KNZM sam stavio samo zato što bio u tablici ništa više.Po meni bi turizam trebalo gledati kao"izvaredne prihode" koji mogu biti ovoliki i onoliki a nikako se bazirati na njemu.
Pa na njih i gledaju kao na izvanredne prihode. Osnovni su zaduživanje i prodaja državnih firmi.
Osnovni problem ove države je vrlo nepovoljan odnos između onih koji doprinose u proračun i onih koji uzimaju iz proračuna. Ako Hrvatska želi naprijed onda treba prestati nagrađivati nerad i nesposobnost. Treba nagrađivati rad, učenje, ambiciju. Po meni bi trebalo smanjiti porez na dohodak značajno, da se ljude motivira da rade što više.
@vergilije ako dođe manji broj turista oni manje jedu jel da jesu.Generalno će pasti nama i državi kupovna moć to stoji bez daljnjega.
Sve ok, samo glavni potrošači svih ovih firmi su Hrvati. Slažem se da će doći do promjena poslije ove sezone, ali kako će se to odraziti na poslovanje firmi, sada je stvarno prerano procjenjivati…
[/quote]
Mislim da su nekima kao što je LED0, značajan potrošač i strani turisti. Pojedu oni dosta sladoleda.
vergilije ja se samo spremam za možebitnu prigodu na burzi ovo je trenutno čisto nagađanje.To što su Hrvati glavni potrošači navedinih firmi daje mi vjeru da te firme neće propast.
– zadnji pad sam fenomenalno dobro iskoristila.
– nadam se kako ću ovaj još bolje.
– ipak sam prerano počela prodavati.
Trebala bi biti pametnija nego prošli put. Iskustvo je bitna stvar u ovom sportu.
Mislim da su nekima kao što je LED0, značajan potrošač i strani turisti. Pojedu oni dosta sladoleda.
Zato sam u prvom postu rekao većini [wink]
Slažem se s ovim što očekuješ, samo ti vremenski raspon nije realan. Naši političari će napraviti promjene tek kad zaista ne bude druge opcije, što bi moglo biti tek negdje pred ulazak u EU. Dakle 2011./2012.
vergilije ja se samo spremam za možebitnu prigodu na burzi ovo je trenutno čisto nagađanje.To što su Hrvati glavni potrošači navedinih firmi daje mi vjeru da te firme neće propast.
Naravno, sve su ovo samo nagađanja. Kao i uvijek, nekom je kriza, nekom prilika. [thumbsup]
@ twixer ja sam trenutno u fazi da ne mi se ne isplati previše raditi jer mi je dohodak na graničnom porezu pa ispada da dosta više radim za državu nego za sebe.Opet kad pogledaš nije isto staviti Mudrinića,čistačicu i mene na flat tax ili kako se to zove.
Zato sam u prvom postu rekao većini [wink]
Slažem se s ovim što očekuješ, samo ti vremenski raspon nije realan. Naši političari će napraviti promjene tek kad zaista ne bude druge opcije, što bi moglo biti tek negdje pred ulazak u EU. Dakle 2011./2012.
[/quote]
Čitav smisao ulaganja na hrvatsko tržište kapitala bazira se na vjerovanju da će EU što jače pritisnutu Hrvatsku da se reformira i tako stvori uvjete za održiv razvoj ekonomije.
@ twixer ja sam trenutno u fazi da ne mi se ne isplati previše raditi jer mi je dohodak na graničnom porezu pa ispada da dosta više radim za državu nego za sebe.Opet kad pogledaš nije isto staviti Mudrinića,čistačicu i mene na flat tax ili kako se to zove.
Ja nisam za flat tax. Mislim da to s obzirom na strukturu radne snage nema puno smisla. Po meni bi trebalo izjednačiti odbitak za svu djecu (meni nije jasno zbog čega sva djeca ne nose jednak odbitak) i povećati neoporezivi dio dohodka. Time bi se povećao spread između dohotka s jedne i socijalne pomoći i mirovine s druge strane. Manje ljudi bi radilo na crno, manje bi visilo na socijalnoj pomoći i manje bi išlo u prijevremene mirovine.
Hrvatska mora privući mladu radnu snagu izvana jer je ova starosna struktura neodrživa. To može jedino ako im omogući da pristojno zarade, odnosno ako smanji namete na dohodak.
Joj da smo se mi sami reformirali (bilo bi puno bezbolnije i postepeno,a sad nas se stavlja pred gotov čin) nas bi EU pozivao da im se priključimo bez obzira na Sloveniju ili na topničke dnevnike i dalo bi nam puno bolje pregovaračke argumente a sad nam ostaje da budemo dobri đaci i da skidamo gaće svakom susjedu.
Moje mišljenje u što ulagati ako podbaci turistička sezona.PODR,ADRS,LEDO ,KNZM,KRAS i slične firme koje posluju od direktne prodaje.
Mislim da je to dobar izbor ukoliko stvarno kriza potraje istim intenzitetom ovu i sljedeću godinu.
Nisam ljubitelj Leda ali što jest, jest, sladoledi će se lizati i smrznuto povrće će se jesti i u krizi i izvan nje [cool]
Jedino ova PODR, nikako da ostvare neki malo bolji rezultat.
Da imam vjere u našu vladu onda bi firme iz poljoprivrednog sektora poput Belja dugoročno imale stvarno dobru perspektivu. Mislim, imaju i ovako solidnu perspektivu ali bez pravog fokusa na poljoprivredu na razini države nije to to. Odbijam vjerovati da svi poljoprivredni proizvodi kod nas moraju biti toliko skupi za proizvodnju. Pa da je jeftinije uvoziti recimo krumpir iz Nizozemske i Poljske… sramota. [angry]
A kod samog Belja je problem što većinski vlasnik može raznim kompenzacijama i manipulacijama cijenama među svojim poduzećima prebacivati dobit tamo gdje mu najviše paše. Tako da tamo može dobiti biti blizu nule još sljedećih X godina.
Tabela je samo informativnog karaktera i pokazuje isključivo 1Q rezultate, dakle prošla godina nije uračunata (osim kod BV gdje su ostali tragovi prošle godine). Tu se nema što skužiti, jednostavno su podaci takvi kakvi jesu.
Ako to nisi skužila onda ti mnogo toga ne kužiš… [wink]
Na stranim burzama su reakcije cijene dionice na neke vijesti i drastične promjene fundamenata često logičnije i predvidivije nego kod nas.
evo, nedavno sam saznao iz ovoga:
Vaš link
da su procjene da će S&P 500 pri vrijednosti od oko 940 imati ttm (zadnjih 12 mjeseci) P/E oko 2000 (slovima dvije tisuće) na kraju drugog kvartala ove godine.
pa slijedom toga, pošto je kriza, i pošto su u krizi valuacije niske, svaki "normalan" investitor bi trebao očekivati da taj P/E bude oko 7 za njih. to bi značilo da S&P treba pasti na oko 3 (dakle, tri boda). tad bi mogli zaključiti da se burza vlada po fundamentima, jel?
nakon toga u trećem kvartalu očekuju negativni ttm E, pa bi tu S&P trebao biti nedefiniran. pretpostavljam da bi trebali zatvorit burzu u tom kvartalu.
i onda nakon toga imamo procjenu da bi na kraju 2009 ttm E trebali biti oko $28,6 pa bi uz pristojan P/E oko 10 (jer izlaze iz krize) S&P trebao sa onih 3 narasti na 286 boda.
eto, mislim da bi ovo gore bilo logično za očekivati, jer eto tako kažu brojke. [smiley]
eh, da, u zadnjem kvartalu prošle godine E im je bio $-23 – ak se to pomnoži sa 4 to je još veći minus. nije mi jasno zašto već tada nisu zatvorili burzu, jer takav P/E (negativan? nedefiniran?) samo zbunjuje investitore. [huh]
mislim da je i njihova burza visoko špekulativna
[smiley]