3,5 mlrd. kuna a prikazani fondovi koji su imali Plivu, u strukturi malih dioničara plus fondova čine cca. 260 mil. kn. što je zanemariv udio.
Stoga bih se ja prije pitao kuda će, odnosno u što će uložiti mali dioničari a ne fondovi, koji svakako trebaju uložiti u nove dionice fundamentalno podcjenjene kao npr. Podravska banka, Badel, Zlatni rat, Uljanik plovidba i druge.
Napominjem da uopće nije bitan redosljed ulaganja.
Postavljam pitanje ako Plivaš kupi Podravku, kuda će uložiti onaj što je prodao Podravku, najlogičnije bi mu bilo u BADEL. [smiley2][smiley2][smiley2]
Ako ti Superhero ne možeš ništa iz novih informacija izvući onda je pred tobom puno posla.
Pozdrav
imas pravo galebe jonathane – brojim pare od nekih dionica koje plavi nije ni naveo… brojim lijevom rukom jer su mi se na desnoj vec izlizali prsti, a 25.10 . jos nije ni dosao[smiley7]
Ovo sto govori Zagortenej mi zvuci korektno. Stvarno analiza je bila izvanredno korisna i nakon nje se samo postavlja pitanje kud ce novci. Ja mislim da ce u Adris i ostale velike dionice, ali iz tih dionica u manje likvidne i eto srece i za nas male i sitne ulagace. Bas se veselim da i meni dopadne koja mrvica[smiley2]
Gospodo Falconers i Sasko, budite dragi pa mi recite s kojim nickovima napusatate ovaj forum a s kojima cete ostati… meni je sve nekako nejasno… [smiley5]
Moze i na pm[smiley2]
Ma vidite da je to sve farsa, niti odlaze, niti su mislili otići. Valjda su htjeli da im mi upućujemo telegrame podrške. Čista sujeta, ništa drugo.
Premješteno iz teme: [color=blue]PTKM (Petrokemija d.d.)[/color]
Dobar dan !!
Vratia se Šime iz Amerike.
Puno sreće svim malim ulagačima PTKM a i ostalim forumašima!!!
Kako vidim očekuju nas fini naredni dani, ali me malo iznenadilo ovako spor rast cijene Petrokemije ,po planu je do sad trebala preći 250 kn,ali dobro je i ovako polako!!!
POZDRAV !!!![smiley2]
Premješteno iz teme: [color=blue]HOMS (Hoteli Omišalj)[/color]
Čujem da su svi gosti izuzetno zadovoljni znanjem koji su stekli o naftno-plinskom biznisu glede odmora u HOMS-u.
Sad već po zvuku znaju prepoznati razliku suezmaxa od panamaxa a bogami su i savladali osnove LNG terminala.
Novitet u svakoj sobi je detektor za plin ( model Slavuj 7 ) tj. ptičica u kavezu osim što lijepo pjeva ugiba već na malim koncentracijama opasnog plina.
Premješteno iz teme: [color=blue]HOMS (Hoteli Omišalj)[/color]
….dajte kolega znanac ne pretjerujte….