Mogli bi svi vi sčlijedeće godine klikati Jaca, Jaca, sad se sprdate, a nedate ženi priliku.
dobro je krenula i meni se čini boljim rješenjem od Sanadera. Taj nije jebo živu silu.
Ova će saslušati sve pa čak i oporbu. Jedino ne znam kako će slušati ( a kamoli gledati ) onog milanovića, taj je zbilja antipatičan.
Pretpostavljam da je ovo šala. Glede Jace. Glede Zokija komentar stoji.
To je zbunjujuće, jedan komentar je šala, a drugi ozbiljan.
I meni je svejedo koja je opcija ne palim se ni na crvene ni na crne, to je glupost, bitan je onaj tko će nam osigurati prosperitet. Još je najbolje onog Keruma pratiti malo bolje, da vidimo šta će, možda mu zatreba pomoć u glavnom gradu oko organizacije stranke? [wink]
Slažem se, ali da me neko puškom natjera da glasam onda bi zaokružio crvene, ovako ne glasam već par godina.
– ajmo ovčice o čemu se to na FOREX-u radi ??????????
– ukupno vas je 400 ošišano za cca 70.000.000,oo kn.
– stvarno ne vjerujem kako od tih 400 ovčica niti jedna nije s ovoga foruma.
Ja znam jednu ovčicu koja je uplaćivala u tu forex muljažu skupa sa curom, sestrom i roditeljima. Planirali su za 1-2 godine uzeti zarađeno i otvoriti neki fancy restoran… [rolleyes]
I ne možeš debilu objasniti da to funkcionira po principu da se isplaćuje sve dok se priljev novca povećava. A čim prestane dotok svježih ovčica, tada se zatvara pipa. Tko je do tada jamio jamio je.
– napišem kako sam prodala ATPL i odmah mi zaljepite jedinicu.
Zar ne vidis da netko svima kelji jedinice? Kog briga za ocjene? Nije valjda da te to pogadja?
– samo ni ja puno toga ne kužim.
– situacija u državi nikada gora.
– a na burzi bolje nego kod amera ili EU.
– pa stvarno smo fenomen za izučavanje.
Dok su u SAD-u propadale banke, i ostale firme, padale su dionice i to dosta.
U isto vrijeme u nas banke stoje izvrsno, ni jedna ni blizu ikakve opasnosti, firme još nisu propadale, a dionice potonule puno više nego u SAD-u koji je skoro "propao".
U isto vrijeme u nas banke stoje izvrsno, ni jedna ni blizu ikakve opasnosti, firme još nisu propadale, a dionice potonule puno više nego u SAD-u koji je skoro "propao".
[/quote]
Uvijek se sjetim najboljeg kvartalnog PTKM ikad, a dionica za par dana rokne 40% zbog Lehman Brothersa, apsolutno logično kolegice Ivana 7, zar ne?
[/quote]
Da su zakoni kao u SAD i da se provode kao u SAD 90% bi propalo. To su neusporedive stvari. Ti ako danas ne možeš isplatiti radnika ili platiti dobavljača, sutra si na sudu i moliš za chapter 11, bankrupcy protection. Tvoj radnik će te poslati u bankrot ako mu plaća kasni samo jedan dan. On to može napravit jer narednih 9 mjeseci ima unemployement benifits, 70% plaće od države.
Usput rečeno, gdje bi bio S&P kada bi Obama izjavio: "Dok sam danas prao suđe (ili auto) smislio sam kako ću rasporediti novac iz budžeta."
[/quote]
Da su zakoni kao u SAD i da se provode kao u SAD 90% bi propalo. To su neusporedive stvari. Ti ako danas ne možeš isplatiti radnika ili platiti dobavljača, sutra si na sudu i moliš za chapter 11, bankrupcy protection. Tvoj radnik će te poslati u bankrot ako mu plaća kasni samo jedan dan. On to može napravit jer narednih 9 mjeseci ima unemployement benifits, 70% plaće od države.
Usput rečeno, gdje bi bio S&P kada bi Obama izjavio: "Dok sam danas prao suđe (ili auto) smislio sam kako ću rasporediti novac iz budžeta."
[/quote]
Mora da je milina raditi u takvom sustavu, sve na vrijeme i svi svima uredno plaćaju…
[/quote]
Uvijek se sjetim najboljeg kvartalnog PTKM ikad, a dionica za par dana rokne 40% zbog Lehman Brothersa, apsolutno logično kolegice Ivana 7, zar ne?
[/quote]
Ja mislim da je jako logično. Lehman Brothers je bio četvrta najveća investicijska banka u US. Njen pad je značio da će cijena novca porasti značajno i da se tržište kredita može zalediti. Kako Pterokemija posluje u vrlo zaduženoj državi koja je k tome i većinski vlasnik iste onda znači da postoji velika vjerojatnost kako će PTKM teško i skupo doći do kredita. Što je još gore to znači i kako će njeni kupci teško doći do kredita da plate robu. Druga stvar je da nedostupnost kredita izazvana padom Lehman Brothers prisiljava mnoge poljoprivrednike po cijelom svijetu da reduciraju potrošnju gnojiva. To dovodi do pada cijena gnojiva i smanjenja dobiti tvrtki koje ih proizvode. Pali su puno i Potash i Monsanto.
Pad Lehman Brothers je naštetio svakome jer je novac postao skup i nedostupan. Što je novac skuplji to je oporavak teži i duži. Nema oporavka bez jeftinog novca.
Da, banke zbilja stoje izvrsno. Osim sto su (a to se po medijima bas i ne pise) pootpustale ljudi pun kufer, zavrnule pipu za nove kredite, postrozili uvjete, digli naknade u nebesa, digli kamate, digli spreadove na tecajnim listama, u akcijama prodaje stanova s diskontnim cijenama prodale smijuriju od kolicina koje imaju, lager zaplijenjenih automobila i gospodarskih vozila im se konstantno povecava i ne mogu to utopit nikome… Vrlo vrlo perspektivno.
Ameri su u krizi napravili inventuru gospodarstva i sada će u narednoj deceniji inkasirati benefite od jednog, za ostatak svijeta, vrlo grubog načina čišćenja nezdravih poslovnih subjekata na sceni.
Pitam se zašto Roha to nije inicirao u RH naravno u nekoj blažoj varijanti?
Zašto nije izvršio temeljitu analizu dubioza u bankama – ako imaju loših plasmana onda ih trebaju otpisati a kapital nadoknaditi od svojih vlasnika ili od HNB-a? Dopustio im je da dubioze rješavaju podizanjem kamata – dakle teret krize se po tko zna koji put prevaljuje na leđa onih koji su najmanje odgovorni. Da se imalo volje i želje za riješavanjem ključnih problema danas bi nenaplaćena potraživanja bila 4-5 milijardi a ne 16 milijardi.
Da, banke zbilja stoje izvrsno. Osim sto su (a to se po medijima bas i ne pise) pootpustale ljudi pun kufer, zavrnule pipu za nove kredite, postrozili uvjete, digli naknade u nebesa, digli kamate, digli spreadove na tecajnim listama, u akcijama prodaje stanova s diskontnim cijenama prodale smijuriju od kolicina koje imaju, lager zaplijenjenih automobila i gospodarskih vozila im se konstantno povecava i ne mogu to utopit nikome… Vrlo vrlo perspektivno.
i ja sam na svom blogu napisao da banke baš i ne stoje sjajno