BEZ CENZURE – O DIONICAMA

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BEZ CENZURE – O DIONICAMA

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

[color=#175189]Ova poruka je premještena iz teme: TOZ (Tvornica olovaka Zagreb)[/color]

Frankopanska 11 – Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca

Hvala.

[color=#175189]Ova poruka je premještena iz teme: TOZ (Tvornica olovaka Zagreb)[/color]

Ovo što sam ja čuo su tračevi od radnika koji su radili/rade u TOZ-u, nešto od toga je istina.

Navodno je stečajni upravitelj ili uprava TOZ-a angažirala neku agenciju (neznam ime agencije, znam adresu: Frankopanska 11) da im vodi neke račune ili poslove(nitko nezna točno reči šta) samo se zna da si je ta agencija prvo sebi isplatila naknadu od 1 milijon kuna prije nego što je radnicima isplatila zadnje plače i godišnji odmor.
Navodno u skladištu imaju robe za 2,5 milijona kuna koje navodno stečajni upravitelj neda da se proda i da se namire barem bivši radnici od toga.
U TOZ-u postoje neki" kodirektori"("prokulista") ali na papiru nisu ništa(tako tračaju radnici), i onda su ti "kodirektori" otvarali firme na rodbinu i fakturilari račune (za zrak) TOZ-u koji je to sve uredno plačao (otud gubitak) i nije mi jasno kako nijednoj državnoj agenciji to nije bilo sumljivo(tipa porezna).
I još su ti "kodirektori" muljali i prodavali strojeve ispod cjene na crno i lovu stavljali sebi u đep, prostore koje su iznajmili su naplačivali jedan dio na crno i lovu stavljali sebi u đep.
I sad ti "kodirektori" imaju u planu kupit brend TOZ-a i preostale strojeve za neke sitne pare i preselit strojeve kod sebe u garažu ili hale i nastavit proizvodnju na svoje ime i da zarada ide njima ( kao hoče spasit fimu kao da budu spasitelji firme ono sačuvali su proizvodnju (a nisu radnicima isplatili otpremnine i pokrali su dioničare)).
I navodno je u planu da zemjište TOZ-a stoji prazno i neiskorišteno kako bi si te razne "agencije" i "čudne firmice" naplačivali naknade( tipa prihod od najma nekretnina je 500 000kn a trošak vođenja papira je 1 000 000kn) da dug raste dok ne prođe vrijednost zemljišta onda se zemljište proda naplate se "agencije" i "čudne firmice" i nešto sitno vjerovnicima a nas dioničare ko j******.
Blizu TOZ-a ti se nalaz bivša tvornica TEP koja je imala sličnu sudbinu i sad to zemjište stoji prazno i zapušteno propada(nešto sitno je iznajmljeno).

Ako je ovo istina mislim da je potrebno kontaktirati poreznu čim se formira nova vlast, čisto da se proba vidjeti kako TOZ-om upravlja stečajni kolega. Po meni je i sam stečaj zbog 750 000 kuna jako smiješan,ako si je agencija u startu isplatila milju kuna, hobotnica mi izgleda puno veća.

Gospodine Fesor 19, a kako bi ja ili mi to mogli provjerit? I kome da se ja kao dioničar žalim?

Mislim da bi prvenstveno radnici koji imaju informacije ako misle da su točne trebali napraviti prijavu. Mi kao dioničari mislim da ne možemo puno jer zanimljivo većinski dioničari sada šute,a podnijeli su navodno hrpe prijava.

I još sam čuo da je porezna utvrdila neke nepravilnosti kao da je uprava prijavljivala veču plaču nego je radnicima isplačivano, i sad navodno još se treba radnicima isplatit taj kao neki zaostatak(još jedan trač).

Bez uvrede ikome, ali tu je dosta špekulacija, kako obično biva kada je više izvora, i još više nezadovoljstva. Od kuda da skupe milion za neku agenciju, koliko bi to skupljali i to još da plate državnoj agenciji koja osigurava plaće u stečaju???
S druge strane, imamo ono što su činjenice i što je zanimljivo, zadnju inventuru koju su obavili radnici prije nego su svi otpušteni koncem listopada, nema nikakvih podataka o njoj, nitko, ni stečajni ni direktor prodaje koji je još tamo (što je isto zanimljivo, ništa se ne prodaje, čeka se odluka skupštine, a plaću prima direktor prodaje i još vozi službeni auto 24 sata, mislim da toga nema u nijednom stečaju, pitanje zašto). A priča se o više milioona kuna manjkova u roku tri mjeseca. I kad je TOZ u pitanju gdje je sve moguće previše je.

Nije li zanimljivo da je 40% sudionika bilo bolje od OTP Indeksnog u prošloj godini u natjecanju za najportfelj na mojedionice? To upućuje da je za većinu stvarno bolje ulagati u indexni fond.

Pozdrav, prvo se ispricavam ako sam pogrijesio temu kako i se cini ali nisam nasao gdje bih dalje pitao.
Imam dosta slobodnog vremena te bih se posvetio “samoškolovanju” o dionicama te utrosio na to pola godine do godinu prije samog pocetka trgovanja.
Za osobu koja se odlucila (probati) baviti dionicama i potpuni je pocetnik u tome, bez znanja ekonomije…što bi preporucili za pocetak od literature? Da li poceti od nekih osnova ekonomije pa tek onda preci na literaturu direktnu vezanu za dionice?
Da li postoje neki online tecajevi( besplatni) koji bi pomogli pri pocetku?
Igram online poker profesionalno tako da vec imam odredene “skillove” sto se tice bankrollanja te sam procitao vec jako puno knjiga o produktivnosti zbog pokera pa bih htio prosiriti to i na trgovanje dionicama sto mi se cini u puno segmenata slicno nacinu na koji radim s pokerom.
Lp

Možda prvo knjige A Random Walk Down Wall Street i Inteligent Investor 🙂

igalinek
osnove ekonomije moraš svladati najprije kako bi razumio financijska izvješća. za to ti je najjednostavnija i najbolja literatura prve godine ek faksa. dobra štiva ima robert kyosaki o investiranju uopće, pa kostolany, buffet. ako si pokeraš onda si sigurno čitao umiječe ratovanja. le bonova psihologija masa. za početak i više nego dovoljno. sretno!

Hvala na odgovorima, osim razumijevanja financijskih izvjestaja da li bi mi trebalo jos neko odredeno predznanje koje bi bilo samo za ekonomiju( ili si pod time mislio na literaturu za 1. god ek. fakulteta) prije prelaska na literaturu direktno vezanu za dionice tj. stvari bez kojih nebi ni razumio malo kmpliciranije stvari oko dionica?

Ja bi preporučio potpuno druge knjige. Najbolje i najjednostavnije možda objašnjava Lynch. npr.
Naučite zarađivati : vodič za početnike u temelje ulaganja i poslovanja / Peter Lynch i John Rotchild
Dionice : kada kupiti, kada prodati / Peter Lynch s Johnom Rothchildom

Malo mi je zeznuto jer gledam te knjige koje imate tu u knjiznici. Ja ih imam na engleskom pa imaju drukcije nazive. Ali potražite pod Peter Lynch.
možda:
Kako to radi Buffett? : 24 jednostavne strategije ulaganja najvećeg svjetskog ulagača u podcijenjene dionice / James Pardoe

Ovo su knjige koje opisuju zasto kupiti neke dionice bez prevelikog ulaženja u samu analizu.

onda kostolanyja. Onda inteligentnog investitora.

A za razumjevanje fin. izvješća trebate nauciti računovodstvo.
Onda makro i mikroekonomiju. ima puno toga. sve ovisi koliko vas zanima. imate i knjige analiza fin. izvještaja od žagera. od toga bježite. uglavnom sve knjige tražite od stranaca. naši samo prepisuju i to jako loše. Potpuni gubitak vremena

New Report

Close