Ja nemam kredit ali ovo što sad banke rade zapravo pilaju granu same sebi mnogo ljudi će zapamtiti ovo "maslo" banaka i pitanje koliko će im se klijenata vratiti da kupe nove sise.Samim podizanjem kamata guše ostatak ekonomije i otežavaju izlazak iz recesije.
Banke podižu kamate zato što su i naše banke plasirale mnogo rizičnih kredita i strahuju od totalnog sloma a sad svi morju plaćati bančine krive procjene.mislim da se banke boje nekih 20-ak tisuća neprodanih stanova i još jedno 15 tisuća problmatičnih otplata stanbenih kredita,tako bi se moglo odjednom naći u bilanci banke mnoštvo nekretnina.
Kolega, koliko "dobro" nas narod pamti vidimo svaki put na izborima
Ti lažeš samu sebe ,jako su ti važne ocijene jer ih stalno spominješ….i nije istina da te neko ovdje mrzi ,voljeti je malo preteška riječ za ovaj svijet al ti si u svakom slučaju jedan vrlo zabavno osmišljen lik ,bar meni ,jer naravno da je sve ovo samo uloga koja se glumi [smiley]….premalo cijeniš obrazovanje ,mislim da nema ničeg vrijednijeg od toga osim žive osobe ,naravno ….vidiš i sama što novac čini ljudima i u što ih pretvara.
– ocijene su mi važne zbog pisanja.
– ja ipak nisam kao onaj Baron,
– ako sam većini dosadna tada sigurno neću pisati.
– ali napisala sam fenomenalnu prognozu, i napisala koje će dionice brutalno narasti.
– i te dionice (brodari) su zbilja brutalno narasli.
– pa kada vidim vaše ocijene, pa to je zbilja sramotno.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
-ocijene ti ne trebaju biti bitne niti što ovdje netko o ttebi misli…..poradi malo na toj svojoj nesigurnosti
-prestani stalno spominjati barona ,vlada ili bilo koga iz prošlosti koga više nema ovdje kao da ti se život vrti oko njihovih davno izrečenih riječi……živi za budučnost a ne za ono kaj je bilo
-lijepo je od tebe što želiš dijeliti svoje znanje ,no za to ne trebaš očekivati zahvalnost ako te pokreče želja da pomogneš a ne želja za slavom.
Ovo je tema Best buy pa bi se o tome moglo nesto i napisat, a ne prepirke i razmisljanja o ekonomskom stanju.
Ovo je tema Best buy pa bi se o tome moglo nesto i napisat, a ne prepirke i razmisljanja o ekonomskom stanju.
Pa počni ti recimo…
.
Pa kad već pitaš,mislin da je najbolja fifty-fifty varijanta.Pola u građevinarima-hold i pola u brodarima-lagani trejd.Meni ovo prilično dobro funkcionira zadnje vrijeme.
Pa počni ti recimo…
[/quote]
Evo mene zanimaju razmisljanja ukrcavat se u galopirajuce brodare ili cekat u stagnirajucim dionicama tipa gradjevinari, viro??
[/quote]
dugoročno (godinu dana) je sve to teško predvidjeti….za više od godinu dve mislim da na brodarima neće biti gubitak ako se uđe po ovim cijenama…
a građevinari? nekako mi se čini da s obzirom na stanje financija u državi neće biti dobro za nih,jer će jednom ovi bjesomućni neisplativi projekti morat stati. za to nema novaca
a sad sve ovisi o njihovom manangmentu koliko će naći dobrog posla vani
a u tim krugovima ima svega, i osobno u malo njih vjerujem…
viro? ima perspektivu ali opet i njihova upravljačka struktura bi mogla imati problema sa novcem pa su razna iznenađenja moguća…
ništa tu nije trajno,neka se netko razboli i firma odmah ode prema dole,sve previše ovisi o pojedincima na cijelom našem tržištu
eto,moje laičko mišljenje
Best buy dajem samo na PM, da me se ne optuži za drukanje.
Naravno da neću spominjati dionice iz svog portfelja. [cool]
crobex11,
oba posta su ti na mjestu:
1 slabo se ljudi ovdje drze teme, raspon je od brutalno privatne dr**ce na javnom mjestu do svi o svemu, iako ima i tu zanimljivih prepucavanja. Normalno je da nitko od iskusnijih nece obrazloziti koje je poteze povukao i zasto. Takvi ako nemaju problema s egom vise i nisu na forumu.
2 slaganje portfelja: i mene muce gradjevinari, nisam trgovac vec investitor, dio sredstava sto drzim u dionicama slazem ne po cakuli i unutarnjim infoima (izgleda da nekima dobro idu spekulacije na burzi, za mene je to drugi svemir) vec po klasicima: ulaz u pravo vrijeme, diverzificirani portfelj koji prati index (hocu likvidne), ne uzimaj dionice sto po razlicitim kriterijima ti ne valjaju i ostanes na 10-12 dionica. S nekim sektorima (financije, trgovina) ne zelim imati posla, ali te dionice mi i onako otpadnu po ranije postavljenim kriterijima. Normalno da u svjetlu svjezih kretanja cijena svakom dodje da sve prebaci u brodare. E sad, mucilo me da li gradjevinare kao sektor vise uopce ista zadrzati i sto (igh nazalost nisam uzeo ove godine na vrijeme)? Ja sam sadasnji pad ispod 2000 crobexa iskoristio za malo preslagivanje portfelja i dokup. Spori rast gradjevinara, prethodni dodatni pad one nesrece od ingre i dokup drugih sektora i onako su mi smanjili gradjevinare na oko 15%, pa za sada nek stoje, ne mogu puno toga pokvariti ni popraviti. Cak ni brodare nisam puno dokupio, imam ranije dobar ulaz u atpl, malo sam ih diverzificirao.
crobex11,
e da, jos i viro, meni je on stup prehrambeneindustrijeipoljoprivrede u portfelju, mozda sam debelo za**bo. na mojoj bb listi stoji s P/E*P/Bv=5,5 (9.6.2009.), s cijenom od 196 kn bio je pao na 11% vrijednosti od maximuma, dug/kapital i koef.tek.lik.bili su mu za nase prilike ok po podacima do kojih sam dosao, itd, to je ono sto sam kao amater mogao uociti, ne vidim ni nista uznemirujuce po vijestima. nemam pojam o dionicama u kojima sam tek od 8.2008. pa se nemoj ravnati po mojim prosudbama:)
crobex11,
oba posta su ti na mjestu:
1 slabo se ljudi ovdje drze teme, raspon je od brutalno privatne dr**ce na javnom mjestu do svi o svemu, iako ima i tu zanimljivih prepucavanja. Normalno je da nitko od iskusnijih nece obrazloziti koje je poteze povukao i zasto. Takvi ako nemaju problema s egom vise i nisu na forumu.
2 slaganje portfelja: i mene muce gradjevinari, nisam trgovac vec investitor, dio sredstava sto drzim u dionicama slazem ne po cakuli i unutarnjim infoima (izgleda da nekima dobro idu spekulacije na burzi, za mene je to drugi svemir) vec po klasicima: ulaz u pravo vrijeme, diverzificirani portfelj koji prati index (hocu likvidne), ne uzimaj dionice sto po razlicitim kriterijima ti ne valjaju i ostanes na 10-12 dionica. S nekim sektorima (financije, trgovina) ne zelim imati posla, ali te dionice mi i onako otpadnu po ranije postavljenim kriterijima. Normalno da u svjetlu svjezih kretanja cijena svakom dodje da sve prebaci u brodare. E sad, mucilo me da li gradjevinare kao sektor vise uopce ista zadrzati i sto (igh nazalost nisam uzeo ove godine na vrijeme)? Ja sam sadasnji pad ispod 2000 crobexa iskoristio za malo preslagivanje portfelja i dokup. Spori rast gradjevinara, prethodni dodatni pad one nesrece od ingre i dokup drugih sektora i onako su mi smanjili gradjevinare na oko 15%, pa za sada nek stoje, ne mogu puno toga pokvariti ni popraviti. Cak ni brodare nisam puno dokupio, imam ranije dobar ulaz u atpl, malo sam ih diverzificirao.
po meni je dlkv odlican pik sto se tice gradjevinara,nije klasican gradjevinar usmjeren je prema energetici a to mu otvara u mnogocemu vanjska trzista,imaju i brodari svoje crne tocke kako bi se na njih inflacija u svijetu odrazila,po meni za dugorocno drzanje ima par tvrtki iz prehrambenog sektora koje su mi ok uz koncar i tvrtke okrenute energetici… ipak ja volim spekulirati i meni su gradjevinari i brodari trenutacno in,omjer dobiti i rizika po meni prihvatljivi….da zaboravio sam reci su dugorocno i luke ok,plocama ce jako dobro doci prolaz koridora c5 kroz bosnu koji mozda nece proci ove godine ali kroz neko vrijeme ce proci….isto kao i bar boljare mislio sam najprije da je neisplativa investicija no kad se uzme u obzir,koliko brodskog tereta ide preko bara za srbiju…onda nase turisticke dionice su ok ova godina mozda i ne bude nesto ali ako se pogleda malo dugorocnije dobija se svakako drugacija slika,ne ove,ne sljedece godine ali uci cemo vec u EU itd….poanta svega je da su trenutacno jedino precijenjene tvrtke koje bi mogle otici u stecaj,sve ostalo je trenutacno podcijenjeno,ako gledas na rok duzi od mjesec dana…
Brodari su svoje odradili osim TNPL
Vrjeme je za Građevinare da idu gore jer su strašno pali
Zatim vidi se da su građevinarski radovi u novom porastu ..
Zatim slažem se za DLKV jako potcjenjen..
vjesti Impresivan oporavak građevinskih radova u Hrvatskoj
http://business.hr/Defaul…amp;readcomment=1#comment