Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Znači da je špekulativni kapital postao dominantna snaga na burzi. Pitanje je da li on ima snage da nas povuče gore. Mirovinci su napravili zanimljiv manevar. Kupovali su defanzivne dionice i oslobađali novac. Taj novac je kupovao ofenzivne iz koji su se fondovi povlačili.

Mene brine činjenica što mi se čini da je ista situacija u US. Što znači da će prilično brzo krenuti uzimanje profita…
[/quote]

Ovisi kuda će krenuti ekonomija. Za sada imamo znakove da se pad usporava. Ako se trend uskoro ne promijeni i ne dobijemo znakove da se ekonomija diže, vrlo moguće.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Npr bilo bi mi super da kupim HT na 100 kn sa prvim ulazom.Ali pošto mi je najviši ulaz 357 kn definitivno ne bi volio da padne na 100 kn ma koliko god to bila super cijena i dividenda od 30% (premda bi vjerojatno kupovao po 100 kn)
Ivana stvarno mi nije jasno pa šta radiš u HT kad svako malo zaradiš 100% na drugim dionicama.Ja definitvno da sam tako hebeno dobar sekunde više ne bi bio u Ht i čekao mizernih 15% godišnje.
P.S evo pošto je Ivana odlikašica sad ću joj davati samo 5-ice [lol]

Good point

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Ovisi kuda će krenuti ekonomija. Za sada imamo znakove da se pad usporava. Ako se trend uskoro ne promijeni i ne dobijemo znakove da se ekonomija diže, vrlo moguće.

Pazi, još uvijek rastemo na loše vijesti. Na finvizu pogledaj ovaj tjedan ekonomski kalendar. GS i ekipa su dogurali tržište milom ili silom do ove točke, sad će predati vodstvo špekulantima. Općenito mislim da ćemo vidjeti jači rast, a potom ono o čemu smo raspravljali zadnji put.

When speculation has done its worst, two and two still make four.

Amerikanci su sve ovo zakuvali i sad se trude što prije zakrpati sistem i izgleda da uspjevaju malo po malo sanirati štetu.Sad se ja pitam što su to Hrvati uradili da se ublaži recesija? Kupili smo vrijeme naravno sa određenom kamatom.Dakle Hrvati kupuju vrijeme i nadaju se da će za 3-4 mjeseca svjetska ekonomija živnuti i da će narod zaboraviti recesiju i skupe kredite te da će opet navaliti na šaltere banaka po nove aute i stanove,a može i po nove sise.

Pazi, još uvijek rastemo na loše vijesti. Na finvizu pogledaj ovaj tjedan ekonomski kalendar. GS i ekipa su dogurali tržište milom ili silom do ove točke, sad će predati vodstvo špekulantima. Općenito mislim da ćemo vidjeti jači rast, a potom ono o čemu smo raspravljali zadnji put.
[/quote]

Prije 3 mjeseca smo mislili da idemo u depresiju, onda je Vikram Pandit posao zaposlenicima CITI banke email sa jednom rečenicom. Odjednom su svi zaboravili depresiju. 07.03. preovldavajući sentiment je bio depresija i S&P je bio na 650. Danas nije i mora biti znatno više. Dali je to 940, ko zna. Mene više brine Hrvatska ekonomija nego Američka.

Prije 3 mjeseca smo mislili da idemo u depresiju, onda je Vikram Pandit posao zaposlenicima CITI banke email sa jednom rečenicom. Odjednom su svi zaboravili depresiju. 07.03. preovldavajući sentiment je bio depresija i S&P je bio na 650. Danas nije i mora biti znatno više. Dali je to 940, ko zna. Mene više brine Hrvatska ekonomija nego Američka.

Hehehe, nisi skužio na što sam mislio. Ne govorim o depresiji, za mene je ova kriza završena bar za naredne dvije godine. Sentiment će više sličiti euforiji u narednom periodu. Znamo što poslije toga ide, a nije još veća euforija.

Što se hr ekonomije tiče, sve je već rečeno na temi "kako prebroditi…" pred par mjeseci. Trebaju strukturne reforme, dio ćemo napraviti, dio ne. Likvidnost će poboljšat jer teško može gore. I ponoviti će se ovo što je nikson napisao. Treba paziti na eventualno uzimanje kredita i kretanje deviznih tečajeva, konkretno USD…

p.s. ovo su naravno sve skromna očekivanja autora posta…

Hehehe, nisi skužio na što sam mislio. Ne govorim o depresiji, za mene je ova kriza završena bar za naredne dvije godine. Sentiment će više sličiti euforiji u narednom periodu. Znamo što poslije toga ide, a nije još veća euforija.

Što se hr ekonomije tiče, sve je već rečeno na temi "kako prebroditi…" pred par mjeseci. Trebaju strukturne reforme, dio ćemo napraviti, dio ne. Likvidnost će poboljšat jer teško može gore. I ponoviti će se ovo što je nikson napisao. Treba paziti na eventualno uzimanje kredita i kretanje deviznih tečajeva, konkretno USD…
[/quote]

Naći dobar posao u US je još uvijek nevjerojatno teško. Znam ljude koji su vrhunski stručnjaci u elektronici. Jedan je izgubio posao u Novembru i trebalo mu je 6 mjeseci da nađe drugi posao. I to znaš koji, profesor na fakultetu. U industriji, nema teorije. Cijene, nekretnina su se stabilizirali, po mojim informacijama.

Pazi, nije svugdje jednako provesti reforme. Ako imaš mlado, zaposlivo stanovništvo onda to ide lakše. Njih zanima da se ekonomija što prije oporavi jer od nje žive. U nas je više od pola populacije nezaposlivo. Njih ne interesuju ekonomske reforme, jer neće raditi bez obzira kakva bila ekonomija. Pojednostavljeno, što jače udarimo od dno više će ljudi shvatiti da su reforme potrebne i lakše će biti provesti te reforme.

Naći dobar posao u US je još uvijek nevjerojatno teško. Znam ljude koji su vrhunski stručnjaci u elektronici. Jedan je izgubio posao u Novembru i trebalo mu je 6 mjeseci da nađe drugi posao. I to znaš koji, profesor na fakultetu. U industriji, nema teorije. Cijene, nekretnina su se stabilizirali, po mojim informacijama.

Uvijek me iznenadi kako gledamo iste stvari, iz sasvim različite perspektive. Tek se stvaraju temelji za izlaz iz krize u realnom sektoru US, kao što si upravo rekao. Još ima puno posla za napraviti. Dok pravi oporavak ekonomije krene, indeksi mogu i dolje i gore. Ja govorim o kretanju indeksa i burze, a ti ekonomije… [wink]

Volio bi da se kod nas puno toga reformira, bar dok dođe vrijeme moje generacije. No znam da neće ići bez da se rješimo dugova prošlosti…

@twixer stvarno kako je izgledalo prije 3 mjesca i sad je razlika neba i zemlja u suštini stvari ništa se nije promjenilo na bolje samo su malo pesimistične prognoze bile malo pretjerane pa nam sad to izgleda kao tračak optimizma što se vidjelo na burzi.I dalje se gase manje firmice novi otkazi stižu sve više i više nezaposlenih.
U Hrvatskoj je imeratorica nelikvidnost potaracala skoro svaku ekonomsku aktivnost i što sad koristi građenje mostova i infrastrukture ako to samo generira dodatni dug? Država mora pod hitno eliminirati nelikvidnost i zakonski ograničiti max 30 dana odgodu plaćanja,a samim tim bi učinila prvu pravu antirecesijsku mjeru,hm premda je plaćanje prvi preduvjet normalne ekonomije.
Da se mene pita ja bi uložio grde novce u poljoprivredu to je jedini način da uspostavimo kakvu takvu proizvodnju kroz 5-6godina znam da nije poljoprivreda neko fency zanimanje ali zapravo biti ću sretan ako igdje uopće i radim.Druga grana koju bi poticao je turizam jer je to čita sreća da imamo more.Kroz turizam bi malo "skuplje naplaćivao poljoprivredu" Rastom poljoprivrede bi smanjili i ogromni robno trgovinski deficit i ako bi samo na poljoprivredi i stočarstvu zadržali novce od uvoza tih istih oslobodili bi ogromnu količinu kapitala koji bi ostajao u Hrvatskoj.

Volio bi da se kod nas puno toga reformira, bar dok dođe vrijeme moje generacije. No znam da neće ići bez da se rješimo dugova prošlosti…

Mislim da još uvijek nismo dovoljno jako udarili o zemlju da bi se osvjestili. Ali ćemo uskoro.

Imaš interesantnu raspravu na ZABA-i. Ljudi raspravljaju kako bi banke trebale smanjiti kredite, biti socijalno osjetljive i tako pomoći da se lakše vrate krediti. Kada ljudi počnu raspravljati kako treba više raditi da bi se vratili krediti, osobni i državni, onda smo dotakli dno. Tek onda možemo krenuti sa reformama.

Ja nemam kredit ali ovo što sad banke rade zapravo pilaju granu same sebi mnogo ljudi će zapamtiti ovo "maslo" banaka i pitanje koliko će im se klijenata vratiti da kupe nove sise.Samim podizanjem kamata guše ostatak ekonomije i otežavaju izlazak iz recesije.
Banke podižu kamate zato što su i naše banke plasirale mnogo rizičnih kredita i strahuju od totalnog sloma a sad svi morju plaćati bančine krive procjene.mislim da se banke boje nekih 20-ak tisuća neprodanih stanova i još jedno 15 tisuća problmatičnih otplata stanbenih kredita,tako bi se moglo odjednom naći u bilanci banke mnoštvo nekretnina.

Šta je nagrada onima koji pogode ?

– ako pogodite nagraditi će vas sama burza.
– kada sam ja pisala kako me zanima samo hvatanje 100% rasta većina vas se je smijala.
– samo to sam ja i uspjela na 5-6 dionica.
– s takvim investicijama se ne hvalim.
– takve investicije pronalazim.
– stvarno me ne zanima zarada za burek.

– i sada skupljam takve dionice.
– i nikada ne drukam, odnosno niti ne pišem o takvim investicijama.
– a u nekima sam i u top10.
– o dobrim investicijama nema potrebe pisati.
– samo kada vi kužite kako su to dobre investicije,
– tada ću vam ja prodati te dionice.

– pa uvijek vam prodajem dobre dionice.

– tko ne želi rizikirati s dionicama tu uvijek postoji jako dobra obveznica zvana HT.

– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
da nisi u HT-u u top 10? [lol]

i da ne zaboravimo i pad je dio leta!

New Report

Close