Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ok kontam sad.Ovu tablicu sam sejvao mogla bi biti idikativna iza drugog kvartala.Dakle ako se pokazatelji earnings poveća i ispeglaju minusi pogotovo Atpl moglo bi značiti da je kriza odradila najgori dio i da bi bio dobar moment za ući u dionice.

– sama tema HT, je na puno foruma zamrla.
– psihologija burze je ovaj put dokazala kako su svi investitori HT-a gubitnici.
– i ja sam ovaj put pogriješila na HT-u.
– ali na poziciju HT-a gledam kao na keš poziciju ili kao obveznicu pa me niti nije puno briga za to.
– a portfelj HT-a na koga sam računala ostao je potpuno pasivan.
– ne bi me začudilo da ovakva situacija potraje i preko godinu dana.
– jer su u pitanju velike količine dionica i velika lova.
– i nije isto skupljati HT na cijenama do 220kn ili to isto raditi na 280kn.

Većinom čitam i ne komentiram puno. Ivana ti imaš često vrlo zanimljivih i dobrih izjava, ali u ovom postu si bila malo kontradiktorna. Kažeš da te nije briga zato što ti je HT keš pozicija, a istovremeno u istom postu izjavljuješ da si pogriješila na HT-u, pa si računala na HT, ali je ostao pasivan.

Ovo nije kritika, samo mala opaska.

– I don’t love this game.
Pozdrav ! [smiley]

Prije nego potrošim i 1 lipu pogledam da li je proizvod hrvatski ili uvozni, i kupim hrvatski!

Mislim da je za brodare relativno sigurno da će do kraja godine poslovati pozitivno jer ne ovise o našem gospodarstvu.

Na čemu se temelji optimizam. 0% cash imaju samo oni koji su jako uvjereni da će burza ići gore. Dobro, HT se na našoj burzi gdje se padom smatra -3% dnevno i više može smatrati cashom.

– optimizam mi se temelji na nelikvidnim dionicama i HT-u.
– keš je trenutno 0% ,
– ali ovaj pad mi sigurno neće puno utjecati na portfelj.

– osim dionica radim i neke druge stvari.
– tako bi mi jedan veći pad zbilja odgovarao.

– ovo ljeto ću puno nove love upucati u burzu.
– a biti će i kredita, ali to ipak ovisno o situaciji.

– većina vas na pad burze gleda s velikim strahom.
– za mene su to fenomenalne prilike.

– mislim kako se ovakve prilike ne nude često u životu.
– po meni su ovo jedinstvene prilike za bezobrazno bogaćenje.

– zadnji pad sam fenomenalno dobro iskoristila.
– nadam se kako ću ovaj još bolje.
– ipak sam prerano počela prodavati.

– I love this game.
Pozdrav !

Ok kontam sad.Ovu tablicu sam sejvao mogla bi biti idikativna iza drugog kvartala.Dakle ako se pokazatelji earnings poveća i ispeglaju minusi pogotovo Atpl moglo bi značiti da je kriza odradila najgori dio i da bi bio dobar moment za ući u dionice.

Tablica je dobra. Zanimljivo je da se kriza ipak osjetila na većini poduzeća u sastavu crobexa.

Mogao bi biti sasvim dobar indikator ako nekim slučajem turistička sezona ipak podbaci a naši dripci u vladi naravno ne poduzimaju nikakve preventivne mjere za slučaj da se to desi.

Mislim da je pretpostavka da bi cijelu godinu ostao isti ipak malo pretjerana. Prvi udar krize je bio 1q, dakle očekivao bi bolje rezultate u 2q, a onda opet nešto slabije za 3q kad se očekuje drugi udar krize, 4q oporavak. Također u crobexu nema baš puno poduzeća koja su direktno pogođena turizmom, tako da bi veći pad tog segmenta imao tek neizravne posljedice na poslovanje istih. Ovakva analiza bi imala puno više smisla kad bi ju gledao kroz vremenski period od par godina, jer ako bude puno oscilacija na tržištu prosjek p/e možeš zaboraviti kao indikator smjera.

When speculation has done its worst, two and two still make four.

Moje mišljenje u što ulagati ako podbaci turistička sezona.PODR,ADRS,LEDO ,KNZM,KRAS i slične firme koje posluju od direktne prodaje.Zašto ulagati u njih zato ako turistička sezona podbaci,naprosto zato što će od ovih firmi PE-ovi (odnosno earningsi) izgledati jako loše u odnosu na prošle kvartale,tada će forum odraditi svoj dio posla i natjerati će gotvo sve forumaše u paničan bijeg naravno tada tjeraju dionice u oversold (sad malo na red dolazi TA).Ove firme imaju svoje kupce u Hrvatskoj i mogu nekad poslovati bolje nekad lošije ali dosta teško da će propasti.Jednom će minuti ova kriza i turisti će se vratiti a tada će odjednom earningsi ovih firmi porasti a PE-ovi pasti.

Također u crobexu nema baš puno poduzeća koja su direktno pogođena turizmom, tako da bi veći pad tog segmenta imao tek neizravne posljedice na poslovanje istih.

To što nisu direktno pogođena ne znači da ne mogu biti jako pogođena. Turizam generira i ogroman dio državnih prihoda, a mnogi ovise o državnoj potrošnji, subvencijama, potporama…

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Moje mišljenje u što ulagati ako podbaci turistička sezona.PODR,ADRS,LEDO ,KNZM,KRAS i slične firme koje posluju od direktne prodaje.

Od tih firmi jedino bi adris mogao osjetiti pad turizma zbog Maistre i ostalih dijelova. Ove druge spadaju pod prehranu, koja je valjda jedini segment na kojem turisti neće štediti. Sumnjam da su došli gladovati [wink]

Ako sezona doista podbaci problemi će biti u slabijoj kupovnoj moći, lošijim tržišnim uvjetima i sl.

Moje mišljenje u što ulagati ako podbaci turistička sezona.PODR,ADRS,LEDO ,KNZM,KRAS i slične firme koje posluju od direktne prodaje.Zašto ulagati u njih zato ako turistička sezona podbaci,naprosto zato što će od ovih firmi PE-ovi (odnosno earningsi) izgledati jako loše u odnosu na prošle kvartale,tada će forum odraditi svoj dio posla i natjerati će gotvo sve forumaše u paničan bijeg naravno tada tjeraju dionice u oversold (sad malo na red dolazi TA).Ove firme imaju svoje kupce u Hrvatskoj i mogu nekad poslovati bolje nekad lošije ali dosta teško da će propasti.Jednom će minuti ova kriza i turisti će se vratiti a tada će odjednom earningsi ovih firmi porasti a PE-ovi pasti.

Desit će se nešto drugo. Shvati ćemo da nemožemo živjeti isključivo od turizma i zaduživanja, pa ćemo se više okrenuti proizvodnji i izvozu. Onda će ove firme (s izuzetkom KNZM) dobiti podršku. To će sigurno desiti jednog dana, samo je pitanje kada.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

@vergilije ako dođe manji broj turista oni manje jedu jel da jesu.Generalno će pasti nama i državi kupovna moć to stoji bez daljnjega.

KNZM sam stavio samo zato što bio u tablici ništa više.Po meni bi turizam trebalo gledati kao"izvaredne prihode" koji mogu biti ovoliki i onoliki a nikako se bazirati na njemu.

@vergilije
ako dođe manji broj turista oni manje jedu jel da jesu.Generalno će pasti nama i državi kupovna moć to stoji bez daljnjega.

Sve ok, samo glavni potrošači svih ovih firmi su Hrvati. Slažem se da će doći do promjena poslije ove sezone, ali kako će se to odraziti na poslovanje firmi, sada je stvarno prerano procjenjivati…

New Report

Close