Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

LEDO-TNPL-VIRO-JNAF-LKPC-LRH-THNK-ADPL-DLKV-KODT-VLDS ne nužno tim redoslijedom… [proud]

Laži izmišljaju ljubomorni i nesposobni šire ih budale a vjeruju idioti!!!

hajde, malo se vratite na temu i netka mi netko kaže što je po njemu trenutno best buy (ali samo argumentirano )

txs

Evo ja smatram da je trenutno best buy VIRO. Dat ću ti jedan glupi argument i nekoliko pametnih.

Glupi argument: najmanje je postotno narasla od dna u onosu na basket ostalih likvidnih dionica koje su u ovom bear marketu jako pale. ATH je 1800 kuna, cijena je sada 370 kuna. Dno je bilo na cca 230kn ako se ne varam.

Pametan argument: Viro je commodity dionica, a commodity je šećer. Cijene šećera su u trendu velikog rasta uslijed povećane potražnje za šećerom na svjetskom tržištu a posebice potažnjom indije. Nadalje, Viro je prošle godine akvizirao novu sladoranu čiji efekt se tek očekuje. Što se tiće očekivanja za ovu godinu, sve što je planirano za sjetvu je uspješno odrađeno i uprava očekuje u potunosti ispunjenje planiranih prihoda za 2009 i dobar financijski rezultat. Potražnja za šećerom je velika, tako da će se sve što se proizvede i prodati, štoviše prodat će se i zalihe. Nadalje… u strukturi dionice na ovim razinama nema profit sellera jer je dionica startala na burzi sa većom cijenom nego što je sada i ovo su najniže cijene od izlistanja. Dionica u strukturi ima sva 4 mirovinska fonda čime se još može pohvaliti jedino HT. Na Viru nema trejdera jer se ne može trejdati. Tko uspije, nek se javi.

I na kraju, Viro je fundamentalno podcijenjena dionica jer se trži na razini kapitala, a u poslovanju od nekoliko zadnjih godina dokazuje da je visokoprofitabilna firma. Iznimka je 2008 godina gdje je profitabilnost pala iako u prihodi rasli a dijelom zbog novih troškova investicija i pada cijene šećera u 2008. Na sreću, ne kupujemo prošlost nego budućnost, a budućnost za Viro je u ovom trenutku izuzetna.

Dakle IMHO: trenutno je best buy VIRO.

[/quote]

Od pozitivnih bih još dodao:
– To je firma koja će vjerojatno najviše profitirati od ulaska u EU, jer će joj ukinuti kvote
– Commodities dobro drže u inflaciji koja je za koju godinu vrlo izvjesna
– Kupnja sladorane će povećati marže

od negativnih:
– EU je smanjila kvote ne uvoz šećera
– Cijena plina je išla gore, što je njima bitan faktor
– Konsolidacija u prehrambenoj industriji će im smanjiti marže
– Slabo diverzificiran portfelj proizvoda, praktično samo šećer
[/quote]

Twixeru, sa pozitivnima se, naravno, slažem. Što se tiće negativnih, ovaj prvi argument ti je pobijen sa prvim iz pozitivnih. Naime, smanjivanje kvota od strane EU je old news, odavno anticipiran, a budućnost kroz koju godinu je ukidanje istih. Kupujemo budućnost.

što se tiće konsolidacije u prehrambenoj industriji, i utjecaj na smanjivanje marži… ajd malo pojasni. Ne bih pridavao tome neku bitnost. djeluje mi dosta paušalno.

što se tiće diverzificiranosti portfelja… ovo si skroz fulo. To je protiv Buffetove teorije poslovanja. Viro je firma koja proizvodi šećer. amen. To su radili do sada. to će raditi i ubuduće. To je ono što znaju, to je core i ne mijenja se tim koji pobjeđuje. Ne kužim što bi trebali? Proizvodit automobile uz to?

I'LL BE BACK

po meni je kod VIRO mana to što 4 fonda imaju poprilično dionica i oni sigurno neće dozvoliti nagle skokove i padove,znači moglo bi se dogoditi kao sa HT-om da dugo štopaju rast kad se ukljuće

Krivo. I neusporedivo sa HT-om. Tih 4 fonda su bili unutra i u 2007, a tada je cijena dotakla 1800 kuna. Nadalje, sigurno im je u interesu rast ove dionice jer imaju pozicije(količine) od prije a vrijednost mogu povećati sa kupovanjem bitno manjih količina. U interesu im je rast u svakom slučaju jer su već dobili po prstima od Ive da ništa ne valjaju (što je istina, nevaljaju ništa) i skoro su im ukinuli 2.stup tako da će napucati tečajeve onih dionica u kojima imaju duboke pozicije. To je 100%. Dovoljno je da samo jedan to ide činiti. A ima ih 4 u strukturi.

Kao što Twixer kaže, kratkoročno je svašta moguće, ali na dulji rok, sa Virom po 370 kuna teško da se može promašiti.

E sad… bit ću malo bahat pa se upustiti u kratkoročno prognoziranje cijene. Naime, smatram da će Viro u roku od svega nekoliko dana poljubiti 450 kn jer bi to bila fer cijena u odosu na index. Naime, smatram da postoji gap između tečaja dionice Vira i Crobex-a te basketa ostalih likvidnih dionica koje su se u zadnjih mjesec dana poprilično više oporavile, a Viro je IMHO nepravdano izostavljen i samo je pitanje vremena kda će burzovna publika to primjetiti. Dakle IMHO, do 450 kuna bi bio rast nevezano za bilo kakve fundamente, projekcije sektora i ostale stvari o kojima smo pisali Twixer i ja, već samo popunjavanje gapa. Od 450 kuna na dalje ide priča sa fundamentima, sektorom, cijenom šećera, poslovanjem, itd itd…

I'LL BE BACK

Firma koja gubi novac redovnim poslovanjem ne može očekivati da bude u centru pažnje ozbiljnih investitora…………… [lol]

Firma koja gubi novac redovnim poslovanjem ne može očekivati da bude u centru pažnje ozbiljnih investitora…………… [lol]

svaki tvoj neargumentirani post sa ROTFL smajlom na kraju ne zaslužuje ništa drugo nego da te ozbiljni investitor ignorira. Prodaješ se pod znalca, a pojma nemaš o poslovanju Vira, a još manje o tržištu i dionicama općenito. Iz tvojeg se beskrajnog obasipanja foruma negativnim linkovima daje isčitati da si poptuno krivo procjenio sve što se na tržištu papira događa i uzalud se boriš s vjetrenjačama. Djeluješ jadno.

I'LL BE BACK

Slućajno ili ne dočekivao sam godišnje izvješće 2008 u Viru i TNPL.TNPL u dva zadnja kvartala
zaradila preko 220 kn po dionici i cijena narasla sa
TNPL 1.500 na 2.150 43% Na sadašnju cijnu P/E ispod 5
VIRO 222 na 373 68% Na sadašnju cijenu P/E ispod 500

Crobex sa 1500 na 2.144 43%

Ispada da što imaš bolje poslovne rezultate gore prolaziš..Konkretno ja sam na dan izvješća bježao iz
Vira i kupovao TNPL ili možda LPLH.I zamisli pogriješio sa kupnjom TNPL.Skinuo samo 43 %,a da sam
ostao u VIRU više.

I zbog ćega bi Viro trebao rasti,kada je na osnovi ovako loših poslovnih rezultata već pobijedio crobeks.
Ipak,promatrajući poslovanje Vira zadnjih četiri pet godina mislim da je sada jeftin,ali ne i prejeftin.
Sve ispod potencijalne zarade od 50 do 100% u nekoliko mjeseci me ne interesira.A i VIRO će
doći na red kada se izredaju daleko podcijenjenije dionice.Za dugoročne ulagaće ovo je dobra prilika.
Za špekulante i ne baš.Ali uvijek ga mogu napucati mirovinci iako mislim da neće.Oni su defanzivni
i njima se ne žuri,osim ako ne izlazi mali od strica.

Slućajno ili ne dočekivao sam godišnje izvješće 2008 u Viru i TNPL.TNPL u dva zadnja kvartala

Ispada da što imaš bolje poslovne rezultate gore prolaziš..Konkretno ja sam na dan izvješća bježao iz
Vira i kupovao TNPL ili možda LPLH.I zamisli pogriješio sa kupnjom TNPL.Skinuo samo 43 %,a da sam
ostao u VIRU više.

I zbog ćega bi Viro trebao rasti,kada je na osnovi ovako loših poslovnih rezultata već pobijedio crobeks.
Ipak,promatrajući poslovanje Vira zadnjih četiri pet godina mislim da je sada jeftin,ali ne i prejeftin.
Sve ispod potencijalne zarade od 50 do 100% u nekoliko mjeseci me ne interesira.A i VIRO će
doći na red kada se izredaju daleko podcijenjenije dionice.Za dugoročne ulagaće ovo je dobra prilika.
Za špekulante i ne baš.Ali uvijek ga mogu napucati mirovinci iako mislim da neće.Oni su defanzivni
[/quote]

Lopina, profitabilnost i općenito poslovanje neke firme, se ne može pratiti u periodu jednog ili dva kvartala. čak i jedne cijele godine. Ti upravo to radiš i onda se čudiš kako si pogriješio. Pogledaj poslovanje Vira unazad 4 godine. Dinamiku povećanja prihoda. Upoznaj se sa investicijama i planovima za budućnost, proući sektor i projekciju sektora, okruženje, konkurenciju…. Ne govorim ja samo za Viro, to je samo primjer. PE je podvala i kupovanje prošlosti,pogotovo ako je rađena na prosjeku samo zadnje godine. PE bi se trebao uzimati na prosjeku minimalno zadnjih 5 godina, ako ne i 10. To ne kažem ja, to kaže Benjamin Graham.

I'LL BE BACK

I opet trpaš TNPL u svaki post… Ja u portfelju imam i druge dionice. Viro mi je manji dio portfelja, ali tema je što je _trenutno_ best buy. Ne best hold ili best sell. Argumentiraj zašto je TNPL bolji best buy od Vira u ovom trenutku? Ja sam za Viro agumentirao.

I'LL BE BACK

ostao u VIRU više.

[/quote]

Lopina, profitabilnost i općenito poslovanje neke firme, se ne može pratiti u periodu jednog ili dva kvartala. čak i jedne cijele godine. Ti upravo to radiš i onda se čudiš kako si pogriješio. Pogledaj poslovanje Vira unazad 4 godine. Dinamiku povećanja prihoda. Upoznaj se sa investicijama i planovima za budućnost, proući sektor i projekciju sektora, okruženje, konkurenciju…. Ne govorim ja samo za Viro, to je samo primjer. PE je podvala i kupovanje prošlosti,pogotovo ako je rađena na prosjeku samo zadnje godine. PE bi se trebao uzimati na prosjeku minimalno zadnjih 5 godina, ako ne i 10. To ne kažem ja, to kaže Benjamin Graham.
[/quote]
Ma napisao sam da je u zadnjih pet godina VIRO odlično poslovao i da je po dobiti zaslužio cijenu
barem od 500.Ali kod nas vladaju mali špekulanti,a ne dugoročni ulagaći.A mirovinci su katastrofa.
Potpunoi si u krivu kada P/E proglašavaš za tempo pasati.Prošlost i sadašnjost određuju budućnost.
Kako bijaše na početku,tako sada i vazda u vjeke vjekova amen!

I opet trpaš TNPL u svaki post… Ja u portfelju imam i druge dionice. Viro mi je manji dio portfelja, ali tema je što je _trenutno_ best buy. Ne best hold ili best sell. Argumentiraj zašto je TNPL bolji best buy od Vira u ovom trenutku? Ja sam za Viro agumentirao.

Nećemo zamarati ljude,ali ovaj P/E 5 za TNPL i za VIRO 500.Ipak je to nešto o ćemu treba razmišljati.

opet ćeš izgubiti novce, odnosno manje zaraditi,naime… ja imam realne osnove za očekivati da će PE VIRA na GFI za 2009, a po cijeni od 800 kuna biti manji od 10 i u to vjerujem i spreman sam na to uložiti novac (kladiti se). To će tebi tada biti super i ti ćeš ga kupovati. Ja ću ti ga prodavati (možda, jer možda ću očekivati još manji PE u 2010, pa ću ga zadržati). o tome se radi. Tebi je sada PE TNPL-a 5 super pa ju kupuješ, a PE VIRA 220 (nije 500) loš pa ga prodaješ. Ja radim obrnuto, paćemo za godinu dana usporediti kapitalne prinosepo ove dvije dionice i vidjeti tko je više zaradio. može?

I'LL BE BACK

tako je, primjerice…naime, ja imam realne osnove za očekivati da će PE VIRA na GFI za 2009, a po cijeni od 800 kuna biti manji od 10 i u to vjerujem i spreman sam na to uložiti novac (kladiti se). To će nekome tada biti super i taj će ga kupovati. Ja ću mu ga prodavati (možda, jer možda ću očekivati još manji PE u 2010), pa ću ga zadržati. o tome se radi.

Ma sve duže od prvog izvješća za mene je daleka budućnost.Dakle maksimalni vremenski horizont
do o1.08.2009.Barem,za sada.Iako se može dogoditi da zaigram i na duži rok ali tada potencijalni
tast treba biti 300 do 400% godišnje.Ima toliko jeftine robe ,a fali novaca.
Dobro je reka …..: Prije ćeš ti postati nelikvidan nego tržište likvidno.
Tržište postaje likvidno,a ja sam skoro pa nelikvidan.
Meni se to dogodilo kroz margine.I sada me interesira velika multiplikacija dobiti ali uz mali rizik.
I funkcionira fantastično.

New Report

Close