@sava
ima tu puno problema. Dugovi države prema gospodarstvu su velika, ali isto tako i potraživanja države od gospodarskih subjekata. Nažalost neke neće nikad niti naplatiti. Drugo sve je veći pritisak na rast plaća u javnom sektoru, povećanju subvencija, razno raznih prava itd.
No, znakovito je da svi žele trgovat s državom. Država je i najbolji jamac. Pitam se zašto?
@sava
ima tu puno problema. Dugovi države prema gospodarstvu su velika, ali isto tako i potraživanja države od gospodarskih subjekata. Nažalost neke neće nikad niti naplatiti. Drugo sve je veći pritisak na rast plaća u javnom sektoru, povećanju subvencija, razno raznih prava itd.
No, znakovito je da svi žele trgovat s državom. Država je i najbolji jamac. Pitam se zašto?
S državom žele raditi samo oni koji nisu konkurentni da prodaju vani ili ne mogu prodati strancima u HR. Zbog čega firme daju robu Konzumu iako znaju da je neće moći naplatiti na vrijeme. Jer je nemogu prodati nekom drugom. Građevinci ne bi radili sa državom kada bi mogli naći dovoljno posla vani. Kako vrijeme bude išlo i kako se nelikvidnost bude povećavala firme će otpuštati sve više ljudi i raditi samo sa onima od kojih mogu naplatiti.
[lol] [lol] [lol]
Država je najveći neplatiša koji trenutačno ima oko 15 milijardi kuna nepodmirenih obveza.
Ajde Suza, možeš ti i bolje [lol]
[/quote]
Ovo je klasičan primjer kako pojedinci na forumu iznošenjem neistina pokušavaju manipulirati javnošću. Od 118 milijardi rashoda plaće, mirovine, socijala je oko 90 milijardi.
Po tvom sudu ispada da država od 28 milijardi u prvom polugodištu je potrošila 15 milijardi i da nije nikomu već šest mjeseci ništa platila. A to je notorna laž – možda iz razloga nepoznavanja elementarne matematike ali te ne opravdava.
[/quote]
Dobro je Suza… vidim da si bila kod Saleta na konzultacijama [thumbsup]
@sava
smanjenje deficita u prvih 5 mjeseci je posljedica recesije ili krize:
smanjena je kupovna moć stanovništva (nesigurnost, krediti itd)
smanjena kupovna moć države (uvoz zdravstvo, vojska)
smanjenje uvoza usljed smanjne domaće proizvodnje za domaće i izvoz – strano tržište
nedostatak novca
No, slažem se da je to dobra strana u ovoj krizi.
Loše je što se smanjilo punjenje državne blagajne ( na sav taj smanjeni uvoz nije plačena carina i PDV )
Dobro je što jučer i danas imamo pozitivne vijesti vezano za turizam, odnosno ipak neće turizam (priljev deviza – izvozni proizvod) jako podbaciti. Za HR je to naprosto od sudbonosne važnasti kao i prilivi od strane naših građana u tuđini (gastarbajteri ili penzije iz inozemstva).
Pad potrošnje je rezultat pojačane štednje građana – u zadnjih godinu dana štednja je rasla 9,5 milijardi kuna.
Pad proizvodnje je malo kompleksnija ali isto tako lako objašnjiva činjenica. 1Q2008 imali smo neuobičajeno jak rast proizvodnje koji je uglavnom završio na zalihama. Stoga dok se ne potroše zalihe ili svedu na razumnu mjeru ne će biti rasta proizvodnje. Glede punjenja državne blagajne nisam pesimista budući da država uredno ispunjava svoje obveze a to ne može činiti ako se proračun ne puni potrebnim sredstvima. Većina miješa pad realnog BDP-a s državnim proračunom a za proračun je važan BDP u tekućim cijenama i tu je pad marginalan – 1,5%.
[/quote]
E kako stvari stoje načekat ćemo da se izprazne neke zalihe. Recimo zalihe stanova koji su građeni u 1Q2008, tu posebno mislim na famozne Bandićeve stanove.
Samo u prvom tromjesečju je potrošeno 70% planiranog deficita. I to uz pad prihodovne strane od 4,1%, a rast rashodovne 10.7%. Rast plaća držvnih zaposlenika 11,3% i rast socijalnih davanja 12,7%. Krajnje neodgovorno.
uz duzno postovanje sto uopce pokusavas argumentirano rasparavljati sa "vojnikom", zanima me info podatak o rastu place drzavnih zaposlenika za 11.3 % u prvom kvartalu.
Zar nije bilo 6 %?
uz duzno postovanje sto uopce pokusavas argumentirano rasparavljati sa "vojnikom", zanima me info podatak o rastu place drzavnih zaposlenika za 11.3 % u prvom kvartalu.
Zar nije bilo 6 %?
Imaš u privitku. To je od Erste Banke.
Nasao sam, hvala.
Mozes li objasniti razliku izmedju stvarnih 6 % povecanja (pa zatim smanjenja) placa i 11 % koje navodi Erste. Je li caka u tome da su zaposljavali nove ljude u drzavnom sektoru?
Ne mozes.
Zar nije bilo 6 %?
Antirecesijske mjere!
Nasao sam, hvala.
Mozes li objasniti razliku izmedju stvarnih 6 % povecanja (pa zatim smanjenja) placa i 11 % koje navodi Erste. Je li caka u tome da su zaposljavali nove ljude u drzavnom sektoru?
Caka je u tom da ti je matematika za 0!
Gdje nestade onih 15 milijardi?
Budeš dobio Nobelovu ako bude desetina od te tvoje ogromne laži.