Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

zar ovo nije tema best buy a ne kako otvoriti fond i tko bi trebao biti fond manager u njemu…

Zašto gospodin Vlad za fond menagera.

– osobno ga ne poznajem, niti sam se s njim dopisivala u svezi ulaganja.

– ali imam neki osjećaj kako je ipak on najbolji, a ta intuicija me do sada nikada nije prevarila.
– on predviđa crobex na 3.200 bodova,
– ja ga ne predviđam, a ja ipak još nikada nisam pogriješila.
– ali po meni je ipak bolje predviđanje gospodina Vlada i biti na oprezu u ovim vremenima.
Pozdrav !

Oj suseda vrag te zel i dal [huh] pa de si videla fond menadžera kaj se zove Vlado?
Pa tak se zove od moje Barice bratić, niš koristi, po celi dan sedi i spije si gemište.
Ja sam videl puno tih menadžera u raznoj štampi,novinama, pa to su sve lepi dečki i ne sećam se da se i jedan zval Vlado ili Štef [huh]
[/quote]
kaj ti misliš da ja nisam lep?
evo, i taj uvet pak ti zadovoljavam.

GROBEX, DEC MAJ BEJBI, DONT TAČ IT!

način rada (strategiju trgovanja: izbor dionica, odnos keš-dionice) trebalo bi u samom početku definirati dogovorom manager-vlasnici. time se u začetku eliminira značajan dio mogućih nesuglasica.

to je onaj dio koji se statutom određuje.
– znači politika ulaganja fonda,
– koliko max u koju dionicu, kolika keš pozicija…..

– ja u stvari već i radim kao fond.
– nikada mi nije bio cilj velika zarada, uvijek sam igrala na kartu sigurnosti portfelja,
– a to je svakako bilo ulaganje u inu i ht.
– radim ja i s još dvadesetak likvidnih dionica, ali to je u većini slučajeva kupi prodaj.
– ulažem i u nelikvidne, ali samo one koje posluju super pozitivno i djele dobre dividende,
– tu pomaže jedino strpljenje i čekanje, jer kad tad te će dionice biti prepoznate na tržištu, a u stvari na njima obično i budu nadprosiječne zarade.
– a s jednim dijelom portfelja radim isto investicije koje namaju veze s burzom.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]
zakon određuje max. količine (10%) za određeni broj dionica (4?)
statut samo okvirno određuje tržište na kojem će fond djelovati.
ja ,pak, govorim o dogovoru za REALNE DIONICE na koje bi se fond koncentrirao.

Kolegice što ćemo kupovati? INA?

– pa najbolje jedan fond,
– ima ih na rasprodaji.

– I love this game.
Pozdrav !

zar ovo nije tema best buy a ne kako otvoriti fond i tko bi trebao biti fond manager u njemu…

– pa tema je best buy jedan fond.
– kaj bu se zahebavali s papirima.

– ovako kupiš fond,
– odmah u njemu dobiješ dosta dionica,
– a možda i osoblje fonda ide u paketu s dobrim diskontom.

– vidiš kako smo ipak na pravoj temi,
– ili bi ti htio besplatan savjet za dionice,
– ali to su ti zbilja i najskuplji savjeti.

– I love this game.
Pozdrav !

nakon toga, fond manager bi, u načelu, trebao permanentno raditi u suradnji s vlasnicima.
njegova uloga bi trebala biti predlaganje investicijskih/traderskih poteza vlasnicima koji bi se s istima trebali suglasiti. (ovo je idealan obrazac, ne uvijek ostvariv).

ak to inače ovak funkcionira, meni se to onda čini dosta loše. čini mi se da to može dobro funkcionirati ak se ti suvlasnici doro poznaju i ak znaju tko je dobro potkovan u nekoj industriji ili nekom tržištu i međusobno si vjeruju. inače je valjda onda bolje da svatko telefonom kontrolira svoj dio ulaganja.

ak ti suvlasnici pokreću biznis ulaganjem kapitala i angažiraju managera da s tim barata, onda nek i ostave tom manageru autonomiju da s tim barata. neke osnovne strateške postavke se zadaju (veći rizik, manji rizik, domaće ili neko strano tržište, više likvidne, manje likvidne, koji sektori …), ali nakon toga valjda taj manager s time upravlja. suvlasnici mogu prenositi korisne info, naravno, i mjeriti uspješnost (usporedba s drugim fondovima, indeksima …) i ak rezultat ne zadovoljava, tražiti drugo rješenje. da ne ispadne puno babica, kilavo dijete.
[/quote]

Manager na početku ugovorenog vremenskog perioda predlaže nešto što se zove biz plan u kojem je predstavio svoje mogućnosti, definiravši odnos kratkoročnog, srednjoročnog i dugoročnog (rizik/dobit) cilja.
Taj prijedlog vlasnici usvajaju, odbijaju ili daju na korekciju te na taj način usklađuju svoje želje i mogućnosti managera čime daju projektni zadatak manageru za određeni vremenski period.
Biz plan manageru služi kao orijentir, a vlasnicima kao instrument kontrole aktivnosti managera bez uplitanja u taktike.
Ako manager odstupa u negativnim veličinama, vlasnici upozorenjem, odnosno sankcijama, reagiraju i prije isteka ugovorenog perioda.
Biz plan se radi svake godine i to za period od (najčešće) 3 godine čime se u njega ugrađuju nepredviđena konjukturna odstupanja.

@nikica
cebin zenit je u ovoj godini /oljerečeno u par mjeseci/ samo 5% u minusu. Bolje preuzeti /prijateljsko preuzimanje/ jednog od perjanica kao što su KD Victoria i Fima Maximum / minus od 36 % u ovoj godini/. Normalno po fer cijeni. Očito su njihove dionice najlošije prošle kroz korekciju, pa je za očekivati da će i najbolje proći kad krene prema gore.
Vrlo bitno je preimenovati fond, kako nebi tjerali potencijalne ulagače. Predlažem "Best bay fond".
Takodjer se slažem da bi menager trebao imati slobodne ruke kod donošenja odluka vezanih za kupnju i prodaju dionica, ali u Ugovoru bi bila klauzula koje dionice nesmije kupovati bez dogovora s Upravnim ili bolje Nadzornim odborom.
I dont love this game kad sam u minusu.

ljudi previs pricepremalo akcije. Očekujem PM kada ce se oko ovoga dogovarati, normalno ako sam pozeljan.
I samo da kazem nikakve dionice nejdu u startu u fond, samo kes…
Do onda

nije bitno dal dobis pare na racun, glavno da prikazes dobit, kuš ne!

a ako su u pitanju relativno dobre dionice tj recimo poželjne i likvidne s relativno dobrim prosijekom zasto da ne mozda su cak i bolje od kesa jel ih se vise nemoze kupiti po toj cijeni barem ne za sada a nadam se vise nikad .
moje mišljenje ali vecina odlucuje tj tim koji se slozi

ljudi previs pricepremalo akcije. Očekujem PM kada ce se oko ovoga dogovarati, normalno ako sam pozeljan.
I samo da kazem nikakve dionice nejdu u startu u fond, samo kes…
Do onda

[thumbsup]

pepe7

u aureusu kontrolu nad portfeljem žele imati floki i purko.
manager im dolazi s prijedlozima temeljenim na njegovim vlastitim istraživanjima/spoznajama.
tu se očekuje/zahtijeva stručnost, inovativnost, odgovornost i racionalnost (ovo posljednje uključuje i managerovu kontrolu rizika).
ipak, svaka pa i najbolja ideja mora proći kroz filter vlasnika…

manager im dolazi s prijedlozima temeljenim na njegovim vlastitim istraživanjima/spoznajama.
tu se očekuje/zahtijeva stručnost, inovativnost, odgovornost i racionalnost (ovo posljednje uključuje i managerovu kontrolu rizika).

to znači da je vlasnik ujedno i gfm/ceo

to znači da je vlasnik ujedno i gfm/ceo

[/quote]
otprilike tako.
a “glavni” fond manager prikuplja i analizira podatke te na temelju toga predlaže…

New Report

Close