BEZ CENZURE – O DIONICAMA

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BEZ CENZURE – O DIONICAMA

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Caymane,
ne napadam ja plavog. Samo sam postavio pitanje, i pokusao ga obrazloziti. To bi trebao biti smisao foruma – konstruktivna diskusija, a ne da se drzimo za rukice i iskljucivo podrzavamo.

To da ce dionice kojima se najvise trguje narasti znam i bez ikakvog izracuna. Mozes li ti iz ovog proracuna reci koja ce koliko narasti? Ja ne – zato i pitam.

Ali ti napadas mene. Zasto ti mislis da ce dionica rasti ako u fond koji ju posjeduje sjedne hrpa para? Mozda bi trebao procitati statute fondova i zakone koji im ogranicavaju djelovanje…

[i][color=gray]Novac je samo koncept. Ukupna vrijednost Zemlje je konstanta[/color][/i]

Bravo Plavi!

Odlična analiza nakon isplate gotovine……………..[smiley2]

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Izvrsna analiza bljedoliki. A ovi sto kritiziraju neka sami naprave neku analizu pa ce vidjeti da je puno lakse kritizirati nego analizirati, hi,hi,hi[smiley2]

Benjamin Graham: "Odlično društvo nije i odlična investicija, ako ste dionicu previše platili." MPT: "Prodali su naše snove Judini sinovi........."

Pridružujem se čestitkama i zahvalama na odličnom urad(t)ku kolegi Plavome. Bravo! [smiley2][smiley2]

"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi."

Pridružujem se čestitkama za dobar rad.[smiley2][smiley2][smiley2] Ugodan vikend svima.

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

Hvala Plavi! Uštedio si mi puno vremena[smiley2]

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

Svaka cast kolega Plavi.

Uredni ljudi su samo lijeni traziti stvari!

Hm, hm… Teško je nakon gotovo jednoglasne podrške i pohvale mnogih (a pogotovo ovih) imena dovesti bilo koji dio posta forumaša Plavog pod upitnik ili prigovoriti svrhovitosti prikazane analize. Ali, evo, da Superhero ne ostane sam na vjetrometini usudit ću se nešto priupitati (primijetiti).
Izvor autoru posta su, po njegovim riječima, bili “Investitor” i vlastita saznanja. Nažalost, mnogo većeg izbora nije ni imao. Samo, bojim se da ti izvori nisu dovoljni za donošenje “pravilnijih” zaključaka baziranih na ovoj analizi. Naime, neki fondovi (a ulažu na domaćim burzama) nisu niti uključeni u ovu analizu zbog netransparentnosti podataka, pa niti “Investitor”, a niti “To-one”-ov prilog “Investicijski fondovi” ne uspijevaju saznati investicijsku strukturu pojedinih fondova. Kada to i uspiju kod ostalih, onda je to obično sa višetjednim ili čak višemjesečnim odmakom tako da je upitno koliko je sama investicijska struktura, pa i ukupna imovina tih fondova, ostala slična onoj prikazanoj. Nadalje kod nekih fondova Pliva možda nije u prvih deset ulaganja, a pošto mnogi fondovi daju podatke samo o prvih deset mjesta, tada taj postotak (koji ne mora biti zanemariv) nije ušao u analizu. Dakle, cijeli taj fond zbog toga možda nije u analizi, a recimo da ima (s obzirom na veliku ukupnu imovinu) mnogo više dionica Plive nego neki kome je Pliva, recimo, na trećem mjestu, a ima neznatnu imovinu pod upravljanjem u odnosu na prvoga.
U vezi postavke da je za očekivati povećana ulaganja (novcima od prodaje Plivinih dionica) u dionice koje već jesu u portfeljima fondova se može raspravljati. Superhero je spomenuo risk management i osobnost i strategije (pa i osobne interese) pojedinih fondmanagera, ali previše je tu varijabli u pitanju da se može nešto sigurnije zaključivati. Pa, nije li i cijena nekih od navedenih dionica favorita narasla i po više desetaka posto u zadnjih mjesec-dva dana, pa se postavlja pitanje kako koji fondmanager gleda na to. Možda je trenutna cijena njegov target, pa neće više ulagati u tu dionicu, a možda će neki drugi fondmanager novim ulaganjima u dionicu koju već posjeduje napumpavati prinos svog fonda u ovako nesmiljenoj fondovskoj utakmici.
Da zaključim, nije mi cilj omalovažiti trud Plavog (jer trud se ne može poreći), samo se pitam koliko je svrsishodna i upotrebljiva njegova analiza (s varijablama do kojih je mogao doći) za pojedinog ulagača? Pretpostavljam da će svatko sam procijeniti.

"Ne brojite novac dok još sjedite za stolom."-profesionalni kockar

Kolega čvarkožder moji izvori su pouzdani i datiraju od 01.06.2006. Do tada se naravno promijenilo nešto ali generalno gledajući vjerovatno jako malo , jer znamo da fondovi ne trguju kao daytraderi.
Mislim da sam naveo preko 90 % fondova , imam podatke o nekim fondovima koje nema Investitor ili To one, a podaci su , slažem se orijentacioni, naravno da ne mogu biti u kunu točni , ali to je otprilike – to.
Što se tiće fondova kod kojih nemam podatke to su nevažni ZB euroaktiv ( ulaže 98 % u strane dionice ), i eventualno HPB dionički , ali tu se radi o relativno srednjem -manjem fondu, te HI Growt.
Za ostale fondove, većinu njih imam malo detaljnije ili iste podatke onima koji su izašli u zadnjem broju Investitora.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Kolega Plavi, postoji desetak, što uravnoteženih, što dioničkih fondova koji (većim ili manjim dijelom) ulažu na našim burzama, a prema “Investitoru”, “Investicijskim fondovima”, “To-one”-u i “hrportfoliju” nije moguće odgonetnuti njihovu strukturu ulaganja kod nekih čak ni prvih 10 na listi). Pretpostavljam da si podatke o njihovim ulaganjima našao na neki drugi način.
Datum 01.06., priznat ćeš, nije baš najsvježiji, pogotovo u svjetlu činjenice da je tek nakon tog datuma krenula masovna trgovina Plivinim dionicama kada je cijena rasla “u nebo” s izuzetno velikim dnevnim prometima. Dakle, bilo je vremena za prilične promjene u portfeljima fondova.
Fondovi, naravno nisu daytraderi, ali im se velikoj većini rapidno u zadnje vrijeme povećavala (i još uvijek se povećava) imovina pod upravljanjem, tako da su im se postotci u pojedinim dionicama (Plivi, ali i ostalim “favoritima”) isto tako mogli prilično mijenjati.
Da ne budem “pain in the ass”, jer to mi nije niti bila namjera, zaključit ću da smatram da bilo kakva analiza (manjkava ili ne) više koristi i doprinosi forumu i ulagačima od tisuću beskorisnih prepucavanja (pa i na osobnoj razini) kakva u zadnje vrijeme sve češće pratimo na forumu ili priglupih postova u kojima se ne donosi ništa novo u vezi neke dionice nego se samo “navija za svoje”. Zato, palac gore.

"Ne brojite novac dok još sjedite za stolom."-profesionalni kockar

Svaka cast kolega Plavi… ne slazem se s vasom analizom ali trebalo je truda da je se napravi[smiley2]

Nisam druzeljubiv tip pa nema potrebe stavljati me medju prijatelje

New Report

Close