Država bi trebala raspustiti hidrometerološki zavod i rasprodati svu opremu. Čemu toliki troškovi kad mogu zaposliti tebe koja sve pogađaš.
[/quote]
..pa nije neka mudrost pogoditi da je sutra drugi dio dividende HT-a.., znači brutalno.. [rolleyes]
– nitko mi do sada nije osposio kako je KORF bedasto jeftin.
– složili smo se kako je KD živa pušiona.
– a sada se opet vraćam našem omiljenom drukeru gospodinu Lopini.
– evo probati ću njegov SLPF usporediti s BRIN.
– zaboravite tu nominalu, ona je nekada postojala i nikada više.
– sada jedino postoji cijena koliko to i stvarno vrijedi, i zbilja nije bitno kako se to zove.
– ali doslovno svi zatvoreni fondovi (fondovi kojima se trguje na burzi) moraju imati diskont na stvarnu cijenu njihove vrijednosti.
Ivana,
Postoji bitna razlika u vođenju imovine KORFi SLPF.
KORF je holding koji najveći dio imovine vodi prema BV .
Npr. HRBC
SLPF 101.188 dionica 57,99 vrijednost 5.868 mil.
KORF vrijednost BV 319 vrijednost 32.279 mil
Dakle,istu imovinu KORF bi vodio 32.279:5.868=5,5 puta skuplje.
Da se razumijemo HRBC nije izabran slućajno.KORF je u prvom redu holding koji ima u svom vlasništvu jadranske hotele,a manji dio u financijskoj imovini.HRBC je Hoteli Rabac d.d.
Dakle,potrebno je diskontirati KORF ili "povečati" udjele SLPF da bi ove dionice bile usporedive.
Treba ih svesti na zajednički nazivnik.
Za dugoročne investitore KORF bi mogao biti izvrsna opcija,ali problematični su jer ne isplaćuju dividendu.A vjerovatno i neće jer ako je nešto neprofitabilno onda je to turizam.Tu dividende nema,
niti će je biti.Ali imaju i manji dio financijske imovine slično SLPF kao repove iz vremena kada su bili PIF i tu bi mogla biti skrivena dobit ,a i dividenda.Toliko su netransparentni i mutni da tjeraju ozbiljne investitore.
SPLPF je počeo sa isplatom dividende,a ukoliko uspije povremeno "utopiti"pokoji nelikvidni dio portfelja moglo bi biti slićnih iznenađenja u budućnosti.Recimo MIV,HRBC,ZLTO,DKVS,a tu leži velika
dobit i skrivena dividenda.
Ipak što se tiće portfelja SLPF najviše mi smrdi HT.Trebalo ga se riješiti ćim je dobivena dividenda.
Ista stvar i ATPL.A ATGR mi ide na jetra.To su najveći balasti slavonca.Ivana je dala lošu ocijenu za menađera.Prihvaća se.Pojma nemaju,a naplaćuju 3,5%.Prigovora na ovaj nelikvidni nemam,jer to je retaj od ranije.
KD ima potencijal ogromnog rasta kroz strahoviti rast nelikvidnih dionica.Vrijeme sve stavi na svoje mjesto.Tko izdrži mogao bi puno zaraditi.
A što se tiće diskonta koji se primjenjuju prema zatvorenim fondovima mislim da je vrijeme da im se
ne obračunava diskont.HRBC je diskontiran 5,5 puta,DKVS oko osam puta u odnosu na BV,Dapaće,mislim da treba dodati barem 50% na sadašnji NAV.
BRIN nisam analizira,ali nije mi uša u fokus jer se na njega nije mogao dobiti margin.
Ali ako je točan podatak što ga iznosi Ivana,a vjerovatno jeste,tada tu postoji nevjerovatno veliki
potencijalni rast vrijednosti imovine,što bi u budućnosti ovu dionicu moglo dignuti u nebesa.Portfelj
nisam analizira,ali ću se malo pozabaviti i sa BRIN.Naravno kada i ako SLPF "odradi" dividendu.
Postoji bitna razlika u vođenju imovine KORFi SLPF.
KORF je holding koji najveći dio imovine vodi prema BV .
Npr. HRBC
SLPF 101.188 dionica 57,99 vrijednost 5.868 mil.
KORF vrijednost BV 319 vrijednost 32.279 mil
Dakle,istu imovinu KORF bi vodio 32.279:5.868=5,5 puta skuplje.
Kada se ti uhvatiš kalkulatora svi drugi argumenti padaju u vodu.
Lopina, ZIFovi moraju biti diskontorani na NAV i to dosta jer pretumbavaju kak hoće, Ivana je tu u pravu.
Država bi trebala raspustiti hidrometerološki zavod i rasprodati svu opremu. Čemu toliki troškovi kad mogu zaposliti tebe koja sve pogađaš.
[/quote]
..pa nije neka mudrost pogoditi da je sutra drugi dio dividende HT-a.., znači brutalno.. [rolleyes]
[/quote]
To je već odrađeno.Brokeri ozbiljnim investitorima dozvoljavaju ulazak u minus na sigurna buduća
sredstva.A dividenda HT je vrlo sigurna stvar.Veliki dio dividende je već potrošen.
I zato očekujem dobar rast zbog AMERA,a i Evrope.Ali ujutro bi se mogli zaletiti žestoko.Naivni bi
mogli tući po ASK.Danas su bili oprezni,ali sutra bi mogli krenuti.
Ali na ZSE nikada ne znaš što će biti.
Stalno sam 101% u dionicama.Sutra bi nakon dugo vremena mogao imati i malo keša.Da li je vrijeme
za prodaju.Odluku ću donijeti u zadnji tren.Ipak ne vjerujem da ću ostati u kešu.Uvijek se otvaraju
neke dobre prilike,a često ispadnu neprilike.
Ipak je crobex prenisko za ulazak u keš.Podcijenjeni smo gotovo 50%.Ali ne možemo stalno rasti.
Ipak što se tiće portfelja SLPF najviše mi smrdi HT.Trebalo ga se riješiti ćim je dobivena dividenda.
– za ovu rečenicu stotka od mene, da Vas nema trebalo bi Vas izmisliti.
– ali gori ste od naših političara.
– pa napisali ste cijelu stranicu a nigdje odgovora.
– pa lijepo sam Vas pitala,
– je li pametno sada tim fondovima dijeliti dividendu ??????????
– KORF uopće nije sporan, i na njemu nema niti jedno pitanje.
– i pitala sam Vas za usporedbu BRIN i SLPF.
– e sada se pravite francuz, nemate pojma o BRIN.
– a SLPF i BRIN rade na istom principu.
– pitanje je zbilja jednostavno.
– koji je bolja investicija ??????????
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
[/quote]
To je već odrađeno.Brokeri ozbiljnim investitorima dozvoljavaju ulazak u minus na sigurna buduća
sredstva.A dividenda HT je vrlo sigurna stvar.Veliki dio dividende je već potrošen.
I zato očekujem dobar rast zbog AMERA,a i Evrope.Ali ujutro bi se mogli zaletiti žestoko.Naivni bi
mogli tući po ASK.Danas su bili oprezni,ali sutra bi mogli krenuti.
Ali na ZSE nikada ne znaš što će biti.
Stalno sam 101% u dionicama.Sutra bi nakon dugo vremena mogao imati i malo keša.Da li je vrijeme
za prodaju.Odluku ću donijeti u zadnji tren.Ipak ne vjerujem da ću ostati u kešu.Uvijek se otvaraju
neke dobre prilike,a često ispadnu neprilike.
Ipak je crobex prenisko za ulazak u keš.Podcijenjeni smo gotovo 50%.Ali ne možemo stalno rasti.
[/quote]
Amerikanci su ti rasli na vrlo malom volumenu. Uzmi i to u obzir. Sve mi se čini da će S&P plesati između 880 i 925 dok ne stignu nova izvješća. Sada su na P/E oko 15 što je prilično visoko s obzirom na stanje ekonomije. Trebat će potvrda ne samo da se ekonomija stabilizirala nego da počinje ponovo rasti da bi išli gore.
Ključni parametri: non-farm payrolls, temporary jobs, inventories/sales. Zanemariti: jobless claims
– je li pametno sada tim fondovima dijeliti dividendu ??????????
[/quote]
Nema pametnije stvari nego da ZIF dijeli dividendu.Bolji trenutak nisu mogli izabrati,jer njima keš
ionako nićemu ne služi.Neka prodaju ove likvidne/ATGR,HT i ATPL/i sve isplate kao dividendu.Mi
mali investitori ćemo uspjeti zaraditi više jer ima niz dionica koje imaju veći potencijal rasta.Ali
sa onim nelikvidnim neka ćekaju bolje dane.A sa ovim likvidnim bi mogli dvije tri godine davati
barem 20 do 30% u slijedečih nekoliko godina na sadašnju cijenu od 50 kn,a imovina bi i dalje rasla.
To bi bila bajka.
– netočno.
– lova od dividende HT-a ide mi na privatni bankarski račun.
– jedino imam nešto malo HT-a na računu PBZ, jedino to ide na brokerski račun,
– a za druge namam pojma, a radim s 4 brokerske kuće.
– veliki dio dividende HT-a neće ući na burzu iz jednostavnog razloga.
– 69 x 17.15kn = 1.183,53kn, zar stvarno mislite kako će ekipa s tom sićom na burzu ????????
– pa njima novac treba za puno pametnije stvari nego što je burza.
– I love this game.
Pozdrav !
Zašto smo podcijenjeni 50%? Misliš da bi Crobex na 2700 bio realan. 20% GDP-a zemlje dolazi od turizma, a mi još neznamo kakva će biti sezona. Nesigurnost je ono što ubija burzu, a pred nama je jako puno nepoznanica.
– netočno.
– lova od dividende HT-a ide mi na privatni bankarski račun.
– jedino imam nešto malo HT-a na računu PBZ, jedino to ide na brokerski račun,
– a za druge namam pojma, a radim s 4 brokerske kuće.
– veliki dio dividende HT-a neće ući na burzu iz jednostavnog razloga.
– 69 x 17.15kn = 1.183,53kn, zar stvarno mislite kako će ekipa s tom sićom na burzu ????????
– pa njima novac treba za puno pametnije stvari nego što je burza.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Novac u HT može doći s druge strane. Kako dolaze sve bolje vjesti o velikim američkim bankama tako LIBOR pada, za njim padaju i prinosi na korporativne obveznice. Mnogi će tražiti sigurnu investiciju sa visokim fiksim prinosom, dakle high dividend yield dionice imaju šanse. Pogotovu uz ovako nisku inflaciju. HT na 215 je barem 10% yielda što svakim danom postaje sve atraktivnije investitorima koji preferiraju value stocks.
Što se tiče tih prokletih fondova stvarno je teško biti pametan jer nemamo predodžbu koliko bi npr. vrijedilo 5% MIV-a u slučaju preuzimanja. Ili HIMRA i Jadranka M. Lošinj. Firme su kvalitetne bez obzira što njihove dionice trenutno ni su u fokusu investitora. To ne znači da je nekom fondu prigustilo da ih dogovorno ni je mogao prodati većem investitoru ali cijena bi bila veliko pitanje.