BEZ CENZURE – O DIONICAMA

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BEZ CENZURE – O DIONICAMA

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

plavi: ” Možda je ovo ipak za ovu temu pa evo copy molio bih komentare: Kao što vidimo bliži se lova od Plive tržište ide uzlazno.Malo sam si dao truda i napravio analizu fondova koji će kroz koji dan dobiti silne novce od Plive , te pogledao koje udjele ti isti fondovi imaju i u kojim dionicama. REzultati su slijedeći: Uk. Broj dionica Plive 18.592.648 Actavis sa partnerima 3.761.816 20,8 % Država 3.346.676 16,8 % Trezor 5 ,1% AZ fond 2,6 % EBRD 5,4 % RBA mirovinski fond 1,2% RBA invest.fondovi 1,07% Čović i ostali 13.000 Templeton 16 % HFP 0,5% = 70 % ostalo 23 %? – FONDOVI I MALI DIONIČARI Fondovi koji su imali plivu/veći dioničari , procijena dobivene love: AZ ( PODR,ISTT,VIRO ) – ca. 20 miliona kuna RBA mirovinski ( PODR, ISTT,VIRO ) – ca. 9 miliona kuna EBRD ( PBZ) – ca.823 miliona RBA Balanced ( ERNT,PODR,PBZ) – ca.111,6 miliona kuna Ilirika JIE Balanced ( ATPL,KNZM, VIRO,ISTT,PBZ,AD PLASTIK) – 1,1 miliona KD BALANCED ( ARNT,LRH,ADRS,VIRO,PODR,PLAG)- 0,6 miliona ICF BALANCED ( INGR,MEDK,PBZ,VIRO) – ca. 5,6 miliona kuna PBZ EQUITY ( CKML PODR KOEI,ADRS,ERNT,ZABA,ATPL ) – ca. 12 miliona kuna PBZ GLOBAL ( KOEI,PODR, CKML;ERNT,ADRS, ATPL ) – ca. 34 miliona kuna SELECT EUROPE( DLKV, THNK,KOEI,PLAG,ISTT,CKML,ERNT,ADRS,IGH)-ca. 5,6 miliona kuna KD VICTORIA (KOEI,PODR,ADRS,BD62,ERNT,VIRO ) – ca. 16,3 miliona kuna RBA CENTRAL EUROPE ( PODR,ZABA,DLKV,IGH,PBZ,PLAG,) – ca. 31,8 miliona kuna AUREUS ( JMNC,HUPZ,KODT,LRH ) – 6,6 miliona kuna ZB AKTIV ( KNZM,IGH,JMNC,VIRO ) – 5,9 miliona kuna I na kraju rang lista dionica za koje je očekivati da će imati najveće poraste , obzirom da su to dionice od upravo tih fondova ( napomena EBRD sam odvojio od PBZ-a jer je pitanje što će oni sa tom lovom…) Da bi dionice ušle na listu ” favorita ” ( ima i iznenađenja kao što vidimo… ) uvjet je bio da su barem 2 fonda involvirana.Procijena je mirovinaca za prvu kotaciju + stavio sam pretpostavku ( samo ) 6 % novaca da će biti uloženo , vjerovatno premalo , no dobro …dakle – u produžetku su sredstva koja su na raspolaganju tim istim fondovima za konkretne dionice: PODR ( 8 fondova ) – 235,3 miliona kuna VIRO ( 7 fondova ) – 58,5 miliona kuna ERNT ( 5 fondova ) – 179,5 miliona kuna PBZ ( 5 fondova ) – 150,1 milion kuna + EBRD ( 823 miliona ) ???? ADRS ( 5 fonda ) – 68,5 miliona kuna KOEI ( 4 fonda ) – 67,9 miliona kuna CKML ( 3 fonda ) – 51,6 miliona kuna ATPL ( 3 fonda ) – 47,1 milion kuna IGH ( 3 fonda ) – 43,3 miliona kuna PLAG ( 3 fonda ) – 38 miliona kuna ISTT ( 3 fonda ) – 30,1 milion kuna ZABA ( 2 fonda ) – 43,8 miliona kuna DLKV ( 2 fonda ) – 37,4 miliona kuna JMNC ( 2 fonda ) – 12,5 miliona kuna LRH ( 2 fonda ) – 7,2 miliona kuna KNZM ( 2 fonda ) – 7 miliona kuna Napomena: Izvor o udjeloma fondova u Plivi i drugim dionicama: Investitor , vlastita saznanja Mislim da ovo može dati prilično realnu sliku svega, a ako pogledamo stanje 1. na listi – Podravke , možda da povućemo paralelu sa onim izjavama Marinca……. U svakom slučaju moj portfelj trenutno je slijedeći ( od više na niže ): PBZ PODR i KOEI ” Dok sam čitao kako se ( naizgled ) mala djeca prepucavaju oko gluposti došao sam i do ovoga posta. Slažem se sa onima koji su uputili riječi pohvale za trud ali – plavi vi vjerovatno i sami znate da EBRD nije dnevni ulagać na sekundarnom tržištu kao fondovi ili mali investitori i sigurno neće ovaj iznos uložiti u Privrednu banku Zagreb. Teoretski je moguće ali čisto sumnjam posebno ako se uzme u obzir da su na ime dokapitalizacije iste banke već uplatili pozamašnu svotu para u Privrednu banku Zagreb. [smiley2]

Kolega Doma-goj , koliko ja vidim , a vidim dobro , kod PBZ-a i EBRD-a sam stavio 3 ? ( upitnika ).
Da li ste vi to vidjeli ili niste?
[smiley2]

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Pa dobro ljudi zar vi ne znate citirati samo odredjeni dio? Na sta ovo lici?

Nisam druzeljubiv tip pa nema potrebe stavljati me medju prijatelje

Bljedoliki odlična ti je fora, al te molim da je skines, ispašće mi i ovo malo očiju što mi je još ostalo, hi,hi,hi

Benjamin Graham: "Odlično društvo nije i odlična investicija, ako ste dionicu previše platili." MPT: "Prodali su naše snove Judini sinovi........."

Jel moze jos malo…?

Nisam druzeljubiv tip pa nema potrebe stavljati me medju prijatelje

Analiza poštovanog klege Plavog, sve u svemu nije ni tako loša, jer može poslužiti kao dobra osnova za daljnju analizu i kretanje kapitala u sljedećih mjesec dana po isplati Plivinih dinica.
23% dionica Plive čini negdje cca 3,5 mlrd. kuna a prikazani fondovi koji su imali Plivu, u strukturi malih dioničara plus fondova čine cca. 260 mil. kn. što je zanemariv udio.
Stoga bih se ja prije pitao kuda će, odnosno u što će uložiti mali dioničari a ne fondovi, koji svakako trebaju uložiti u nove dionice fundamentalno podcjenjene kao npr. Podravska banka, Badel, Zlatni rat, Uljanik plovidba i druge.
Napominjem da uopće nije bitan redosljed ulaganja.
Postavljam pitanje ako Plivaš kupi Podravku, kuda će uložiti onaj što je prodao Podravku, najlogičnije bi mu bilo u BADEL. [smiley2][smiley2][smiley2]

Ako ti Superhero ne možeš ništa iz novih informacija izvući onda je pred tobom puno posla.
Pozdrav

imas pravo galebe jonathane – brojim pare od nekih dionica koje plavi nije ni naveo… brojim lijevom rukom jer su mi se na desnoj vec izlizali prsti, a 25.10 . jos nije ni dosao[smiley7]

[i][color=gray]Novac je samo koncept. Ukupna vrijednost Zemlje je konstanta[/color][/i]

Ovo sto govori Zagortenej mi zvuci korektno. Stvarno analiza je bila izvanredno korisna i nakon nje se samo postavlja pitanje kud ce novci. Ja mislim da ce u Adris i ostale velike dionice, ali iz tih dionica u manje likvidne i eto srece i za nas male i sitne ulagace. Bas se veselim da i meni dopadne koja mrvica[smiley2]

Never mind the bollocks

Gospodo Falconers i Sasko, budite dragi pa mi recite s kojim nickovima napusatate ovaj forum a s kojima cete ostati… meni je sve nekako nejasno… [smiley5]

Moze i na pm[smiley2]

Ma vidite da je to sve farsa, niti odlaze, niti su mislili otići. Valjda su htjeli da im mi upućujemo telegrame podrške. Čista sujeta, ništa drugo.

Neuspjeh je najbolji lijek za umišljene i prepotentne

Premješteno iz teme: [color=blue]PTKM (Petrokemija d.d.)[/color]

Dobar dan !!
Vratia se Šime iz Amerike.
Puno sreće svim malim ulagačima PTKM a i ostalim forumašima!!!
Kako vidim očekuju nas fini naredni dani, ali me malo iznenadilo ovako spor rast cijene Petrokemije ,po planu je do sad trebala preći 250 kn,ali dobro je i ovako polako!!!
POZDRAV !!!![smiley2]

Premješteno iz teme: [color=blue]HOMS (Hoteli Omišalj)[/color]

Čujem da su svi gosti izuzetno zadovoljni znanjem koji su stekli o naftno-plinskom biznisu glede odmora u HOMS-u.
Sad već po zvuku znaju prepoznati razliku suezmaxa od panamaxa a bogami su i savladali osnove LNG terminala.

Novitet u svakoj sobi je detektor za plin ( model Slavuj 7 ) tj. ptičica u kavezu osim što lijepo pjeva ugiba već na malim koncentracijama opasnog plina.

Premješteno iz teme: [color=blue]HOMS (Hoteli Omišalj)[/color]

….dajte kolega znanac ne pretjerujte….

Scio me nihil scire

što mislite treba li prije INE izaći iz dionica jer će svi krenuti prodavati da bi uložili nešto u INU pa će cijene padati ?

sve je lako kad si mlad :)

New Report

Close