Dobro jutro dragi investitori.
– stvarno ste me lijepo iznenadili.
– kako stvari stoje izgleda će i danas biti brutalno.
– pa gdje je hanfa, zašto se ne zautavi ovaj ludi rast, pa zemlja nam je u krizi,
– e moji dragi kešolovci, pobježe vam još jedan lijepi rast.
– a lijepo sam pisala, nakrcala se dionicama, ali ste me usput nakrcali i jedinicama.
– izgleda na ovom forumu najgori đaci imaju najbolje prinose.
– a što ću vam ja kad ste ljubomorni.
– čitam ja ovaj forum, i dalje puno loših ocjena za sve pozitivne postove.
– a oni postovi o krizi i kešu fenomenalne ocjene.
– samo ocjenama će te zbilja jako teško promijeniti smjer burze.
– ali tu barem ja jako lijepo vidim psihologiju burze bez ijednog grafa.
– a sada se jedino čekaju ameri, ipak o njima sve ovisi.
– I love this game.
Pozdrav !
Pitanje za Ivanu.
Već sam te to pitao, ali nisam dobio adekvatan odgovor. Zbog čega je dio portfelja bolje držati u HT-u nego u cashu? Po tvojim postovima ispada da si (skoro uvijek) dijelom u HT-u. Ti kad kažeš da si 100% u dionicama, zapravo nisi, jer si dijelom u HT-u. Je li to 20%, 30%, 50% nije bitno. Po meni je to kao da si s tim postotkom u cashu.
I onda kažeš ako sve pada, dijelom prodaš HT koji ne pada puno i dokupiš neke koje će kasnije rasti. Ako sve raste, i taj HT ti donosi kakav-takav rast. Koliko gubiš na HT-u kad pada, toliko zaradiš na njemu kad raste, ali njega jedu provizije od konstantnih prekrcaja, za razliku od casha.
Dividenda je davno prošla i jedinu prednost vidim ako dođe do devalvacije, cijena dionica, pa i HT-a bi onda valjda porasla. Sada kad smo ispod 3k, opasno je HT računati kao dio u dionicama, jer ima sve odlike casha. A ovo se uklapa i u nedavni post od Lopine. Ja osobno ne bi volio trenutno biti 100% u dionicama ako bi bio dominantno u HT-u.
Daj mi molim te objasni to s HT-om.
Pitanje za Ivanu.
Već sam te to pitao, ali nisam dobio adekvatan odgovor. Zbog čega je dio portfelja bolje držati u HT-u nego u cashu? Po tvojim postovima ispada da si (skoro uvijek) dijelom u HT-u. Ti kad kažeš da si 100% u dionicama, zapravo nisi, jer si dijelom u HT-u. Je li to 20%, 30%, 50% nije bitno. Po meni je to kao da si s tim postotkom u cashu.
I onda kažeš ako sve pada, dijelom prodaš HT koji ne pada puno i dokupiš neke koje će kasnije rasti. Ako sve raste, i taj HT ti donosi kakav-takav rast. Koliko gubiš na HT-u kad pada, toliko zaradiš na njemu kad raste, ali njega jedu provizije od konstantnih prekrcaja, za razliku od casha.
Dividenda je davno prošla i jedinu prednost vidim ako dođe do devalvacije, cijena dionica, pa i HT-a bi onda valjda porasla. Sada kad smo ispod 3k, opasno je HT računati kao dio u dionicama, jer ima sve odlike casha. A ovo se uklapa i u nedavni post od Lopine. Ja osobno ne bi volio trenutno biti 100% u dionicama ako bi bio dominantno u HT-u.
HT je velika pušika od miminimuma crobexa na 1.250 bez obzira na dividendni prinos.I tu se nema
što pričati.I ova zadnjas dva dana rasta HT je narastao najmanje od likvidnih izdanja i Ivana je
propustila brutalan rast.Danas je raslo sve osim HT i tko je u njemu je gubitnik.
Ali sutra bi moglo biti obrnuto jer bi HT mogao potegnuti.Ali nikada ne možeš znati što će odlučiti
veliki igrači.Biti će onako kako onio odluće.
Prije dva dana sam napisaio da očekujem pad,a bio sam ful u dionicama.Danas sam ponovno ful.
Prodao likvidne ,uzeo pet šest posto i kupio jednu koja bi trebala donijeti dvadeset posto u slijedećih mjesec dva.I to je 25 %.Na HT je to teško očekivati iako nikada ne znaš.Bit će kako veliki odluće.
HT je velika pušika od miminimuma crobexa na 1.250 bez obzira na dividendni prinos.I tu se nema
što pričati.I ova zadnjas dva dana rasta HT je narastao najmanje od likvidnih izdanja i Ivana je
propustila brutalan rast.Danas je raslo sve osim HT i tko je u njemu je gubitnik.
A onaj tko je kupio HT na Crobexu 3.500 ili na IPO i držao ga taj je sada bolji od velike većine ulagača u druge dionice. Tko je onda pušika? HT investitor ili većina ostalih? Nisu svi sudionici tržišta kapitala aktivni trejderi.
Možda opet ispadne tako za koji mjesec. Sve ovisi o točki iz koje gledaš.
A onaj tko je kupio HT na Crobexu 3.500 ili na IPO i držao ga taj je sada bolji od velike većine ulagača u druge dionice. Tko je onda pušika? HT investitor ili većina ostalih? Nisu svi sudionici tržišta kapitala aktivni trejderi.
Možda opet ispadne tako za koji mjesec. Sve ovisi o točki iz koje gledaš.
[/quote]
Pa upravo o tome i pričam. Onaj tko je kupio na IPO-u i držao, nije u gubitku. Ali netko tko ga je kupio na 3.500 i držao do danas, jest. Moja teza je da HT nije bolji od casha. Ne znam što bi me ovih dana natjeralo da kupim HT. S ovim da svi sudionici TK nisu aktivni traderi se slažem. Tim više im je pametnije sada kad smo ispod 3k kupiti nešto drugo a ne HT. Naravno, za full ziheraše HT je odličan izbor.
onaj koji je kupija na IPOU HT i drža do sada popušija je na inflaciji u periodu držanja odnosno
nije popušija ako nije kupova na kredit ali nije ni zaradija puno više od oročenja u banci
Ne zagovaram ni kupnju ni prodaju HT, samo da se zna, posljednja 2 puta kad je Crobex probio 2.000 je HT bio 222 i 215kn. Danas je prosječna cijena 228.50.
Pitanje za Ivanu.
Ne želim joj biti advokat, al neki dan sam razmišlajo kako raspodjelti lovu, a da me ne sjebe, promjena tečaja, porast kamate na kredit, nelikvidnost/letargija na burzi i ostalih sto huraca…
Naravno ne mogu ništa od toga izbjeći, al bar mogu umanjiti rizik…
Pa jedna od tih stvari za smanjenje rizika sam uzeo: kako reće Ivana ulaganje u HT je kao da ulažeš u banku, nema ljudi tu skokova i mislim da je ona to ponovila više puta, ono što ima tu je dividena, koja ja nemojte me držati za riječ bila nekih 15% ove godine, koja banaka daje na oročenu šternju toliko. Ako ode par kunica dole, a Bože moj, nije strašno, al ako pri toome par kunica gore, puna šaka brade, njen je post bio otprilike kad je HT bio oko 20X kn…pa eto…i jako bitno HT uvijek možete prodati trčeći…
Danas sam brutalno zaradio zahvaljujući činjenici da ne držim dionice HTea…………. [wink]
Riječ je bila o relativnom sigurnom ulaganju bez srcedrapajućih oscilacija u nesigurna vremena, a i poslje njih…svake godine fina dividendica, a prodat možeš uvijek…
Što se tiće današnjeg dana, super, mislim da smo manje više svi danas zaradili na drugim dionicama, al nisi zaradio, ako nisi prodao danas, sutra može biti korekcija (nemora) ili neki drugi hurac i ode dole…dovljno da se nadje netko u amera i iznese na nekoj presici, kako je bila ishitrena izjava o izlasku iz krize i ode sve u 3pm…recimo 10-15%, HT ne bu toliko išao dole, šta god ameri izjavili…
Eto…
Naravno da sam prodao,ne brojim ja novce kao Ivana, dok su još na stolu……………..najprije ih povučem, onda ih poslije brojim
Naravno da sam prodao,ne brojim ja novce kao Ivana, dok su još na stolu……………..najprije ih povučem, onda ih poslije brojim
Odlično bankaru. Tako se to radi. Ameri će završiti u crvenom a i Vlad je najavio smjer prema dolje. Mogao bi sutra nastat stampedo kontra današnjeg