Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

osim toga cijena na burzi VDKT je od pamtivjeka bio 2X HIDRA (glupo uparivanje ali tako je). Za razliku od Hidre ima duplo bolju EBITDA maržu i to već godinama tako… i dijele dividenu od 10 do14 kuna svake godine. ove godine su donijeli odluku o isplati ali odgodili isplatu do daljnjeg zbog problema s naplatom. to naravno nije nešto što veseli ali to je problem s kojim se svaki građevinar suočava bez iznimke, a za razliku od vdkt hidra niti ne dijeli dividendu… pardon, dijelila je za 2007…2 kn.

I'LL BE BACK

Ja nemam pojma što smrdi.
Ali kad si se već uhvatio te 2 dionice onda provjeri zašto su diskontirane ako misliš da su diskontirane. Mora postojati neki razlog za to. Ne mogu 2 takve dionice biti 30-45% diskontirane sasvim slučajno zato što ih tržište "nije primjetilo".

Nisam vidio ni jedan argument osim tvrdnje da su diskontirane. Po čemu su točno diskontirane?

Pa bilo koja dionica na bilo kojoj burzi može biti diskontirana. U tome i je štos. I onda samo u jednom kratkom razdoblju uhvati priključak. Pa to se stalno događa. Sada, je su li VDKT i ULPL toliko potcijenjene ne bi u to ulazio, ali ti tvrdiš da je to nemoguć slučaj. To bi onda značilo da na ZSE imamo potpuno efikasno tržište. Halo, efikasno tržište a npr. Dinkec kaže da na 1300 Crobija nije pametno biti izložen Hrvatskom tržištu kapitala (a na 5k jest).

Pa ovdje kod nas ima takvih gapova i nesrazmjera da je milina.

U bilo kojem momentu na svoj portfelj možete gledati kao da vam ga je tog časa netko poklonio i nije vam rekao kupovne cijene

Ja sam napisao da ne mogu 2 takve dionice biti diskontirane sasvim slučajno za 30-45%.
To je preveliki postotak za slučajnost. Da je 5-10% onda još ajde.
Tržište nije savršeno efikasno, to je jasno, ali 30-45% je puno previše da bi to bilo bez dobrog razloga.

Ali kad zagrebeš ispod površine onda ispada da je VDKT najzaduženiji u odnosu na kapital, P/E mu je negativan i ima daleko najveću amortizaciju (zašto, to ne znam?)
Trebalo bi ga sad proučiti po kvartalima zadnjih 5 godina da se dobije malo bolja slika.

ULPL ima lošiji P/S i najveći dug u odnosu na kapital, P/B je lošiji samo kod ATPL.
Dakle neki pokazatelji su bolji a neki lošiji. Koji je najbitniji?

Moguće je da i jesu malo podcjenjene ali ne čini mi se baš 30-45%.

VDKT ima najveći dug u odnosu na kapital, nije istina,hidra ima veći, ali isto tako i velika potraživanja. Kod VDKT i jest kvaka ta enormna amortizacija. Već 7 godina za redom amortizacija im je cca 50 milja kuna što je 3X više od Hidre a manja su firma. ja ne poznam toliko dovoljno građevinare da bih znao kakav tko ima investicijski ciklus i i ciklus amortizacije, ali da je vrlo čudno,jest. P/E im je negativan upravo zbog te amorizacije zato to niti se ne smije gledati. da im je ralna zarada negativna kako bi isplačivali div svake godine… kod građevinara ja smatram da je najbitniji EV/EBITDA jer je u tu kombinaciju uključen i dug i realna zarada (prije amortizacije).

što se tiče brodara, lošiji P/S? od koga lošiji? lošiji od TNPL, a bolji od JDPL i ATPL (gledam na 1H 2009) jer su se ipak vozarine drastično promijenile u odnsou na prošlu godinu. dug u odnosu na kapital je najveći kod ULPL. Ali da li je to loše? to će vrijeme čak pokazati.. ako oni iza servisiranja tih obveza imaju najveći ROE i zadrže profitabilnost ili ju ne izgube mnogo ( a za sada nema razloga da tako ne bude) onda ta poluga mora njima davati premiju na cijenu a ne diskont… isto je i kod građevinara… građevinari su ionako svi prezaduženi, pa raditi razliku ako netko ima 350% ili 400% dug vs. kapital po meni nema neke bitne razlike…

I'LL BE BACK

Vrijeme je za izlazak iz ATPL za male ulagaće,a veliki neka se misle.

– zapamtite ovo, nije zahebancija.
– mali ulagači kao što ste vi su napravili brutalne minuse.

– veliki određuju smjer i kamo će burza.
– oni se ne misle, jer oni znaju.
– a znam i ja, zato i zarađujem.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]
Onaj tko je ostao u HT u trenutku kada je crobex bio na 1.300 bodova,a HT na 190 je loš investitor.Od tog trenutka moj likvidni portfelj je narastao za preko 100%,a uz
dnevne špekulacije sam to uspio podići na preko 200 %.A onaj tko je ostao u HT je najveći
gubitnik jer je sve ostalo višestruko skočilo.Propuštena velika dobit..Nije trebalo biti pametan nego HT svesti na nulu i
kupiti bilo što drugo.Jednostavno dogodilo se ono neminovno jer su sve ostale dionice bile
fundamentalno podcijenjene u odnosu na HT i ti je trebalo prepoznati..I velićajući HT napravila si veliku štetu malima koji su te slušali i slijedili.
I sada ponovno druk za ATPL jer si u njemu.Ma meni je jasno da našim tržištem vladaju špekulanti.
Jedino HT je donekle zaštičen.Sve ostalo ekipa napuca gore ili dole.
Čak i ATPL može sutra gore iako bi se po svim fundamentalnim pokazateljima trebao strmopizditi.
ATPL je u drugom kvartalu bio gubitaš.A sada su vozarine nisko tj.pomorski sektor je i dalje u gubicima i ATPL i dalje slaže gubitke.I to najveće od svih brodara s obzirom na sastav flote,zaduženost i nažalost niske vozarine.
Tek kada BDI bude 3.500 i više može se govoriti o pozitivnoj nuli.Svi ostali brodari s obzirom na
relativnu podcijenjenost u odnosu na ATPL su daleko povoljnija kupnja.

Kako bilo da bilo, svatko ima svoj pick, bitno da smo razumno prodiskutirali i da nitko nije spomenuo LEDO, ZVZD i SNBA, to je mali korak za čovječanstvo ali velik za ovaj forum [thumbsup]

Kako bilo da bilo, svatko ima svoj pick, bitno da smo razumno prodiskutirali i da nitko nije spomenuo LEDO, ZVZD i SNBA, to je mali korak za čovječanstvo ali velik za ovaj forum [thumbsup]

jest vala [thumbsup] [smiley]

I'LL BE BACK

ULPL ima lošiji P/S i najveći dug u odnosu na kapital, P/B je lošiji samo kod ATPL.
Dakle neki pokazatelji su bolji a neki lošiji. Koji je najbitniji?

Moguće je da i jesu malo podcjenjene ali ne čini mi se baš 30-45%.

kombinaciju uključen i dug i realna zarada (prije amortizacije).

što se tiče brodara, lošiji P/S? od koga lošiji? lošiji od TNPL, a bolji od JDPL i ATPL (gledam na 1H 2009) jer su se ipak vozarine drastično promijenile u odnsou na prošlu godinu. dug u odnosu na kapital je najveći kod ULPL. Ali da li je to loše? to će vrijeme čak pokazati.. ako oni iza servisiranja tih obveza imaju najveći ROE i zadrže profitabilnost ili ju ne izgube mnogo ( a za sada nema razloga da tako ne bude) onda ta poluga mora njima davati premiju na cijenu a ne diskont… isto je i kod građevinara… građevinari su ionako svi prezaduženi, pa raditi razliku ako netko ima 350% ili 400% dug vs. kapital po meni nema neke bitne razlike…
[/quote]
ULPL je zaista puno posrnija tako da više nije precijenjen.Mislim da je ATPL precijenjena
i u usporedbi sa ULPL ispada da je ULPL podcijenjen.
-velika zaduženost u odnosu na velićinu flote
-koeficijent likvidnosti kod ULPL neuporedivo najgori od svih brodara
-nijedan stari brod da bi se prodajom popravila likvidnost
_svi ugovori dugoročni koji garantiraju preživljavanje u ova loša vremena
-kada vozarine krenu gore/ako krenu/to bitno ne utječe na dobit radi fiksnih ugovora-dakle to je ovih zadnjih tri kvartala bila prednost,ali ne mora biti dugoročno
-ipak ULPL ima najsposobniji menađment koji je kupnjom vlastitih dionica štitio svoje dioničare,
koji je kroz dokapitalizacije znao donositi korist dioničarima .
U svkom slućaju daleko bolja kupnja od ATPL.
A ostali brodari zaostaju i više ,ali TNPL ima hendikep s obzirom na likvidnost,a LPLH ajme majko.

jest vala [thumbsup] [smiley]
[/quote]
Očito da direktor/šef spava, ali na žalost probudit će se on.

U bilo kojem momentu na svoj portfelj možete gledati kao da vam ga je tog časa netko poklonio i nije vam rekao kupovne cijene

citam malo zadnjih 10 tak postova….prica se o gradjevincima i u svakom postu ATPL .onda se spominje ht pa usporedba sa ATPL LESINARI CEKAJU NA BIDU A RASPRODAJE NEMA NA ATPL [yawn]

SVI SU SPAMERI IGNORE !!! D,D(dugoročni dokupljivači)bloger predvodnik :-)strucnjak

Ja sam napisao da ne mogu 2 takve dionice biti diskontirane sasvim slučajno za 30-45%.
To je preveliki postotak za slučajnost. Da je 5-10% onda još ajde.
Tržište nije savršeno efikasno, to je jasno, ali 30-45% je puno previše da bi to bilo bez dobrog razloga.

Bez uvrede, ali dionice mogu biti diskontirane i puno više. U ovom slučaju, nakon silnih padova, i bijega investitora, tj. odlaska kapitala, cijene nekih dionica pale su na razine koje u nekom drugom periodu bi bile prihvatljive za sve. Što želim reći? Rast cijena dionica, kao i pad, određuje kapital. Pitanje je u kojem vremenu on ulazi/izlazi na tržište. U periodu od 2001.-2006., pa čak i početkom 2007. godine imali smo ogromnu akumulaciju, koja i kao svaka piramida, ima svoj vrh. Nakon INE ništa više nije bilo isto, jer je ta ista INA uključila mnoge, tj. donijela je svjež (ogroman) kapital. Isto tako tijekom 2007. godine, posebno početkom 2008. godine počinje veliki odljev kapitala što u konačnici ruši CROBEX na razine iz prošlog stoljeća [smiley]. Gdje je nestao novac? Upravo, zbog odljeva, i to iznimno jakog, srušene su cijene na razine koje su i više nego smiješne. Zato je moje mišljenje, a koje se temelji na onome što se događa u Americi, da će cijene nekih dionica skočiti i do 100% u sljedećem periodu, upravo zbog svoje podcijenjenosti, ali isto tako, i stabilizirati nakon toga. No, kako je tržište uvijek i potpuno nepredvidljivo, sve je moguće. [thumbsup]

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Probat cemo danas PSV, Valencia, Galatasaray, Twente, Benfica, kad već burza stoji, prvi jesenski listic [cool]

Dinamo i Lazio hendikep.

He he bilo dobrih investicijskih savjeta juce ovdje
[cool]

New Report

Close