Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

poanta je da treba zatvoriti još više fondova, ali prije toga preispitati njihovo poslovanje i odgovornost (ovo prvo će se dogoditi jer im nema druge tko bi lud dao svoje novce u ruke nekim (izaberite riječ), koji bez iole transparentosti trguju i na kraju konca samo uzimaju svoju naknadu (radio ne radio plaćica sjeda u džep)…

– netko je postavio pitanje za stručnu radnu snagu ???
– tu se potpuno slažem s Vama.
– ali ja gledam uvijek i malo dugoročnije.
– znači biti će toga kadra na ulici koliko Vam drago.
[/quote]

Na ulici nemožeš više naći ni kvalitenu čistačicu. Ja sam probao 6 mjeseci i odustao.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Iako se slazem sa onima koji kazu da osnivanje fonda nije bas tako jednostavno, uvijek sam na strani onih koji zele realizirati svoje ideje. Ne treba ljude u startu zaustavljati s onim "To se ne moze" ili "Ti to ne mozes" (ona paralela sa bumbarima i njihovom nemogucnoscu leta nije Kiosakyjeva iako je on to zaista publicirao…). Vjerujem da je realnije ocekivati nekakav hedge fond kao rezultat komunikacije na ovom forumu, ali zasto ne i regularni OIF. Ne volim dijeliti savjete ali ipak samo jedan: Razmislite i o kategoriji povlastenih ulagaca. Dakle osoba koje nisu vlasnici, vec recimo zele uloziti neki svoj novac i prije formalnog pocetka rada fonda (limit vi odredjujete, naravno da bi trebao biti manji od 1M kn) . Zauzvrat bi bili oslobodjenji placanja naknada, ali postoje mogucnosti i dodatnih povlastica.

Preživljavamo od onoga što dobijemo, a živimo od onoga što dajemo.

Ono što sam ja rekao je da fond ima smisla u ovim uvjetima ako može ponuditi bitno drugačiju strategiju ulaganja nego postojeći, veći fondovi. Naravno nije dovoljno imati samo drugačiju strategiju nego i marketing koji to može prodati.

– danas je zbilja fenomenalno dobra situacija za osnivanje novoga fonda.

– zašto ?
– jer prave komnkurencije takoreći nema.
– dionički fondovi su izgubili 50% kapitala.
– isprodavali su sve dobre dionice zbog isplata investitora,
– sada su ostali pretežno u smeću od dionica.
– trebaće im još dugo vremena za jedan ozbiljan oporavak.

– ali fond sa svježom lovom,
– ima zbilja fenomenalnu priliku na tržištu.
– potrebna je dobra ekipa koja će to voditi,
– i normalno stvarati dobre prinose.

– a dobri prinosi su i najbolja i najveća reklama na tržištu kapitala.
Pozdrav !

U Americi fondovi postoje sto godina,a samo rijetki su opstali,kod nas će biti vrlo slično.

– opstalo ih je preko 10.000
– samo je i ovo jako stari podatak.
Pozdrav !

Kroz forum pokrenut fond mislim ja previše utopijski pristup. Naravno, sve je moguće, ali…

– potpuno se slažem, čak mislim kako je i sama ideja ostvariva sa puno manje vjerovatnoće od 1%,
– ipak sam ja realna osoba,

– ali zašto ne vidjeti i neke druge mogućnosti na kojima su se neki obogatili.

– ja sam uvijek optimistična,
– sklona sam velikim rizicima.

– ali s takvim pristupom sam i jako puno zaradila.
Pozdrav !

Ono što sam ja rekao je da fond ima smisla u ovim uvjetima ako može ponuditi bitno drugačiju strategiju ulaganja nego postojeći, veći fondovi. Naravno nije dovoljno imati samo drugačiju strategiju nego i marketing koji to može prodati.

– zašto ?

Pozdrav !

[/quote]

Ne bih se mogao složitit sa tvojim argumentima
1) Svi dionički fondovi su u debelom minusu ove godine. ZB trend je najbolji sa -12%. Teško je vjerovati da će ljudi navaliti kupovati udijele u bilo kojem fondu u trenutku kada vide sve ostale fondove u debelom minusu.
2) Konkurencije i te kako ima. Iza većine fondova stoje ili velike banke sa uhodanim marketingom i razgranatom prodajom ili velike investicijske kuće. Uz to, iza većine OIF-ova stoje njihovi mirovinci koji ih i te kako podržavaju.
3) Nisu isprodavali sve dobre dionice, naprotiv većina se prekrcala u dobre dionice. Npr, PBZ Equity:
INGR, ATPL, ADRS, ERNT, INA, BLSC, ZABA, SJPT, AIKB. Dalo bi raspravljati, ali meni to ne izgleda kao smeće od dionica.
4) Neće im trebati toliko puno vremena da se oporave. Većina OIF-ova ima casha. Ako pogledaš HANFA-in izvještaj vidjet ćeš da OIF-ovo nikada nisu imali više casha.

Mislim da sa portfeljom domaćih dionica u ovom trenutku namaš velike šanse privući pažnju ulagača. Portfelj stranih dionica bi imao bolje šanse protiv domaćih fondova. Naše banke i mirovinci ne mogu manipulirati tamo pa ste onda na istoj poziciji. Ukoliko bi taj fond imao udjele u dollarima, umjesto u eurima i kunama, šanse za privlačenje ulagača bi se još povećale.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Zatvaram ovu temu o fondu.

– ideja nije prošla,
– propala je kao i najveći dio dobrih ideja,
– idealno je jedino to što je propala u samom startu.
– i osim malo piskaranja nije me koštala ni kune,
– ali smo bar zato upoznali i jedan tip investicije o kojemu se nikada nije pisalo,
– osnivanje fonda,

– i skoro sam zaboravila.
– zašto je ideja propala,

– pa fond meganer ne prihvaća taj posao.
– a fond menager je trebao biti gospodin Vlad.
Pozdrav !

Biti će uskoro "Best Buy" koliko hoćete. Treba još malo vremena. Biti će izgleda rasprodaje "sve po 12 kuna":

http://www.poslovni.hr/87353.aspx

ideja kao ideja ostaje i dalje,

– možda su neki drugi investitori zainteresirani.
– ali bez prvog i dobrog fond menagera tu zbilja nema ništa,
– a nema ništa ni kod grupnog odlučivanja,

– možda netko i uspije ostvariti ovu ideju,
– na njoj veliki zarađuju ogromne novce,
– ali na žalost većina nikada od jednog jedinog stabla nikada nije uspijela vidjeti šumu.

– I love this game.
Pozdrav !

– zašto ?

Pozdrav !

[/quote]

Ne bih se mogao složitit sa tvojim argumentima
1) Svi dionički fondovi su u debelom minusu ove godine.
4) Neće im trebati toliko puno vremena da se oporave. Većina OIF-ova ima casha. Ako pogledaš HANFA-in izvještaj vidjet ćeš da OIF-ovo nikada nisu imali više casha.
[/quote]

Odakle ti ova tvrdnja pod 4). Pogledaj tablicu pa ces vidjeti da mjes & dionicki OIFovi imaju od 2-3,2% casha. Ukupno oko 320mil HRK. Sto je minorna svota i malo jaci medvjedji prdez ce ponovo minirati crobex kao pocetkom godine.
By the way, krajem 2007 fondovi su imali duplo vise casha oko 630mil HRK pa smo vidjeli sta se dogodilo.

Ne dajte zlovencima more jer ode u 3pm: terminal, plinovod, petrokemija, janaf, polimeri, brodogradnja, poljoprivreda itd itd

Ponavljam Rusija ima ogroman potencijal, ali se taj potencijal neće relizirati dok god ubijaju novinare, dok god ne riješe problem Čečenije i dok ne dođe do značajnog razvoja društva. Imaju prednost u odnosu na druga emerging tržišta jer imaju puno bolja sveučilišta i veliku populaciju. To znači da mogu pretvoriti veliku količinu talenta u kvalitetnu radnu snagu. To jeste velika prednost, ali za sada ruska ekonomija nema velike koristi od toga jer sav telent pobjegne u razvijenije demokracije.

Ljudi su ono što vuče ekonomiju naprijed a ne nafta. Venezuela ima 30% veće rezerve nafte (80% izvoza) nego Rusija i 4 puta veće nego US, a GDP per capita im je manji od Hrvatskog.

ovo je apsolutno točno da je pravi potencijal u ljudima, no problem veneceule (i sličnih zemalja pa čak i kontinenata) nije sto su njihovi ljudi bez kapaciteta ili talenta nego sto njihova elita i kompletna država kao i dobar dio svijeta je apsolutno kontroliran – upravo vjerojatno iz razloga ovih ili nekih drugih silnih rezervi….ne treba biti naivan i vjerovati da je "zapadna civilizacija" pametnija i mudrija, ona je prvenstveno vrlo agresiva i osvajačka, te kad se pogleda malo povijest, ovaj nesrazmjer u bogatstvu (financijama, moći, politici) s kojima upravlja zapad, je vezan uz kolonijalizam, a danas je novi sustav, nesto poput neo-kolonijalizma…zamisli europljani su u 15. stoljeću otkrivli novi svijet koji su mrtvi-ladni prisvojili (i sve njihove resurse) jer im je to tako odgovaralo…i od tada ih kontroliraju…pissaro i 150 konjanika na 40 000 Inka…blitzkrieg

In spe...

Mišljenja sam da je u ovom trenutku Ukrajna znatno privlačnija za investiranje od Rusije. Ukrajnsko društvo je puno otvorenije zapadu i puno spremnije na reforme. Pokrenuli su ozbiljnu kampanju za privlačenje stranih investitora. Činjenica da im kampanju u americi vodi Rudy Giulliani govori da su jako zainteresirani za privlačenje stranog kapitala i da su spremni puno investirati da privuku kapital.
Ove godine su pali 39% mislim, ali su prošle godine rasli 135%.

Ja se slažem da je Ukrajina veliki potencijal, tamo sam posljednje dvije godine stalno prisutan i pratim njihovu burzu, koja kasni za nama desetak godina, samo fondovska industrija je razvijena, nema kupovine dionica od strane fizičkih osoba, a ako netko baš i hoće kupiti minimalne svote za ulazak u jednu kompaniju su 5.000-10.000 USD, nema internet tradinga, i vlada velika nelikvidnost. U njih ima dosta američkog kapitala, koji su posljednjih nekoliko godina podigli tržište, ali zato sad ove godine imaju padove koji su nezamislivi za nas, naprimjer poskupljenjem nafte, i problema s plinom iz Rusije ugrožena je njihova jeftina cijena rada i sirovina, pa je sad metaloprerađivačka industrija jako ranjiva, pogledajte kako to izgleda kad dionica padne 90-95 % u jednom danu kao što su pale prije 2 mjeseca dvije njihove firme

Interpajp cijevi (p/e 0,02; dividenda 18,5 kn; dobit 548 mln kn) – ove godine -93%
http://www.ufc-capital.com.ua/new/emitent.php?emitent=NITR&lang=ru&lang=en

novomoskovskij cjevni zavod (p/e 0,41; dobit 7,35 mln kn) – ove godine -95%
http://www.ufc-capital.com.ua/new/emitent.php?emitent=NITR&lang=ru&lang=en

to je sad veliki problem u Ukrajini, dizel početkom 2007 godine je bio 3,20 kn a sad je 7,15 kn, prilika tamo ima dosta, ali rizik je puno veći tako da je bolje još malo pričekati da se stabilizira politička situacija (sad pat pozicija Juščenko-Timošenko, kao na vlasti su a rade stalno jedni protiv drugih)

I još jedan veliki problem je taj što ne možete kupiti dionica koliko hoćete, već u pravilu čitav paket koji prodavatelj hoće prodati.

A fondovi kod njih sad bilježe isto velik , većina je zatvorenih investicijskih fondova, a jedan, mislim ZIF Sinergija 2 startao je prije 4 godine sa cijenom udjela od 10.000 kn, a prošle godine zatvoren je sa cijenom udjela 225.000 kn, a poslije toga je krenuo Sinergija 5 (ljeto 2007) i sad su u minusu od 20% od početka, počeli sa cijenom 10.000 kn, ja sam htio ući u prosincu kad je cijena bila 13.000 kn, a 15.01. je cijena bila 14.000 kn, a sad je 7.800 kn, odustao sam samo zbog toga što se ne može izaći prije zatvaranja, a tri godine čekati mi je bio veliki rizik.
Sve u svemu što bi rekli analitičari HAAB-a treba pratiti stanje i čekati stabilizaciju u Americi.

New Report

Close