Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

I za kraj nešto pametnoga.

– jeste li se ikada upitali jeste li veliki investitor-ica ???????????????

– odgovor je vrlo lak.
– ako možete živjeti cijelu godinu od dividendi onda ste uspijeli.
– ili ako Vam to dopušta prinos od trejdanja.

– tu je sada sasvim nebitno koliki je iznos i koliko Vi trošite,
– bitno je jedino da Vaš prinos pokrije te troškove.

– e meni je to uspijelo, ali puta 2, zahvaljujući HT-u, kojega iako znam da će pasti neću prodavati,
– nego ću ga još i kupovati .

– usput sam još i menagerica jedne firme.
– ali to Vam je zbilja jedan lagani posao, gdje stvarno ne treba puno raditi.
– najgore je ono kada se trebate dignuti ujutro na posao,
– meni je kada se probudim, ali zato i sada radim.
– radim 24 sata,
– vjerojatno zbog toga menagere jako puno i plaćaju.

– I love this game.
Pozdrav !

Dobro receno, ali nije pitanje samo je li mozete od prinosa zivjeti nego i koliko dobro mozete od toga zivjeti… 😀 Nije sito ako netko ima godisnje 200.000kn prinosa ili 60.000kn… 😉

Najzanimljiviji su ljudi koji misle da menageri, direktori i vlasnici nis ne rade pa kad ih pitas zbog cega to isto oni ne rade onda vele da nemaju ‘kvalifikacije’, mogucnost snalazenja iliti primjene inteligencije na novac… 😀

Neki su se prije hrpu godina smijali kako netko moze dati cijelu placu na dionice koje su jos nakon toga i potonule za 30% u par mjeseci. Proslo vremena i godina i nakon one euforije 2007.g veli jedan decko "A ko je mogao biti pametan prije toliko godina pa ulozit malo para na to i to..?" A ti samo sutis i kad vidis da svi pricaju o dionicama znas da je vrijeme za izlaz. 😀

Konkretno, hoces li osim HT uzimati i DLKV ili ces jos cekati da ovaj potonji ode dole..? 😉

Narednih tjedan dana smo opet mirni od kakvih pozitivnih uzleta na burzi… [yawn]

Narednih tjedan dana smo opet mirni od kakvih pozitivnih uzleta na burzi… [yawn]

Opet???!???!?? Pa od toga smo mirni več mjesecima. Kad je bio zadnji?
[undecid]

– evo zbog specijalca Rocky5 i ostale ekipe koja trži po 2-3 dionice i ja moram ući u još jednu brokersku kuću bez minimalne provizije.
– već kada ne mogu utjecti moram se prilagoditi tržištu.
– tako se nadam kako će se sada i za mene otvoriti svijet financijske industrije,
– baš je zgodno kupiti 1 dionicu PUNT za 0.50 lipa, a danas je to bila po komadima i najtrgovanija dionica,
– tu trebate obratiti pozornost na te lipe, jer tu su zarade i po 20-30% .
– a zgodan je i onaj FNVC, i tu su Vam česte blokade, a možda ne idete za tim.
– što ne uvaliti onome tko tu voli blokade 2-3 dionice.
– pa VIS biser našeg turizma, niz nastavite sami.

– ali jedno me zamima,
– zašto me u tim brokerskim papirima ispituju kao da su policajci.
– zašto im je važan profil – fizičke osobe.
– zašto ih zanima s koliko love trgujem,
– sumnjivi su mi,
– a ja ću im sve lagati,
– je li nas to država želi kontrolirati ?????
– brokeri ???? zna li tko više o ovim provokacijama.
– i sve ovo moram raditi zbog specijalca Rokya.

– I love this game.
Pozdrav !

Pa ja ne mogu vjerovati da sam te natjerao na tako drastične korake, sram me bilo, evo pokrivam se ušima i povlačim sa ZSE.

Samo se ti sprdaj, ali tamo gdje nema malih ulagača i trejdera tamo nema ni zdrave burze. Zna se zadnjih tjedana desiti da je na nekim dionicama i meni sa manjim portfeljem nezgodno prodati neke dionice bez da srušim cijenu 5-10-15%. Mogu misliti kako je onima sa većim količinama dionica.

Uostalom zašto tebe toliko smeta kako netko drugi trguje? Ako meni to mogućnosti dopuštaju, ja mogu prodati 10 dionica HT u 10 naloga i ti se možeš slikati. Tebi nitko ne brani da činiš to isto. To su sloboda i demokracija. Pojmovi sa kojima čini mi se nisi baš previše upoznata. [rolleyes]

I prognoza za danas.
– rast na malom prometu.

– evo dam svoju prognozu,
– kao i uvijek sve pogodim,
– samo što sada sa svojim stručnim prognozama vrlo lako pogađam i promet.
– i po starom dobrom običaju Vi me nagradite s jedinicama,
– pitam se pitam pa kako Vas nije sram.

– ali tu se da i još nešto isčitati,
– a to sam i napisala.
– kešolovci su ispodavali sve svoje dionice,
– trenutno su u keš poziciji,
– i stvarno im nikakav rast ne odgovara,
– jeftino bi kupovali, pa neka onda raste.

– I love this game.
Pozdrav !

I za kraj nešto pametnoga.

– jeste li se ikada upitali jeste li veliki investitor-ica ???????????????

– odgovor je vrlo lak.
– ako možete živjeti cijelu godinu od dividendi onda ste uspijeli.
– ili ako Vam to dopušta prinos od trejdanja.

Odgovor je: nisam veliki investitor.

Nisam lud da živim od dividende, odnosno zbog čega bi doveo sebe u situaciju da moja egzistencija
ovisi o tome da li će Josip Galinec/Miha Ljubas/Jure Radić/Ivica Mudrinić/Franjo Luković dati dividendu.

Ja razumijem da ljudi koji su stariji od 70 godina žive od dividende ili nekog fiksnog prinosa (obveznice, rentanje nekretnina). Međutim ne vidim zbog čega bi mlada osoba uložila toliki novac za prinos od 5-10% posto. To može biti samo zbog, nedostataka talenta, ideje ili znanja da pokrene svoj projekt. Ili možda zbog nedostatka samopouzdanja.

Ja razumijem mlade ljude koji ulažu neku ograničenu sumu novaca na burzu. Jednostavno to nije dovoljno da započnu svoj bussines. Ja nerazumijem kada mlad čovijek ulaže milijune radi dividende. Bilo bi logičnije da kupi neku manju firmu u potpunosti, restruktuira je i ostvari dobit kroz rast.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

– evo dam svoju prognozu,
– kao i uvijek sve pogodim,
– samo što sada sa svojim stručnim prognozama vrlo lako pogađam i promet.
– i po starom dobrom običaju Vi me nagradite s jedinicama,
– pitam se pitam pa kako Vas nije sram.

Kada smo već kod prognoza da i ja pokušam:

Prognoziram da ćeš ti i narednih 10 godina živjeti s roditeljima [smiley]

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Ja nerazumijem kada mlad čovijek ulaže milijune radi dividende. Bilo bi logičnije da kupi neku manju firmu u potpunosti, restruktuira je i ostvari dobit kroz rast.

Da i ima 90% sanse da izgubi tu lovu (korupcija, reket, itd)… treba vremena, znanja, rada u struci da se udje u poslovne vode, a kad se ostvare takvi uvjeti onda se lova lako prebaci u business…

Ja nerazumijem kada mlad čovijek ulaže milijune radi dividende. Bilo bi logičnije da kupi neku manju firmu u potpunosti, restruktuira je i ostvari dobit kroz rast.

Da i ima 90% sanse da izgubi tu lovu (korupcija, reket, itd)… treba vremena, znanja, rada u struci da se udje u poslovne vode, a kad se ostvare takvi uvjeti onda se lova lako prebaci u business…

[/quote]

Istina, u Hrvatskoj ljudi jako sporo sazrijevaju i odrastaju. Ova tema je izuzetan doprinos toj tezi.

Uostalom zašto tebe toliko smeta kako netko drugi trguje? Ako meni to mogućnosti dopuštaju,

Potpuno si u pravu što se zakona tiće.
– ali me na ovoj banana burzi jako smeta,

– specijalna trgovina u 13.00 sati,
– tu su previše financijski oštećeni svi oni koji imaju i prodaju te dionice,
– a burza im smanjuje ionako nikakvu likvidnost.

– skriveni nalozi.
– kada idem u čišćenje neke dionice i svjesno dizanje cijene,
– pa naletim na takav nalog,
– tada gubim volju za bilo čime,
– rezultat, cijena ne može gore,
– i opet loše za imaoce te dionice, cijena im ne može rasti.

– prodaja par dionica od više specijalaca na čelu s Rockyem.
– stvarno je super kada Vam netko uvali par dionica transakcija parsto kuna i provizija 50kn,
– samo što nekada dođe provizija na takvu transakciju cca 50% (super).
– i onda dođe drugi specijalac koji se postavi za lipu poviše Vašeg naloga.
– i koji je na kraju zaključak priče.
– ne pada mi na pamet trgovati tim polulikvidnim dionicama.
– znači ostaje mi izbor cca 3 likvidne dionice,
– te imamo i ovakvo tržište koje bar meni nikako ne odgovara.
– a imaoci takvih dionica neka i dalje uživaju na ovim cijenama.

– ali ne brinite se Vi za mene,
– jer kad tad će te kod mene doći na šišanje.

– I love this game.
Pozdrav !

Ivana, te probleme koji te muče vezano uz proviziju možeš lako riješiti prelaskom na nekog drugog brokera. Nekoga koji nema minimalnu proviziju. Ili PBZ Investor u kojemu se mogu mijenjati djelomično izvršeni nalozi.

Ili odi na USA burzu pa se tamo igraj s velikim dečkima i uživaj u likvidnosti.

Ivana, te probleme koji te muče vezano uz proviziju možeš lako riješiti prelaskom na nekog drugog brokera. Nekoga koji nema minimalnu proviziju. Ili PBZ Investor u kojemu se mogu mijenjati djelomično izvršeni nalozi.

Ili odi na USA burzu pa se tamo igraj s velikim dečkima i uživaj u likvidnosti.

– zbog tebe i tebi sličnih upravo to radim.
– sada ću i ja bacati dosta toga u pozitivnu ili negativnu blokadu s 1-2 dionice.
– velikom nalogu uvaliti 1 dionicu pa se postaviti ispred njega za jednu lipu.
– stvarno su nam velike i lijepe mogućnosti trgovanja na ovoj banana burzi.
– i sada kada analitičari idu po završnim cijenama tih dionica računati njihove parametre,
– pitam se pa tko je tu lud ?????????

– I love this game.
Pozdrav !

New Report

Close