Oprosti, ako se dobro sjećam ti si spominjao prije koji mjesec odlučne i pametne poteze naše vlade. Ja još nisam vidio niti jedan. Samo loše, blesave i debilne.
Moj posao nije u vladi te stoga ni ne moram smišljati rješenja. Ja plaćam poreze i kao građanin ove zemlje imam pravo prigovarati. Oni koji su na vlasti i koji su plaćeni za taj posao bi ga trebali i raditi.
No oni su svi debelo preplaćeni za posao koji rade, s obzirom na to kako ga rade.
[/quote]
Slažem se da nam Vlast nije bila na razini…No naša tragedija je što je opozicija još tragičnija!
Listajući amandmane na proračun u zadnjih 5-6 godina nisam našao ni jedan kojim su tražili kresanje proračuna.
Njihovi amandmani su uglavnom bili teški od 5-10 milijardi po proračunu.
Da su oni VLAST ne bi nas spasilo ni 15 rebalansa!
[/quote]
Nije uopće bitno tko je na vlasti, hrvatska raspolaže određenim brojem kuna koje se raspodjele i to je to, da bi se nekom dalo nekom treba uzet, nema puno mudrosti taman da je superman ili rohatinski na vlasti.
Problem je puno dublji, naša privreda ništa ne proizvodi, naš rast se temelji gotovo isključivo na potrošnji a otkuda potrošnja? Od raznih oblika kredita, kartica, rata i ostalog, znači velika većina kredita koja je podizana je potrošena za osobne stvari a ne za otvaranje radnih mjesta i investicija koje bi zaposlile nove ljude koji bi plaćali u budućnosti porez i punili državnu blagajnu a ne bili joj na teret kao do sad, uz to promjenio bi se omjer uvoza i izvoza.
Jebi ga svatko ima svoj novi auto i sam se vozi na posao u njemu, sve su to manje više krediti.
Na te aute bi trebalo lupit takve poreze da bi svatko deset puta razmislio da li bi kupio, da vidiš kako bi se smanjile gužve i promjenio omjer uvoz izvoz.
Banke koji su najgori lihvari od svih i koje konstantno izvlače veliku količinu novaca iz Hrvatske normalo daju kredite za auto a puno teže za pokretanje posla jer na autu imaju sigurniju i bržu zaradu.
Ja osobno uopće ne vidim izlaz, eventualno krenut od dvije tri jake hrvatske banke u koje bi se premjestilo sve plaćenje i plaće koje ide iz proračuna zatim rezanje broje županija a posebno broja općina i sukladno tome kresanj administracije, hitno rješavanje zemljišnih knjiga i sudstva koje bi moglo dovest do toga da počnu dolazit nekakve investicije izvana koje bi dobit ostavljale i reinvestirale ovdje, recimo krenut od toga
5% od moje plaće a ja ni kriv ni dužan za situaciju u državi, to nije grčka tragedija nego APSOLUTNA SRAMOTA!
[/quote]
Pa jesi ti bedast! Valjda imaš neke olakšice – ja nisam sve svoje uspio iskoristiti, tako da me se ovo niš ne tiče. Ovaj porez je zabluda jer će se veći dio vratiti početkom godine nakon podnošenja prijava. Dakle bez izmjena raznih Zakona država od ovoga neće uzeti ništa ili će uzeti vrlo malo!
5% od moje plaće a ja ni kriv ni dužan za situaciju u državi, to nije grčka tragedija nego APSOLUTNA SRAMOTA!
[/quote]
Pa jesi ti bedast! Valjda imaš neke olakšice – ja nisam sve svoje uspio iskoristiti, tako da me se ovo niš ne tiče. Ovaj porez je zabluda jer će se veći dio vratiti početkom godine nakon podnošenja prijava. Dakle bez izmjena raznih Zakona država od ovoga neće uzeti ništa ili će uzeti vrlo malo!
[/quote]
sava ako je tako zasto ga uvode i tim nanose stetu svom politickom ugledu,iako nisam nikad glasovao HDZ mi je do sad bio omiljeniji od ostalih,sad vise to nije tako…mislim da im ovo zbilja nije trebalo…
Bez veze radite grčku tragediji.
S zadnjim rebalansom deficit je samo 3,5% BDP-a!
Većina je pokrenula gospodarstvo s puno većim deficitima; zato kažem da je dobra stvar da se dalje ne kreše rashod nego da se povećaju prihodi.
Kako – ima tu puno načina a i dodatni porez je jedan iako najmanje i upitno učinkovit.
Što su veći nameti to je veća evazija – bilo legalna bilo ilegalna.
Tragedija je mala riječ. Mi ćemo sada nastaviti financirati politički opstanak niškoristi, ali samo će nas to više koštati.
Da ti demostriram kako se kupuju glasovi. U US i Kanadu je u zadnjih 15 godina s prostora bivše YU imigriralo preko 100000 ljudi. Ti ljudi su došli uglavnom sa ratom zahvaćenih područija, ogromna većina je ili učestvovala u ratu direktno ili živjela na ratom zahvaćenim područijima. Nitko od njih ili ekestremno mali broj je diagnosticiran sa PTSP-om. S druge strane u HR je desetine tisuća ljudi ostvarilo mirovinu putem PTSP diagnoze. Ja vidim samo dva objašnjenja zbog kojih je na vrlo sličnom uzorku došlo do vrlo različitih rezultata.
1) US i CA medicina je zaostala u odnosu Hrvatsku pa nije sposobna dijagnosticirati bolest.
2) Političari su legislativom omogućili da što više ljudi dobije državne novce putem invalidske penzije u cilju da ih učine ovisnim od državi i da dobiju njihove glasove. U svrhu ostajanja na vlasti masovno su se zaduživali i oštetili su Republiku Hrvatsku.
Isto se može primjeniti i na invalidske radne penzije. Ako uzmeš uzorak Hrvata koji žive u Sjevernoj Americi i uzorak Hrvata koji žive u Hrvatskoj vidjet ćeš da je broj onih koji su otišli u prijevremenu mirovinu barem 20 puta veći u Hrvatskoj. Da li je to zbog toga što se u Hrvatskoj radi više nego u Americi ? Ja ne bih rekao.
Novac koji je potrošen i novac koji mi sada moramo nadoknaditi iz svojih plaća je novac kojim su političari kupovali svoje glasove i na osovu koga su ostvarilvali enormne benificije.
Danas su nam samo rekli da im treba više našeg novca da s njime pokušaju zadržati svoj posao i svoje beneficije. Ako im danas damo 5%, za pola godine će doći po još 5%. Njih nije briga koliko ljudi će pod ovim nametima izgubiti posao, njih je jedino briga da sačuvaju svoj. I ne pitaju koliko to košta našeg novca i našeg znoja.
Većina je pokrenula gospodarstvo s puno većim deficitima; zato kažem da je dobra stvar da se dalje ne kreše rashod nego da se povećaju prihodi.
Kako – ima tu puno načina a i dodatni porez je jedan iako najmanje i upitno učinkovit.
Tragedija je mala riječ. Mi ćemo sada nastaviti financirati politički opstanak niškoristi, ali samo će nas to više koštati.
[/quote]
Tragedija je što ovaj pristup potiče Sindikat iako je jasno da će ovih 5% ako prođe za one s najmanjim prihodima biti 4,25% dodatnog poreza a za one koji plaćaju po stopi od 45% to neće biti 5% nego 2,75%! Dakle pojavljuje se određeni redukcijski faktor zbog poreza na dohodak koji je najmanji kod najmanjih plaća a najviši kod najviših plaća. Je li to primjereno da u postotku najviše plaćaju oni koji su najmanje odgovorni za krizu? Žalosno žalosno!
Koliko su ti imali matematiku.
Izgleda da su se kokice i purice nosile nastavnicima.
– možda ATPL dignem do 1.200kn, a možda sve to skupa i prodam nikada se ne zna.
Da ti demostriram kako se kupuju glasovi. U US i Kanadu je u zadnjih 15 godina s prostora bivše YU imigriralo preko 100000 ljudi. Ti ljudi su došli uglavnom sa ratom zahvaćenih područija, ogromna većina je ili učestvovala u ratu direktno ili živjela na ratom zahvaćenim područijima. Nitko od njih ili ekestremno mali broj je diagnosticiran sa PTSP-om. S druge strane u HR je desetine tisuća ljudi ostvarilo mirovinu putem PTSP diagnoze. Ja vidim samo dva objašnjenja zbog kojih je na vrlo sličnom uzorku došlo do vrlo različitih rezultata.
1) US i CA medicina je zaostala u odnosu Hrvatsku pa nije sposobna dijagnosticirati bolest.
2) Političari su legislativom omogućili da što više ljudi dobije državne novce putem invalidske penzije u cilju da ih učine ovisnim od državi i da dobiju njihove glasove. U svrhu ostajanja na vlasti masovno su se zaduživali i oštetili su Republiku Hrvatsku.
Isto se može primjeniti i na invalidske radne penzije. Ako uzmeš uzorak Hrvata koji žive u Sjevernoj Americi i uzorak Hrvata koji žive u Hrvatskoj vidjet ćeš da je broj onih koji su otišli u prijevremenu mirovinu barem 20 puta veći u Hrvatskoj. Da li je to zbog toga što se u Hrvatskoj radi više nego u Americi ? Ja ne bih rekao.
Novac koji je potrošen i novac koji mi sada moramo nadoknaditi iz svojih plaća je novac kojim su političari kupovali svoje glasove i na osovu koga su ostvarilvali enormne benificije.
Danas su nam samo rekli da im treba više našeg novca da s njime pokušaju zadržati svoj posao i svoje beneficije. Ako im danas damo 5%, za pola godine će doći po još 5%. Njih nije briga koliko ljudi će pod ovim nametima izgubiti posao, njih je jedino briga da sačuvaju svoj. I ne pitaju koliko to košta našeg novca i našeg znoja.
[/quote]
Najbolje svima sve skresat i bok, država ima lovu koju ne da nikom i gotovo.
To nije rješenje, u ovom što pišeš ima istine ali to je beznačajan novac, isto možemo reći za svu nabavu i sve komercijalne direktore u HR, pa tu se rade čuda od Hž-a, HEP-a i ostalog da njie za povjerovat i na tim bi se stvarima dalo uštedjet sto puta više nego na povlaštenim mirovinama od ptsp-a.
Treba povećat prihode a da se ne nameću novi porezi a to nije moguće sa ovakvim gospodarstvom kojem se rast temelji na potoršnji i sa ogromnim državnim aparatom i lokalnom administracijom od oko 500 općina.
Na predhodnoj stranici sam iznio svoje razmišljanje (barem početak) da se nešto pomakne prema naprijed.
Reci konkretne poteze
[/quote]
Tragedija je što ovaj pristup potiče Sindikat iako je jasno da će ovih 5% ako prođe za one s najmanjim prihodima biti 4,25% dodatnog poreza a za one koji plaćaju po stopi od 45% to neće biti 5% nego 2,75%! Dakle pojavljuje se određeni redukcijski faktor zbog poreza na dohodak koji je najmanji kod najmanjih plaća a najviši kod najviših plaća. Je li to primjereno da u postotku najviše plaćaju oni koji su najmanje odgovorni za krizu? Žalosno žalosno!
Koliko su ti imali matematiku.
Izgleda da su se kokice i purice nosile nastavnicima.
[/quote]
Dakle onaj tko plaća porez na dohodak 15% sada će plaćati 19,25% a onaj tko plaća 45% sada će plaćati 47,75%!!!!
nije baš za temu ..best buy.., ali da se nadovežem na prethodne kolege…
Zašto se ne priča da je previše jedinica lokalne samouprave. Imamo nekoliko stotina općina, pa nek pokažu iz vlade jedan dugoročni plan i pravac u kojem država ide. Smanjite broj županija, općina, uvedite red hž,hep… Pokažite da je bilo dosta, da krećemo od nule tj. od (-42 milijarde).
Pa onda bi svi i prešli preko 5%, ali zašto da ja odustanem od 5% svoje pošteno zarađene plaće kad Vi ne poduzimate ništa nego me i dalje kradete?! Zašto da Vam ja sa svojim novcima napunim proračun da se preživi i opet sve po starom?! Pa će se i ubuduće kad dođe voda do ušiju, uzimat harač 5, 10, 15% da se puni proračun.
Pa šta dobivamo ako smanjimo 10% svima plaće, mirovine itd.zatvorili smo proračun u željenim okvirima za ovu godinu ali dugoročno nismo dobili ništa, nismo riješili problem zbog kojeg i jesmo u ovoj situaciji.
Dajte ljudi sastavite plan i objasnite nam seljački, objasnite nam ako mi Vama damo 5% svoje plaće idućih 1,5g.šta Vi namo za to nudite nakon 1,5 g. Što?? Bit ćemo bez vanjskog duga? Što?
Nek vlada pokaže najprije odlučan plan rezanja nepotrebnih kadrova, prioriterne grane koje će stimulirat i koje će bit temelj našeg gospodarstva..itd.,pa kad završite i usvojite takvu sjednicu i nama je prezentirate onda možete i od nas tražit naše novce.
Reci konkretne poteze
Ja mislim da nije najbolje riješenje skresati svima. Mi smo u ovakvoj situaciji, i bit ćemo u još goroj, jer se u ovoj zemlji rad ne isplati. Jer smo svi isti bez obzira koliko doprinosimo i koliko uzimamo. Ako povećaš namete onima koji rade onda neće biti bolje, nego gore. Više mladih talentiranih i vrijednih ljudi će otići iz ove zemlje. Otići će svi oni koji vjeruju da radom i na etičan način mogu popraviti kvalitet svog života. Uvođenje dodatnog poreza na rad nije ništa drugo nego očuvanje subvencija onih koji nerade.
Neki konkretni potezi:
1) Početi uvoziti mlade ljude jer nam je struktura stanovništva katastrofalna. Razviti imigracijski program i omogućiti svima koji pošteno rade u ovoj zemlji da dobiju državljanstvo. U ovoj zemlji radi samo 1/3 populacije. Od toga veliki dio u državnim tvrtkama. Ako se to ne promjeni sve ostalo je uzaludno.
2) Uvesti porez na štednju, kapitalnu dobit, i dividende. Svaki prihod tretirati baš tako, kao prihod.
3) Povećati poreze na nekretnine značajno. Bizarno je da netko ko posjeduje stotine kvadrata nekretnina (i iznajmljuje ih na crno) neće izgubiti ništa ovom mjerom, a radnik podstanar sa plaćom od 3500 kuna hoće.
4) Povećati neoporezivi dio dohodka i time rad učiniti atraktivnijim. Povećati neoporezivi dio za djecu i izjednačiti svu djecu na isti keoficient. Napraviti veći spread između minimalne plaće na jednoj i penzije na drugoj strani. Tako će ljudi gubiti interes za prijevremenim umirovljenjem, radom na crno, skupljanjem socijalne pomoći.
5) Smanjiti broj državnih zaposlenika i zaposlenika u državnim poduzećima. Smanjenjem plaća ćemo dobiti lošije javne usluge i to treba izbjeći. Ja vjerujem da policajcima, ljekarima i mnogim drugim treba povećati plaće. Mnogi državni zaposlenici su potplaćeni i problem nije u visini njihovih plaća, nego broju ljudi koji su na plaći. Smanjenje broja zaposlenih se mogu ostvariti uštede. Neke državne agencije treba ukinuti.
6) Smanjivati državne subvencije koliko je to moguće.
7) Ogromna većina razvijenih zemalja prihvata troškove obrazovanja kao porezni odbitak. Time podstiču ljude da se neprekidno obrazuju. I to bi trebalo uvesti.
Ukratko promovirati rad, učenje, poduzetnost jer bez toga nema održivog razvoja. Smanjiti poreze i namete na rad znači da će ljudi raditi više i biti motivirani da uče više. Ovom mjerom kopamo samo još dublju rupu u kojoj stojimo i bit će nam teže izaći vani.