BEZ CENZURE – O DIONICAMA

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BEZ CENZURE – O DIONICAMA

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

…a tulum. Tko je obećao tulum…?[smiley2]

Ja rekao u utorak da pravim roštilj u subotu.[smiley11]

No respect

nego jel’ neko zna kad će BLJE tromjesečni?

[i]1 i 1 nisu 2 već 11 ;)[/i] [i]Klasa Hrvatski realist, realni pesimist[/i]

Baš sam htio napisati nešto u vezi izvješća i ove korekcije. Danas je 22. . Sljedeći petak je 29. a to po mojem mišljenju znači da bi već sljedeći tjedan možda ne počeo ali završio sigurno sa laganim oporavkom i rastom cijena. Ova korekcija je dobro došla. Malo te udari u glavu da se trgneš iz nirvane i osjećaja da sve samo treba ići prema gore. Dakle kraj 3 q je tu. Sredinom i krajem mjeseca već će insideri biti dobro upućeni u stanje u određenim tvrtkama i dizati siguran sam.
Pliva mislim da neće pokvariti sve to, može samo pridonijeti svježeg kapitala.
Ina do tada neće biti riješena definitivno.
Znači još tjedan dana u crvenom a onda bi mogli promjeniti boju.

.Uspjeh nije cilj, već sredstvo da se teži još višemu.

studoš:

…a tulum. Tko je obećao tulum…?[smiley2]

Ja rekao u utorak da pravim roštilj u subotu.[smiley11]

He, he…nisi rek+o u čijem dvorištu…zapravo GDJE?[smiley2][smiley2][smiley2]

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

Novi list,20.09.06

DIONICE ISTARSKIH IZDAVATELJA KOJE SE NUDE ILI TRAŽE NA TRŽIŠTU KAPITALA, ALI SE NJIMA NE TRGUJE

Dioničari Istarske autoceste traže 15.000, a ulagači nude 75 kuna po dionici!

Tržište traži sedam istarskih dionica koje dioničari nisu spremni prodati, a to su povlaštene i redovne dionice Istarske kreditne banke Umag, zatim serija C dionica Istarske autoceste te vrijednosnice Kamena, Marimirne, Mirne i Purisa. Njih postojeći dioničari ne prodaju, no na hrvatskim burzama postoje zainteresirani kupci koji su istaknuli svoje ponude • Za dionice Istradoma, B-Coopa i Trgoprometa, odnosno Sirio usluge, uopće nema interesa – ni za kupnju, ni prodaju

Paulo GREGOROVIĆ

Dionica Adris grupe bila je najtrgovanija hrvatska dionica u kolovozu, ali i ostale istarske dionice spadaju u red najtrgovanijih na domaćim burzama. Pogotovo vrijednosnice hotelijera te nekoliko industrijskih i uslužnih kompanija te dionice zatvorenog investicijskog fonda (ZIF-a) Terra Firma. Ulagači očito vjeruju u vrijednost tih kompanija, što pokazuje relativno visok promet te snažan rast cijena tih papira u ovoj i prošloj godini.
No, što je s dionicama ostalih istarskih tvrtki? Trguje li se njihovim vlasničkim papirima te postoji li ponuda i potražnja? Na Zagrebačkoj i Varaždinskoj burzi postoji potražnja za dionicama sedam istarskih izdavatelja koje nitko od postojećih dioničara ne prodaje.
Istarska kreditna banka Umag broji 185 dioničara, a niti jedan od njih ne prodaje dionice, makar ne putem burze. No, potencijalnih kupaca ima. Oni traže 188 povlaštenih i 220 redovnih dionica za koje nude od 2.000 do 2.003 kune za prve, odnosno od 2.266 do 2.269 kuna za druge vrijednosnice. Dakle, ulagači bi kupili 0,7 posto kapitala i to platili dvostruko više od nominalne vrijednosti. S druge strane, dioničari očito nisu zainteresirani prodati dionice banke po ponuđenoj cijeni koja je manja od zbroja kapitala i rezervi društva, kad bi se isti podijelili na svaku dionicu.

prejak sam i moralno i intelektualno i verbalno i financijski da bi ikada imao potrebu igrati nepošteno - zimzelen

Molim moderatore da skinu zabranu sa bljedolike skvo. Ovo nema smisla. Howgh

Benjamin Graham: "Odlično društvo nije i odlična investicija, ako ste dionicu previše platili." MPT: "Prodali su naše snove Judini sinovi........."

HFP objavio je pozive za javne dražbe za prodaju dionica i vlasničkih udjela u 40 društava iz državnog portfelja, koja će se na Zagrebačkoj i Varaždinskoj burzi održati 28.rujna.

Novi list,20.09.06 DIONICE ISTARSKIH IZDAVATELJA KOJE SE NUDE ILI TRAŽE NA TRŽIŠTU KAPITALA, ALI SE NJIMA NE TRGUJE Dioničari Istarske autoceste traže 15.000, a ulagači nude 75 kuna po dionici! Tržište traži sedam istarskih dionica koje dioničari nisu spremni prodati, a to su povlaštene i redovne dionice Istarske kreditne banke Umag, zatim serija C dionica Istarske autoceste te vrijednosnice Kamena, Marimirne, Mirne i Purisa. Njih postojeći dioničari ne prodaju, no na hrvatskim burzama postoje zainteresirani kupci koji su istaknuli svoje ponude • Za dionice Istradoma, B-Coopa i Trgoprometa, odnosno Sirio usluge, uopće nema interesa – ni za kupnju, ni prodaju Paulo GREGOROVIĆ Dionica Adris grupe bila je najtrgovanija hrvatska dionica u kolovozu, ali i ostale istarske dionice spadaju u red najtrgovanijih na domaćim burzama. Pogotovo vrijednosnice hotelijera te nekoliko industrijskih i uslužnih kompanija te dionice zatvorenog investicijskog fonda (ZIF-a) Terra Firma. Ulagači očito vjeruju u vrijednost tih kompanija, što pokazuje relativno visok promet te snažan rast cijena tih papira u ovoj i prošloj godini. No, što je s dionicama ostalih istarskih tvrtki? Trguje li se njihovim vlasničkim papirima te postoji li ponuda i potražnja? Na Zagrebačkoj i Varaždinskoj burzi postoji potražnja za dionicama sedam istarskih izdavatelja koje nitko od postojećih dioničara ne prodaje. Istarska kreditna banka Umag broji 185 dioničara, a niti jedan od njih ne prodaje dionice, makar ne putem burze. No, potencijalnih kupaca ima. Oni traže 188 povlaštenih i 220 redovnih dionica za koje nude od 2.000 do 2.003 kune za prve, odnosno od 2.266 do 2.269 kuna za druge vrijednosnice. Dakle, ulagači bi kupili 0,7 posto kapitala i to platili dvostruko više od nominalne vrijednosti. S druge strane, dioničari očito nisu zainteresirani prodati dionice banke po ponuđenoj cijeni koja je manja od zbroja kapitala i rezervi društva, kad bi se isti podijelili na svaku dionicu.

Da kolegice, mislim da posebno ulagaći vjeruju u dionicu Terra Firme , to je inaće fond koji je uspio napraviti gubitak u 2005. godini , očigledno zbog ogromnih troškova poslovanja. Jer kako inaće tumačiti da cijene nekretnina rapidno rastu , posebice u Istri , a oni prikazali gubitak. Ne usuđujem se niti pomisliti da je nešto drugo u pitanju.Pogotovo što nam je tu neizravno kolega Čačić , on sigurno svojim ugledom i reputacijom jamči da je sve po slovu zakonu.
Da ulagaći trebaju i dalje vjerovati u ovu dionicu govori nam i podatak da je od početka 2005. godine kada je uvrštena na burzu, dionica ” stabilna ” naime stalno je na + ili – 4 %.
To je samo dokaz da se radi o dugoročnom ulaganju ( mislim da je i za kolegu Delboya ovo previše ), čak štoviše trebalo bi izmisliti novi pojam o ovakvim ulaganjima.
Možda da to nazovemo “dugo u – laganje “
U ovom slučaju po mome mišljenju trebalo bi uključiti i vlastito ili tuđe potomstvo kako bi dočekali nekakav prinos.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Rezultati ZIF-a za nekretnine

Već smo pisali o fondovima za nekretnine i o tome čime se bave i kako djeluju…

Ima ih nekoliko u Hrvatskoj i tek su na početku svojeg razvitka, ali je sigurno da u dogledno vrijeme budu postali značajan financijskih subjekt na našem tržištu kapitala i nekretnina. Jedan od takvih je i Terra Firma, prvi takav fond koji se pojavio u Republici Hrvatskoj. Zatvoreni investicijski fond za nekretnine Terra Firma prvo polugodište ove godine završio je s bruto dobiti od 5,32 milijuna kuna, odnosno 147,78 kuna po dionici. To znači da je prema nominali od 1.000 kuna ostvaren dobitak od preko 14%. Lani je Terra Firma polugodište završila s gubitkom od 811 tisuća kuna, što je bila posljedica troškova osnivanja fonda. Ovogodišnja zarada rezultat je realizacije prvog projekta iz portfelja fonda kada je prodano zemljište namijenjeno gradnji stambene zgrade na području Pule. Zemljište je kupljeno u svibnju prošle godine i u godinu dana razvijeno je do faze pravomoćne lokacijske dozvole, pri čemu je ostvaren ukupni prinos od 6,1 milijun kuna. Ukupno je u prvom polugodištu Terra Firma ostvarila prihod od 9,8 milijuna kuna, pri čemu na prihode od prodaje otpada 9,5 milijuna kuna, dok su financijski prihodi kao i lani bili nešto veći od 300 tisuća kuna. Polugodišnji rashodi iznosili su 4,5 milijuna kuna, a u potpunosti se odnose na troškove iz osnovne djelatnosti društva. Imovina je u odnosu na kraj prošle godine porasla je za 3,5 posto, sa 44,42 na 45,99 milijuna kuna. U materijalnoj imovini (nekretninama) angažirano je bilo 25,25 milijuna kuna ili 54,9 posto, dok je preostalih 45,1 posto ili 20,75 milijuna kuna bilo u kratkotrajnoj imovini. Od toga je 20,4 milijuna kuna ili 44,4 posto ukupne aktive predstavljalo financijsku imovinu. Kapital i rezerve fonda na kraju lipnja iznosile su nešto manje od 45,95 milijuna kuna odnosno 1.276,28 kuna po dionici, što je rast od 30,6 posto u odnosu na kraj lipnja prošle godine. Prema ovome se vidi da je knjigovodstvena vrijednost dionice oko 26 % iznad nominale.

—————————————————————————————————————————

Iako vise nisam obvezan pisati dragi kolega plavi bilo bi mi drago da ne pisete nebuloze jer samo pokazuju vasu razinu nepoznavanja materije… zbog cega u konacnici ispadate smjesni… preporucam temeljito citanje gornjeg clanka, onog sto je poboldano dvaput (ili cak i tri puta), i odlicne knjige Kako čitati i razumjeti financijski izvještaj John A. Tracya i Analiza financijskih izvještaja dr. Katarina Žager i dr. Lajoš Žager

Nisam druzeljubiv tip pa nema potrebe stavljati me medju prijatelje

Kolega ja vama nikada nisam rekao da pišete nebuloze ili ne poznajete materiju, ili da ispadate smiješni.
Knjiga sam dovoljno pročitao i previše , a da mogu sa Vama argumentirano ući u raspravu.

Dakle kratko i jasno, Terra Firma je 2005. godinu završila sa gubitkom od 1.778.000,00 kuna!?
To nisu nebuloze , to je sa njihovog FI za 2005. godinu.
Očigledno su bili , kako sam i naveo ogromni troškovi, ako imamo na umu kako i koliko unazad nekoliko godina prosječni ulagač u nekretnine ostvaruje svoje prinose.
Ili je to posljedica nećeg drugog, ja ne znam ali zato mirno spavam.
A koliko interesa i povjerenja imaju ulagaći u tu dionicu pokazuje da je cijena ostala praktički skoro ista ( plus, minus 4 % ) u , uskoro će biti 2 godine kako je dionica izašla na burzi.
Ako pogledamo ovaj mjesec ” interes ” i ” povjerenje ” je nagrađeno sa prosiječnim dnevnim prometom od ca. 35 000 kuna.
Pa kolega Zimzi bi ju već odavno doveo do minimalno 2000 kuna, imajući u vidu o kakvim se prometima radi.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Ovdje se ne igramo povratka u proslost vec putovanja u buducnost a mislim da je taj put za TRFM poplocan zlatnim polugama

Ja od ove dionice ocekujem stabilan godisnji prinos 15 – 20%… meni dovoljno i za miran san…

p.s. o nebulozama i nepoznavanju materije vise procitajte u mom posljednjem komentaru vama na temi PBZ

p.p.s ne morate mi zahvaljivati

Nisam druzeljubiv tip pa nema potrebe stavljati me medju prijatelje

Pa dionički fondovi poput trfm i slični su po svojoj prirodi dosta konzervativni, bez velikih oscilacija cijenom, ali uz polagan i gotovo siguran rast. Oni koji su se odlučili za ovu dionicu znaju zašto su je odabrali. To što cijene nekretnina u Istri rastu nema veze jer bitno je da dioničko tržište to prepozna kod ove dionice jer ona neće rasti ako nitko ne bude kupovao dionicu. A kao što nathan kaže, 10-15% godišnje je tu sigurno. Nije baš dionica po mom ukusu, ali nekome paše i takva pa se ne čudim što sigurno ima zainteresiranih.

New Report

Close