Lopina & Governor.
– moram se umiješati u raspravu.
– prije par godina sam gledala LKRI, ne znam koja dionica ima viši P/E u svijetu.
– i ona je lijepo narasla bez mene.
– i sada na ovim najnižim smiješnim cijenama sam ju isto gledala, opet me odbio taj P/E, i opet sam propustila zaradu.
– moj konzervativni način ulaganja jednostavno ne dozvoljava ulaganje u veliki P/E.
– zbog toga sam sada prodala VIRO,
– slažem se da je VIRO dobra dionica.
– ali po meni na tržištu ima i puno boljih, s malim P/E, pozitivno posluju i dijele dividendu.
– čitala sam Kostolanya,
– baš on navodi velike dobitke na firmama koje su negativno poslovale pa se je trend okrenuo.
– tu su mu bile i najveće zarade.
– ali po meni je puno pametnije zarađivati sigurnih 20% nego upitnih 100%.
– samo je i meni drago zarađivati 100%, te s jednim dijelom kapitala ulazim i u takve lude investicije, ali opet gledam da je firma o.k.
– I love this game.
Pozdrav !
Ma sve duže od prvog izvješća za mene je daleka budućnost.Dakle maksimalni vremenski horizont
do o1.08.2009.Barem,za sada.Iako se može dogoditi da zaigram i na duži rok ali tada potencijalni
tast treba biti 300 do 400% godišnje.Ima toliko jeftine robe ,a fali novaca.
Dobro je reka …..: Prije ćeš ti postati nelikvidan nego tržište likvidno.
Tržište postaje likvidno,a ja sam skoro pa nelikvidan.
Meni se to dogodilo kroz margine.I sada me interesira velika multiplikacija dobiti ali uz mali rizik.
I funkcionira fantastično.
ne znam što bih ti odgovorio na ovo… sretno?
Lopina & Governor.
– moram se umiješati u raspravu.
– prije par godina sam gledala LKRI, ne znam koja dionica ima viši P/E u svijetu.
– i ona je lijepo narasla bez mene.
– i sada na ovim najnižim smiješnim cijenama sam ju isto gledala, opet me odbio taj P/E, i opet sam propustila zaradu.
– moj konzervativni način ulaganja jednostavno ne dozvoljava ulaganje u veliki P/E.
Ivana, ja se slažem s tobom. Ali stvar je u tome što Viro nema visoki PE, jer se PE nesmije gledati na razini samo jedne godine, a pogotovo ne za dionice čije poslovanje ovisi o tržištu roba. Slažem se za LKRI, ja je nikad ne bih kupio ne samo zbog permenentno visokog PE, nego i prvelikoj BV multiplikaciji.
Ivana 7 zanima me jedan jednostavan odgovor, pretpostavljam da si bila u dionicama i na crobexu od 5300,reci mi molim te kada si izašla iz dionica, ako si uopće izašla?
Kolegice niste mi brutalno odgovorili, u čemu je problem, vi ste moj investitorski idol, lijep pozdrav
opet ćeš izgubiti novce, odnosno manje zaraditi,naime… ja imam realne osnove za očekivati da će PE VIRA na GFI za 2009, a po cijeni od 800 kuna biti manji od 10 i u to vjerujem i spreman sam na to uložiti novac (kladiti se). To će tebi tada biti super i ti ćeš ga kupovati. Ja ću ti ga prodavati (možda, jer možda ću očekivati još manji PE u 2010, pa ću ga zadržati). o tome se radi. Tebi je sada PE TNPL-a 5 super pa ju kupuješ, a PE VIRA 220 (nije 500) loš pa ga prodaješ. Ja radim obrnuto, paćemo za godinu dana usporediti kapitalne prinosepo ove dvije dionice i vidjeti tko je više zaradio. može?
Po meni i po FI VIRA – njegova cijena je negdje oko 200-250 max. HRK !
Po meni i po FI VIRA – njegova cijena je negdje oko 200-250 max. HRK !
Ovo mi je još jedna potvrda da sam u pravu [smiley]
Ivana 7 zanima me jedan jednostavan odgovor, pretpostavljam da si bila u dionicama i na crobexu od 5300,reci mi molim te kada si izašla iz dionica, ako si uopće izašla?
– zanimljivo pitanje.
– tada me je jedan lik (Plavi) zahebavao za kupnju INE,
– nešto malo sam kupovala preko 3.000kn,
– isto i sada LEDO i još neke dionice.
– i tada me je ekipa zahebavala za INU,
– a meni INA što mi je danas HT.
– srećom na INI sam punoooo zaradila.
– a nije bilo nimalo lijepo jer sam uvijek većim dijelom portfelja u dionicama.
– samo ni tada isto kao i sada na dosta dionica nisam iskoristila najbolje cijene za prodaju, većinu sam prodala prerano.
– nisam vjerovala da je tržište toliko ludo, a zbilja je ludo.
– a i moj portfelj koji sam dala u TOP10 je najmanje padao, jer sam bila preko 6 mjeseci na prvom mjestu,
– mnogo vam znaći dobar odabir dionica.
– ali na toj temi su me samo zahebavali tako da u ovoj godini niti nisam napisala dionice za top 10.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Oprosti, ali ne kužim odgovor, INA se mogla prodati mađarima po 2800, ali je i ona pala sa svim drugima prije toga i to jako puno, da ne govorim o drugim dionicama, a ti si konstantno u dionicama, a to znači i da si imala jako lijepe minuse, ok kažeš da si imala bolji portfelj od drugih, ali je taj portfelj isto tako morao biti u finom minusu, pa o kakvim brutalnim zaradama pričamo.
Na taj način i ja brutalno zarađujem recimo na ATPL sam u plusu preko 50%, ali prije nego sam izišao u cash sam popušio 50%. Suma sumarum sam na -20%, a to nije za hvaljenje.
SNBA -slatinska banka koju nikako da VABA preuzme,nekako mi se čini da bi to moglo bitno skakati
jedna od rijetkih malih banaka,a ne vjerujem da će propasti
samo vi meni dajte jedinice
ali ja čitam da je VABA otkupila na burzi oko 28000 dionica i sad ima između 6 i 7 posto
od SNBA
pa ne kupuju to sigurno da bi gubili
…bankarski sektor-općenito-ne slijedi rast ostalih sektora…kad počnu biće svašta, no kada će to biti…da li do tada držati novac u njima ili u nečem što raste?…odlučuje svako za sebe…
Od banaka najveći skok očekujem od Kabe a općenito zvijezda sutrašnjeg dana će biti Tehnika sa skokom od 25 % tj. na 3000 kn. [thumbsup]
– zanimljivo pitanje.
– tada me je jedan lik (Plavi) zahebavao za kupnju INE,
– nešto malo sam kupovala preko 3.000kn,
– isto i sada LEDO i još neke dionice.
– i tada me je ekipa zahebavala za INU,
– a meni INA što mi je danas HT.
– srećom na INI sam punoooo zaradila.
– a nije bilo nimalo lijepo jer sam uvijek većim dijelom portfelja u dionicama.
– samo ni tada isto kao i sada na dosta dionica nisam iskoristila najbolje cijene za prodaju, većinu sam prodala prerano.
– nisam vjerovala da je tržište toliko ludo, a zbilja je ludo.
– a i moj portfelj koji sam dala u TOP10 je najmanje padao, jer sam bila preko 6 mjeseci na prvom mjestu,
– mnogo vam znaći dobar odabir dionica.
– ali na toj temi su me samo zahebavali tako da u ovoj godini niti nisam napisala dionice za top 10.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Oprosti, ali ne kužim odgovor, INA se mogla prodati mađarima po 2800, ali je i ona pala sa svim drugima prije toga i to jako puno, da ne govorim o drugim dionicama, a ti si konstantno u dionicama, a to znači i da si imala jako lijepe minuse, ok kažeš da si imala bolji portfelj od drugih, ali je taj portfelj isto tako morao biti u finom minusu, pa o kakvim brutalnim zaradama pričamo.
Na taj način i ja brutalno zarađujem recimo na ATPL sam u plusu preko 50%, ali prije nego sam izišao u cash sam popušio 50%. Suma sumarum sam na -20%, a to nije za hvaljenje.
[/quote]
kolega pustite vi ivanu…ona zna sve i zna svakave ljude koji su brdo popušili na burzi…a ona nikad…ona je jednostavno ženska reinkarnacija Buffeta, i voli tu i tamo lude investicije…i voli se kladit…nije ju briga što novac izgubi…visi samo na ovoj temi…a kaže da to nije drukanje…iako hvali samo svoje konjine za rast….zaradila je na INI…kao i 95% ljudi na burzi….neznam tko nije zaradio na njoj….dala je svoj izbor za top10 dionica i bila preko 6 mjeseci prva…bravo…jednom prilikom sam čuo da su pitali matematičara, ekonomista i majmuna da izabiru svojih top10 dionica….na kraju je pobjednik bio majmun…ne kažem da je ivana majmunica, ali da uz znanje i iskustvo potrebna je i sreća na burzi….to svi znamo….ali, važno je da ivana nabija na nos šta i kako je radila, koliko je bila prva na top10, koliko je zaradila, koliko su joj frendovi popušili na burzi….umjesto da piše zašto i zbog čega kupit neku dionicu, bez drukanja…ona se hvali šta je kupila u prošlosti, koliko je zaradila, da se voli kockat….ok, te priče pričaj svojim frendovima…ovdje ne guši temu nego piši i drži se onog čemu i služi ova tema….naravno, to je samo preporuka, radit če ivana i dalje po svome….ali morao sam napisat svoje viđenje ovog ivana-drukanja… [kiss]
Lopina & Governor.
– čitala sam Kostolanya,
– baš on navodi velike dobitke na firmama koje su negativno poslovale pa se je trend okrenuo.
– tu su mu bile i najveće zarade.
– ali po meni je puno pametnije zarađivati sigurnih 20% nego upitnih 100%.
– samo je i meni drago zarađivati 100%, te s jednim dijelom kapitala ulazim i u takve lude investicije, ali opet gledam da je firma o.k.
– I love this game.
Pozdrav !
Da,potpuno točno.Odrediti trenutak kada gubitaš prelazi u pozitivu je najbitnije u ovom poslu.
Predvidjeti dobit ili gubitak je najlakše u firmama koje značajni dio imovine imaju u financijskoj
imovini i to u dionicama.
Prije je to bio Tisak dok ga nije isisa Toda.Bez Tode bi bio moj favorit.A sada pojma nemam.
Ali osiguravajuća društva bi mogla biti ugodna iznenađenja.Njihova imovina brutalno raste.
Špekulativne male banke kao VABA,POBA,SNBA bi mogle imati veliku dobit,ali i ove banke su dobro stradale kroz pad dionica i pitanje je koliko imaju sredstava za špekulacije.Možda im se dogodila
slična stvar kao i meni.Postale su nelikvidne prije nego je tržište postalo likvidno.
Zatvoreni fondovi rastu kao gljive poslije kiše.Portfelj im ludo raste.SLPF je žestoko skočija.
Ivanin BRIN je u totalnoj komi.Portfelj je potpuno nelikvidan.Mislim da ga je FIMA koristila kao
smetiište i punila ga nelikvidušama iz OIF radi pritiska na isplate OIF,ali ova kupnja po 30 kn mi ipak izgleda jeftino.
Validus sa svojih dvadesetak milijuna financijske imovine ostvaruje visoku dobit,a s obzirom da se trži na petinu NAV to bi moglo biti relativno znaćajno.
KORF je holding i ima manji dio u financijskoj imovini i totalno je netransparentan.Ali ipak imovina bi trebala rasti s obzirom na učešće financijske imovine,ali u manjoj mjeri.
SN holding je totalna nepoznanica.Ponašaju se kao da žele delisting sa burze.Potpuna nepoznanica,ali mislim da i oni rastu.
ADRS ima veliku financijsku imovinu i ovaj rast dionica mu podiže imovinu.
I INGRA je bila veliki špekulant.I njima bi mogao odgovarati ovaj rast,ako im se nije dogodilo što i meni pa postali nelikvidni.
Proficio je totalna nepoznanica.
Dakle,predvidjeti rezultate zadnjeg kvartala i gubitnike s razlogom zamisli kao dobitnike.I tu leži
velika kesa.Naravno ako drugi kvartal bude pozitivan.
Ovo nije nagovor na kupnju nego na analizu.Ovo je prijedlog za razmišljanje.