Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nije sve u dividendi. (btw ovi daju 12%)
Mislim da dionica poput HT-a ne bi trebala biti glavnina ulaganja u trenucima kad je tržište ovako nisko, osim ako si sigurna da će tržište nastaviti pad.
Trenutno puno dionica na ZSE može bez problema napraviti i više od tih 15% nakon samo jedne dobre vijesti.
To je primjerom pokazao IGH.

– nisam baš toliko sigurna.
– poslije ljeta ćemo puno više toga znati.
– i zašto HT ne bi mogao doći na 150kn,
– znam samo jedno da na ovoj burzi ništa nije sigurno.
– i zbog toga mi je potrebno barem jedno sigurno ulaganje.

– I love this game.
Pozdrav !

I još nešto – na koju foru ti imaš prosjek ulaza u HT 200 ako ga kupuješ već dugo dugo vremena, ako se dobro sjećam još od razina iznad 300kn? Čini mi se da se to protivi matematici. Recimo da si imala 1.000 dionica sa cijenom ulaza 240kn onda bi ti trebalo još cca 5.000 dionica po 190kn da ti ulaz bude 200kn.

Nitko ne spori da je HT dobro višegodišnje ulaganje.
Ali problem je da ljudi jednostavno nemaju strpljenja i živaca čekati par godina da budu tamo gdje su bili prije godinu dana.
Da li riskirati ili igrati na sigurno? Ili mješavina to dvoje? Svatko ima svoj pristup. Da li će onaj tko uloži 1/3 u ATPL, 1/3 u KOEI i 1/3 u IGH nakon par godina imati više nego onaj tko ima 100% HT?

– imam živaca i strpljenja i na HT-u čekam,
– ipak mi je on koka koja mi nese zlatna jaja,
– pa nemam šanse potrošiti dividendu koju mi da,

– ali ja trenutno imam ATPL, KOEI i IGH, sve je to u mom portfelju.
– ali nisu velike količine,
– s tim dionicama se igram ili kako ti pišeš riskiram.
– a ima ih trenutno 26, nažalost jedna će od tih i u bankot ali nema kupaca.

– I love this game.
Pozdrav !

Kupovala preko radnika,eventualno.

bit će bolje................

I još nešto – na koju foru ti imaš prosjek ulaza u HT 200 ako ga kupuješ već dugo dugo vremena, ako se dobro sjećam još od razina iznad 300kn? Čini mi se da se to protivi matematici. Recimo da si imala 1.000 dionica sa cijenom ulaza 240kn onda bi ti trebalo još cca 5.000 dionica po 190kn da ti ulaz bude 200kn.

– evo to sam i Vladu već 5 puta objašnjavala, ali on malo slabije kuži,
– osim dosta paketića, prvi ulaz u ht cca 50 dionica po 360kn, to je tada bilo super povoljno.
– kasnije nešto na 330, pa ona opet na 300, ali male količine.
– jači ulaz prije dividende cca 280, pa onda dobila dividendu, ali ni tada ga nisam imala puno.
– pa opet dokup na cca nešto ispod 250, ali malo.
– ali tada sam nadokupljivala i inu na cca 2100-2200.
– imala puno ine i to prodala molu.
– najveći ulaz u HT na cca 190kn i nešto malo niže od toga.
– pa ga opet kupovala 200-220, pa dividenda.
– pa ponovno malo cca 203-204.
– i tako malo po malo i nakupilo se tu na tisuće komada te dionice.
– i sada čekam drugi dio dividende.

– I love this game.
Pozdrav !

p.s. u cijelu priću moraš ukalkulirati i nagradne dionice, te ove dvije dividende koje značajno spuštaju cijenu ulaza, ali sva računica ti je na cca, ne zamaram se sitnicama.

Meni kaže prosječan ulaz 230 kn pa "sretan" sad treba vidit kud će cjena pa reinvestirat meni se sliju solidni novci od HT pa ne vidim razlog zašto napuštat dionicu,već sad služi kao odlična investicijska baza pa dividendu gurat na burzu na banku u druge dionice itd itd.
Zašto portfelje ne razbiti na ht atpl igh dlkv kras koei i nešto keša?

– s tim dionicama se igram ili kako ti pišeš riskiram.
– a ima ih trenutno 26, nažalost jedna će od tih i u bankot ali nema kupaca.

Mislim da si previše diverzificirala portfelj. Toliku količinu dionica je teško aktivno pratiti za jednog čovjeka pa mogu vjerovati da ti promaknu bitne stvari, kao i događanja tokom dnevne trgovine (s obzirom da ti nije jedini posao trgovanje i praćenje burze).
Također ne vjerujem da baš svih 26 poduzeća poznaješ onako dobro kako bi trebala (pogotovo s obzirom na veličinu tvog portfelja) i da možeš predvidjeti njihovu budućnost.

Prevelika diverzifikacija smanjuje potencijalni dobitak jer čak i da ti jedna od dionica naraste 300%, ako ostale ne mrdaju onda nisi puno dobila.

Nisam siguran da na ZSE ima čak 26 zaista perspektivnih poduzeća sa pripadajućim dionicama za koje se mogu očekivati izuzetni prinosi.

Čitao sam u jednoj knjizi da je cca 15-20 dionica statistički dovoljan broj da se eliminira rizik koji nije vezan uz tržište (to jest non-market-related-risk). Sve preko toga ne doprinosi smanjenju rizika nego samo približava performanse portfelja performansama indeksa istovremeno otežavajući upravljanje portfeljem. A onda ispadne jednostavnije i praktičnije uložiti u indeksni fond.
Koliko je ta brojka od 15 mjerodavna, to ne znam, ali ako je za američko tržište izračunat taj broj onda pretpostavljam da je za našu malu burzu 10 dionica, uvrh glave 15 čisto dovoljno.

Na investopediji spominju brojku od 20. I da svaka dionica nakon 20 smanjuje rizik za samo 0,8%. Zanimljiv članak.

The Dangers Of Over-Diversification
Vaš link

– evo to sam i Vladu već 5 puta objašnjavala, ali on malo slabije kuži,
– osim dosta paketića, prvi ulaz u ht cca 50 dionica po 360kn, to je tada bilo super povoljno.
– kasnije nešto na 330, pa ona opet na 300, ali male količine.
– jači ulaz prije dividende cca 280, pa onda dobila dividendu, ali ni tada ga nisam imala puno.
– pa opet dokup na cca nešto ispod 250, ali malo.
– ali tada sam nadokupljivala i inu na cca 2100-2200.
– imala puno ine i to prodala molu.
– najveći ulaz u HT na cca 190kn i nešto malo niže od toga.
– pa ga opet kupovala 200-220, pa dividenda.
– pa ponovno malo cca 203-204.
– i tako malo po malo i nakupilo se tu na tisuće komada te dionice.
– i sada čekam drugi dio dividende.

– I love this game.
Pozdrav !

p.s. u cijelu priću moraš ukalkulirati i nagradne dionice, te ove dvije dividende koje značajno spuštaju cijenu ulaza, ali sva računica ti je na cca, ne zamaram se sitnicama.

[/quote]
Kolegice Ivana nagradne dionice ste mogli dobiti samo na dionice koje su bile registrirane kod SDA godinu dana nikako na te kojima ste trgovali po tim cijenama.

IMT?

Kolegice Ivana nagradne dionice ste mogli dobiti samo na dionice koje su bile registrirane kod SDA godinu dana nikako na te kojima ste trgovali po tim cijenama.

– pa nisam baš toliko glupa.
– zar Vam nisam napisala, osim dosta paketića.
– e na te paketiće su išle te nagradne.
– a dionice kupljene na IPU su još u pozitivi (dvije dividende plus 6 nagradnih).

– I love this game.
Pozdrav !

– pa nisam baš toliko glupa.
– zar Vam nisam napisala, osim dosta paketića.
– e na te paketiće su išle te nagradne.
– a dionice kupljene na IPU su još u pozitivi (dvije dividende plus 6 nagradnih).

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]
pa baš tolko nisi…slažem se

Nitko ne spori da je HT dobro višegodišnje ulaganje.

Ali problem je da ljudi jednostavno nemaju strpljenja i živaca čekati par godina da budu tamo gdje su bili prije godinu dana.

Tema se zove best buy. Best buy bi bilo ono što će ostvariti najveći prinos u najmanje vremena uz prihvatljivu razinu rizika. Ili to nije cilj trgovanja na burzi? Ne znam, možda se varam. Ako je glavni kriterij sigurnost ulaganja onda je HT u vrhu.

Dakle:
A) HT će sigurno ostvariti svojim dioničarima dobar prinos sljedećih godina
B) neke druge dionice će ostvariti svojim dioničarima prinos nekoliko puta veći nego HT

Da li riskirati ili igrati na sigurno? Ili mješavina to dvoje? Svatko ima svoj pristup. Da li će onaj tko uloži 1/3 u ATPL, 1/3 u KOEI i 1/3 u IGH nakon par godina imati više nego onaj tko ima 100% HT?

Vrlo vjerojatno da ljudi nemaju strpljenja. Međutim, vjerovati da ćemo imati L-shape ekonomiju a V-shape burzu je iluzija. Ako oporavak ekonomije bude dugotrajan, što je vrlo vjerojatno, onda će i oporavak burze biti dugotrajan. U tom slučaju većina onih koji su u cashu će se vraćati na burzu kroz defanzivne dionice.

S obzirom na enormnu nelikvidnost u sistemu ja ne očekujem nikakav brzi ekonomski oporavak. Ekonomskog oporavka nema bez jeftinog novca, a kod nas je novac jako skup.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Meni kaže prosječan ulaz 230 kn pa "sretan" sad treba vidit kud će cjena pa reinvestirat meni se sliju solidni novci od HT pa ne vidim razlog zašto napuštat dionicu,već sad služi kao odlična investicijska baza pa dividendu gurat na burzu na banku u druge dionice itd itd.
Zašto portfelje ne razbiti na ht atpl igh dlkv kras koei i nešto keša?

– cijena će poslije dividende sigurno dobro pasti.
– ali ja to vidim samo kao dobru priliku za dokup i snižavanje prosiječne cijene ulaza.
– a ovaj sadašnji ulaz za godinu dana nudi sigurnih 20% ili optimalnih 23,45% .
– i još ćemo imati dodatnu zaštitu HT od 10% .
– previše idealno i previše jednostavno.
– jedini je problem u čekanju.

– imam neki filing kako ipak dionicu HT-a jako malo investitora s ovoga foruma posjeduje.
– jer za ovako glupi vid investiranja se treba imati puno novaca.
– jučer je zbilja bilo lijepo gledati sav onaj veliki promet i rast mnogih dionica.
– ali danas sve to otišlo u minuse s mizernim prometom.
– a na HT-u lijep promet i stabilna cijena.
– i ne moram se misliti koliko će pasti kako bi upotrijebila stop loss.
– burzu niti ne trebam pratiti.
– ali ta dionica ne daje onaj burzovni draž velikog gubitka ili dobitka.
– ali zato radim i s likvidnim dionicama.

– I love this game.
Pozdrav !

New Report

Close