Zato kaj si od ove teme odavno napravila sprdacinu pa nema nikakvog smisla bilo kakva konstruktivna rasprava.
– ma je li molim te ???????
– kada sam ja na nekom putovanju ili ne pišem po mjesec ili dva a ima takvih perioda,
– to su periodi kada se ne bavim dionicama jer se ništa značajnog ne događa na tržištu,
– e gdje ti je onda ova tema, na kojim stranicama 12 – 15 .
– i što misliš koliko njih me mrzi jer na ovoj temi ne prolazi nikakvo drukanje.
– tema ti je sasvim slobodna, samo daj napiši nešto kvalitetno,
– ali najdraže vam je dijeliti jedinice na ovoj temi.
– eno imate i stručnu temu TA.
– čast izuzecima, ali kako se crtaju grafovi po osobnim potrebama pa to je smijurija.
– I love this game.
Pozdrav !
Zašto Vas je strah predložiti Best buy dionicu ?
– vidite i sami kako ovdje zbilja ne prolaze nikakva drukanja,
– ali ako je prijedlog dobar zbilja se ne morate bojati neke moje interne kontrole,
– zašto se zajedno ne bi potrudili naći te best buy dionice.
– ali samo uz jednu kvalitetnu analizu.
– I love this game.
Pozdrav !
Evo prijedlog za ulaganje u znanje. Knjiga "Tajne tržišta kapitala" od prof.dr.sc. Vinka Belaka i dr.sc. Željane Aljinović Barać. Govori se o BEX indeksu (Business Excellence)… itd.
Obrađeno je 250 tvrtki u Hrvatskoj (osim financijskih institucija banke i osiguranja), dakle sve što imalo vrijedi na domaćem tržištu. Podaci su ažurirani do kolovoza 2008 godine.
Ono što je interesantno za temu best buy, u knjizi se zove UMI (ulagateljski multiplikator). Ono što je nevjerovatno jedna tvrtka ima UMI 166,51 što znači za uloženih 1.000 kuna prodajom se dobilo 166.510 kuna [smiley] na rok od 5 godina!
Zatim zanimljivo je pogledati usporedbu po djelatnostima hrvatskih i američkih pokazatelja P/B i ROE.
…
Knjiga je malo skuplja nego inače jer je to ipak mali leksikon ulaganja u RH.
E, sad kome je skupo čitajte forum [lol] [lol] [lol]
[/quote]
Nisam čitao knjigu. Pa imam naka pitanja.
Tržište kapitala, i ekonomska situacija, su se dosta promjenile od Kolovoza 2008-e. Pitanje je koliko te valuacije imaju smisla danas u situaciji koja je bitno drugačija od one koja je bila u vrijeme pisanja knjige? Možda bi metodologija mogla biti zanimljiva.
Usporedba američkih i hrvatskih pokazatelja može biti zanimljiva, ali nevjerujem da je osobito korisna. Radi se o zemlji koja ima 80 puta više stanovnika nego Hrvatska, površinski je neusporedivo veća, ima potpuno oprečnu strukturu stanovništva, neusporedivo veću produktivnost…
Nisam čitao knjigu. Pa imam naka pitanja.
Tržište kapitala, i ekonomska situacija, su se dosta promjenile od Kolovoza 2008-e. Pitanje je koliko te valuacije imaju smisla danas u situaciji koja je bitno drugačija od one koja je bila u vrijeme pisanja knjige? Možda bi metodologija mogla biti zanimljiva.
Usporedba američkih i hrvatskih pokazatelja može biti zanimljiva, ali nevjerujem da je osobito korisna. Radi se o zemlji koja ima 80 puta više stanovnika nego Hrvatska, površinski je neusporedivo veća, ima potpuno oprečnu strukturu stanovništva, neusporedivo veću produktivnost…
[/quote]
Vjeruj mi, neke naše tvrtke nisu niti u svjetskim razmjerima nekonkurentne. Tako kažu brojevi. Naravno da je dinamika kretanja kapitala nepredvidiva (kako vani tako i kod nas), ali moraš priznati da je 5 godina uspoređivanja rezultata dovoljno dug period za neke zaključke. Likvidnost nam je značajno pala i time deformirala pojam o vrijednostima, a da imamo i ovdje vrijednih tvrtki može se vidjeti iz raznih pokazatelja. Osim toga, nedavno je predsjednica uprave Eriksona dobila nagradu u Wall streetu, Švedski fondovi hvale Atlantik grupu i sl. Više nas cijene vani nego mi sami.
Ovo nije poziv na kupnju ili prodaju navedenih tvrtki nego samo djelić recentnih dešavanja.
Zašto Vas je strah predložiti Best buy dionicu ?
– vidite i sami kako ovdje zbilja ne prolaze nikakva drukanja,
– ali ako je prijedlog dobar zbilja se ne morate bojati neke moje interne kontrole,
– zašto se zajedno ne bi potrudili naći te best buy dionice.
– ali samo uz jednu kvalitetnu analizu.
– I love this game.
Pozdrav !
ATPL, drugih imam puno više, ali ova je hiperkvalitetna i dovoljno likvidna
Kad se već piše o multiplikatorima zanimljivo da se kod nas najviše gledaju P/E, P/B i P/S….
Ne kažem da nemaju važnost, ali ja bi ih osobno stavio na 2. mjesto…Meni je oduvijek bio najintersantniji ROE…
Kad se već piše o multiplikatorima zanimljivo da se kod nas najviše gledaju P/E, P/B i P/S….
Ne kažem da nemaju važnost, ali ja bi ih osobno stavio na 2. mjesto…Meni je oduvijek bio najintersantniji ROE…
Prijatelju mislim da je u ovim vremenima najbitnija struktura dioničara.
Ko danas gleda fundmente, po istima je sve potcjenjeno….No, razglabam onak općenito….
Fundamenti će biti bitni tek nakon 2q, tada će se znati u kojem smjeru plovi koji brod i koliko je u mogućnosti nositi se sa svjetskom krizom.
– eno imate i stručnu temu TA.
– čast izuzecima, ali kako se crtaju grafovi po osobnim potrebama pa to je smijurija.
– I love this game.
Pozdrav !
Gospodine MatijLalic.
– stvarno mi je drago da ste se upustili u jednu ozbiljnu naučnu raspravu.
– ali Vaša računica jednostavno ne drži vodu.
– u toj korporaciji, u kojoj je i ta dionica jednoj dividendnoj dionici ili ti firmi ide jako loše, što više nalaze se pred bankrotom.
– ili np. onaj Simens, on daje najveću dividendu, ali nema kupnje, jer će svi mali dioničari biti izbačeni iz firme s nekom smiješnom cijenom dionice.
– zbog toga zbilja treba pripaziti i koje dionice se kupuju,
– jer nekada su živo smeće i one koje nose 10-20% dividende.
– a moja analiza na HT-u je i više nego kvalitetna.
– jer upravo jednostavne stvari daju i najbolje rezultate.
– zbog toga je i ta analiza tako jednostavna.
– I love this game.
Pozdrav !
Gospođo Ivana od 7
idemo redom….
Nije ovo nikakva naučna rasprava, bar ne za mene.
Velite da toj korporaciji ide loše, ja kažem odlično.
Primjeri, unicredit, dojče telekom itd. Znači moji primjeri su kao i vaši, ako želite više uđite u dubinu, a ne paušalne ocjene. Jer uvijek ima kontra primjera, koji pobijaju vaše argumente, ako ih gledamo generalno naravno, kako i vi gledate.
Zašto kažem odlično, zato što će vjerojato, pošto im treba keš-r-a, isplatiti izdašnu dividendu.
Koja će iznosoti kolko ono 15-18%, hehe, neloše ha.
Drugo, jel vi znate uopće čime se ta firma bavi. Tko su joj klijenti, ili samo ono kaj pročitate na internetu i forumima, gdje opet btw. sve treba uzeti kao laž, nažalost.
Slažem se ne treba kupovati loše dionice, al ja bi volio imati živo smeće koje bi mi donosilo 20% godišnje, pa nek smrdi do prekosutra.
I sad u vašem tonu završavam
Moja analiza na Kosn-u je i više nego kvalitetna.
Jer upravo jednostavne stvari daju i najbolje rezultate, dividenda od 18 ili 20% je bolja od Ht-ove, što znači da je po definiciji ona najbolja.
Zbog toga je i ta analiza tako jednostavna, jer me zanima samo profit, jer od populizma se ne živi.
Dobar dan. Pozdrav Ivani7 mome školskom kolegi. Zajedno smo išli u srednju. Vidim da je dosta upućen pa me zanima što misli o dionici Atlatske plovidbe jer imam neki predosjećaj.
Hvala.
Moja analiza na Kosn-u je i više nego kvalitetna.
Jer upravo jednostavne stvari daju i najbolje rezultate, dividenda od 18 ili 20% je bolja od Ht-ove, što znači da je po definiciji ona najbolja.
Pa taj toj dionici se ni ne trguje skoro, a u ovakva vremena to moze biti opasno, mozda je tada bolje ulaganje KOEI?