Premješteno iz teme: [color=blue]PTKM (Petrokemija d.d.)[/color]
Moj savjet mladim invesititorima na koje, po misljenju kolega, ostavljam utjecaj, ne slusajte savjete s foruma, pratite forum u vrijeme dokolice i to cisto iz zabave, ako i pozelite ulagati na temelju savjeta s foruma, budite spremni da postoji ogromna mogucnost kako ste postali pijun u necijoj igri. Ne mora biti tako, ali moze, pa ako nemate novca na bacanje, OPREZ.
Kolega, ovo je svakako hvale vrijedan savjet za mlade investitore, a ako uzmemo u obzir da je friskih ljudi u ovome sve vise iz dana u dan, nebi bilo lose ponoviti ga s vremena na vrijeme.
OPREZ!
Ovo sam sve već ja davno napisao, a kolega je samo prepisao. Na određen način vidim da sam mnogima idol. Zahvaljujem se svima na tome!
Normalna su različita razmišljanja. Imam dionice PTKM (nikoga ne želim nagovarati da kupi iste).
– sada kad je cijelo tržište malo palo (pogledajte grafove PTKM, DDJH i grafove indeksa pa ćete primjetiti da razlike skoro da i nema.
– korekcije su sasvim uobičajena stvar. Jedni ulagači panično prodaju da bi akumulirali zaradu, dok drugi kupuju jer vide jeftinu dionicu.
– sada se tu javlja vječno pitanje tko je pametniji (ili tko ima bolju informaciju) onaj tko kupuje ili onaj tko prodaje.
– na dionicama su sigurno najviše zarade, ali se da i izgubiti.
– da bi gubitak bio što manji ili kontrolirani potrebno je imati veći portfelj (biti dobro disperziran).
– lijepo bi bilo rasprodati portfelj prije krize (samo je teško odrediti kada je to).
Pozdrav forumašima i puno je ljepše kad nema svađa, pišite argumentirano.
Normalna su različita razmišljanja. Imam dionice PTKM (nikoga ne želim nagovarati da kupi iste).
– sada kad je cijelo tržište malo palo (pogledajte grafove PTKM, DDJH i grafove indeksa pa ćete primjetiti da razlike skoro da i nema.
– korekcije su sasvim uobičajena stvar. Jedni ulagači panično prodaju da bi akumulirali zaradu, dok drugi kupuju jer vide jeftinu dionicu.
– sada se tu javlja vječno pitanje tko je pametniji (ili tko ima bolju informaciju) onaj tko kupuje ili onaj tko prodaje.
– na dionicama su sigurno najviše zarade, ali se da i izgubiti.
– da bi gubitak bio što manji ili kontrolirani potrebno je imati veći portfelj (biti dobro disperziran).
– lijepo bi bilo rasprodati portfelj prije krize (samo je teško odrediti kada je to).
Pozdrav forumašima i puno je ljepše kad nema svađa, pišite argumentirano.
Ja bih rekao da je razlog za kupnju manje-više jedan: ZARADITI.
Motiva za prodaju ima malo više, a spektar je dosta širok.[smiley2][smiley2][smiley2]
cartmann: ” Jako si im pomogao (mladim) kad kažeš nešto pozitivno o dionici , kažeš i hrpu negativnih ili u stilu ništa to nije sigurno!! ” Mislis da bi im pomogao tako da im govorim “kupujte, jos malo pa nestalo, kupujte dok je jos jefitno, kupujte, nemojte se prevarit, kupite odmah sutra ujutro, nemojte zakasnit, kupite”, i slicnim neargumentiranim navlakackim izjava?
[/quote]
Naravno da je neodgovorno PTKM usporediti s Enronom i cartmann to dobro zna i zbog toga je njegov grijeh još veći. Pametnije bi bilo ne komentirati mu ovu temu jer je isto govorio i dok je bila na 130 kuna, a sad je na znamo koliko. A još nakon svega okreće pilu naopako i indirektno optužuje nekog drugog za navlačenja i slične stvari. Još jednom pogledajte moje pisanje tijekom 7 mjeseca pa procijenite da li se radi o baljezganju, navlačenju i sl i što se dogodilo sa cijenom nakon toga. Imam neke informacije o PTKM koje neki možda nemaju(jednim dijelom vezane uz moj posao, a drugim uz moje prijatelje) ali ne mogu otkriti i ne želim niti izvore niti bilo što drugo. Pišem na neki način indirektno i pokušavam na taj način možda pomoći i drugima da nešto zarade.(to bi mi bilo jako drago , a žao bi mi bilo da bilo tko izgubi i kunu na dionicama) Nikad nisam pisao niti neću da neka dionica nevalja ako i imam info da je tako, a drugima je to primarni cilj.
A znati da je nešto dobro pa pisati protiv toga je jako loše.
pozdrav svima.
u svakom slučaju ovakve debate nisu loše, a svako nek izvuče svoj zaključak.
Nemam vremena citati postove, pa cu opcenito. Nisam pisao o PTKM vec o oprezu i nemoralnim, pa cak i protuzakonitim radnjama.
Ukratko:
– dodjem na forum i primjetim da forumas xy na 15 mjesta pise “kupite ptkm, nece jos dugo biti jeftina, pozurite”, “dokupio ptkm, ovo je siguran ulog”, “idem pocistit prodaju, nadam se da me nitko nece prestici”, te iste izjave jos par kolega, najvjerojatnije dvostruki nickovi.
– onda sasvim slucajno dobijem informaciju da taj kolega PRODAJE ptkm! Znaci, on je dao naloge za prodaju i onda dosao na forum navlaciti na kupunju njegovih dionica.
– posaljem privatnu poruku kolegi s pitanjem “zasto” i dobijem “ne bi nikad, ali sam morao kupit auto/uplatiti skijanje/popravit auto/..”.
– to sto kolega prodaje (kao posljedicu misljenja da ce cijena ici dole) ne znaci da se i kolega nije zafrknuo te da cijena nece otici gore, isto tako PTKM sutra moze ici preko 250kn (vjerojatno nece sutra, ali..), ali to ne mijenja cinjenicu da je naivni kupac bio zrtva navlakuse iz koje je, pukom srecom, izasao s profitom. Hoce li i sljedeci put kad bude zrtva izaci s profitom, ne znam, sanse su 50:50.
Nemam vremena citati postove, pa cu opcenito. Nisam pisao o PTKM vec o oprezu i nemoralnim, pa cak i protuzakonitim radnjama. Ukratko: – dodjem na forum i primjetim da forumas xy na 15 mjesta pise “kupite ptkm, nece jos dugo biti jeftina, pozurite”, “dokupio ptkm, ovo je siguran ulog”, “idem pocistit prodaju, nadam se da me nitko nece prestici”, te iste izjave jos par kolega, najvjerojatnije dvostruki nickovi. – onda sasvim slucajno dobijem informaciju da taj kolega PRODAJE ptkm! Znaci, on je dao naloge za prodaju i onda dosao na forum navlaciti na kupunju njegovih dionica. – posaljem privatnu poruku kolegi s pitanjem “zasto” i dobijem “ne bi nikad, ali sam morao kupit auto/uplatiti skijanje/popravit auto/..”. – to sto kolega prodaje (kao posljedicu misljenja da ce cijena ici dole) ne znaci da se i kolega nije zafrknuo te da cijena nece otici gore, isto tako PTKM sutra moze ici preko 250kn (vjerojatno nece sutra, ali..), ali to ne mijenja cinjenicu da je naivni kupac bio zrtva navlakuse iz koje je, pukom srecom, izasao s profitom. Hoce li i sljedeci put kad bude zrtva izaci s profitom, ne znam, sanse su 50:50.
prijatelju, teške optužbe si upravo iznio, budi malo konkretniji ako je moguće koji je to kolega na kojeg sumnjaš da se koristi dvostrukim nickovima
Nemam vremena citati postove, pa cu opcenito. Nisam pisao o PTKM vec o oprezu i nemoralnim, pa cak i protuzakonitim radnjama.
Ukratko:
– dodjem na forum i primjetim da forumas xy na 15 mjesta pise “kupite ptkm, nece jos dugo biti jeftina, pozurite”, “dokupio ptkm, ovo je siguran ulog”, “idem pocistit prodaju, nadam se da me nitko nece prestici”, te iste izjave jos par kolega, najvjerojatnije dvostruki nickovi.
– onda sasvim slucajno dobijem informaciju da taj kolega PRODAJE ptkm! Znaci, on je dao naloge za prodaju i onda dosao na forum navlaciti na kupunju njegovih dionica.
– posaljem privatnu poruku kolegi s pitanjem “zasto” i dobijem “ne bi nikad, ali sam morao kupit auto/uplatiti skijanje/popravit auto/..”.
– to sto kolega prodaje (kao posljedicu misljenja da ce cijena ici dole) ne znaci da se i kolega nije zafrknuo te da cijena nece otici gore, isto tako PTKM sutra moze ici preko 250kn (vjerojatno nece sutra, ali..), ali to ne mijenja cinjenicu da je naivni kupac bio zrtva navlakuse iz koje je, pukom srecom, izasao s profitom. Hoce li i sljedeci put kad bude zrtva izaci s profitom, ne znam, sanse su 50:50.
Ipak nakon svega, mislim da kolega cartmann sebi i svom pisanju (kao i pisanju mnogih od nas) pridaje preveliku važnost. Ovo je mjesto razmjene dobrih i loših informacija (ako to i jesu u mnogim primjerima).
Prave i korisne informacije, ako ih netko i ima, zadržavamo za sebe, jel tako. Ili ih podijelimo sa drugima kad im je “rok istekao”. Prema tome, čemu se toliko grčiti oko toga što je i kad netko napisao.[smiley2]
prijatelju, teške optužbe si upravo iznio, budi malo konkretniji ako je moguće koji je to kolega na kojeg sumnjaš da se koristi dvostrukim nickovima
Nije moguce.
Nemam zakonsko uporiste niti imam volje i vremena raditi na pribavljanju logova spajanja (IP adresa) clanova koji koriste forum niti vjestaciti tko je u tom trenutku koristio tastaturu. Isto tako ne mogu odati izvor informacije koju sam dobio u povjerenju i time ugroziti posao i rad tog covjeka, vec i iznosenjem ovih informacija sam mozda stvorio potencijalni problem ili neugodnost.
Pa ne znam cemu trazite dokaze ako znate da ih je nemoguce pribaviti bez uplitanja policije i suda, a za to nemam ni razloga ni vremena.
Ako zelite manirima Ally McBeal vikati o nedostatku dokaza, slobodno, ali oko ocekujete da cu pobijati ili trositi vrijeme na dokazivanje, necu. [smiley2]
Zelim vam ugodan nastavak dana.
Vjerovatno je posrijedi dobro informirani, neimenovani, izvor. Jesam li pogodio kolega?
Nemam vremena citati postove, pa cu opcenito. Nisam pisao o PTKM vec o oprezu i nemoralnim, pa cak i protuzakonitim radnjama. Ukratko: – dodjem na forum i primjetim da forumas xy na 15 mjesta pise “kupite ptkm, nece jos dugo biti jeftina, pozurite”, “dokupio ptkm, ovo je siguran ulog”, “idem pocistit prodaju, nadam se da me nitko nece prestici”, te iste izjave jos par kolega, najvjerojatnije dvostruki nickovi. – onda sasvim slucajno dobijem informaciju da taj kolega PRODAJE ptkm! Znaci, on je dao naloge za prodaju i onda dosao na forum navlaciti na kupunju njegovih dionica. – posaljem privatnu poruku kolegi s pitanjem “zasto” i dobijem “ne bi nikad, ali sam morao kupit auto/uplatiti skijanje/popravit auto/..”. – to sto kolega prodaje (kao posljedicu misljenja da ce cijena ici dole) ne znaci da se i kolega nije zafrknuo te da cijena nece otici gore, isto tako PTKM sutra moze ici preko 250kn (vjerojatno nece sutra, ali..), ali to ne mijenja cinjenicu da je naivni kupac bio zrtva navlakuse iz koje je, pukom srecom, izasao s profitom. Hoce li i sljedeci put kad bude zrtva izaci s profitom, ne znam, sanse su 50:50.
evo i ja spadam u tu kategoriju…
imam nalog na prodaji na 236 i na kupnji na 190 [smiley2][smiley2][smiley2]
Optimizam ulagača i na europskim i na američkim burzama
Neočekivani skok prodaje novih kuća u SAD-u obnovio je optimizam ulagača u vezi nastavka rasta osobne potrošnje Amerikanaca i korporativnih zarada, što je u srijedu na Wall Streetu rezultiralo novim rastom najvažnijih burzovnih indeksa.
Njujorški Dow Jones indeks tako je dobio 0,17 posto na vrijednosti, dosegnuvši 11.689 bodova. Tijekom trgovanja dotaknuo je i 11.721 bod, što je tek neznatno ispod povijesnog rekorda od 11.277,98 bodova, postignutog 14. siječnja 2000. Tehnološki Nasdaq indeks porastao je 0,09 posto, na 2.263 boda.
Najveće dobitnice bile su dionice Altria Groupa i General Motorsa, ojačavši za više od 2 posto. No kasnije tijekom trgovanja skok cijena sirove nafte ograničio je uzlet cijena dionica.
Cijene europskih dionica nadomak su najviših razina u zadnjih pet godina, potaknute rastom cijena španjolskih energetskih kompanija i maloprodajnih lanaca uslijed vala akvizicija i preuzimanja. Londonski Ftse indeks porastao je gotovo jedan posto, na 5.930 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,5 posto, na 5.989 bodova.
Izvor: Poslovni dnevnik, 29.9.2006.