inquirer: ” I dalje mislim da ovo tržište može ići jedino dolje (u najboljem slučaju stagnacija), uz kratkoročne oporavke. ” Taj stav je i moj, međutim, kako proći kroz to sve? Kako sačuvati imovinu ako nam prijeti inflacija ili možda još i zaraditi? Prvo je pitanje koliko će uopće trajati i do koje razine ćemo se spustiti? Hoće li sve dionice linearno padati ili će ići selektivno dolje tj, hoće li se baloni brže ispuhivati? Da li je zaštita čuvanje novaca u čvrstoj valuti, zlatu ili okretanje drugim tržištima? Ivana se vidim drži Grahama i to je i moj stav. Kupiš jeftino dionicu, bereš dobru dividendu i prije ili kasnije dionica će doći na svoju pravu vrijednost. Hoćemo li se zeznuti ako HT kupimo na ovoj razini? Možda. Ali možemo se zeznuti i ako je ne kupimo, ne dobijemo dividendu, a dionica ne padne onoliko koliko smo očekivali. Ako uzmemo npr. jučerašnju cijenu od 333kn, uz dividendu 29,56kn, ispada da je povrat na uložena sredstva skoro 9%, ne računajući eventualnu kapitalnu dobit kad se tržište vrati u normalu. P/E je 11, što je ispod prosječna vrijednost (dugogodišnji prosjek P/E za dionice se obično uzima 14). I na kraju uzmimo da HT-ov profit konstantno raste. U odnosu na prošlu godinu je veći za čak 11%. Što se tiče braniteljskog fonda… Jučer sam čitao da će napraviti da se neće moći odmah povući sredstva. Znači kad se udjelničar odluči da ga se isplati morati će čekati 2 mjeseca, sa time da u slučaju da se predomisli može u svakom trenutku odustati.
Kamo sreće da se u cijelu priču uvedu i branitelji i da neki dioničari počnu emotivno prodavati ovu dionicu uslijed panike po 300kn ili ispod!!!!
Volio bih još jedan val panike s HT-om i da mi uleti malo jača lova da se dobro nakrcam,ovo je provjereno jaka firma!
Poštovanje! Mene zanima na koji datum ja trebam posjedovati dionice HT-a da bi mi bila isplaćena dividenda?
Mislim da je bilo riječi o 16.04., ali nisam siguran. Samo bojim se da bi pred taj datum mogla dobro narasti.
Da teško je reći kuda će sve ( može dobro i ne tako dobro kratkoročno – dugoročno milsim OK), ja sam 50% sredstava ostavio u dionicama i na računu kod brokera, a za 50% uzeo CHF. Stiže mi i neki novi cash, razmišljam o AC rusija fondu, iako – da li netko zna da li se može izravno ulagati u Rusiju.
@ zmrklić
Ako tražiš potcijenjeno tržište ne trebaš razmišljati o Rusiji ili nekim egzotičnim zemljama. Ono ti je tu pod nosom u susjedstvu.
Lakše je za pratiti situaciju (mislim na jezičnu barijeru) i ako pogledaš dionice koje nisu u službenom indeksu ima ih uistinu potcijenjenih. Drugi problem je politička situacija. Da, i trebalo bi pogledati valutni rizik. Malo sam ispao iz štosa jer više ne pratim tamo situaciju. Očekujem pojeftinjenja i kod nas.
@zmrklić
Pa imaš jeftinjaka u RS koliko hoćeš. BIRS I FIRS su pali jedno 60-70% pa biraj bombona i čokolade koliko ti srce hoće.
Ja idem uskoro dolje sa Opel Vivarom ( kombi -putnički 8 mjesta ) pa tko hoće neka se javi na pp
Ja sam uvjeren da će cijena HT-a neposredno prije D dana i na sam dan rapidno narasti. Zašto? Zbog blesavih fondova koji ju sad prodaju a par dana prije dividende će im bit povoljna i po 350. Sramota.
Joj kako bi volio da dođe neki jaki iz vana i pokupuje im sve pred nosom…. moroni!
Nije ni HT loš, samo ga treba nakon 16.04. odmah riješiti, inače…………..
– inače ………. pa to i pišemo, pada za cijenu dividende.
– e sada prodati ga, pa ga čekati na manjim cijenama.
– tu igru će odigrati veliki igrači, uostalom igraju je i sada.
– samo je pitanje, hoće li pasti za cijelu dividendu,
– ipak je dosta jeftin.
– ipak je jedna od najboljih svjetskih dionica.
– pitanje je samo kada će biti otkrivena od stranih investicijskih fondova.
– pa niti jedan mirovinski fond nema prinos kolika je dividenda HT.
– a jednoga dana, taj dividendni prinos će morati biti usklađen i s cijenom dionice.
– odmah riješiti ……… a zašto bi se riješila nečega što mi donosi velika novčana primanja, i to svake godine.
Pozdrav !
Čitam izjavu predsjednika AZ fonda, pa kontranapad HANFE, pa US jobs data, pa gledam kako je CHF počeo divljat. Presretan sam što sam povukao lovu prije ovog kaosa. Leverage sam drastično smanjio (možda greška, jer će biti jeftine kupnje, no vrijeme će pokazati). I dalje sam 100% u kešu. Radim lagano na prebacivanju na druga tržišta.
– pametno, pametno.
– svi su napali onoga menagera iz AZ, a potpuno isto razmišljate.
– zbilja je najbolje ulagati u Poljsku, Češku i Mađarsku.
– katkada nas se sjeti i piši koliko si profitirao.
– moj savjet za tebe, oroči lovu, i to samo u CHF.
Pozdrav !
@zmrklić Pa imaš jeftinjaka u RS koliko hoćeš. BIRS I FIRS su pali jedno 60-70% pa biraj bombona i čokolade koliko ti srce hoće. Ja idem uskoro dolje sa Opel Vivarom ( kombi -putnički 8 mjesta ) pa tko hoće neka se javi na pp
Hmm, uskoro ce decki trazit samostalnost po uzoru na Kosovo, bit ce tamo i jeftinije , a i sigurnije jednog dana.
Preletio letimično po Indiji ,Ukraini,Rusiji,
Mogu reći da su im multipla puno veća nego kod naših.Ako se slučajno dogodi da naš Crobex još padne treba definitivno kupovati tu kod nas jer već sada ima ljepih stvari za kupiti.