Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vidim Ivana ulaže napore da zainteresira nekoga za zajedničku akciju.Ideja kao ideja je ok.Dali je pravi momenat,možda je.Ali….draga Ivana,kad psa treba tjerati u lov,od lova ništa.Pas mora grebati po vratima već kad spomeneš lov.A kad otvoriš vrata terenca on mora skočiti direktno na fazana.To je lovački pas.Ako ga treba moliti,daj skoči,nemoj me sramotiti,ajde mali možeš ti to,gledaj kako drugi skaču…….nevalja.Isto ti je s investitorima.

e moj golube!

dobra roba se kupuje kad niko neće, a mnogi bi je poslije mogli htjet – a ne kad svi hoće!

ste se kolega možda nakon svega počeli malo gubit jer lov nije slična disciplina kupoprodaji "robe"…

bio sam ja i u ribolovu jučer, neće da primi, hladna sava, visok vodostaj, banana…

a kad već pričaš ove lovačke ima jedna bolja o onom prodavaču cipela ako znaš!

Imate dobro knjigu od Swenssona "Unconvetnional Success" u kojoj su potanko objašnjeni svi nedostatci fondova. Mislim da educirani investitori ne bi trebao ulagati u fondove. Prije dok nije bilo interneta, ili dok nije bio ovako razvijen kao danas, fondovi su imali prednost. Danas kada je internet učinio masu podataka dostupnim individalni educirani investitor je u prednosti.

Mislim da bi u ovom trenutku u Hrvatskoj imalo smisla startati fond koji ulaže u strane dionice i koji je nominiran u dollarima iz slijedećih razloga:
1) Jedini naš dollarski fond, PBZ dollar, je udvostručio imovinu u prošla tri mjeseca.
2) Odlaskom INA-e mnogi će izgubiti hedge na cijenu nafte, pa bi bilo dosta zainteresiranih koji bi uložili novce u strane naftne kompanije. Izuzev RBA aktiva koji je donekle commoditi driven, takvih fondova nema u ponudi
3) Situacija na globalnom tržištu kapitala se znatno promjenila u zadnju godinu dana. Kompanije koje su tada bile dobitnici, sada su veliki gubitnici. Naši fondovi koji ulažu u strane dionice ostali su zarobljeni u gubitnicima. Novi fond bi sada mogao sastaviti puno privlačniji portfelj od postojećih.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Ideja je u principu dobra. Fond zarađuje i kad se na tržištu gubi. Pitanje je koliko će trebati vremena da se ponovno vrati pozitivno ozračje na tržište, povjerenje, pa na kraju još jedan val euforije… prije nekog novog pada…
Nužno je imati na umu i ovo što je napomenuo kolega Mstanic. Od nove godine ide u primjenu novi zakon, koji ima znatno strožije uvjete i za fondove, a ne samo za brokerske kuće. To bi svakako trebalo detaljno proučiti…
Ne mislim da je neki problem skupiti tih 5 mil. kako smatra Krpa, Ivanoj7 i pogotovo. Problem je više što je to kao i svaki novi posao riskantno, osobito za ljude koji do sada nemaju nikakvog iskustva s tim.
Čini mi se zgodno napomenuti kako je Buffet – kad ga Ivana7 već spominje – prikupio prve novce za ulaganje (kasnije fond). Tražio je novce za osnivanje "fonda" od nekoliko imućnijih ljudi, poznanika… Ako se dobro sjećam, davao im je zagarantirano 5% godišnje na njihov ulog, plus naravno kapitalno povećanje vrijednosti… Zaštitio je on, naravno, i sebe kao voditelja cijele stvari, ali je odnos bio krajnje korektan i privlačan… Ako je Ivana7 spremna na tako nešto, siguran sam da će jako brzo skupiti i puno više od 5 mil.

Kad smo već kod fondova meni je skoro polovina love u fondu i sada nakon par godina na minimalnoj sam zaradi. Istina je da sam tamo ulagao kada nisam imao mogućnosti i znanja da to radim sam. U ovom trenu ni na kraj pameti mi nije da se povučem iz njega dok se sve skupa ne oporavi ali ne mislim više nikad ni kune dati na to. No htio sam Vam nešto drugo reći, pratim AC Rusija jer mi je izgledao dobar za uletjeti kada je kod nas krenulo niz brdo. On je bio -5% (početna cjena 100) znači na 95kn do dana današnjeg uspio je pasti ispod 82kn! Sad više ne znam šta bi mislio o svemi tome ili je i u Rusiji nekakva kriza ili su stvarno ti naši fond menadžeri stvarno koma. Ako je ovo prvo onda je sada još i bolja prilika za ulaz ali više nemam ni malo povjerenja u cijelu tu industriju. Volio bi da se javi netko tko to bolje od mene razumije i pojasni nam situaciju i razloge pada ovog fonda.

who dares, wins

@verdi

Poštovani kolega,Ti pišeš o ulaganju u fond a Ivanin prijedlog je osnivanje fonda.Razlika je drastična.Ni ja nebi uložio u fond ni kunu jer smatram da sam tu fazu prošao,ali mnogi nisu.Kažeš iskusni neće ulagati u fond i to je točno.Ali fondovi su izmišljeni za neiskusne a njih ima puuunoo više nego iskusnih.
[wink]

Laži izmišljaju ljubomorni i nesposobni šire ih budale a vjeruju idioti!!!

Prijedlog o osnivanju fonda je nesmisao koji nekome može pasti na pamet samo nakon vesele subote i maksimalno drži vodu do nedelje veče kad maligani popuste. Na sličan način se još razgovaraju i djeca u Centralnom vrtiću no njima nije za zamjeriti. Argumente protiv je već iznio kolega @mmstanić da se ne ponavljam. Usput za to bi se i nekakav fakultet trebao imati što kod našeg predlagatelja ni je slučaj, a meni je bilo malo dosadno pa sam sa tek tako uključio u diskusiju da mi ručak lakše sjedne.

who dares, wins

Kad smo već kod fondova meni je skoro polovina love u fondu i sada nakon par godina na minimalnoj sam zaradi. Istina je da sam tamo ulagao kada nisam imao mogućnosti i znanja da to radim sam. U ovom trenu ni na kraj pameti mi nije da se povučem iz njega dok se sve skupa ne oporavi ali ne mislim više nikad ni kune dati na to. No htio sam Vam nešto drugo reći, pratim AC Rusija jer mi je izgledao dobar za uletjeti kada je kod nas krenulo niz brdo. On je bio -5% (početna cjena 100) znači na 95kn do dana današnjeg uspio je pasti ispod 82kn! Sad više ne znam šta bi mislio o svemi tome ili je i u Rusiji nekakva kriza ili su stvarno ti naši fond menadžeri stvarno koma. Ako je ovo prvo onda je sada još i bolja prilika za ulaz ali više nemam ni malo povjerenja u cijelu tu industriju. Volio bi da se javi netko tko to bolje od mene razumije i pojasni nam situaciju i razloge pada ovog fonda.

Mislim da se ekonomija nemože razvijati brže nego društvo u kojeme operira. Dok god je Putin i ekipa na vlasti, Rusija neće nepraviti značajniji ekonomski iskorak. Ruska ekonomija ima ogroman potencijal, ali je veliko pitanje kada i kojoj mjeri će se to realizirati. Pojedine ruske naftne i rudarske kompanije su definitivno vrlo privlačne. Moje je mišljenje je da će se cijene hrane brzo ispuhati i da će sva pa i njihove prehrambene kompanije ići dolje.

Mišljenja sam da je u ovom trenutku Ukrajna znatno privlačnija za investiranje od Rusije. Ukrajnsko društvo je puno otvorenije zapadu i puno spremnije na reforme. Pokrenuli su ozbiljnu kampanju za privlačenje stranih investitora. Činjenica da im kampanju u americi vodi Rudy Giulliani govori da su jako zainteresirani za privlačenje stranog kapitala i da su spremni puno investirati da privuku kapital.
Ove godine su pali 39% mislim, ali su prošle godine rasli 135%.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

zbilja zanimljivo… ideja je stvarno poticajna i golica maštu…svi komentari su dobro sročeni, i oni za i oni protiv…odlična diskusija…mali znanstveni rad…to je pohvalno…

e što je ovdje nejasno ili nedorečno:
1.ideja je osnovati fond kako bi se moglo ostvarivati dobit ne samo kroz povećanu vrijednost nego kroz operativnu dobit fonda (dakle, naknade za sve na što se plaćaju što i je lova) što zapravo znači da treba skupiti ono što slijedi pod 2.a to su
2. mali/veliki investitori (naivci) – oni koji čine fondove su se opekli i nemaju namjeru više ulagati u fondove (zato se i gase), bježe sa svojom ušteđevinom (teško stečenom) i kupuju apartmane, stanove, eure, švicarske franke (oročne ili na vidjelo ili u čarapu ili ulaze u različite sigurnije tipove štednje) ili kupuju zemlju ili grobnice (vjerujte)…

na kraju, prva moja misao, nakon što sam pročitao par komentara je bila -ne zamjerite na sarkazmu:
"ma, haj’mo osnovat banku! – tu je još veća lova…a kad se malo razmaše (2-3 godine), e onda treba preuzet najveće konkurente na tržištu, prvo zabu a onda i pbz …"
ono što kokurira osnivanju banke je osnivanje kladionice i o tome treba razmisliti…

poanta je da treba zatvoriti još više fondova, ali prije toga preispitati njihovo poslovanje i odgovornost (ovo prvo će se dogoditi jer im nema druge tko bi lud dao svoje novce u ruke nekim (izaberite riječ), koji bez iole transparentosti trguju i na kraju konca samo uzimaju svoju naknadu (radio ne radio plaćica sjeda u džep)…

iako sam od fondova osobno imao koristi i to prvi put kad sam kupio udjelu (u tada novoosnovanom fondu zb aktiv) i drugi put kad sam raprodao sve udjele (na preko 200) – fondovi ?- hvala ne…

In spe...

Prijedlog o osnivanju fonda je nesmisao koji nekome može pasti na pamet samo nakon vesele subote i maksimalno drži vodu do nedelje veče kad maligani popuste. Na sličan način se još razgovaraju i djeca u Centralnom vrtiću no njima nije za zamjeriti. Argumente protiv je već iznio kolega @mmstanić da se ne ponavljam. Usput za to bi se i nekakav fakultet trebao imati što kod našeg predlagatelja ni je slučaj, a meni je bilo malo dosadno pa sam sa tek tako uključio u diskusiju da mi ručak lakše sjedne.

ne bih sa baš sasvim složila s vama
naravno, mislim da tu ima puno više detalja i posla nego što to Ivana misli
no, svaki posao počinje od ideje
a svaka se ideja može u početku činiti glupom
kladim se da su i Buffeta blijedo gledali kad im je krenuo trabunjati o ulaganju u fond
ustvari, naivnost je ponekad veliki plus
jer ne znaš što te sve čeka
pa te prevelika obimnost posla koji ti predstoji ne zgromi u samom startu
poigravanje s nekom idejom i uživanje u zamišljanju budućih uspjeha
važno je gorivo poduzetniku početniku
ono mu daje snagu i hrabrost za budući poduhvat
kod nas ima gomila fondova, osnivani su kojekako
ne vidim zašto bi bio problem pokrenuti još jedan
privući ulagače i imati dobru strategiju i sjajne rezultate
e to je već drugi par cipela
jer uspješno upravljanje vlasititim portfeljom
ne garantira u uspješno upravljanje fondom
tu ne ovisiš samo o sebi, već i o suradnicima
i, što je najvažnije, ulagačima
sama činjenica da upravljaš tuđom lovom
stavlja te u situaciju puno veće odgovornosti
a time i veće neslobode da donosiš rizične odluke
koje su pak nužne ako ne želiš biti just average
tu ima jako puno detalja o kojima se može raspravljati
no ideja kao ideja je sasvim u redu

free tibet

zbilja zanimljivo… ideja je stvarno poticajna i golica maštu…svi komentari su dobro sročeni, i oni za i oni protiv…odlična diskusija…mali znanstveni rad…to je pohvalno…

e što je ovdje nejasno ili nedorečno:
1.ideja je osnovati fond kako bi se moglo ostvarivati dobit ne samo kroz povećanu vrijednost nego kroz operativnu dobit fonda (dakle, naknade za sve na što se plaćaju što i je lova) što zapravo znači da treba skupiti ono što slijedi pod 2.a to su
2. mali/veliki investitori (naivci) – oni koji čine fondove su se opekli i nemaju namjeru više ulagati u fondove (zato se i gase), bježe sa svojom ušteđevinom (teško stečenom) i kupuju apartmane, stanove, eure, švicarske franke (oročne ili na vidjelo ili u čarapu ili ulaze u različite sigurnije tipove štednje) ili kupuju zemlju ili grobnice (vjerujte)…

na kraju, prva moja misao, nakon što sam pročitao par komentara je bila -ne zamjerite na sarkazmu:
"ma, haj’mo osnovat banku! – tu je još veća lova…a kad se malo razmaše (2-3 godine), e onda treba preuzet najveće konkurente na tržištu, prvo zabu a onda i pbz …"
ono što kokurira osnivanju banke je osnivanje kladionice i o tome treba razmisliti…

poanta je da treba zatvoriti još više fondova, ali prije toga preispitati njihovo poslovanje i odgovornost (ovo prvo će se dogoditi jer im nema druge tko bi lud dao svoje novce u ruke nekim (izaberite riječ), koji bez iole transparentosti trguju i na kraju konca samo uzimaju svoju naknadu (radio ne radio plaćica sjeda u džep)…

iako sam od fondova osobno imao koristi i to prvi put kad sam kupio udjelu (u tada novoosnovanom fondu zb aktiv) i drugi put kad sam raprodao sve udjele (na preko 200) – fondovi ?- hvala ne…

Ono što sam ja rekao je da fond ima smisla u ovim uvjetima ako može ponuditi bitno drugačiju strategiju ulaganja nego postojeći, veći fondovi. Naravno nije dovoljno imati samo drugačiju strategiju nego i marketing koji to može prodati.

Trebate imati u vidu da je potrebno napraviti značajne investicije prije nego što fond počne uopće raditi da bi isti imao ikakve šanse da opstane. Mislim da neke kolege zamišljaju osnivanje fonda kao hrvatsku građevinsku industriju od prije 5 godina. Kupiš plac, skupiš 20 ljudi koji ti plate stanove unaprijed. Gradiš sa njihovom lovom i ostvariš profit od 50%. Mislim da to više nemože.

Osnivanje fonda?
I sam sam skeptičan zašto Ivani trebaju partneri? Da se podijeli rizik?
Vidim da smo svi suglasni da je fondovska industrija u banani. Ovi mali koji su pred zatvaranjem su zbog loše poslovne politike usput ostali u nelikvidnim dionicama i biti će veselo ukoliko budu isplaćivali udjelničare, a ne budu ih mogli isplatiti. Hoće li to izazvati paniku?
Sumnjam da su nakon ovolikog padanja Crobexa sa 5400 još mnogi fondovi u stanju izdržati još jednu veću navalu udjelničara za isplatama. Moglo bi biti bezvrijednih dionica.
Ako je to istina pravo vrijeme za osnivanje fonda sa svježim kešom je tek pred nama i to bi mogla biti super ideja.

Najsigurniji način da udvostručite novac je da ga presavijete i vratite nazad u džep. [i]židovska poslovica[/i]

Ivana, nekako mi se čini da ti je za otvaranje/kupnju OIF, najveći problem prikupiti 5mil kapitala.

– nije meni problem tih 5M kapitala.
– problem je u neznanju.
– ipak meni treba jedan dobar stručan tim.

– ja tu nisam zainteresirana za 100%-ono vlasništvo.

– ja već imam jednu firmicu s 30%-inim udijelom.

– gdje ja zbilja ne radim puno.

– ali gdje je jako dobar timski rad.

– a firmica radi fenomenalno dobro, evo ova zadnja dva mjeseca imamo i najbolje rezultate.

– a za taj fond bi mi trebao jedan vrhunski analitičar tipa Vlada.
– trebaju investitori s iskustvom.
– više investitora više i ideja.
– samo bi se tu trebao posložiti jedan dobar tim.
Pozdrav !

New Report

Close